onsdag, november 30, 2011

Diagnos

Angående det psyikatriska utlåtandet om Anders Behring Breivik, om att han inte bör kunna dömas till fängelse, utan till tvångsvård.

Jag var med i NRK:s program Dagsnytt18 med en kort kommentar

Kommenterar också i Klassekampen idag
. Bland annat:
Det er bekvemt å betrakte Breivik som gal, og på et banalt plan er det alltid galskap å ta livet av mange mennesker. Men det er ingenting som endrer at hans handlinger er forankret i et verdensbilde som ikke bare han har. Det speiler en politisk strømning som har eksistert i lang tid, og som har veldig aktive promotører også i den breiere offentlighet. Samfunnsmessige prosesser påvirker sannsynligheten for at i utgangspunktet psykisk ustabile personer skal begå ulike typer politiske handlinger
Och här en intervju i Sveriges Radio.

3 kommentarer:

AM sa...

Ärligt talat, vad talar för att han inte skulle ha schizofreni? Hela världen är med i en stor komplott för att döda mig och jag, bara jag, kan besegra ondingarna! Jag är en korsriddare som tar mig an det största hotet sedan Hitler. Muslimerna måste bort! osv yada yada...

Intressantare är väl varför SD samt diverse högerungdomsförbund och borgare tror på en världsbild som - nu har det slagits fast en gång för alla - uppenbarigen tyder på psykotisk förföljelsemani?

Simsalablunder sa...

Det öppnar upp för att schizofreni kanske är vanligare än man tror.

Sosialisten sa...

John "Lasermannen" Ausonius hadde fått diagnosen schizofreni simplex, og hadde også vore tvanginnlagd på psykiatrisk sjukehus tidlegare. Likevel er det vel få som ikkje ser han i ein politisk kontekst?

Han blei jo dømt til fengsel, så det er muleg svensk og norsk lovverk og rettspraksis er ulik på dette punktet? For øvrig mange likskapar mellom Ausonius og Breivik, både livshistorie, psykologi og ideologi/politikk.