torsdag, augusti 25, 2005

Your execution will not be televised

Övervakningskameror överallt är jättebra för alla medborgare. Och det är jättejätteviktigt för att bekämpa terror. Vi har blivit itutade detta under lång tid, och särskilt efter bomberna i London. Polisen släpper olika bilder på folk som verkar farliga och bilderna cirkulerar runt världen. Sen går specialstyrkor även in och skjuter en helt disparat snubbe i huvudet med åtta skott. Ungefär en miljon olika falska uppgifter sprids omedelbart därefter – av myndigheterna. Allt roterar i ett hav av desinformation och lögner. Men en och annan tänker fortfarande att det där med att avrätta oskyldiga personer i en tunnelbanevagn, det är väl ändå inte bra. Och så tänker man att aha, övervakningskamerorna!

Well, gott folk. Tji kan man få då, rapporterar The Independent:
Meanwhile, it was claimed yesterday that CCTV tapes depicting Mr de Menezes' last moments were handed out to police but returned blank.

Tube Lines, the company which runs Stockwell station, said it had not been aware of any faults on its cameras on 22 July.

The Mail on Sunday quoted a senior transport union official as saying: "After the incident, the police took the tapes away. When they brought them back three or four days later, they said, 'These are no good to us. They're blank.'"
Polisen kommer och hämtar band som innehåller en avrättning genomförd av civilklädda specialstyrkor. Innehållet raderas. Visst är vi alla nu ytterligare lite tryggare!

Har förresten någon noterat detta återrapporteras i svensk media? Det kanske det har, men det har ju knappast varit någon huvudnyhet. Militär avrättar oskyldig snubbe i tunnelbanan, sopar upp bevisen. Äh, det viktiga är ju att vi lever i den fria världen.

Stor nyhet har det däremot varit att källor inom Londonpolisen nu (!) säger att bomberna den 7 juli var manuellt utlösta självmordbomber. Lite olika typer av spekulationer kring hur utlösningsanordning kan ha sett ut presenteras och valsar fortsatt runt i media. (Shahid Ahmad skriver kul om det, här)

Det centrala här är att myndigheterna genom ett medvetet, aktivt agerande mal sönder sanningen. Det spelar ingen roll längre vad som hänt och inte hänt, vad som sagts och inte sagts. Metoderna är starkt förfinade varianter av sådant som testats i totalitära samhällen förut. De förutsätter att pressen inte granskar, utan för vidare det den matas med, i alla fall tills det inte längre spelar någon roll.

(William Bowles skriver tänkvärt om desinformation som medveten strategi)

12 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker jag känner igen taktiken redan från de s.k Göteborgskravallerna. Där försvann också viktiga filmer har jag för mig, varpå man kunde döma även oskyldiga till fängelsestraff.
Leve friheten, de mänskliga rättigheterna och demokratin!

Anonym sa...

Tänkte just skriva samma sak som Kerstin. Polisen är väldigt slarvig och tappar lätt bort bevismaterial. Det är bra för polisen är också väldigt glömsk och minns ibland helt fel, vilket kan visa sig när filmer dyker upp vars innehåll visar på raka motsatsen till vad polisen har berättat inför domstol. Så länge filmerna inte tappas bort i polishuset förstås.

Delar av poliskåren utgörs också av ännu inte upptäckta filmskapar-talanger. Man får förstå att dessa behöver ett kreativt utlopp och inte kan hålla sig från att redigera fram förbättrade versioner av diverse filmer. Gärna med konstnärliga förskjutningar i tid och rum samt ett mer gripande ljudspår.

Gördis N

Anonym sa...

Ali, om du nu saknar blodiga bilder på avrättningar kan du ju alltid ratta in Al-Jazira (felstavat) och se några "motståndsmän" skära halsen av ngn förtryckare (lastbilschaufför). Börja kommentera det som dina så kallade motståndskämpar gör så kanske du får tillbaka lite trovärdighet. Angående banden som är blanka när dem lämnas. Självklart ska man inte lämna tillbaka banden med brottet på. Vad ska dem ha det till? Polisen har brottet på band och ska bearbeta det. Inte ska det lämnas tillbaka och sen läcka ut till pressen där allvärldens förståsigpåare gör ogrundade bedömningar. Litar klart mer på polisen än Ali och hans gelikar.

Anonym sa...

"Angående banden som är blanka när dem lämnas. Självklart ska man inte lämna tillbaka banden med brottet på. Vad ska dem ha det till? Polisen har brottet på band och ska bearbeta det."

Du förstår nog inte vad som har hänt. Polisen beslagtog banden med mordet, raderade dem, och påstod att de var tomma när de fick dem. Polisen förstörde alltså medvetet bevismaterial, förmodligen i syfte att mörklägga omständigheterna runt avrättningen.

Anonym sa...

Artikeln från the independant kostar pengar att läsa men verkar finnas gratis på http://www.nzherald.co.nz/index.cfm?c_id=301&ObjectID=10342000

de 2 första styckena överensstämmer iaf.

Galen utveckling dethär. Chomsky blir mer aktuell varje dag.

Anonym sa...

Så här roligt och trevligt blir det när Du är bevakad
Är Du arbetslös, sjukskriven eller förtidpensionär titta in på min blogg och se vad moderaterna planerar nu i helgen för just Dig

Andreas sa...

Sånt här äcklar mig..

Anonym sa...

Öh... Rykten, någon?

Det Ali gör är att återge väl valda lösa rykten, poängtera att allt är osäkert och att vi därför inte kan lita på varken media eller myndigheter, just för att de vill att allt skall vara osäkert, just för att de inte vill att vi skall veta.

En mer närliggande tolkning är väl att det faktiskt inte är säkerställt hur det gick till i London den 7/7. Om Ali vore lite mer restriktiv med att ta alla rykten som stödjer en masskonspiration för gospel skulle kanske stämningen bli lite mindre hätsk.

Jag tycker mig se en beklaglig tendens hos Ali att bli allt mer bitter och konspiratorisk. Det skadar faktiskt läsvärdheten på denna (vågar jag säga) Sveriges bästa vänsterblog.

Ali Esbati sa...

Mattias, jag skriver inte om konspirationer i hemliga rum, utan om en konkret politisk utveckling och en aktiv, väl genomtänkt, väl beprövad, demokratiförgörande kommunikationsstrategi. Det finns säkerligen ett flertal påstående i svang som är falska och ett flertal som är sanna. Tokiga konspirationsteorier dyker också upp, det får man räkna med. Men det är väsenskilt från det jag berör här: att myndigheterna själva medvetet går ut med uppgifter som kan vara både djupt osäkra och genuint falska. Det var inget "rykte" att den skjutne var "direkt inblandad" i dåden 7/7. Det var ett officiellt uttalande, av Londons polischef. Det har inte varit "rykten" som olika förvirrade individer spridit om bombernas beskaffenhet eller påstådda attentatsmäns påstådda kopplingar till mer eller mindre påhittade ideologier och organisationer. Det har varit medvetna och ständigt skiftande uppgifter levererade från myndigheter till medier.

Och framför allt är det inget rykte att de demokratiska fri- och rättigheterna inskränks. Det är ingen konspirationsteori att tio personer nu utvisas från Storbritannien utan att ha begått några bevisade eller ens påstådda våldsdåd, utan för att de i ord "inte främjat samhällets bästa".

Anonym sa...

"Mattias, jag skriver inte om konspirationer i hemliga rum, utan om en konkret politisk utveckling och en aktiv, väl genomtänkt, väl beprövad, demokratiförgörande kommunikationsstrategi."

Det är väl vad jag kan se en ganska bra definition av "konspiration" du presterat - förutom att du inte vill använda ordet.

"att myndigheterna själva medvetet går ut med uppgifter som kan vara både djupt osäkra och genuint falska."

Det är väl ingenting fundamentalt nytt i att uttalanden är mer eller mindre säkra? Det anmärkningsvärda är att du tycks tro att ingenting är lämnat åt slumpen. Om ett uttalande görs som senare visar sig vara felaktigt tolkar du per automatik detta som en lögn som fyller en viktig funktion i en större plan.

"Det var inget "rykte" att den skjutne var "direkt inblandad" i dåden 7/7. Det var ett officiellt uttalande, av Londons polischef."

Nej, sådär sade han väl inte? Han sade väl att SKJUTNINGEN var direkt kopplad till de tidigare terrordåden, och det är väl ingen vettig människa som tror att Londonpolisen skjutit skarpt om terrordåden inte funnits i bakhuvudet?

"Det har inte varit "rykten" som olika förvirrade individer spridit om bombernas beskaffenhet eller påstådda attentatsmäns påstådda kopplingar till mer eller mindre påhittade ideologier och organisationer."

Vilka ideologier och organisationer är det som är påhittade? Låt höra!

"Och framför allt är det inget rykte att de demokratiska fri- och rättigheterna inskränks. Det är ingen konspirationsteori att tio personer nu utvisas från Storbritannien utan att ha begått några bevisade eller ens påstådda våldsdåd, utan för att de i ord "inte främjat samhällets bästa"."

Bör man, enligt dig, få driva på och uppmana folk att begå terrordåd? Bör brott som "uppvigling" och "förtal" strykas ur brottsbalken eftersom de utgör inskränkningar i yttrandefriheten?

Anonym sa...

Zappacitaten åsido - att tillåta förtal och uppvigling är kanske konsekvent, men inte särskilt praktiskt.

Men om du nu är en libertarian som vill diskutera din rätt att ropa "elden är lös" i en fullsatt biosalong kan vi kanske ta det i ett annat forum? Det är jobbigt att vara ansatt från alla håll på den politiska skalan, och på den här sidan prioriterar jag trots allt diskussioner med vänsteranhängare... :-)

Anonym sa...

Ali tyckte:

"Det var inget "rykte" att den skjutne var "direkt inblandad" i dåden 7/7. Det var ett officiellt uttalande, av Londons polischef."

Nej, Ali. Det är ett felaktigt påstående av dig! Det var exakt ett rykte som media sprang med!

"Det har inte varit "rykten" som olika förvirrade individer spridit om bombernas beskaffenhet eller påstådda attentatsmäns påstådda kopplingar till mer eller mindre påhittade ideologier och organisationer. Det har varit medvetna och ständigt skiftande uppgifter levererade från myndigheter till medier."

Du har fel igen, Ali!
Alla inblandade organisationer har varit extremt försiktiga att framföra några definitiva påståenden.

Det som är 100% klart är att dåden utfördes av islamister, och var motiverade av den allmänna kampen mot västerländsk civilisation så som inledd i stor skala Sep 11, 2001.

Det finns inget att vara osäker om på den punkten. Det är endast GRADEN och ARTEN av stöd från redan kända organisationer, som Al-Queda, som är oklar för tillfället.