onsdag, april 12, 2006

Viktigt norskt besked om palestinabistånd

Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre (s) gjorde häromdagen uttalanden som kunde tolkas som att också det norska biståndet till den palestinska myndigheten skulle stoppas. Det väckte reaktioner inom såväl Arbeiderpartiet som Sosialistisk Venstre. Nu klargör biståndsminister Erik Solheim i ett pressmeddelande att den norska regeringens linje inte är att skära ned hjälpen till palestinierna. Regeringen påpekar härigenom att kraven på den Hamasledda regeringen handlar om en inriktning, och lika viktigt, att krav samtidigt måste ställas på den israeliska ockupationsmakten.

Det är ett mycket viktigt besked från Europas just nu antagligen mest progressiva regering. Och ett som understryker vikten av ett utrymme för självständig utrikespolitik – något som för svensk del kraftigt beskurits av EU-medlemskapet.

SV:s vice ordförande Audun Lysbakken är föredömligt tydlig i sin kommentar på SV:s hemsida.


Läs även en artikel i norska Dagsavisen om händelserna.
Jag har skrivit i ämnet tidigare, här och här.
Vänsterpartiets vice ordförande Alice Åström kommenterar svenska regeringens beslut.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Alltså. Ju mjäkigare man är mot terrorister desto mer progressiv är man. Tack. Hade aldrig förstått det hela annars.

Anonym sa...

Go Norge, Go Norge! :D
gött att höra något possetivt i palestinafrågan nu

Anonym sa...

Fint att den anonyme likställer palestinier med terrorister. Bra.

Anonym sa...

Ge bistånd till behövande palestinier och andraq folk men det ska absolut inte gå via PA eller Hamas! Vi har skamligt nog betalat för mycket till korruption och terror. Svenska skattebetalare ska inte vara indirekt skyldiga till mord på oskyldiga.

Svenskar som yrkar på stöd till Hamas är moraliskt efterblivna.

Anonym sa...

"Svenskar som yrkar på stöd till Hamas är moraliskt efterblivna", säger du roth. Vem som är moraliskt efterbliven eller inte, eller vad tusan det innebär vill jag inte spekulera i. Däremot kan man konstatera att det ger uttryck för en, låt oss säga, intressant demokratisyn att yrka på att bistånd till en befolkning ska dras in om denna befolkning inte röstar som vi högt (moraliskt?) uppsatta personer i västvärlden vill. Själv tycker jag att det är närmast sensationellt att klara av att genomföra ett demokratiskt val under den brutala ockupation palestinierna lever under. Hade jag fått välja, vilket vore absurt iof., så hade Hamas inte vunnit. Men att straffa palestinierna och underkänna deras rätt att välja politiska företrädare, är fullkomligt vidrigt.

Ulf sa...

Heia Norge!

Skrev om detta i slutet av detta