måndag, april 17, 2006

Patriarkatet är globalt. Ryssland

Dagens ETC har en intressant artikel om backlashen för kvinnors rättigheter i Ryssland. Det sovjetiska samhället var knappast jämställt. Men efter sovjetsystemets implosion har läget för kvinnors rättigheter på många sätt förvärrats.

Som det också framkommer i artikeln slog den sociala upplösningen å ena sidan mot männen – det var männens medelålder som sjönk mycket kraftigt under ”chockterarpin”. Männen söp och slog ihjäl sig. Å andra sidan ledde växande alkoholism och förbittring bland män enligt känt patriarkalt mönster till att kvinnorna – kraftigt underordnade i samhället – drabbades i det dagliga livet. Av växande våld i hemmet, men också av en samhällsomdaning som tillsammans med sovjetsystemets politiska förtryck gjorde sig av med många sociala framsteg för kvinnor.

Det står dock förstås inte still. Den i artikeln nämnda kampanjen är ett exempel. Många andra ryska kvinnor organiserar sig också för sin rätt och värdighet – genom allt från fredsarbete som ska hålla deras söner i livet, till kamp för bättre arbetsvillkor.


Läs gärna en äldre krönika jag skrev i ämnet. Också det här om rysk arbetarrörelse är relevant för frågan.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Vi bör nog sålla mycket grovt när det gäller marknadspravdas antislaviska propaganda nu när landet äntligen frigjort sig från rövarkapitalismens värsta oligarkvälde.

När västmakterna hade fyllbulten Yeltzin vid rodret och Israelisk-ryska oligarker vid makten över naturtillgångarna fanns inga gränser för hur "demokratiskt" Ryssland var.

När sedan Vladimir Putin fängslade några av de värsta oligarkskurkarna som inte lyckades fly till USA eller sitt asiatiska hemland Israel, strax innan de var i färd med att sälja ut de ryska naturtillgångarna till just USA/Israel, var tonen från västmakterna en annan.

Sedan dess har landet från Estland till Kyrygzistan omringats av USA och aggressionspakten NATO, professionella samhällsomstörtare har bekostats och utbildats för miljarder i syfte att få till quislingregimer i dess forna randstater och marknadspravda som sagt vräker ur sig ständiga rapporter om det "odemokratiska" Ryssland speciellt direkt efter nyheter om västmakternas senaste folkmord råkat läcka ut.

ETC utgör tyvärr inget undantag utan har de gånger man överhuvudtaget nämnt Ryssland gjort det utifrån USA-stödda "dissidenter".

När Putin nyligen deklarerade att landet skulle återinföra gratis sjukvård omsorg och utbildning var det dödstyst i BBC CNN FOX AP och SVT men ribban höjdes och nya "rapporter" kom ut om hur "odemokratin" spred sig, när USA mördar ockuperar och våldtar tusentals mil hemmifrån är det förhållandevis tyst i marknadspravda men när Ryssland i eget territorium bekämpar de terrorister (Tjetjenien, Beslan) med marginellt lokalt stöd som bekostats och beväpnats av västmakterna lika mycket nu som sedan Sovjettiden gallskriker man...

här är tex Russia today, ett friskt alternativ till västmakternas propagandakanaler!

Anonym sa...

Man kan ju tycka vad man vill om liberalism, USA och NATO.
Men varför en socialist gillar ultranationalisten Putin och terrorkriget i Tjettjenien är mer en jag kan förstå, jag rekomenderar en stunds läsning på http://www.amnesty.org/

Anonym sa...

Sorgligt att se såna som Erik ljuga om hur saker och ting blivit som de blivit i Ryssland. Marknadsfundamentalisterna utnyttjade tillfället till fullo och gjorde sitt med landet. Misär och armod breder ut sig.

Mika: Man kan vara både oerhört kritisk till Putin OCH kapitalismens framfart i landet. Det är inte antingen eller. Några av stalinisterna har nu gått och blivit "putinister"?

Anonym sa...

Jag ser ingen anledning att vara överdrivet kritisk mot president Vladimir Putin så här långt och det gör inte en överväldigande majoritet ryssar från Batltijsk till Nakodkha heller.

Vladimir Putin har till skillnad från Wall streets tidigare gunstling och rekordhållare i världsbankskryperi, tagit kontrollen över landet och deras gemensamma tillgångar har en vilja att utveckla landet och är beredd att försvara dem mot västmakternas aggressioner, Efter att USA/€U anföll ockuperade och styckade upp Jugoslavien har NATOs nya roll som aggressionspakt etablerats runt Ryssland med kärnvapen och trupper allt enligt den Polsk-amerikanska "rådgivaren" Zbigniew Brzezinski och PNAC.


Det nya "kalla kriget" som nu tornar upp sig är ytterligare ett led i västmakternas ständiga "drang nach osten", senast under 2:a världskriget anfört av Tyskland till ett pris av 30 miljoner mördade ryssar.

Återigen målar marknadspravda och Hollywood upp bilden av "den farliga ryssen" och landets "opålitlighet" och "hot mot demokratin", revisionistiska dataspel marknadsförs där huvudsyftet är att nedvärdera den Ryska segern över fascismen,hylla wermacht, döda ryssar osv. Ja all, samtidigt som det tunga artilleriet rullas fram till fronten och vi kan alla rapa upp den senaste antipropagandan mediekonglomeraten vräker ur sig.
För att inte tala om vad HRW och övriga "NGOer"

Vladimir Putin omätliga popularitet grundar sig inte i att ryssar "är onda" enligt gällande amerikansk vilda-västern retorik, utan för att han har gjort landet oberoende av den globaliserade amerikanska marknadsdiktaturen IMF och världsbanken, försvarar dess intressen och inte minst de sociala reformer som efter att ha raserats av Yeltzin och oligarkerna nu mödosamt håller på att byggas upp för alla ryssar av alla etniciteter och inte minst utrikespolitiken:

Vem stöder Palestinierna nu när västmakerna hyllar apartheidstatens massmordspolitik och vill svälta ut dem till ovillkorlig lydnad?

Vem samarbetar och bildar allianser med alla de stater från Venezuela Bolivia och Kuba till Iran och Kina som McDonalds & Co utsett till "ondskans axelmakter" dvs, reella hot mot deras hegemoni och kapitalistiska världstyrrani?

Som sagt, Ryssland av idag och imorgon är ett sundhetstecken i en sjuk värld styrd av en mycket sinnesjuk och imperialistisk vargflocksledare och dess organ.

Anonym sa...

Mika:

"...Vem stöder Palestinierna nu när västmakerna hyllar apartheidstatens massmordspolitik och vill svälta ut dem till ovillkorlig lydnad?..."

Detta är din trossats? Du är inte bara riktigt borta; du uar inte riktig och du uar borta.

Anonym sa...

p.b:"...Men varför en socialist gillar ultranationalisten Putin och terrorkriget i Tjettjenien är mer en jag kan förstå,..."

De har samma hatobjekt? Socialisterna här säger ju ingenting om Irans tyranni heller eller om Irans hot mot en av världens och mellanösterns minoriteter, favorithatobjektet. Från Mikas inlägg förstår man att Putin kan göra vad som helst; han stödjer ju palestinierna i dess rättigheter att föra terrorkrig.

Vänstern på denna sajt visar enbart människoförakt och rasism.

Anonym sa...

p.b:"...Men varför en socialist gillar ultranationalisten Putin och terrorkriget i Tjettjenien är mer en jag kan förstå,..."

De har samma hatobjekt? Socialisterna här säger ju ingenting om Irans tyranni heller eller om Irans hot mot en av världens och mellanösterns minoriteter, favorithatobjektet. Från Mikas inlägg förstår man att Putin kan göra vad som helst; han stödjer ju palestinierna i dess rättigheter att föra terrorkrig.

Vänstern på denna sajt visar enbart människoförakt och rasism.

Anonym sa...

A-K, utan att hålla med om ditt dravel i övrigt så kan du väl för fasen se att "Mika" har mer gemensamt med de labila rättshaverister från höger som postar här med jämna mellanrum än med någon i "vänstern". Jag tycker man kan klandra Ali lite för att han inte tar bort hennes inlägg då de uppenbarligen härstammar i en sjuk hjärna med en ganska uppenbar antisemitisk vridning ("sitt asiatiska hemland Israel" WTF???) men du gör dig bara löjlig om du tar en galning som intyg för vad "vänstern" skulle stå för. Jfr om borgerligheten rakt av bedömdes efter vad Per Ahlmark hittar på. Något som iofs är rimligare då han får plats i högerns tidningar m.m.

Anonym sa...

Anon:

Jag har sett så mycket vansinnigheter från vänstern så Mika passar bara sa väl in i min syn på den. Som Sverker Åström har skrivit på SvD senaste dagarna skäms man att vara svensk. Men jag är tacksam att du pekar ut att sign. Mika tillhör marginalen.

Det kanske finns vänstermänniskor i Sverige som inte ensidigt talar för PAs/PLOs/Hamas' rättigheter att driva mord och terror? I så fall var finns protesterna mot t.ex. attacken i Tel Aviv häromdan? protesterar man inom partiet mot dessas vidriga uttalanden? Törs man? Tack vare Ali och andra uppviglare verkan man inte se offren som människor.

Per Ahlmark är en av de hederligaste skribenter som finns. Han agerar i Torgny Segerstedts tradition, mot tyrannier. Vad i fasen (för att använda ett ord du kan) är fel med det? Per Ahlmark var en av de förste som yrkade på en palestinsk stat.

Synd att du ser mina inlägg som dravel. Får väl lägga band på min tendens att dravla tillbaka när Ali och kompani dravlar som värst. Även om jag dravlar för fred och samexistens och Ali dravlar i hat och försvar av terror är det ändock dravel.

Anonym sa...

De enda "sjuka hjärnor" vi ser här är denna ändlösa idiotparad av ultrahögerliberala dårhusmuppar med uppenbar vridning åt totalitära apartheidstater.

Jag kan förstå Ali´s fascination av AK-Roth, hans anonyma sionistalterego Aqurette neoliberal pissliberal och allt vad denna högljudda grupp av fundamentalistiska fascistliberaler kallar sig, om inte annat än i kuriosasyfte för vem läser deras misslyckade bloggförsök annars?

En sak skall idiotparaden dock ha klart för sig och det är att jag är klart prosemit dvs jag jag gör ingen skillnad mellan människor av Judisk börd och de 95% som utgör övriga semiter även om jag starkt ifrågasätter förstnämnda grupps ockupation av begreppet som sådant.

Därermot kan illiteraterna gärna kalla mig anti-sionist
eftersom jag anser att denna fascistiska gren av judendomen (och hos vissa kristna gammaltestamentliga armageddongrupperingar i USA bla. Bush´s)utgör det största hotet mot fred i mellanöstern, för att inte säga världen i övrigt.

Men visst, när ryssland ville ha oligark-skurkarna utlämnade från Israel för de brott de begått mot lagen och det ryska folket inte minst, blev sändebuden också kallade "anti-semiter".

Det är ett välkänt faktum att det är snart när omöjligt att få brottslingar vare sig det gäller folkmord eller ekonomiska brott utlämnade från Israel som dessutom naturligtvis stöds av USA, däremot tycks den sionistiska staten besitta rätten att utöva sin lag och kidnappa påstådda brottslinga varhelst de befinner sig i världen utan större hallå från FN.

Tillbaka till Ryssland:

Igår lämnade Ryssarna över en protestnot till den amerikanska ambassadören för uttalanden från en av USAs mäktigaste NGOer, Jamestown Foundation som uppmanade "till nästa terrorattack" mot Ryssland och med "nästa" avses de påtända barnamördarna i Beslan som i "guds" namn våldtog sina offer innan de avrättades eller flyende skjöts ihjäl.

Jämför meed uttalandet från en av de ultrahögerkristna mentorerna till Bush om att mörda Chavez nyligen och liknande från "oberoende organisationer" och att de inte hittils föranlett något som helst ursäkter från "världens största demokrati"...