onsdag, april 05, 2006

Timbro i Norge – inspirera och inspireras

Detta noteras tack vare Bengt O Karlsson, När jag ändå har ordet. Det är skrämmande, och mycket viktigt.

Johnny Munkhammar, ”idéproducent” hos ”näringslivets” ”tankesmedja”, Timbro, berättar stolt om ”framsteg i Norge”. Han har varit inbjuden talare hos Fremskrittspartiet. Där har han berättat om ”fri ekonomi, hur globaliseringen sprider denna frihet över världen och de radikala reformer för en mindre stat som kan förbättra västra Europa”. Munkhammar kände sig obehindrad att tala ur sitt inre, ”rakt och radikalt […] inget taktiserande”.

Det gick bra, tydligen. Det var ”mycket stor entusiasm i mottagandet”, och Munkhammar fick ”de högsta betygen”.

Detta, skriver Munkhammar, ”säger en del om deltagarnas uppfattningar”.

Det ligger mycket i det sistnämnda.

Fremskrittspartiet är ett semifascistiskt, främlingsfientligt parti. Som sådant mycket framgångsrikt. Precis som Le Pens Front National i Frankrike i sin glans dagar, är partiets ställningstaganden i enskilda frågor strikt instrumentella och anpassningsbara, men inriktningen, den sociala funktionen, alldeles bestämd.

Fremskrittspartiet vill sänka eller avskaffa biståndet, stoppa invandring, ha en mycket sträng tillämpning av asylrätten, utvisa utlänningar som begår brott, kräver ”trohetslöfte” vid medborgarskap, vill avskaffa stöd till hemspråkundervisning. Partiet är också klassiskt reaktionärt, med högerpopulistiskt språkbruk, i en mängd andra frågor. Det är ett pro-USA och pro-israeliskt parti. Man vill på olika sätt få tillbaka barn från daghem, inte ha några homoadoptioner, privatisera det mesta av kultursektorn och medialivet. Man har även som viktigt krav att teatrarna ska spela sådant som folk gillar att se.

Men som sagt, det viktigaste är inte programmatiska ställningstaganden. Det är partiets funktion som bärare av borgerlighetens reaktionära projekt, som aktiveras när kapitalets ekonomiska maktställning hotas, när samhällsutvecklingen rör sig i svårbehärskade riktningar. De yttre formerna och metoderna kan variera högst väsentligt. Men fascismen är funktionellt sett intimt kopplad till det borgerliga samhällets överlevnadsmekanismer. Rasism och fascism ska inte blandas ihop med automatik. Men djupgående rasistiska tankemönster som finns i västerländska samhällen kommer att kunna komma till pass i en allmän reaktionär utveckling, på för tillfället lämpliga sätt.

Fremskrittspartiet passar väl in i ett sådant mönster. Partiet bildades, anpassat till det nordiska politiska klimatet, med borgerliga skattekverulanter som kärna, och har sedan dess agerat för att nå folklig bredd. De främlingsfientliga dragen har aldrig tvättats bort, men tonats upp och ned beroende på politiskt läge.

Vad vi nu ser är en process som pågår i hela Europa. Vi ser att den ”rumsrena” borgerligheten radikaliseras och blickar åt ett bestämt håll. De som kallar sig liberaler fascistiseras i rasande fart.

Kärnan är alltid egendomsförhållanden och makten över dem. Idag värnas den under stridsrop om ”frihandel”, ”avreglering” och ”globalisering”.

Munkhammar – av svenska storföretagare avlönad profet – skriver att Fremskrittspartiet ”omfamnar allt mer klassiska liberala värderingar”.

Han ställer därmed vår tids viktigaste trend – de ”klassiskt liberalas” brunvandring – i blixtbelysning.


PS. Läs gärna det jag skrev för en månad sedan om Norge.

8 kommentarer:

??? sa...

Tusen takk Ali, igjen så er analysen krystall og brodden kvass.

Vi må også huske på at for den tradisjonelle borgerlige siden i norsk politikk så er FrP et mareritt. Det er de som er harry, som ikke leser aviser og følger med på Big Brother som stemmer på FrP. Denne dualismen til FrP gjør partiet mye vanskeligere å angripe.

Anonym sa...

Vilka undersökningar då? Den senaste undersökningen som kom var rätt uppenbart vinklad i sin frågeställning för att skapa ett alarmerande resultat.

Israelkramare borde förstå att de gör sig själva och det judiska folket en björntjänst genom att hela tiden skrika "antisemit" när någon kritiserar den israeliska staten. Jag är inte antikines för att jag kritiserar kinas regerings politik, det kan nog de flesta fatta. Varför skulle jag vara antisemit för att jag kritiserar Israels ockupation av Palestina?

För att återkomma till ämnet, det är en rätt sensationell utveckling i Norge, där den främligsfientliga populisthögern är på väg att tränga undan den vanliga borgerligheten. En del av förklaringen är vad jag har hört att Framstegspartiet lovat att sätta sprätt på oljepengarna på olika sätt, medan de andra partierna är mer restriktiva. Det skulle ju innebära att folk röstar på Frp för att de vill ha mer välfärdspolitik och mer i plånboken, vilket ju annars brukar vara skäl för väljare att rösta på vänstern. Jag har svårt att tro att det skulle vara så illa ställt med norrmännen att det bara är Frps främlingsfientlighet som lockar.

Anonym sa...

Kontrollbehovet gör sig påmint ser jag.

Ludde sa...

Var glad för att du inte blir skickad till en gulag. Helle Klein & Ali Esbati censurerar allt dom kommer åt. Sunt.

Anonym sa...

Oj, vilken härdsmälta! Och detta kommer från en som hyllar den iranska regimen. Tack, men som homo lever jag hellre utan möjlighet att adoptera barn än att bli hängd.

Gork sa...

Men om framskrittspartiet omfamnar fler klassiska liberala värderingar så är det väl framskrittspartiet som liberaliseras, inte liberalerna som konservativiseras.

Anonym sa...

"Men om framskrittspartiet omfamnar fler klassiska liberala värderingar så är det väl framskrittspartiet som liberaliseras, inte liberalerna som konservativiseras."

Måste man förklara allting i detalj? Poängen var naturligtvis att Fremskrittspartiet förblir oförändrat, och Munkhammars citat således säger betydligt mer om liberalerna än om fascisterna.

hrm sa...

Nej, det säger faktiskt inte ett skit om liberalerna, eftersom liberaler inte är främlingsfientliga. Liberala värderingar är liberala värderingar är liberala värderingar. De som kallar liberal måste i all hederlighets namn också omfamna dessa värderingar.