fredag, oktober 01, 2010

Helg-tv: valanalyser (med Daniel Suhonen som röd tråd)

Norska Manifest Analyse (där jag idag återupptog mitt jobb efter tre månaders tjänstledighet) ordnade i måndags ett lunchmöte om det svenska valet, med redaktören i Tvärdrag Daniel Suhonen och chefen för norska Civita (som kanske kan kalla lillasyster till Timbro), Kristin Clemet. Här kan man höra Suhonen:



Kristin Clemets inlägg kan man se här, och delar av den efterföljande diskussionen här. Spänstigt och tankeväckande.

En annan eftervalsdiskussion som jag själv var med på ordnades av ABF Göteborg i onsdags. Där deltog representanter för alla de tre rödgröna partierna, bland andra Anna Johansson, kommunalråd (S) i Göteborg, och en av dem som ska leda den socialdemokratiska krisgruppen efter valet. Det blev en öppenhjärtlig och bra diskussion, tycker jag. Särskilt i början och slutet. Många hade dykt upp för att lyssna. Nu kan fler göra det tack vare Jöran Fagerlund som spelade in det hela.



4 kommentarer:

Staffan sa...

Intressanta analyser! Daniel Suhonen är välgörande klarspråkig. Frågan man ställer sig är om vi gjorde sossarna en björntjänst när vi slutade kritisera dem hårt från vänster? Det kanske bidrog till att flytta diskussionens fokus inåt mitten och sen allt längre ut på högerkanten?

/lasse sa...

Den ende som har nåt vettigt att komma med på ABF är Daniel Suhonen.

När man hör Anna Johansson får man inte något större hopp om att S valanalys ska innebära någon egentlig omprövning av den politik som ledde S till stupstocken. Frågan kom upp varför den svenska arbetarrörelsen inte gjorde nåt för att stötta den europeiska generalstrejken i protest mot EU:s åtstramningspolitik. Johansson avvisar att stöd för EU:s fackens symboliska manifestation skulle var någon nytta. Det är inte så svårt att förstå officiell S linje är ju helt i linje med EU-högerns destruktiva åtstramnings och deflationspolitik. S står i armkrok med de generalstrejkande fsackens motståndare.

Bengt Nilsson, sosse sa...

Vid nästa val 2014 kan vi vara säkra på att högerstyrda kommuner och landsting genomfört högerpartiets mål om att kommersialisera hela välfärden inom skola, sjukvård och äldreomsorg genom att låta privata, insynsskyddade, odemokratiska, vinstdrivande och mänskligt lönsamhetskalkylerande och utsorterande företag(are) sätta agendan för den fortsatta driften (och vinsten) inom våra hittlls offentligt drivna värlfärdsverksamheter!
Detta kommer att leda till en totalitär rasering och nedmontering av en offentligt och demoktratiskt driven välfärd, en välfärd som en gång var världsbäst och till för alla lika efter behov!

Och det är i denna marknadskommersiella och utsorterande ovälfärdsvärld som nu sköljer över oss som socialdemokraterna måste sätta ner foten och försvara och återuppbygga en demokratisk offentligt driven välfärd värd namnet för alla!
Det går inte att som den socialdemokratiska ledningen, nu inför valet 2010, komma med vaga besked om något slags återinvetsterande av vinsterna (hur nu det skall kollas upp??????) inom skola, sjukvård och äldreomsorg! För de privata företagens riskkapitalistägare skiter givetvis i dessa vaga formuleringar. För dem är den av högern nu öppnade svenska välfärden bara en lönsam marknad där det viktigaste är att tjäna pengar genom att maximera vinsten; innan de säljer företaget vidare till nästa riskkapitalist!

Bengt Nilsson, röd gråsosse

/lasse sa...

När man hörde Anna Johanssons slirande om vinster i gemensamt betalda allmännyttigheter saker som vård och skola förstår man hur illa ställt det är. I hennes värd är alternativen ty nån sort totalitär kommunistisk modell eller vinstdrivande aktiebolag som låter vinsterna landa i skatteparadis. Frågan är förstås komplexare än så. Man frågar sig varför det skulle vara så omöjligt att ha icke vinstdrivande verksamheter, resten av värden har organisationsformer som är avsedda för sådant. Men av någon anledning verkar det inte gå för sig i Sverige att ta fram en organisationsmodell för icke vinstdrivande verksamheter som är avsedd för sådana här verksamheter.

Det finns ingen motsättning mellan att bestämma att gemensamt finansierade allmännyttigheter ska bedrivas som icke vinstdrivande att fler intressenter driver t.ex. skolor. Det behöver inte hindra att de som driver verksamheterna försörjer sig alldeles utmärkt på sådana verksamheter.