tisdag, maj 02, 2006

1 maj ger garanterad uppmärksamhet

Well. 2 maj-rapporteringen är galen, galen. Påminner om krigsrapportering riktad mot den lede fi – här utgjord av arbetarrörelsen och de tiotusentals människor som manifesterar sin kamp för rättvisa och solidaritet.

Stor uppmärksamhet har förlänats en kristdemokratisk manifestation i Uppsala. Det är rätt anmärkningsvärt. Att det hålls en sådan manifestation i just Uppsala är ingen slump. Uppsala har i decennier varit det starka fästet för den fundamentalistiska sekten Livets ord och de fanatiska abortmotståndarna i Ja till livet.

På senare tid har den kristna sekthögern gjort framstötar i krisdemokratin, för att vrida partiets reaktionära profil flera varv högre. Som Peter Gustavsson skriver i ett intressant inlägg:
Kristdemokraternas avdelning i Uppsala styrs nu av kristen höger av samma typ som de samfund som var basen för George W Bush valseger i USA 2004.
I en rimligare värld hade detta omnämnts och problematiserats i en avrapportering. Men nu vet den kristna högern hur medieklimatet i Sverige ser ut. PR-mässigt kan man placera vad som helst på 1 maj och få det medialt kulighetsstämplat, eftersom det är ett angrepp på den organiserade arbetarrörelsen.


PS. Glädjande är att Evo Morales valde 1 maj för att utannonsera kommande nationalisering av energitillgångar i Bolivia.

34 kommentarer:

Anonym sa...

1. Menar du att valfrihet och rättvisa i barnomsorgen - vilket var vad kd:s demonstration handlade om - är ett angrepp på den samlade "arbetarrörelsen"?

2. Vad säger det dig att kristdemokraternas tåg samlade fler demonstranter än den samlade vänsterns (s+v+div kommunister) tåg?

3. s+v+mp är kärnan i det politiska maktetablissemanget i Sverige. Sluta låtsas som om ni är "undertryckt arbetarklass". Det är bara hyckleri.

// Joakim

Redaktörn sa...

Hej Ali!
Jag håller inte med dig om mycket – men i frågan om kd har du ruskigt rätt. Deras pseudokristna nymoralism vinner terräng, en liten bit i taget. Som när Alf Svensson får med sig några läkare och skriver på DN Debatt om att gränsen för fri abort ska sänkas till tio veckor – när alla hajar att Alf helst vill förbjuda alla aborter.
Många kistdemokrater vill också jämställa ”intelligent design” med utvecklingsläran i svenska skolor.
Det ruggiga är att de andra allianspartierna tenderar att ligga lågt i kd:s hjärtefrågor och lämna fältet fritt för att inte riskera att partiet ramlar ur riksdagen.

Men att kd:s demonstration i Uppsala drog tre gånger så mycket folk som arbetarrörelsens är väl främst ett problem för s, v och LO? Om vänsterblocket ska vinna valet får deras sympatisörer lyfta sig ur skinnsoffan och ge sig ut och visa lite styrka och sammanhållning.

Anonym sa...

Så om man inte tycker att staten skall tvinga alla föräldrar att placera sina barn på dagis, då är man en högerkristen sektmedlem, och högerextremist

Anonym sa...

Marcus Widgren: Eller en femtiotalsfantast :)

Patrik Renfors sa...

När vi i arbetarklassen demonstrerar gör vi det mot det internationella förtrycket i solidaritet med alla världens arbetare. Vi demonstrerar också mot den ekonomiska maktförskjutningen och de besuttnas ekonomiska makt. Det är trams att säga att vi demonstrerar mot våra demokratiskt valda politiker i sossarna och vänstern. Därför blir jag upprörd och riktigt förbannad, när fundamentalistiska Kristdemokrater i Uppsala och Moderater i Norrköping demonstrerar föraktfullt mot arbetares rättighetslandvinningar.
De har allt genom tiderna motarbetat löntagares fackliga villkor i kollektivavtal och arbeträtt. Den offentliga fördelande sektorn och de progressiva skatterna. MBL, 8-timmarsdagen, semester m.m.
Listan kan göras lång.

Usch jag blir faktiskt rikt arg, när jag såg, nyhetsrapporteringen på lokalnyheternas Östytt, med smilande Moderat gammal landstingpolitisk tant som uttryckligen uttalade sig om:

- Kan man inte få bort den här dagen som helgdag, så får vi sno den göra eget anspråk på den!

Anonym sa...

låt kristdemokrater demonstrera, vem bryr sig?

och förresten. inget 1-maj-tåg har någonsin börjat på löpsedlar, så varför gnälla så mycket om vad tidningarna skriver, eller inte skriver?

the revolution will NOT be televised.

Anders Eriksson sa...

Jag såg inte KD-tåget i år, men förra året fyrdubblades deras siffror i den borgerliga pressen. Jag kan inte säga något om året, men det kan man ha i åtanke när man värderar vad som skrivs.

Man kan även konstatera att, även om UNT/Polisens siffror stämmer, den samlade vänstern/arbetarrörelsen var åtminstone lika stor som Kd. Detta oavsett vad som skrivs i UNT.

Anonym sa...

"låt kristdemokrater demonstrera, vem bryr sig? " Snacka om arrogant! Och varför ska någon bry sig om VP:s demonstrationer, då? Vi ska givetvis bry oss om alla demonstartioner av den enkla anledningen att man ska bry sig om att lyssna på alla. Det kallas demokrati. Har ni glömt vad det ordet betyder? Så socialist jag är, så avskyr jag "socialist-adeln" som ser ner på andra!

Anonym sa...

ja, kd vill kopiera kristna högern med ALF Svenssons Israel stöd mm. De är kanske satans bästa vän just nu. Nyliberalernas tid är väl förbi - renodlad nyliberal stat då. Däremot konservatismen med nästan samma politik finns ju - med just moraliska undertoner. Som Kd för att behålla jobben anpassar sig efter.

http://www.livescience.com/technology/060428_crusher_robot.html

Anonym sa...

74 % av LO-medlemmarna håller med om Kristdemokraternas familjepolitik.

Ni skiter väl i dem i och för sig där ni sitter och pimplar rödvin på Södermalm

Anonym sa...

Jag är LO-medlem (Metall) och jag har inte den blekaste vad jag med 74 procents sannolikhet enligt statistiken sägs hålla med om.

Bedrövligt att se det gullas med den fundamentalistiskt inspirerade kristna högern i TV och press, och det på arbetarrörelsens högtidsdag.

Anonym sa...

"PS. Glädjande är att Evo Morales valde 1 maj för att utannonsera kommande nationalisering av energitillgångar i Bolivia."

Ja, socialisering av landets industrier är ju framgångrikt recept för socialistisk misär.

Ali Esbati sa...

Jo, det brukar leda till USA-destabilisering, stöd till reaktionära svin som motsätter sig demokratisering, ockupationer och övergrepp på stora delar av befolkningen. Så du har en poäng där, det ska erkännas.

Anonym sa...

Demokrati är; ett parti, en partistyrelse, en partiordförande. Och sen arbetarpöbeln förstås som man skall leva på. Övriga kontrarevolutionärer och andra borgarbrackor må plikta med döden.

J.S.

Anonym sa...

Jag är övertygad om att de förstatligade industrierna kommer att skötas på de allra mest effektiva sätt man överhuvudtaget kan tänka sig

Anonym sa...

kimme:

jag tror, tyvärr, att du är psykopat. du verkar ha rätt många nicknames här också.

Anonym sa...

Kanske inte den bästa jämförelsen, men Zimbabwe har ju förstatligat ett och annat, nu senast hörde jag att gruvorna var pågång... hursomhelst så har det inte varit någon succé direkt (visserligen annat som bidrar, men man kan ju inte påstå att "socialiseringen" av jordbruk, gruvor etc. har hjälpt någon):

http://www.aftonbladet.se/vss/kvinna/story/0,2789,807081,00.html

Anonym sa...

Vänsternötternas bitterhet är så underbar. När man ibland blir ledsen över att ni över huvud taget kan finnas i ett rationellt samhälle så räcker det med att besöka såna här bloggar för att inse faktum: ni mår nog allra sämst själva.

Anonym sa...

Överhunvudtaget så skickar ju kd konstant ut Alf Svensson när de skall rikta sig till sina kärnväljare (kristna fundamentalister), medan Hägglund skall framtona med allmänt konservativa värderingar och inte förknippas med fundamentalisterna. Förhoppningsvis kommer inte Hägglund in i riksdagen via sin kandidatur i Stockholm.

Anonym sa...

"s+v+mp är kärnan i det politiska maktetablissemanget i Sverige. Sluta låtsas som om ni är "undertryckt arbetarklass". Det är bara hyckleri."

Som tur är har vi demokrati i Sverige idag, med de svagheter och styrkor som den innebär. Det har vi för att många generationer arbetare har kämpat för den. För drygt hundra år sedan var ungefär 95 % av befolkningen jordbruks- eller industriarbetare. Hade det inte varit för våra förfäders kamp för bättre villkor hade du och jag fortfarande (och många gör det tyvärr även idag, inte minst i ett globalt perspektiv - det är bland annat därför första Maj är så viktig) stått och slavat för en pisslön utan rösträtt, semester och arbetsskydd. Även din historia är arbetarnas, vare sig du vill det eller inte.

Och för att återknyta till demokratin då: nej - Ali Esbati är inte undertryckt arbetarklass - men han representerar de som röstar så, de som röstar för att förbättra arbetares villkor världen över. Det kallas representativ demokrati - den vill du väl inte avskaffa, eller?

Anonym sa...

Ali behöver torka skit i vården eller åtmintone köra truck på ett lager.

Anonym sa...

"Ali behöver torka skit i vården eller åtmintone köra truck på ett lager."

invandrare - bliv vid din läst?

Anonym sa...

Så tråkigt att nivån på kommentarerna är så extremt låg (Det hedrar dig Ali för att du orkar med dessa mängder med irrelevanta påhopp). När någon väl kommer med ett seriöst försök till debatt dras nivån ned till ett ingenting, ett helt igenom klassiskt sätt att avväpna _förändrare_. Men hur som helst, i ett försök att höja ribban något:

"Ali behöver torka skit i vården eller åtminstone köra truck på ett lager."

Varför behöver han det?
För att du föraktar honom och ser ned på arbetaryrken? Om du nu menar att han har ett fint jobb nu, och att han minsann borde ta vad jag antar att du menar är dåliga, smutsiga jobb (som oavsett vad DN eller SVT säger är jobb som en mycket stor del av det svenska folket arbetar inom, jag bland annat) är det då inte bra att han arbetar för att förbättra villkoren för de som jobbar i dessa yrken? Jag förstår inte ditt resonemang riktigt, vänligen förklara dig anonym.

Anonym sa...

Ali är en politisk broiler som använder fattiga människors ryggar för att klättra uppåt och göda sig själv. Det borde även vänstermänniskor åtminstone kunna ana. Jag menade att om han liksom jag gjort lite hederliga handtag på arbetslivets botten så skulle kanske erfarenheterna göra honom mer trovärdig.

Anonym sa...

Ok, jag är inte helt insatt i Alis bakgrund. Men det spelar heller inte så stor roll för mig. Du menar alltså att en rik eller privilegierad person aldrig ska kunna hjälpa eller kämpa för en mindre bemedlad eller förtryckt människa? Det är helt befängt och framför allt moraliskt ohållbart. Enligt samma principer skulle du, för att hårddra det, stå och skälla på den som försöker stoppa bödeln som piskar livet ur slaven, om det visar sig att den föregående lever under bättre förhållanden än slaven. Eftersom du tar dig själv som exempel skulle du alltså som slav inte tacka för hjälpen utan försöka gäcka räddaren med ett "gör lite hederliga handtag innan din önskan blir trovärdig". Är det så ditt drömsamhälle ser ut? Jag är fortfarande extremt tacksam för att människor som Ali kämpar för sådana som mig och dig och våra rättigheter. Tror du verkligen att samhället skulle se bättre ut utan dem? Tror du att dina villkor hade varit bättre?

Anonym sa...

Jag är fortfarande extremt tacksam för att människor som Ali kämpar för sådana som mig och dig och våra rättigheter. Tror du verkligen att samhället skulle se bättre ut utan dem? Tror du att dina villkor hade varit bättre?

Ja.

Uncle Sammy sa...

Är Ali han som försöker stoppa bödeln?
Är du slaven?
Är bödeln den som gett dig jobb?

Jag tror att du har fel vad gäller slaven och bödeln. Möjligtvis har du på något sätt rätt vad gäller Ali.

Anonym sa...

Är Ali han som försöker stoppa bödeln?
Är du slaven?
Är bödeln den som gett dig jobb?"


Nej, jag är ingen slav och svenska arbetsgivare är inga bödlar, om det nu var så du tolkade det. Jag försökte bara teoretisera kring den moraliska katatrof i att en priviligierad inte ska/kan hjälpa en mindre bemedlad ur sin situation/sitt förtryck.

Jag ska göra tanken lite enklare: En tjej blir våldtagen av en stark man på gatan, anonym person går förbi och låter väldtäkten fortgå eftersom han inte bör/kan hjälpa någon som är svagare. Eller rekommenderar anonym att bjuda till sin egen kropp "så skulle kanske erfarenheterna göra honom mer trovärdig"?

Uncle Sammy sa...

Eh?

Är Ali den starke mannen?
Den våldtagna är en vänsterpartist?
Den anonyme är förmodligen Lennart Dahleus.

Anonym sa...

Ok, eftersom du verkar väldigt upptagen med att verkligen INTE försöka förstå vad jag menar så: Tycker du det är moraliskt fel av en människa i maktställning att hjälpa någon under henne?

Uncle Sammy sa...

Nope. Helt OK.
Fast skillnaden mellan dig o mig är kanske att du tror att Ali är värsta osjälviska killen. Tror inte jag o de ståndpunkterna behåller vi nog båda två.

Sen tycker jag ju att den typ av hjälp som Ali & co erbjuder innefattar väldigt många ogynnsamma villkor (om man läser det finstilta så förstår man).

Anonym sa...

Ok, då är vi tillbaks på sakfrågorna igen. Skönt. För jag misstänker att det är sakfrågorna som gör att misstron mot honom är så stor hos er. Och naturligtvis kommer inte Alis politik vara det bästa för alla eftersom han förespråkar en fördelningspolitik som ser radikalt annorlunda ut än idag. Och den kommer kanske innehålla väldigt många ogynsamma villkor för vissa små grupper, men avsevärt bättre villkor för flertalet. Det är klassisk arbetarpolitik, men jag antar att du är ganska ointresserad av sådan även fast du hänger här?

Uncle Sammy sa...

Borde inte arbetarpolitik handla om fler arbeten och mer pengar efter skatt till arbetare?
Tillväxtpolitik dvs färre inblandade politiska fingrar är mer intressant än fördelningspolitik.

För mig är skapandet mer intressant än hur alla in absurdum ska dela på det skapade.

Varför förstår inte flertalet att Alis politik gynnar dem?

Anonym sa...

Ja, Arbetarpolitik handlar bland annat om "fler arbeten och mer pengar efter skatt till arbetare".

Arbetare i länder med väsnter tradition har mer pengar och starkare ställning i sina samhällen än sina kolleger i mer högervridna samhällen.

Full sysselsättning har alltid varit ett mål för en arbetarvänlig politik och vänstern driver detta hårdare än högern.

Tillväxt politik är inte synonymt med "färre inblandade fingrar". Notera tillexempel att sveriges BMP tillväxt förra året var bättre än USA:s, vilket visar att det samband du försöker åberopa inte är glasklart. Det är kanske till och med helt fel.


"För mig är skapandet mer intressant än hur alla in absurdum ska dela på det skapade."

För att skapa något att fördela kan vi ta hjälp av marknaden men
fördelandet är fullkomligt centralt eftersom marknaden i sig inte på något sätt kan skapa en rättvis fördelning.
Att skapa en rättvis fördelning är INTE att fördela in absurdum.

På den sista frågan svarar jag att det finns ett ännu bättre alternativ som tillvaratar dessa intressen, vilket råkar vara Sveriges störsa parti.