fredag, maj 20, 2011

Perspektivmakt

I norska Dagsavisen har jag skrivit om ”evidensbaserad” politik och makten att definiera vad som räknas som ett giltigt perspektiv.
Visse beretninger er dog så innarbeidede at evidens egentlig synes overflødig. Et eksempel er fra kriminalomsorgen, der britiske myndigheter nå skal kjøpe og selge tjenester fra seg selv. En nærmere undersøkelse viser at den vitenskapelige litteraturen som dette begrunnes med inneholder lite hard empiri, bare vage referanser til antatte fordeler med slike kvasimarkeder. En av byråkratene svarer at «det føles bare intuitivt riktig at innføring av konkurranse vil føre til mer fokus på kostnader og kvalitet».
Läs gärna hela.

9 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Det är egentligen inte förvånande att privilegierade människor tror på teorier som gynnar deras egna privilegier, hur ovetenskapliga än dessa är.

Det verkligt förvånande är att vi som inte har något att vinna på skräpet fortfarande inte får ändan ur vagnen utan går och hoppas på att dom nog ska bli snälla till slut.

Anonym sa...

Kriminalvården torde kunna spara enorma pengar genom att lägga ut den på entreprenad till exempelvis Ryssland. Gamla läger och fängelser finns det gott om och kostnaden per intagen blir sannolikt mycket blygsam.

Anonym sa...

Men ärligt talat även för er inom vänstern. Vore det inte bra att bli av med kriminalvården på ett kostnadseffektivt sätt?
Mycket mer kan besparas till välfärden ni så ömt omhuldar istället för att slösas bort på rehabilitering av kriminella som många gånger orsakat så mycket skada och sorg för brottsoffren.
Eller ingår inte det i er tankevärld?

Ni som är så goda och solidariska med alla om någon annan betalar.

Simsalablunder sa...

Ordet "evidensbaserad” flög över Anonymen huvud, när denne i sin enfald drömde sig bort i dumheter som privatiserad kriminalvård. Fantastiskt effektiv och billig... not.

A Dunkelspel sa...

Inte går det väl att sänga in alla sexköpande moderatpolitiker i ryska fängelser.

Anonym sa...

Jodå, det går fin fint med sexköpare. Våldtäktsmän, mördare, tjuvar, pedofiler,....ja hela packet. Ryska staten vill säkert ha in lite extra stålar på läger som numera står tomma sedan kommunismens fall.

Simsalablunder sa...

",....ja hela packet."

Anonymen vill väl att ekonomiska brottslingar skall skickas först, däribland skattebrottslingarna, för att se hur det fungerar.

Anonym sa...

Fan,...var inte så korkad i din verklighetsuppfattning. Men så klart i din sinnesvärld är det väl större brott med svartarbete och lura staten på några kronor än att som pedofil förgripa sig på ett minderårigt barn. Kamma dig Simsalablunder, du är bara urbota löjlig och dum.
Skicka hela packet dit, ingen skillnad och kostnaden sänks drastiskt för kriminalvård. Tror de flesta bättrar sig efter en vända i Sibirien.

Simsalablunder sa...

Jaha, Anonymen menar visst inte alla brottslingar när allt kommer kring. Det ante mig...