Själv ska jag medverka i tre paneldiskussioner, om Vänsterns, Socialdemokratins respektive Nationalekonomins problem och möjligheter.
______________________________
10.00 – 11.00 Per-Albin
VÄNSTERN OCH FRAMTIDEN
Ung Vänster arrangerar ett panelsamtal om läget i vänstern och tankar om hur vi tar oss framåt. Hur ska vänstersidan återerövra den politiska dagordningen? Vilka förändringar behövs och vilka är målsättningarna för en modern vänster?
Medverkande: Ida Gabrielsson, sammankallande i Vänsterpartiets framtidskommission, Aron Etzler, chefredaktör på Flamman och Ali Esbati, vänsterdebattör och analytiker vid den norska tankesmedjan Manifest Analyse, samtalsledare Elisabeth Biström, vice ordförande för Ung Vänster.
______________________________
11.45 – 13.15 Z-salen
NATIONALEKONOMI FÖR VÄNSTERN
Nationalekonomin ses och antas idag vara en nyliberal vetenskap utan speciellt hög legitimitet eller status inom vänstern. En vetenskap som ofta beskylls för att vara tendentiös och byggd på falska antaganden om objektivitet och människors agerande. Men hur ska vänstern se på nationalekonomi, vilka vägar finns det framåt och hur ska arbetarrörelsen använda nationalekonomin för allas vårt bästa.
Medverkande: Marika Lindgren Åsbrink och Robert Östberg, författarna till boken Nationalekonomi för vänstern samt Lena Sommestad, f.d.minister och Ali Esbati, ekonom. Samtalsledare Daniel Suhonen, redaktör för Tvärdrag och ansvarig för Kata förlag som ger ut boken. Arrangör: Socialdemokratiska studentförbundet.
______________________________
16.00 – 17.30 Fabian
LEVER DET SOCIALDEMOKRATISKA LIKET? TRE EUROPEISKA LÄRDOMAR
Socialdemokratin har försvagats kraftigt på de flesta håll i Europa under de gångna decennierna, och i dess ställe har en blå och en brun höger vunnit mark. Men här och var visar nu den dödförklarade socialdemokratin tecken på att den vaknar till liv, och förnyar sig på andra sätt än att anpassa sig till den dagordning högern sätter. Vi tittar närmare på utvecklingen i Tyskland, Norge och Storbritannien och diskuterar vad vi kan lära oss av utvecklingen i andra länder när vi söker vägen framåt efter vårt valnederlag.
Medverkande: Ali Esbati som arbetar vid den norska tankesmedjan Manifest, Katrine Kielos som är ledarskribent på Aftonbladet och deltog på Labours partikongress i Manchester där Ed Miliband valdes till ny partiledare och Marika Lindgren Åsbrink som driver bloggen Storstad och översatt partiordföranden Sigmar Gabriels linjetal till svenska samt Mattias Vepsä, förbundssekreterare SSU, samtalsledare Peter Gustavsson, författare och debattör, ABF. Arrangör: ABF Stockholm och LO-distriktet i Stockholms län.
5 kommentarer:
Återigen så kan man inte se och vara med om något så intressant som detta. Kan det vara möjligt att något av detta går via webben?
Jag vet inte specifikt om de semiarier som är listade här spelas in eller sänds, men jag tror att flera arrangörer spelar in och/eller streamar. Återkommer om jag får veta mer, men jag tror att det som går i stora salen (Z-salen) sänds samt hamnar på abfplay.se
Vilken fantastisk samling kloka människor!
Den intressanta frågan är inte vad ni kommer att vara överens om, utan vad ni inte kommer att tycka olika om.
Jag kommer att sitta här i Tyskland och hoppas att någon tar upp hur man ska kunna stoppa maktförskjutningen till arbetsgivarna. Jag har en ide om att förändra aktiebologslagen för att ge de anställda mer inflytande. (I tex Tyskland har arbetarna hälften av representationen i den styrelse som tillsätter och kontrollerar den exekutiva styrelsen och alltså ganska mycket makt). Tror att en sådan reform skulle kunna fungera som motvikt mot kvartalsekonomins kortsiktighet, skulle kunna dämpa löneglidningen för chefer och gynna affärsstrategier som investerar i de anställda.
Ähhh, vad ni inte kommer tycka lika om, menade jag förstås :)
I alla fall "Vänstern & framtiden" kommer sändas, i efterhand, på SVT Forum.
Skicka en kommentar