tisdag, april 18, 2006

Vårbudgetdebatt

Tilläggsbudgeten har lagts fram och debatterats idag. Jag rekommenderar varmt att man tar del av riksdagsdebatten (kan läsas här, eller ses här – notera särskilt Nuders första replik, det som är anförande 8. Man är ju på vippen att tro att han är sosse på riktigt). Sällan har man sett borgerligheten så desorienterad, desperat och fluffsnackig. Allt kretsar kring ett idisslande av orimliga siffror och kreativ statistiktolkning. Här har vi lögnspridandet kring 1,5 miljoner som ”inte går till jobbet”, och 30 procents ungdomsarbetslöshet. Borgerlighetens ointresse för verkligheten – och med det de arbetslösa – lyser igenom. Men det är märkbart slitnare och tommare för varje gång, när det är de själva som vevar det och inte mediemegafonerna.

Debatten säger själv det mesta. Men några noteringar.

Moderaternas Mikael Odenberg levererade flera guldkorn. Bland annat:
Min slutsats är att en ansvarsfull regering hade tagit vara på det gyllene tillfälle som ges av de goda tiderna, som ges av den starka konjunkturen och som ges av de goda statsfinanserna. Man hade tagit vara på det gyllene tillfället för att nu göra de nödvändiga strukturreformerna i syfte att förbättra företagsklimatet och öka arbetsutbudet, därför att det är under de goda tiderna man har möjlighet att genomföra de reformerna utan att det rubbar viktiga trygghetsvärden för medborgarna i samhället
Alltså: eftersom det går exceptionellt bra för svensk ekonomi, bör man passa på att nedmontera välfärden och göra livet surt för sjuka och arbetslösa. Samma usla politik som man driver fram i kristider, med tal om att vanligt folk måste ge sina pengar till de rika så att hjulen kommer igång, vill man nu motivera med det motsatta: eftersom vinster och förmögenheter ökar ska vi passa på att straffa dem som har det sämst.You’ve gotta love the guy.

”Vi har alla ett ansvar för att ge ungdomar hopp och framtidstro”, säger centerpartiet, som vill hjälpa till genom att göra ungdomar upp till 26 år rättslösa på arbetsmarknaden. Och ännu bättre ”När man sökt jobb efter jobb och inte ens blir kallad till intervju är det lätt att tappa självförtroendet, lätt att känna sig värdelös”. Säger alltså företrädaren för en allians som skrikit sig hes om att arbetslösheten skulle gå att sänka genom ”ökad sökintensitet”.

Och så en annan centerpärla: ”Det måste bli enklare att gå från att vara löntagare till att vara företagare”. Centerpartiet laborerar med ett förslag som ska göra det möjligt för arbetsgivare att sparka folk och istället anlita samma person med f-skattesedel. Alltså att man går från lönearbete med social trygghet till lönearbete utan social trygghet. Detta ska bli enklare. Kul.

Jag skrev häromdagen om ett tokigt inslag i Aktuellt om antalet småföretag. Nu blir det rundgång kring det som där togs upp. Mikael Odenberg:
Av 26 europeiska länder, alla EU:s 25 medlemsländer plus Norge, kommer Sverige i dag på 21:a plats när det gäller andel av befolkningen som försörjer sig som företagare.
I länder med fler jordbrukare, och särskilt med lågproduktiva småaffärer, är det förstås en större andel som försörjer sig som företagare. Det torde inte vara direkt eftersträvansvärt för svensk del. Sverige har istället bland Europas allra högsta sysselsättnings- och tillväxtnivåer. Det kan man tycka är en bättre liga att ligga högt i.

Bland mediekommentarerna villa jag framhäva denna underbara, där Johan Schück intervjuas av ”DN” och levererar en ledarkommentar i from av ”intervju” av ”expert”. Det kanske bästa är att ”DN:s Johan Schück menar att förslagen var väntade”. Well, det kan man säga. De presenterades på en presskonferens den 4 april.

Ingen bör heller missa debatten i Aktuellt mellan Pär Nuder och Fredrik Reinfeldt (Inslaget om budgeten börjar 9:30, debatten 13:25). Nuder mosar faktiskt Reinfeldt (Dagens undran: Vad har hänt med Pär Nuder?). Men då rycker Aktuelltredaktionen till undsättning och bryter för ett reportage om att TCO vill ha sänkta skatter, varpå den efterföljande frågeställning är varför skatterna inte sänks!

Sammantaget understryks något viktigt, som varit uppenbart ett tag nu: det är inte de borgerliga partiernas företrädare vi behöver oroa oss för i valrörelsen. Det är som vanligt de ickevalda eliterna, och så den mediala dagordning som blir allt naknare. Och samtidigt: diskuteras politik, då kommer borgerligheten att falla platt. Debatten idag var ett väldigt gott exempel på det.

16 kommentarer:

Ali Esbati sa...

Årlig procentuell förändring, medelvärde 1995–2004

BNP per capita, fast pris
Sverige: 2,6
USA: 2,2
EU15: 2,0

Real BNI per capita
Sverige: 2,5
USA: 2,5
EU15: 2,0

Källa: Konjunkturinstitutet
http://www.konj.se/download/18.a93995105f257d84680001951/4_ruta_aug05.pdf

Anonym sa...

"Samma usla politik som man driver fram i kristider, med tal om att vanligt folk måste ge sina pengar till de rika så att hjulen kommer igång, vill man nu motivera med det motsatta: eftersom vinster och förmögenheter ökar ska vi passa på att straffa dem som har det sämst"

Om jag ger dig 1000:- per dag och jag sen minskar det till 990:- har du då givit mig pengar??

Sen är det kul att höra Nuders tjata på om att "det skulle vara förödande för välfärden" om skatterna skulle sänkas till europeisk nivå. Haha! Har man varit utanför Sverige gränser, mer än kanske en enstaka chartersemester, så vet man att det är bullshit. Något som tom. Margot Wallström(s) erkänner:

"Den svenska välfärdens förträfflighet är en myt."

"Många svenskar tycker att vår välfärd är världens bästa. Men får man perspektiv på Sverige och lär känna andra länders system, så inser man att andra länder både kommit i kapp och gått förbi den svenska välfärden på flera områden. Ta bara sjukvården i Belgien, som fungerar snabbt och med en hög servicenivå."

Margot Wallström ser på Sverige med nya ögon

Anonym sa...

"därför att det är under de goda tiderna man har möjlighet att genomföra de reformerna utan att det rubbar viktiga trygghetsvärden för medborgarna i samhället"

Det fick Ali till:

"Alltså: eftersom det går exceptionellt bra för svensk ekonomi, bör man passa på att nedmontera välfärden och göra livet surt för sjuka och arbetslösa"

Starkt jobbat!

Anonym sa...

Siffrorna talar för sig. Det går bra för Sverige trots den "rödgröna röran". Eller kanske hellre tack vare den.
Alla profetsior från alliansen har gått på grund. Nu kommer dom stora pensionsavgångarna och då kommer vi troligen få en arbetskraftsbrist.
Allt pekar åt rätt håll så varför skall man då kvadda ett vinnande koncept. Ett bra välfärdssystem leder till trygga människor som inte är rädda för förändringar.

Anonym sa...

Är meningen med livet verkligen bidrag?

Anonym sa...

Coolt att 0.68% av arbetslösa ungdomar ska få plusjobb. Krafttag!!

Anonym sa...

På tal om mediedagordning, det var helt underbart (och förhoppningsvis märker folk min sarkasm här) att medierna inte ens hymlar med sin agenda. Ta till exempel Johan Staël von Holsteins lilla kolumn i Metro igår, som bokstavligen slutade med orden "rösta borgerligt". Jag kände mig nästan upplyst.

Anonym sa...

Ali: är det inte lite tidigt att börja slicka nuder? visst är han den tilltänka statsministern efter valet... man man kan ju åtmindstonde vänta tills man vunnit valet?

Anonym sa...

När nu Reinfeldt står i SVT och mumlar sitt mantra om 1.5 miljoner människor 'som inte har något jobb att gå till', varför avslöjar inte Nuder där och då det skitsnacket för vad det är. Uppenbarligen är han medveten om det - Han påpekar ju mycket riktigt det i riksdagsdebatten - men i ett program som långt fler ser borde han väl ha ännu större glädje av att göra det. Eller? Jag kan inte riktigt få mitt finger runt det...

Peter Björkman sa...

Robin Hood

Några europeiska länder med sämre tillväxt än Nordkorea, enligt samma CIA-källa som du refererar:

Portugal
Monaco
Italien
Tyskland

Kan ju bero på att dessa länder startar sin tillväxt från en högre nivå än Nordkorea. I absoluta tal har nog värdet av varor och tjänster ökat mer i Tyskland än i Nordkorea.

Anonym sa...

Robin,

Det är inte vänsterpartiets fel att andra partier inte ställer upp på de 200 000 nya jobb i offentlig sektor som vi vill skapa. Mer planekonomi är vad som behövs. Det har Ali lärt sig på Handels.

Peter Björkman sa...

Robin Hood
Vi ligger efter många länder, speciellt östeuropeiska som har lägre BNP att utgå ifrån och som inte behöver speciellt hög reell tillväxt för att få en hög procentuell ökning.

När det gäller de riktigt stora europeiska länderna har Sverige bättre tillväxt: England, Frankrike, Italien och Tyskland hamnar alla efter.

Anonym sa...

I GP idag fanns det en faktaruta om de 1,6 miljonerna:
Öppet arbetslösa 253000
AMS åtgärder 140000
latent arbetssökande 191000
varav heltidsstuderande som sökt arbete 89000
Undersysselsatta 244000
Personer med sjukpeng 233000
Personer med sjuk eller aktivitetsersättning 556300

summa 1,6 miljoner

Ett lite konstigt sätt att räkna men i alla fall en sorts förklaring.

Thomas E

Anonym sa...

Jag hittar inte artikeln på nätet men i en debatt hos SNS så hade tydligen statssekreterare Jens Henriksson inget att invända mot siffrorna!!!

Thomas E

Anonym sa...

Ja jävlar!,,,,,,,Ali ljuger sig full som vanligt i sann marxistisk anda, vi andra får ljuga oss fulla med spriten, fast det krävs ohyggligt mycket för att bli en retorisk "reptilhjärna" med den sanna kommunismen som förebild.
Lever vi alla på ett ynkligt barndagis?

Verkar så med tanke på den nivå debatten befinner sig på denna blogg.

Anonym sa...

Esbatis,hur mycket pengar kostar det dig ev partiet att ligga etta på bloggtoppen vecka efter vecka med sånt här jävla kommunistdravel.