tisdag, april 11, 2006

Korseld; utbildning och diskriminerande strukturer

Ska vara med i programmet Korseld i SVT24 ikväll och utfråga Masoud Kamali. På andra sidan deltar Tobias Billström (m). Idag presenterades SOU:n "Utbildningens dilemma - Demokratiska ideal och andrafierande praxis". Programmet sänds 18.30 och 22.05, och läggs ut på webben.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Avdelningen ofrivillig akademisk språkhumor:

"andrafierande"

:-P

Anonym sa...

inkimar,

Utan att ha kollat upp vad magister Lars Åberg är för en filur, undrar jag hur du anser att en "god" forskare skall vara? Skall munnen vara igentejpad/igensydd? Eller är det kanske viktigast att forskningsrönen sammanfaller med vänterspartiets motioner? Om man vidare skippar all självständig analys, och följer ditt spår, vore det väl mest önskvärt om forskarna åtminstone kunde anamma en "svensk" konsensuston när "politik" skall debatteras, eller? Fast som sagt, jag har inte kollat upp Lasse Åberg än, och vem vet, han kanske trots allt har lyckats åtskilja politik, journalistik, demogogi och forskning från varandra. I sådana fall får man ju faktiskt gratulera. Vänligen Hunar

Anonym sa...

inkimar: vem i h-t är "masadi"?

Nostalgi sa...

Man kan verklig ifrågasätta en hel del av Kamalis fokus men jag tycker han i sin helhet är rätt tajt asså. Cool kille. Du var tjockt grym son vanligt Ali. Helt rätt linje. Vad pratade billström om förresten? förstod inte ett ord av vad han sa...

Anonym sa...

Va osexig du blev utan skägget esbati! du ser ju ut som en kass kopia av Shan Atci!(odla skägg mannen). Alltså vem som helst borde ju se snygg ut brevid den där moderaten...

Anonym sa...

Ali, jag är förvånad över att du inte problematiserade det faktum att Kamlis lösning på diskrimineringsproblematiken är att byta ut ett luddigt begrepp mot ett annat – invandrarskap ersätts med etnicitet. Hade önskat att du hade problematiserat det faktum att vi-och-dom-uppdelning i samhället (och därmed rasismen och diskrimineringen) inte försvinner bara för att samhället fokusera på etniciteten istället för själva invandrarskapet. Eller huruvida det är bättre att syo-konsulenten ger råd utifrån elevens etnicitet snarare än utifrån hans/hennes födelseland. Du kanske också skulle ha ställt frågan om hur diskriminering och ”andrafiering” minskar för att rekryteringsmålen omfattar etnisk utjämning för att utbildningsväsendet bättre ska speglar det svenska samhället. Fortsätter man inte att fokusera på annorlundaskap?

Grundproblematiken är väl ändå att alla i vårt samhälle inte uppfattas som likvärdiga samhällsmedborgare utan bemöts/behandlas olika utifrån irrelevanta faktorer såsom födelseland, etnisk identifikation, hår- eller hudfärg. På samma sätt som man inte kan förutse en människas handlingar genom att skaffa information om hennes födelseland kan man inte heller förutse hennes handlingar genom att placera henne i en viss etnisk kategori. De är lika trubbiga etiketter för att greppa en människa. En människa är mycket mer än så.

Anonym sa...

"Det handlar om det svenska samhället" Ditt slutord om att rasism/etnicitet genomsyrar sociala relationer i Sverige idag, här och nu, är skarpt och utmanande.

Moderaten Billström erkänner inte verkliga förhållanden som sanna, är undanglidande, vill inte att politiken ska styra i det här avseendet.

Den strukturella diskrimineringen har reducerats i en politisk retorik som genom språket alienerar dels svenskar från svenskar dels svenskar från samhällsgemenskapen. Samlingsbegreppet "Det demokratiska underskottet" kan med hjälp av politisk retorik, lögner och omtolkningar av verkliga förhållanden rekrytera alltfler svenskar.

Moderaterna är inte intresserade av att bryta denna segregation, de är nöjda med ett tvåtredjedels samhälle. I stället lyfter Billström fram "invandrartjejer" som det går bra för. Varför begreppet "invandrartjejer"? Svenska tjejer har bättre betyg än killar trots det är svenska kvinnor diskriminerade p g a kön. Alltså har vi ett utbildningssystem som återskapar diskriminerande strukturer, alla har gått i skola!

Strukturerna existerar och i varje samtal finns en inbyggd föreställning om en över- och underordning, en maktrelation som förmedlas genom språket. Varje gång denna maktrelation frågasätts prövas människans värdighet.
Alla människors lika värde ... sanning eller lögn?

Anonym sa...

Där jag bor har ung vänster kletat upp affischer på vägskyltar. I en del fall så grundligt att informationen på vägskyltarna blivit helt blockerad. Dessa affischkletande ungdomar behöver sannerligen utbildning. Eller på vanlig svenska. Vad är det för jävla fel på de som gör så?