tisdag, april 11, 2006

Klarspråk av Helle Klein

Noterar att Helle Klein benmämner EU:s beslut att frysa stödet till de redan hårt trängda palestinierna för "vansinnigt", "absurt" och "sanslöst". Benämningarna är på intet sätt överdrivna. Sveken mot det palestinska folket har varit många i dessa nykoloniala tider. Att EU-länderna nu så aktivt förstör fredsförhoppningarna och befäster Israels våldspolitiska hållning är nästa nivå.

Det Aftonbladet gärna får fortsätta belysa, och betona tydligare är att detta nu är svensk utrikespolitik. Det är än mer vansinnigt, absurt och sanslöst.

Jag skrev om det häromdagen.

33 kommentarer:

Anonym sa...

Som vanligt inte ett ord om Hamas. Om Hamas erkänner staten Israels rätt att existera så kommer EU att ge pengar. Bollen ligger alltså hos Hamas och om de bryr sig om palestinierna så borde de följaktligen erkänna staten Israel. Är det inte tillräckligt vänster att kritisera Hamas?

Anonym sa...

Problemet är ju att om Palestina inte får sitt bistånd av EU eller USA så kommer Hamas att vända sig till Iran och Saudiarabien.

På vilket sätt är det bättre för konflikten?

Det är idiotiskt att isolera Palestina som nu skett. Det är verkligen ett svek mot den palestinska befolkningen - landet kommer att radikaliseras ytterligare och Israels bomber kommer att falla i en ännu större grad.

Jonas N sa...

Alis post (även den tidigare) handlar om 'Rättigheten' (!) att erhålla pengar om man tidigare erhållit pengar!

Den sortens tänkande återkommer (underfårstått) i många sammanhang från samma håll!

Anonym sa...

€U faller till föga för USA och mäktiga sionistiska lobbygrupper och accepterar enhälligt en fascistisk apartheidstat som utövar folkmord och massavrättningar på ursprungsbefolkningen genom att straffa dem för att de valt en som representerar dem och inte Israels EUs och nyliberalismens intressen.

Man kräver att Palestinierna acceperar denna koloniala skamfläck, att man accepterar permanenta koncentrationsläger som Gaza där sionisterna kan bomba fritt och spridda indianreservat av Palestinier bland aparthedmurar och befästa expanderande fort av bosättargalningar med skjutvapen.

Denna politik är dubbeltydig, när man antog det enade Tysklands politik och splittrade och styckade upp Jugoslavien stödde man och beväpnade muslimska terrorister och bombade Serber ut ur deras egna hem för påstådda övergrepp. Terroristerna belönas med "statsministerposter" i de TVÅ Albanien som kommer att existera bredvid varandra.

Israel har dokumenterat och otvivelaktigt utövat statsterrorism med fascistiska apartheidlagar sedan man koloniserade Palestina för 50 år sedan, när skall man bomba dem för det? Sydafrika har fallit. Det är de flesta glada för även om landet istället tvingades in i en av världsbanken påtvingad nyliberal tvångströja, men Israel uppmuntras till fortsatta övergrepp...

Det bästa för alla inblandade parter vore ETT land för ALLA som bor där, på lika villkor. De kunde börja med att skicka hem alla fundamentalistiska sionistgalningar från Brooklyn och riva muren.

Inget ont i det som skett egentligen €Us agenda blir övertydlig och Iran kan gå in och hjälpa Palestinierna bort från västmakternas terrorpolitik, €U kommer att tvingas att acceptera Iran som likvärdig part framför ett aggressionskrig man oundvikligen kommer att förlora till oöverskådliga kostnader och en hälsosam terrorbalans kommer att råda i regionen, vilket i sin tur innebär ett slut på Israels och stor -israels (USAs) massmörndande.

Alkanen sa...

"Iran kan gå in och hjälpa Palestinierna bort från västmakternas terrorpolitik"

Say what? Vilka är det som skickar självmordsbombare på skolbussar och shoppingcenter egentligen?

Vilken regim är det som aktivt förtrycker sin egen befolkning och försöker utveckla atombomber för att utplåna ett helt land från kartan?

Anonym sa...

EU drar inte in det humanitära stödet till palestinierna. Det är stödet till administrationen som dras in.
Så fort Hamas bara andas en stavelse om att man är beredd att diskutera Israels rätt att finnas kvar som stat kommer säkert pengarna att rulla in igen.
Problemet är som vanligt die hard-extremisterna på båda sidor.
Majsan

Anonym sa...

Visst, staell gaerna ensidiga krav paa att Hamas ska erkaenna Israels existens och avstaa fraan vaald! Men hyckla inte med att kraven aer ensidiga:

Israel har inte avstaatt fraan vaald och fyrar regelbundet av missiler mot Gaža och Vaestbanken vilka har doedats hundratals civila, bl. a. barn och gamlingar. Och Israel har inte erkaent Palestinas "raett att existera" och har inte fastslagit sina graenser oesterut.

VILKET Israel aer det Hamas ska erkaenna? 1948 aars graenser? 1967 aars graenser? Jordanfloden? Eller aennu laaengre oesterut i Jordanien eller Irak, i det "Storisrael" som de israeliska hoegerhoekarna alltid oeppet har foerespraakat?

Anonym sa...

Här i Strasbourg ska Europarådets parlamentariska församling diskutera Mellanöstern i eftermiddag. Som brukligt hade församlingen inbjudit representanter från Knesset och från det palestinska parlamentet, men det blir bara israelerna som kommer, eftersom Frankrike (sannolikt; det kan vara något annat EU-land också) har nekat palestinierna visa. Antaget skäl: en Hamas-ledamot var med i delegationen. Barroso talade för en stund sedan och fick frågor om biståndet och visapolitiken, men svarade undvikande.

Anonym sa...

Erik S:

Dina frågor blir angelägna och relevanta när PA har avväpnat terrorgrupperna, erkänt Israel som suverän stat och satt sig vid förhandlingsbordet. Det är inte upp till någon annan än parterna att komma överens om gemensamma och försvarbara gränser. Det fanns en stillestandslinje efter 1967 och det är inte ditt eller mitt jobb att spekulera i vad parterna kan tänkas tycka om en permanent gräns. Kanske finns det en arabisk by i Israel som vill höra till ett nyskapat Palestina? Kanske finns motsvarande inom PA som kan höra till Israel. Hur har det blivit vår angelägenhet?

Men hur i hela friden kan någonting åstadkommas medan stater är i "state of belligerancy", det som nämns i resolution 242 och det som ska stoppas innan man förhandlar om "defensible borders"? Och hur kan detta tillstånd av stopp på "belligerancy" nås om bombningar och raketer (quassam och katyushas i hundratals) fortsätter till vansinne?

Humanitärt stöd till folk som behöver det men inte ett öre till vansinnigheter! För att vara säkra på det, inte ett öre till Hamas. Svenska skattebetalare ska inte vara medlöpare!

Anonym sa...

"Dina frågor blir angelägna och relevanta när PA har avväpnat terrorgrupperna, erkänt Israel som suverän stat och satt sig vid förhandlingsbordet."

Oj, vad konstuktiva vi var i dag. Då kan jag kontra med att det blir relevant när IL har avväpnat ockupationstrupperna, erkänt Palestina som suverän stat och satt sig vid förhandlingsbordet.

Anonym sa...

hamas består av ett gäng surgubbar och de omkringliggande arabländerna är autokratiska tyrannier.

Anonym sa...

Onödigt att använda ord som tyrannier.... Många här förstår inte sådana begrepp. Även ordet demokrati är svårt för somliga.

Anonym sa...

"Vilken regim är det som aktivt förtrycker sin egen befolkning och försöker utveckla atombomber för att utplåna ett helt land från kartan?"

Israel?

Anonym sa...

Är palestinierna Israels befolkning? Och Isral har ju redan
kärnvapen! Så fel du fick det! Haha!

Anonym sa...

Anon, Ja visst var det konstruktivt. Synd bara att du inte fattade att fredssträvande stater måste ta vissa beslut för att komma till konferensbordet ens. Att kontra som du gör visar bara att din inkompetens.

Anonym sa...

Epitetet antisemit använder man helst inte i onödan. Men i ditt fall är etiketten välförtjänt. Jag har sett tillräckligt många av dina uttalanden för att kunna göra den bedömningen.

"Varenda en" som är kritisk mot Israels politik kallas inte
"automatiskt" antisemit och är troligtvis inte antisemit. Däremot är varenda en som visar förakt för judar antisemit, per definition. :)

M Hazard sa...

A-K Roth, du behandlar språkets finare nyanser mycket illa (och medvetet så?). Visar förakt för ALLA judar, på grundval av att de är just judar torde vara en bättre definition. Jag kan tänka mig att visa förakt för en hel radda judar på helt annan grundval än att de just är judar, Kissinger är en som ploppar upp och Wolfowitz.

Dessutom så ringaktar jag den judiska religionen (precis som jag ringaktar all religion - jag vill kanske inte gå lika långt som Tännsjö i senaste Humanisten och kalla religion en mental defekt, men nåt är han kanske på spåren).

Är jag då antisemit?

Knappast. Precis som jag föraktar vissa judar, högaktar jag andra (Henry Ascher, till exempel, Norman Finkelstein och Noam Chomsky för att nämna några från det stora landet i väst (NEJ! Jag menar inte Norge!!!).

Anonym sa...

"Synd bara att du inte fattade att fredssträvande stater måste ta vissa beslut för att komma till konferensbordet ens."

Du menar alltså att Israel inte är en fredssträvande stat? Någon annan tolkning kan jag inte göra av ditt uttalande, med tanke på att Israel bedriver mycket värre terror mot palestinier än vice versa.

"Att kontra som du gör visar bara att din inkompetens."

Ja, i vissa kretsar anses det nog som inkompetens att se palestinier som lika mycket värda som israeler.

Anonym sa...

"Israel skulle dra sig tillbaka till 67 års gränser och utrymma sina bosättningar.."

Det är nog den enda lösningen.

Annica

Anonym sa...

Utrikesministern i Palestina menar för en vecka sedan att Israel bör förintas och att det inte finns någon plats för Israel och Ali finner det konstigt att stödet dras in? Ko-koo! Ko-koo!

Anonym sa...

Om en tvåstatslösning som de sionistiska fanatikerna här och i övriga media så ivrigt förespråkar vore den bästa, så innebär ju det ingenting annat än det ovanstående lobby i USA och €U kräver, nämligen en för Palestinierna villkorslös kapitulation inför status quo.

Det innebär i sin tur det vi alla vet, Palestinier rättslösa inför ockupantens övermakt och rättigheten att få vistas på indianreservat och koncentrationsläger anvisade av ockupanten.

Israelerna kan då lugnt som förut fortsätta sin expanSionistiska agenda och €U kan sedan i nåder kasta in lite matpaket emellanåt för att hålla den värsta misären borta, ung. som nu med andra ord.

En av de ivrigaste förespråkarna för den Sydafrikanska apartheidregimen var ju vid sidan om USA naturligtvis, Israel vilket är föga förvånande med tanke på den närmast identiska förda politiken.

Det bästa för Palestinierna och världsfreden vore en total desarmering och upplösning av den fanatiska sionistregimen och dess massförstörelsevapen och koncentrationsgulag och istället en fredlig DEMOKRATISKENSTATS-lösning på lika villkor för alla.

Då först skulle landet i samspråk och sammarbete med sin omgivning kunna få fred och Iran och andra länder i vägen för den globaliserade amerikanska världsordningen slapp därmed en kostsam upprustning inför ständiga aggressionshot.

Anonym sa...

"Man kräver att Palestinierna acceperar denna koloniala skamfläck, att man accepterar permanenta koncentrationsläger som Gaza där sionisterna kan bomba fritt och spridda indianreservat av Palestinier bland aparthedmurar och befästa expanderande fort av bosättargalningar med skjutvapen."

-Jag kanner av en viss antisemitism har.
kankse har ni inspirerats av Adolf?

Det ar val inte sa konstigt att man inte ger ekonomiskt stod en bunt skjutglada forvirrade religosa fanatiker. vad har dom gjort for att fortjana det?

Om Ariska Brodrarskapet av nagon skum anledning vann valet i Sverige och hade som valslogan "Utplana alla blattar i Spanien" skulle jag inte Klandra EU fran att dra in stod till oss.

Anonym sa...

PS. Jag välkommnar varmt Jinge in i en-statslösningen i Israelfrågan, om jag inte minns fel förespråkade han i eget forum inte bara TVÅ stater utan också Israels rätt till massförstörelsevapen ( "för att kunna freda sig mot sina grannar" )!!

En minst sagt märklig hållning för en "Israel-kritiker" DS.

Var och en med minsta möljighet till nyktert tänkande förstår säkert att behovet av att "freda sig mot sina grannar" i detta fall (om det ens existerar ett sådant hot) uppstått i att man sedan landet så rättsvidrigt koloniserades ständigt inte bara hotat utan också invaderat och ockuperat sina grannar. Lägg därtill att man helt oproportionrerligt rustat upp till tredje plats i världordningen och med "internationella samfundets" (USA/€Us) hjälp kan fortsätta som apartheidstat.

Vem hotar vem?

Anonym sa...

Noterar att dagens första anklagelse om "antisemitism" dök upp.

vissa fanatiker förnekar sig inte speciellt inte sådana som förespråkar "Israeliternas" fortsatta status som "Herrenwolk" och utvalda att styra över de andra semiter av icke-judisk börd som en mycket hämndgirig och mordiskt motbjudande varelse i gamla testamentet lovat att "lägga aska över"...
"Zionism is not a part of the Jewish religion, but rather is parasitic upon it. Most Zionists are Jews, but not all Jews are Zionists. To condemn Zionism as immoral (racist, vicious and depraved) is not to condemn Judaism."

Anonym sa...

Varför ska Palestinierna erkänna Israel, när inte Israelerna erkänner Palestina?
Israel är ju ett land redan, och dom förväntar sig att bli erkända av Palestinierna när dom ser en mur när dom går utan för dörren, och kan knappt resa runt i sitt eget land...
Borde inte EU pressa från andra hållet?!

Anonym sa...

Alexandra, Israel kommer att erkänna ett Palestina om ett fredligt Palestina upprättas. Fråga i stället varför Israel ska erkänna en statsbildning (ännu inte ett land) vars huvudsyfte är att krossa Israel.

Folket har nu valt Hamas och vi vet vad det står för. Skickar det en signal att palestinierna är redo att sluta fred? Knappast. Hamas står inte för fred, varken mot egna eller andra. Hamas är islamistiskt och fascistiskt. Icke-troende och kristna inom PA får nu akta sig.

Vilken stat i världen skulle erkänna en grannstat som högt och tydligt proklamerar att den vill krossa ens land och som dagligen, som nu, skjuter quassam- och katyusharaketer från Gaza mot civila mål inom Israel? Detta är overt krigfuoring, samtidigt som mordbombningar fortsätter.

Du har det bakochfram. Kräv avväpning av terrorgrupperna, accepterande av Israel, så kommer parterna att förhandla fram försvarbara gränser. Stöd inte det oförsvarbara. Fredlig samexistens kan bara nås om krigshetsen slutar. Alla borde veta vid detta lag att det inte är ockupationen man strider emot. Det är själva staten Israel. Fredlig samexistens kan börja med avväpning!

Anonym sa...

Är det inte skrattretande när smygfascistiska liberalmuppar som Roth öppet hyllar apartheidstatens Israels rätt till statsfascism massmord och etniska utrensningar på ursprungsbefolkningen i Palestina som "demokrati"?

Att skjuta in raketer i tätbefolkade koncetrationsläger anvisade av ockupationsmakten och fritt mörda alla icke önskvärda representanter för palestinierna är tydligen höjden av liberal "demokrati", att bygga Berlinmurar stjäla vattenreservoarerna och bygga vägar "endast för judar" som splittrar upp ursprungsbefolkningen i små minireservat där de lätt kan svältas ut och skjutas ihjäl av fanatiska sionistfascister i deras ockupationer på höjderna runt omkring....

Roth och övriga liberal-fanatiker borde tvingas lämna sina golfklubbor och yuppienallar för en knalltransport till ett sådant område, hur länge skulle det dröja innan de sket på sig, någon?

Anonym sa...

Israel rustat upp till tredje plats? Eh. Det låter ganska otroligt, för den som vet vad Israels befolkning är. USA, Kina, Ryssland, Japan - hur skulle Israel kunna spendera mer än dem, det skulle kräva typ mer än 100% av BNP.

Här är några siffror:

http://www.globalsecurity.org/military/world/spending.htm

Jmf gärna Iran och Saudi...

Anonym sa...

Mika spekulerar vilt om Roth. Skrattretande invektiv men det blir så när man själv är fanatisk, okunnig och när man samtidigt har FEL!. Det enda Roth vill är fred och slut på "state of belligerency" enligt art. 242 så att parterna kan sluta fred. Avväpning av terrorgrupperna, förhandlingar, gemensamt beslut om försvarbara gränser! Då ska du se att man kan bygga fredlig samexistens. Fred och frihet! Sitt ner Mika. Snäll hund!

Anonym sa...

Mika, Mika, Mika.....du faller överbord i överdrifter och invektiv. Svårt att ta dig allvarligt så okunnigt som du skriver. Tala om "rättsvidrig kolonialism" när du, hoppas jag, känner till arabisk kolonialsim som europeisk? Vad tycker du om dagens arabiska kolonialism och folkmord i Sudan?

Folk är folk. Araber är folk. Judar är folk. Folk flyr av olika orsaker, skapar nya liv. Det har människan alltid gjort. Palestinska araber är inte utan land. Men de är utan fred, av eget val verkar det, tyvärr för dem. Att de har vägrat fred med en - O, fasa - judisk stat på en bråkdel av judiskt historiskt område i vilken judar hade majoriteten har lett till onödigt lidande för båda sidor. Alla ska samsas och låta varandra vara ifred. Men först måste terrorgrupperna avväpnas. Sedan kan parterna sätta sig ner och förhandla fram försvarbara gränser, när "the state of belligerency" har upphört enligt art. 242.

Jag förstår att du, Mika, inte är för fredlig samexistens. Och det gör dig till fanatiker. Sitt ner och andas djupt ett tag. Fred är inte farligt eller fanatiskt. Fred är brist pa krigshandlingar. Och dessa ska svenska stattepengar inte gå till!

Anonym sa...

stor humor. a-k roth, en person som hänger här som en galning och använder varje inlägg som grund för utfall mot palestinierna, o som efterlyser mer raspolitik och arabutrotning, kallar en annan debatör för 'fanatiker'.

Anonym sa...

Hej Jan!

Du säger:

"De har under decennier inte kunnat prestera en tillnärmelse till en stadsbildning"

Hur f-n ska man kunna bilda en stat när man är ockuperad? Är din fantastiska teori att möjligheten funnits?

Sämre analys har jag aldrig hört.

Varför finns det staterna Jordanien, Libanon och Syrien? De består av folkgrupper med mycket liknande kultur som palestinierna och de har lyckats. Kan det vara de senaste 57 årens historia (staten Israel) som är anledningen till problemen?

Men en idé skulle ju vara att ge dem medborgarskap och rösträtt i den fungerade staten Israel.

Vad säger du om det janne?

Ps. Israels bistånd från amerika är på 30 miljarder. Vem är bidragstagare egentligen...

Anonym sa...

Det fanns otaliga exempel när palestinier hade chans att etablera samexistens med israelerna. Men de var alltid mer intresseade av att stjäla bidragspengar och mörda israeler än att bygga upp en fungerande statsstruktur. Och tala inte om för mig att judar okuperar palestina - till att börja med har Palestina inte varit bosatt av enbart Araberna. Judar har bott i Samarien och Judeen i tusentals år. Det var både judarnas, arabernas och andra minoriteters land. Ingen har tvingat palestinier att flytta efter krig de förvållade - en del stannade och bor där än idag som israeliska medborgare. Palestinier i decennier har inte byggt något fungerande stadsbildning - och det inte pga okupationen. De har inte byggt ens avloppsystemet i sina teritorier. Det saknas vatten, hälsovården är nästintill obefintlig och utbildning omfattar bara koran studier och uppmanningar att döda Judar. Anledningen är att de drivs av ett djuriskt hat att förinta judarna. De mördar tom sina egna palestinska medborgare - ett förvirrat folk, utan vänner (deras största fiender är Araber själva)- och det är vi som betalar notan. Våra bidrag går ditt och det tar dom hand gärna om och delar bland sina egna, medan befolkningen svälter.