torsdag, februari 09, 2006

Israel som Apartheidstat

Ofta är det just de mest självklara saker som hamnar i skymundan i den allmänna debatten. De uppenbara och djupgående parallellerna mellan dagens Israel och Apartheid-erans Sydafrika är centrala för att begripliggöra dagens konflikter i Mellanöstern. Ändå är det alltför sällan som frågan diskuteras i de termerna i västerländsk media – som mystifierar de dagliga, systematiska, rasistiska övergreppen mot palestinierna till i bästa fall något slags tit-for-tat-bråk mellan två parter. Rapporteringen påverkas både av en djupgående, kvardröjande kolonial grundton i hur världen beskrivs härifrån – den uppmålade dramaturgin, där en modern civilisation som håller stånd mot det mörka barbariet har långt anor och utnyttjas också skickligt av staten Israels företrädare. Och självcensuren hos de västerländska medier som dagligen underlåter att ge en objektiv – och därmed ”obalanserad” – bild av ockupationen och rasismen, är omfattande. Miljoner människor runt om i världen solidariserar sig dock med palestiniernas sak, just av samma skäl som avskyn mot Sydafrikas Apartheid var så vitt spridd i världen. Det handlar om grundläggande människovärde.

Jag har skrivit om detta många gånger, och skriver nu för att tipsa om två längre artiklar/essäer som publicerats i tidningen Guardian i veckan. Chris McGreal, som tidigare rapporterade i tio år från Sydafrika och nu har varit Jerusalem-korrespondent, skriver försiktigt, men medryckande och faktaspäckat. Artiklarna – här och här – är verkliga måsten.

I den första artikeln Worlds apart, stiftar vi bekantskap med situationen idag, och den breda debatt som förekommer om likheterna mellan Sydafrika och Israel.
Israelis have always been horrified at the idea of parallels between their country, a democracy risen from the ashes of genocide, and the racist system that ruled the old South Africa. Yet even within Israel itself, accusations persist that the web of controls affecting every aspect of Palestinian life bears a disturbing resemblance to apartheid.
Vi får höra röster om likheter och skillnader, och framför allt en konkret bild av det dagliga elände som palestinierna utsätts för just för att de är palestinier, och just för att åtskillnads- och diskrimineringspolitiken är en central del av den israeliska statens funktionsmekanismer. Det pågår en lågintensiv etnisk rensning, som inte kommer till stånd genom massmord och gruppvåldtäkter, men väl genom förvägrade bygglov och koloniala landkonfiskationslagar.

Ronnie Kasrils, en sydafrikansk jude som liksom många andra progressiva judar (Joe Slovo, kommunistpartiets legendariske ordförande var den kanske mest framstående) kämpade underjordiskt med ANC, och är minister i den nya regeringen, säger bland annat:
"Apartheid was an extension of the colonial project to dispossess people of their land. That is exactly what has happened in Israel and the occupied territories; the use of force and the law to take the land. That is what apartheid and Israel have in common."
I den andra artikeln – Brothers in arms – Israel’s secret pact with Pretoria – beskrivs det som länge varit känt, men mycket sällan omtalat, nämligen det mycket omfattande militära samarbetet mellan staten Israel och den sydafrikanska Apartheid-staten. Från 70-talet och framåt var de båda staterna nära lierade. Israeliska säkerhetsstyrkor utbildade sydafrikansk militär personal, som sedan opererade i smutsiga operationer i randstaterna och även mot inre opposition i landet. Det viktigaste samarbetet mellan de båda länderna handlade om atomvapen.

Det fanns – och uppstod – en viktig ideologisk grund till samarbetet. 1976 var John Vorster – Sydafrikas premiärminister – i Israel på officiellt statsbesök. Vorster var under andra världskriget nazist. Han var en ledande figur i Ossewabrandwag, en avbild av de tyska SA-trupperna. I Israel hyllades han nu av Yitzak Rabik som en frihetsälskande man, och Rabin skålade på banketten för "the ideals shared by Israel and South Africa: the hopes for justice and peaceful coexistence", och menade att båda länderna stod inför "foreign-inspired instability and recklessness".

Vorster underströk – och detta är centralt – att Israel och Sydafrika bägge stod inför hot från fiender till den västerländska civilisationen. I den sydafrikanska regeringens årsbok kunde man några månader senare läsa att bägge länder mötte samma problem:
"Israel and South Africa have one thing above all else in common: they are both situated in a predominantly hostile world inhabited by dark peoples."
Det är en bild som bekräftas av Alon Liel, Israels tidigare ambassadör i Sydafrika:
"The whites [in South Africa] always saw their fate in a way related to the fate of the Israelis because the Israelis were a white minority surrounded by 200 million fanatic Muslims assisted by communism. Also, there was this analysis that said Israel is a civilised western island in the midst of these 200 million barbaric Arabs and it's the same as the Afrikaners; five million Afrikaners surrounded by hundreds of millions of blacks who are also assisted by communism."
Det är detta som möter oss också idag, i debatten om Israel och Palestina. Det är resonemang som återkommer långt upp i det politiska etablissemanget, och som är grundläggande i den tankevärld som styr argumentationen till försvar för Israels oförsvarbara ockupationspolitik. Och det är det som gör att palestinierna avhumaniseras – också i debatten. Ronnie Kasrils har en träffande kommentar:
"The repressed are demonised as terrorists to justify ever-greater violations of their rights. We have the absurdity that the victims are blamed for the violence meted out against them. Both apartheid and Israel are prime examples of terrorist states blaming the victims."
Det är detta som tarvar ett ställningstagande för palestinskt självbestämmande och mot israelisk statsterror, från varje anständig människa som tar avstånd från rasism och förtryck.

Och återigen: Läs artiklarna! (Här och här)

Ps. Ett tidigare tips: en länk med mer information om Apartheidmuren och parallellerna mellan Israel och Sydafrika.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Träffande??? Vad har du att resonera med, Ali?
"The repressed are demonised as terrorists to justify ever-greater violations of their rights..."

Vilket enfaldigt dravel. De som utför terrordåd är terrorister. De demoniseras för att de mördar oskyldiga män,kvinnor och barn. Att urskulda dem genom att kalla dem "repressed" är vansinnigt. Den enda rasism som existerar är den som Hamas, PFLP, Al-Aqsa, och andra gangsters bölar ut varje dag. Att det sen finns otroliga svårigheter som kommer ur konflikten och terrorismen är säkert. Demonisera på du, Ali. Alltid gör du någon judehatare till höger eller vänster glad. Men du är falsk som bara den!

Denna sorts falska jämförelse är en skymf mot alla berörda, inte minst de svarta som kämpade mot apartheid (den sanna) och palestinska araber som kämpar under svårigheter både från egna korrupta tyranner och terrorister och från Israels motgärder.

Falsk och feg är det som beskriver dig, Ali. Du slipper publicera detta också genom din egen censur. Ingenting har du skrivit om Irans galning Ahmadinejad utfall mot Israel och judar. Ord kan inte beskriva hur föraktfullt du själv agerar i denna blogg. Du är den typiske medlöparen och hatuppviglaren.

Iranier uppträdde uppriktigt och deltagande efter terrorattacken 9-11. Man tände ljus i Tehran till minne av oskyldiga offer. Du är en anomali och en skam för både svenskar och iranier. Du vispar upp falskheter och hat och får göra det i en fri atmosfär. Det är din rättighet men det är min rättighet att peka ut dina lögner.

Fy skam!

Anonym sa...

Förläst Djävel said..

I den hänvisade artikeln läser man också:

"There are few places in the world where governments construct a web of nationality and residency laws designed for use by one section of the population against another. Apartheid South Africa was one. So is Israel."

Smaka på den, ni som snart kommer bombardera sönder och samman både Ali´s kommentarsforum och mellanösten.

Anonym sa...

Det här är ett helt sjukt inlägg. Jag har varit i Israel, och jag såg på nära håll hur judar och araber jobbar tillsammans, har roligt tillsammans och respekterar varandra.

Att däremot diskutera palestinierna, som är en befolkning UTANFÖR (inte inne i) Israel - och dessutom fientlig till Israel och ansvarig för bestialiska mord och attacker - är inte jämförbart.

Med andra ord: svarta MEDBORGARE hade inga mänskliga rättigheter i Sydafrika. Arabiska medborgare i Israel har fullständiga mänskliga och demokratiska rättigheter i Israel, till skillnad från araberna i resten av Mellanöstern. Psalestinierna - som ju inte är israeler - har naturligtvis inga medborgerliga rättigheter i Israel. Om de är intresserade av demokratiska rättigheter kan de ju alltid fråga sina ledare i det fina Hamas.

Anonym sa...

fan esbati ibland fantiserar jag om vad de här människorna som skriver kommentarer här är för typer vad de gör med folk i sin närhet vad de sysslar med på dagarna o sånt. då brukar jag drömma mardrömmar efteråt.

jag ska minnas att det man ska tänka på när israel sätter upp en mur och skjuter barn varje dag, d är att palestinier o israeler egentligen 'har roligt tillsammans'

bra artikel du tipsade om.

Anonym sa...

Jag skulle bara vilja påminna Anonymous 10:16 PM om att palestinier faktiskt också är människor. Jag förstår att det kan vara svårt att inse när man är fylld till brädden av hat, men försök i alla fall göra dig fri från rasismens irrlära. I slutändan orsakar den bara smärta för alla, även på din sida.

Och A-K, lugna ner dig. Du börjar bli osammanhängande. Det är säkert jobbigt när man pekar ut obehagliga sanningar, men det är liksom inte budbärarens fel.

Anonym sa...

Anon 8:28 vill tala om obehagliga sanningar.

Den obehagliga sanningen är den du själv undviker. Att tala om en "mur" utan att röra vid de mord som lett till muren är väl för obehagligt för dig? Alternativt, om det inte är obehagligt att tala om terrorn mot israeler, då är det illa ställt.

Lika obehagligt är det väl för dig att tänka på judehetsen som nu pågår i Iran och många muslimska länder, tydligen med Alis goda minne då han inte törs eller vill röra vid det. En sanning för obehaglig? Eller är det bara behagligt?

Kritisera gärna hur man motarbetar ett terrorkrig riktat mot civila oskyldiga på ett rationellt sätt. men kom ihåg att alla är människor. Det Ali sysslar med är ren propaganda.

Anon vill att man ska vara lugn inför rasism och falskhet. En som inte bryr sig om vardera folk kan vara lugn.

Anonym sa...

"Den obehagliga sanningen är den du själv undviker. Att tala om en "mur" utan att röra vid de mord som lett till muren är väl för obehagligt för dig?"

Ja, visst har en del palestinier mördats för att röja plats för muren, och hundrafalt fler har fördrivits från hus och hem, och fått sin mark stulen. Det är absolut en sanning som är obehaglig.

"Kritisera gärna hur man motarbetar ett terrorkrig riktat mot civila oskyldiga på ett rationellt sätt."

Tyvärr finns det inte så många rationella sätt att motarbeta det, eftersom den israeliska armén är så mycket starkare än de palestinska styrkor som finns. Det enda som skulle kunna få stopp på terrorkriget är väl internationella fredsbevarande styrkor, som kunde hindra den israeliska arméns angrepp. Tyvärr sätter USA stopp för alla sådana initiativ med sitt veto.

Anonym sa...

Bakochframagitatorn anon 2:06 tror att internationella styrkor skulle kunna bevara fred? Sist jag hörde drar utländska observatörer med svansen mellan bena till Tel Aviv så fort palestinska terroristrer säger pip.

Nej du, vill palestinier ha en stat vet de hur det ska gå till. Sluta fred och stoppa terrorn. Såna som du motverkar fred och eldar på terrormakarna genom att ursäkta dem. Varför inte samarbeta med fredliga initiativ i stället för att vara medlöpare i brott?

Anonym sa...

Hmm... tror man att det är sant att högern reformerat sig är det bara att läsa kommentarerna på Esbatis blogg eller svd.se.

Anonym sa...

Hm...inbillar man sig att det är "högern" att vara emot terrorism och terrorstödjande är man verkligen förlorad...

Anonym sa...

Sådant dravel!
Nog för att det defacto finns beröringspunkter, men här klarar du inte av att se också vilken roll Israel verkligen spelar i det imperialistiska spelet, den grund ur vilken staten växte upp och det faktum att Israel spelade ett dubbelspel med BÅDE ANC och Apartheid-företrädarna i Sydafrika.
Fast mer eller mindre lyckade historiska jämförelser är väl lite av Myrdal och hans lärlingars kännemärke.
Bättre lycka nästa gång!

Anonym sa...

Mitt tips är att A-K Roth är pingstvän.

På dagarna sjunger hon israeliska sånger i någon filadelfiaförsamling och tror på kristus snara återkomst till jorden bara världens alla judar finns samlade på västbanken för att utkämpa det sista slaget mot antikrist (muslimerna).

Fredrik/En moderat som föredrar vänsterpartister framför Livet ord

Jon Millarp sa...

Jag är kritisk till mycket med Israels politik under de gångna decennierna. Men kan någon förklara fokuseringen på just Israel i främst de områden i världen där antisemitism har stark historisk koppling?

I Sudan har många miljoner människor under ett par decennier brutalt mördats och man har haft organiserade våldtäkter av minderåriga flickor. Även om varje dödsoffer är hemskt, är det som pågår i Israel inte i närheten av att vara bland det värsta som händer i världen. Men läser man svensk media får man ju ofta det intrycket.

Anonym sa...

Anledningen skulle ju kunna vara den massiva mediabevakningen av regionen!

Har du aldrig funderat över varför folk reagerar så starkt när israeler sprängs av självmordsbombare och varför utalanden av iran om att krossa israel som judisk nationalstat väcker sådan avsky?

Varför väcks inte samma reaktioner när tamilska gerillan spränger sri lankeser i luften eller när Kina gång på gång förklara Taiwan tillhöra dem och snart ska invaderas

Är det en djupt rotat hat mot den gula mannen i vår västerländska kultur? Är det så att vi kanske anser judiskt liv vara mer värt än asiatiskt?

Tanken ligger väl inte så långt bort när över häkften av Sveriges befolkning har sett "Schindler´s list" och alla skolbarn läst "Om detta må ni berätta".

Ps. Har miljoner människor "mördats" i Sudan? Eller har de kanske dött i krig?

Jon Millarp sa...

"Anledningen skulle ju kunna vara den massiva mediabevakningen av regionen!"

Du hör knappast lika mycket om Turkiet, Saudiarabien, eller annat land i regionen (Irak undantaget av självklara skäl). Och sett över tiden är det än mer uppenbart hur ensidig fokuseringen är. Jag ställer frågan varför Israel är i sådant fokus och till det är knappast svaret att media bevakar regionen - media är inte avskiljt från resten av samhället. Även mediafokuseringen kan vara fördomsfull.

"Har du aldrig funderat över varför folk reagerar så starkt när israeler sprängs av självmordsbombare och varför utalanden av iran om att krossa israel som judisk nationalstat väcker sådan avsky?"

Men fokuseringens källa är i det fallet de omkringliggande diktaturernas ständiga utpekande av Israel om orsak till all världens elände. Diktatorerna skyller allt från världskrigen till världsfattigdom på "judarna". Det borde inte ha undgått dig. Och hoten mot Israel är nukleärt från Iran.

"Varför väcks inte samma reaktioner när tamilska gerillan spränger sri lankeser i luften eller när Kina gång på gång förklara Taiwan tillhöra dem och snart ska invaderas"

För att området från början inte har de faktorerna som krävs för att uppmärksammas (inte relativt Israel).

"Är det en djupt rotat hat mot den gula mannen i vår västerländska kultur? Är det så att vi kanske anser judiskt liv vara mer värt än asiatiskt?"

Jag har sett t-shirts med texter som "burn israel burn" i Sverige, jag har sett stora banderoller vid "fredsdemonstrationer" med texten "skicka bomberna till tel aviv". Och som sagt: Det finns återkommande bojkottskrav i Sverige mot Israel från en rad olika vänstergrupper, men inga av dessa kräver bojkott AV NÅGOT ANNAT LAND. Är de så dumma och okunniga att de inte vet vad som pågår på andra håll än i Israel?

De diktaturer som på olika sätt hotar Israel, som är ansvariga för tusentals berövade liv, som kväver all yttrandefrihet de kritiseras inte alls av dessa grupper - all fokus på Israel. Enbart Israel ska bojkottas.

"Ps. Har miljoner människor "mördats" i Sudan? Eller har de kanske dött i krig?"

Det är den fundamentalistiska regimen som är ansvarig för båda krigen som jag ser det och de har mer eller mindre bedrivit ett utrotningskrig och många bedömare talar om folkmord, exempelvis flera stora människorättsorganisationer.

Anonym sa...

"Israel and South Africa have one thing above all else in common: they are both situated in a predominantly hostile world inhabited by dark peoples."

Herr Ali!
Det finns betydligt fler svarta Israeler (härstammar från bl.a. Ethiopien + andra sefarder) än svarta Palestinier... Har du själv någonsin varit i Israel?

Anonym sa...

En kommentar på kommentarerna snarare än på bloggen:

Alla VET att Sudan, Iran, Kina etc. är "sketland". Det är varken demokratiska, eller land som sätter värde på människoliv.

Vad som gör att sådant fokus hamnar på Israel är att stora delar av världen anser Israel vara en exemplarisk demokratisk människorälskande stat. Vilket den inte ÄR.

Det är inte för att Israel kanske är värre än t.ex. Sudan, utan för att Israel "kommer undan" med sina agressioner och våld mot medmänniskor i regionen. Att de får sympati, och en "pad on the back" av flera ledare runt om i världen.

PS.
Och kom inte med uddlösa argument om att "Sudan anses ett trevligt land av många arabstater, är inte det samma sak som du det hävdar om Israel?".
Beklagligt nog är så kanske fallet, men deras åsikter tas inte på allvar på samma sätt som Isrels vapenbroder USA. Därför blir argumentet irellevant.

Anonym sa...

Dessutom, Jonas, så har Sverige inte militärt handelsutbyte med Sudan, en militärattaché i landet, och frihandelsavtal genom EU, allt sådant som kan utnyttjas för att stoppa de dagliga krigsförbrytelser som Israel begår.
Närhetsprincipen, hur märklig den än är, påverkar naturligtvis opinionen i ännu högre grad.
Så trött man är vid det här laget, över detta ständiga argument om "varför talar ni inte om något annat istället".

Anonym sa...

Ska läsa igenom artiklarna du tipsade om.Mycket bra läsning i den här bloggen.

Anonym sa...

Kort fråga bara.
Du skriver om Israels handel med Sydafrika. Hur jämför du det med tex Sveriges handel med diktaturerna Kina,Nordkorea, Iran, Saudiarabien osv osv?

Anders sa...

Så länge ni svenskar ockuperar oss skåningar har ni verkligen ingen rätt att kritisera israels ockupation av de palestinska territorierna.
Ty den som är utan synd ska kasta första stenen.

Senaste övergreppet var att stänga ner barsebäck mot vår vilja. Syftet är att göra skåne beroende av sverige för sin energiförsörjning, och därmed permanenta ockupationen. Men detta kommer vi i skånepartiet aldrig att acceptera.