tisdag, juni 21, 2005

Sensation i TV den 5 juli

[Efter att ha rusat hem och svettig satt mig framför TV:n för att se dokumentären upptäcker jag att det - som det ju också står i det jag klippt in - inte är idag, utan den 5 juli som dokumentären går. Det gick lite för fort. Ber om ursäkt om jag besvärat någon mer än mig själv. Eller "jag tar avstånd från den tidigare rubriken", kanske det heter med modernt språkbruk]

Efter många år av uppenbart politiskt motiverad vånda visar nu SVT äntligen Nils Lundgrens dokumentär om den svenska regeringens internering av antifascister under andra världskriget. Dessa män skulle vid en ockupation med största sannolikhet ha överlämnats till nazisterna för att avrättas, såsom skedde i våra grannländer. Det är en skamfläck i svensk modern historia, och en växande sådan, för varje dag som går utan rannsakan och ursäkter:
SVT2 Tisdag den 5 juli kl 18.15

UPPRÄTTELSE
En film om interneringslägren i Sverige under andra världskriget, där mellan 600 och 700 värnpliktiga män placerades. De flesta var kommunister, men där fanns också radikala socialdemokrater, syndikalister, fackföreningsfolk och så kallade Englandsvänner. I dokumentären visas att interneringslägren fanns över hela Sverige under andra världskriget. Interneringen av påstått opålitliga element skedde utan rättegång och utan dom. Än i dag har ingen av de drabbade fått en ursäkt, de och deras anhöriga kräver fortfarande upprättelse. Musik: Joakim Thåström, David Sandström och Fläskkvartetten.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ikväll? 5 juli står det väl?

Ali Esbati sa...

Datum är sociala konstruktioner ;-)

Anonym sa...

Hahaha, så jävla kul.

Jag läste "ikväll" på bloggen och fick panik för att TV:n hemma inte funkar och startar värsta telefonkedjan för att hitta nån som kan spela in rullen. Sen gled jag förbi en gång extra och såg datumet...

Så jävla kul. Men så går det när man litar blint på vänstern ;)

Anonym sa...

Det enda partiet i samlingsregeringen som motsatte sig interneringen var väl folkpartiet?

:Iza

Anonym sa...

Nja, en inte obetydlig andel av de som internerades var troende stalinister. Med allt vad det innebar i form av lojaliteter, syn på våld och ordervägar.

Med tanke på att det kommunistsika Ryssland i samma veva förklarade krig mot Finland, styckade Polen med hittlertyskland, anekterade Besserbian, utrodade ett antal miljoner ukrainare, förföljde den egna befolkningen med utrensningar samt ockuperade de baltiska staterna var det nog en ytterst vettig ide att internera en eventuell femte kolonn i det demokratiska Sverige. Det var oroliga och exceptionella tider.

Man kan ju undra vad som hände med de demokrater som inte var särskilt fascinerade av sovjetisk ockupation i Baltikum? Blev de släppta efter kriget?

Att komma ihåg: historiskt sett har kommunister arkubuserat sina potentiella motståndare - inte temporärt internerat dem.

Anonym sa...

KRÄV REPRIS I SVT AV UPPRÄTTELSE!

Noterar att SVT inte kommer att sända "UPPRÄTTELSE en film om interneringslägren i Sverige under andra världskriget" i repris!

Kräv att filmen sänds igen i höst på bästa sändningstid, typ 20.00 efter Rapport!

Skriv till repris@svt.se eller Reprisen, SVT Planering, 105 10 Stockholm.

Utbudsplanering och repriser har telefontid på tisdagar kl 9.00 - 10.00 och torsdagar kl 14.00-15.00. Telefon: 08-784 85 70

Läs mer: STOCKHOLMS FRIA TIDNING
SVT sänder viktig film om interneringsläger
– Men utan repris, påannons och mitt i semestertider.

http://www.stockholmsfria.nu/artikel/4336

Anonym sa...

Upprättelse 25/3 kl 13.00 Lund


"Upprättelse - en film om interneringslägren i Sverige under andra världskriget" fortsätter intressera. I mars ska filmen visas i Lund, sprid gärna vidare!

Lördag 25 mars
Tid: kl 13.00
Plats: Biograf Kino, Kyrkog. 3, Lund. 046-303080

Filmvisning "Upprättelse - en film om interneringslägren i Sverige under andra världskriget"
Nils Lundgren som gjort filmen introducerar och filmen följs av kort frågestund.
Inträde: 30:- för Ordfrontmedlemmar, 40:- icke medlemmar. Välkomna!

Länk till Ordfronts hemsida om visningen av filmen Upprättelse lördag den 25 mars.

http://www.ordfront.se/Ordfrontlokalt/Lund.aspx.


Folkets Bio i Lund
http://www.kino.nu/?location=nyheter


Upprättelse – en film om interneringslägren i Sverige under andra världskriget.


Under andra världskriget internerades i Sverige mellan 600 och 700 värnpliktiga män i särskilda militära läger. De internerade kan ha varit ännu fler, lägren var hemliga och det är inte säkert att alla läger någonsin kommer att bli kända. Om dessa läger berättar journalisten Nils Lundgren i filmen Upprättelse.

De flesta i interneringslägren var kommunister, men där placerades också radikala socialdemokrater, syndikalister, fackföreningsfolk och såkallade Englandsvänner.

Avsikten var att hålla vad man inom statsapparaten uppfattade som
samhällsfarliga och eventuellt landsförrädiska element under uppsikt. Lägren låg isolerade och de internerade fick inte bära vapen. De fick inte veta hur länge de skulle vara där, än mindre varför de placerats där. De
övervakades av beväpnade vakter.

Interneringarna verkställdes utan anklagelseakt, rättegång eller dom. Ingen var skyldig till någon brottslig handling, det räckte med ”fel” d v s socialistiska eller kommunistiska åsikter eller organisationstillhörighet.

Systemet var sanktionerat av regeringen och känt av riksdagen, men drevs som ett administrativt militärt projekt. Interneringen baserades på uppgifter från säkerhetspolitisk underrättelsetjänst, civil övervakning, åsiktsregistrering och angiveri.

Om dessa läger har Nils Lundgren, journalist vid Sveriges Television i Umeå i samarbete med Film i Västerbotten gjort dokumentärfilmen ”Upprättelse”.

Filmen lyfter inte bara fram en delvis dold svensk verklighet, den ställer inte bara svåra frågor om rättsstaten, den får egentligen större räckvidd än så. Männen internerades för att de antogs vara samhällsfarliga, men med
vilken rätt? Vems rätt?

Vänder vi perspektivet kan vi fråga: om det demokratiska samhället upplever sig hotat, har det då inte rätt att försvara sig också med okonventionella
metoder. När har det toleranta öppna och demokratiska samhället rätt att slå över i intolerans?

Igår kommunister. Idag terrorister.

I glappet mellan rättsövergrepp och förment demokratiskt självförsvar är det lätt att hamna i en gråzon, som föder sina egna motsägelser, där åtgärderna blir kontraproduktiva. Saken är lika aktuell i dag; alltför drakoniska åtgärder mot terrorismen riskerar att föda ny terrorism.

Frågorna får aldrig några entydiga svar, men ”Upprättelse” vill bidra till att diskussionen ständigt hålls levande.

Filmen söker inte heller svaret på frågan om där fanns fog för misstankar om landsförräderi. Det finns inget svar på den frågan, inga åtal som lett till rättegångar har prövat skuldfrågan. Erfarenheten från Finland talar för att de flesta kommunister förblev patrioter när det gällde. Men komplikationen fanns ju där, det svenska partiet var ju, en sektion av det moskvastyrda Komintern.

Interneringslägren närde därtill också den kommunism man ville begränsa, praktiskt demonstrerat av filmens huvudperson, Per Francke, som inte var partimedlem men ändock internerades tre gånger. Han lämnade lägren som
fullfjädrad kommunist. 1946, efter kriget, värvas han av Sveriges
Kommunistiska Parti som partimedlem. Han blev sedermera chefredaktör för partiorganet Ny Dag.

Filmen ”Upprättelse” har valt ett underifrånperspektiv, i filmen intervjuas både interner och vakter från lägren, samt anhöriga. SVTs reporter Nils
Lundgren lägger sig tämligen nära de uppsökta rösterna, människorna får idag tala till punkt om den kränkning de utsattes för då och som de och deras anhöriga fortfarande önskar få upprättelse för.

Historien om interneringslägren är inte helt okänd, men för den stora
allmänheten kommer säkert mycket som en överraskning. Det är så en
historieskrivning som vill tjäna demokratin bör fungera. Ett ständigt återberättande med åtföljande tolkningar.

Tidigare program av Nils Lundgren:

Luz drömde om ett liv. Sänt: 2004-09-23 20.30-21.00 SVT2

I orkanens öga. Sänt: 1994-05-01 19.00-19.30 TV2

Läs mer
http://www.proletaren.se/Proletaren/Prolarkiv/Proletaren0442/Pro0442film.html


http://www.riktpunkt.se/rp_2004/nr_7_04/07_04_17.htm


Källa
http://www.socialism.nu/index.php?page=forum§ion=thread&id=11125
http://www.socialism.nu/index.php?page=forum§ion=thread&id=11125

Sökord
Upprättelse – en film om interneringslägren i Sverige under andra världskriget

Anonym sa...

Hejsan, försöker frenetiskt att få tag på denna film, eller lyckas fånga en minimal chans att se filmen visas på biograf eller i tv, så... om någon har denna inspelad tveka inte att höra av er till mig.

info@anonym-produktion.se

mvh mL