fredag, oktober 01, 2010

Hotar "medelklassen" välfärdsstaten?

Asbjørn Wahl, ledare i norska For velferdsstaten, skriver om det påstådda hotet mot den nordiska välfärdsmodellen från en "illojal", kringflackande medelklass. Det är viktiga påpekanden, inte minst för den som funderar kring resultatet av det svenska valet.
Høyre forsøker på nytt å framstå som velferdsstatens parti. De siste årene har de fått sterk inspirasjon fra Sverige. Der har nemlig Moderaterna klart det kunststykket å gå til frontalangrep på en rekke av velferdsstatens ordninger under paroler om at de forsvarer dem. Samtidig har vi fått en ny og litt merkelig debatt om middelklassens rolle. Sentrale politiske aktører (bl.a. Jonas Gahr Støre og Bård Vegar Solhjell) har antydet at det er middelklassens hang til å velge private løsninger som kan utvikle seg til å bli en av de viktigste truslene mot velferdsstaten.

Felles for standpunktene er at de begge får økte vekstvilkår dersom venstresida ikke evner å forsvare velferdsstaten, eller selv bidrar til å svekke sentrale elementer av den. Å framstille en troløs middelklasse som årsaken til dette, er imidlertid å snu saken på hodet. Det er vel mest fornuftig å gå til angrep på opphavet til og ikke virkningene av den førte politikken. Det er derfor all grunn til å se nærmere på myten om middelklassens trussel mot velferdsstaten.
Läs hela!

Inga kommentarer: