tisdag, augusti 16, 2005

Ös ur de amerikanska motståndskällorna

Via Peter Gustavsson får jag reda på att Mikael Wiehe ägnat hösten och våren åt att tolka Bob Dylan på svenska. En fantastisk kulturgärning och grym politisk fingertoppskänsla! Och då är det förstås klockrent att ta sig an Dylans Masters of War. De rader Gustavsson citerar ger mersmak, i dessa onda tider när inte ens den hårdaste kärnan av mänskliga värden är fredad: "Ni är liksom gamar / Ni lever på lik / Men ni slipper att höra / De sårades skrik".

Gustavsson berättar också att Wiehe körde Det här är ditt land på senaste konserten. Det är en underbar tolkning av en sång i den starka progressiva amerikanska vistraditionen. Originalet är skrivet av Woody Guthrie, med odödliga rader som ”As I was walkin' / I saw a sign there / And that sign said - no trespassin' / But on the other side / it didn't say nothing! / Now that side was made for you and me!”.

Det är en viktig sång och en viktig översättning. Politiskt uttrycker den möjligheten till en progressiv, inklusiv nationell identitet. I en tid då det snarare är korståg, arabhets och bloddoftande romantik kring statligt propagerade ”värden” som definierar den uppifrån påbjudna nationella samlingen, blir det viktigare än någonsin att ta tillbaka våra länder – där vi lever och verkar, utvecklar och utvecklas. (Skrev mer om det för några månader sen)

Och det är bra bakgrundsmusik till den här artikeln som jag varmt rekommenderar. Det är historikern Howard Zinn som för några dagar sedan skrev i Guardian under rubriken ”It is not only Iraq that is occupied. America is too”.

Känslan av att ett aggressivt parasiterande skikt tar landet ifrån oss är inte bara amerikansk, men de amerikanska utropen är väl värda att lyssna en extra gång på:
"But more ominous, perhaps, than the occupation of Iraq is the occupation of the US. I wake up in the morning, read the newspaper, and feel that we are an occupied country, that some alien group has taken over. I wake up thinking: the US is in the grip of a president surrounded by thugs in suits who care nothing about human life abroad or here, who care nothing about freedom abroad or here, who care nothing about what happens to the earth, the water or the air, or what kind of world will be inherited by our children and grandchildren."

10 kommentarer:

Peter Björkman sa...

Glöm inte Wiehes Dylantolkningar på skivan De ensligas allé, från 80-talets början. Speciellt sången "vi låter oss inte besegras" är stark, med sitt motsträviga och taggiga synthkomp.

Anonym sa...

Ali!

Du blir bara allt mer absurd. Du klagar på "onda tider när inte ens den hårdaste kärnan av mänskliga värden är fredad" men försvarar terrorattacker mot civila och önskar väpnad revolution! Du skriver om "korståg, arabhets och bloddoftande romantik" men tiger om islamismen, antisemitismen, homofobin och de inhumana sharialagarna. Du vidarebefordrar idén att de västerländska demokratierna är ockuperade av kriminella män i kostym men är tyst om situationen i den diktatoriska arabvärlden. Du lever sannerligen i uppochnervända världen — krig är fred, fattigdom är rikedom, demokrati är diktatur...

rasmus sa...

En kvalificerad gissning är att Wiehe inte kommer att tolka Neighborhood bully, där Dylan sjunger om hur Israels fiender inte ger den judiska staten något existensberättigande...

Well, the neighborhood bully, he's just one man,
His enemies say he's on their land.
They got him outnumbered about a million to one,
He got no place to escape to, no place to run.
He's the neighborhood bully.

The neighborhood bully just lives to survive,
He's criticized and condemned for being alive.
He's not supposed to fight back, he's supposed to have thick skin,
He's supposed to lay down and die when his door is kicked in.
He's the neighborhood bully.


...

Anonym sa...

Tack för citatet från intervjun! Bob Dylan, opolitisk men utnyttjad av dem som håller sig likgiltiga inför terrorn:

"...When I am seriously dealing with something, I find my self to be on the side of the right this time and the next moment I am completely on the side of the left side..."

Skulle vara intressant höra vad Dylan själv anser när vänstern går terroristers ärenden...

Anonym sa...

C. L. K. Aqurette:
Gillar din argumentationsteknik så den tar vi efter:
Du tycker förstås att vi ska ha en ny Franco, eller en Pinochet här i Sverige, eftersom du aldrig någonsin tar upp deras terror och tortyr och det märks ju tydligt att du vill ha apartheid här i Sverige också.

Anonym sa...

Glöm inte bort Djingis Khan. Den som kritiserar USA:s utrikespolitik utan att samtidigt ta upp Djingis Khans grymheter är inget annat än en medlöpare till det mongolska tyraniet.

Eller är det Stalin som dagen "liberaler" brukar hänvisa till? Fan, jag måste nog ringa Per Ahlmark och fråga.

Anonym sa...

Anonymous 1:35 och 1:53 behagar raljera om historiens dårar. Räcker det inte med att titta närmare på de brottslingar som spränger bussar, glassbarer och tunnelbanor fulla av människor NU?

Det är sannerligen inte för mycket begärt att folk som säger sig vara för mänskliga rättigheter ägnar lika mycket tid åt att bekämpa terrorister som att demonisera dem som försöker stoppa attacker. Varje dåd borde dra till sig stora motdemonstrationer.

Men det kanske passar politiskt att fortsätta att vara likgiltig inför organiserad terrorindustri.

Anonym sa...

Bekämpa terrorister Ak Roth? Och hur gör du det själv? Genom att kommentera bloggar? Eller skicka gulliga stödmail åt Bushs "vita huset-hemsida!? Bekämpar man terrorister genom statsunderstödda ockupationskrig i stater, varifrån 9-11-kaparna inte ens kom ifrån? Varför röjer inte USA i Saudiarabien, 95 % av terroristerna kom ju därifrån? Varför hota Iran idag? London-bombarna var ju utbildade i Saudiarabien? Vilkas ärenden går DU? Elända Leijonborgare!

Anonym sa...

F Cellberg:

Jaa, på sätt och vis bekämpar man väl - en aning - terrorism om man i ord engagerar sig emot dem som aktivt stödjer densamma, som här? Även om du tycker att det är fjantigt och menlöst. Är du som Ali likgiltig inför terrorism eller ursäktar dem som utför dessa koordinerade dåd?

Nu hade jag i tankarna det jag skrev i inlägget, demonstrationer mot terrorism:

"...Varje dåd borde dra till sig stora motdemonstrationer..."

Det gjorde man ju bl.a. i Turkiet. Men då vill det sig ju att man är mot terrorismen och inte likgiltig. Naturligtvis riktar jag mig till dem som vanligtvis är pigga på att demonstrera för mänskliga rättigheter. Terroriem är en form av brott mot mänskligheten och borde leda till stora motdemonstrationer, åtminstone kraftiga uttryck emot och inte banalt ursäktande.

Anonym sa...

A-K Roth skriver:Räcker det inte med att titta närmare på de brottslingar som spränger bussar, glassbarer och tunnelbanor fulla av människor NU?

Jaha, du menar de där poliserna som sköt en alldeles oskyldig brasilianare i London. Jo dem måste vi förstås beundra!