fredag, september 19, 2014

Riksdagsledamot

Nu är rösterna i valet till Riksdagen färdigräknade. Jag är en av 21 som får förtroendet att representera Vänsterpartiet i Sveriges riksdag.

Det är en stor ära och ett stort ansvar, att få tjänstgöra i det land och för det parti där jag känner mig hemma.

Jag vill tacka i första hand alla valarbetare i partiet och särskilt då i Stockholm, som har gjort en formidabel valrörelse. Jag har trots allt hunnit med sex riksdagsvalrörelser, och kan inte minnas att partiorganisationen någon gång tidigare fungerat så här bra. Tack förstås också till alla som har röstat på Vänsterpartiet. Att ha fått hela 1190 personkryss utan att ha bedrivit någon egen kampanj är en extra bonus.

Nu börjar en svår tid med ett komplicerat parlamentariskt läge och enorma uppgifter. Vår riksdagsgrupp har en mycket viktig roll - men den blir omöjlig att spela väl, utan ett konstant och starkt arbete utanför parlamentens väggar. Tack igen - och vi ses i kampen!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror såhär:

V riskerar försvinna ur Riksdagen nästa val vid samarbete med S+MP.

S lär hamna mellan 23-27% nästa val.

Jag skulle heller inte bli förvånad om MP försvinner ur Riksdagen nästa val, eftersom partiets ledning verkar vilja sitta i regering till varje pris.

Det konstiga med V är ju att partiet väl säger sig tänka långsiktigt. Men när jag hör Sjöstedt tala, känns det dels som att han är något av en skådespelare som låtsas vara väldigt naiv i förhållande till Löfven och S, dels som att V verkar tänka lite väl kortsiktigt i förhållande till S.

V verkar helt enkelt se sig som S-lillebror. Och om väljarna redan nu inte verkar se med särskild entusiasm på V, kan man ju undra hur det är om fyra år om V fortfarande inte lyckats förstå att det långsiktigt är politiskt självmord att inte distansera sig från S.

Tyvärr tror jag nog att V helt saknar förmåga att göra som Syriza i Hellas, Podemos i Spanien, osv., d.v.s. att utmana S (på allvar). Anledningen är att partiet är så gammalt. Det behövs nya partier. På lång sikt är därför kanske det bästa om V åker ur Riksdagen nästa val. Det skulle kanske kunna fungera som en väckarklocka... Visst vore det roligt med en förnyelse av V, men särskilt realistiskt känns det inte. De gamla partierna präglas av sin historia och deras bäst före-datum nåddes för ganska länge sedan. Efter kalla kriget borde man startat från scratch, lagt ner alla partier, osv. för att skapa en samtida demokrati.

Anonym sa...

Det är dags att göra upp med den utopiska ideologiska vänstern. Tyvärr har den ett starkt fäste. Men ifrågasättandet av dessa storprogrammatiska samhällsideologier är nödvändiga. Läs och ta inspiration från:

Voltaire's Bastards: The Dictatorship of Reason in the West published in 1992, the polemic philosophical dictionary The Doubter's Companion: A Dictionary of Aggressive Common Sense (1994), and the book that grew out of his 1995 Massey Lectures, The Unconscious Civilization (1995)

Anonym sa...

Det var väldigt viktigt och bra att du får fortsätta arbeta för en solidarisk värld i riksdagen. Du är en av Sveriges mest kompetenta politiker speciellt med tanke på din grund som nationalekonom men främst för att du har en mycket stark empatisk kompass. Vänstern behöver fler som dig.

Kärlek.

/feministtjejen

Hans G Eriksson sa...

Hat är ett frekvent använt vänsterord.