onsdag, maj 24, 2006

"Har ni sett vad de skriver?"

Torsten Kälvemark uppmärksammade igår – bättre sent än aldrig – det faktum att ”näringslivets” propagandastiftelse Timbro lagt ut sin ”mediekritik” på några fanatiska ultrahögergrabbar som utmärkt sig genom manifesterat kvinnoförakt och islamhat.
En kritisk mediedebatt är verkligen viktig även i Sverige och NMI skulle med rätt ledning kunna göra en betydande insats. Ingen har till exempel ännu riktigt granskat de senaste årens största publicistiska skandal. Jag tänker på DN:s indirekta lansering av Irakkriget genom Per Ahlmarks mytomaniska krönikor hösten 2002 och våren 2003. Om den gamla bloggartrion McCormac, Moynihan och Nussdorf vill ha något riktigt saftigt att bita i när det gäller journalistisk faktagranskning skulle de kunna börja i den änden.
Sant. (Läs hela)

Det som inte berörs i Kälvemarks artikel är NMI:s systematiska metodik – att i första hand angripa och misstänkliggöra journalister och programredaktör som tillåtit en bara något annorlunda infallsvinkel på frågor än den gängse. Det som eftersöks är självcensur och räddhågsenhet. Obehagligt effektivt. Granskning, någon?

För övrigt är det värt att konstatera att den politiska kritik som Kälvemark framför, publiceras på kultursidorna. I den politiska rapporteringens huvudfåra är den dagordning som NMI-grabbarna vill ha redan i vardande. Att vi skulle kunna få en ordentlig, kritisk diskussion om den utvecklingen i mainstreamkanalerna, känns för tillfället tyvärr långt borta.

----------
Tidigare, relaterade inlägg:
Härliga tider på mediekritikfronten
Timbro breddar verksamheten

Tora:
Näringsliv mot abortsnack?

47 kommentarer:

Anonym sa...

Sekterismen är talande, ”den som inte är med oss är mot oss”, om man inte håller med om mina trossatser är man ondskefull ty jag har sett ljuset, halleluja. Att vi skulle kunna få en kritisk debatt om att en inflytelse politruk i ett parti med regeringsanspråk är en religiös galning, känns för tillfället tyvärr långt borta

Anonym sa...

http://www.lewrockwell.com/orig5/raimondo1.html

Då Timbro ger ut Ayan Rand, och då Rand har stort inflytande på dagens liberaler kan det kanske vara intressant att se vilka värderingar Rand-sekten står för.

mvh,
Garm

Anonym sa...

Jag tror att stora delar ac Svenskt näringsliv har nån aning överhuvudtaget om vad Timbro sysslar med.

Den dag det går upp för dom att deras propaganda center är i opposition till ALLA politiska partier i Sverige och att Timbro bidragit till en borgerlig valförlust för att dom ägnat sig åt att odla sina egna karriärer istället för att driva företagens sak så lär det vara färdigt med pengaregnet till stencilapparaterna.

Fortsätter det så här finns det bara ett alternativ:anställ en maoistisk sekt som sköter LO´s fasad så att jämvikt uppnås.

Anonym sa...

Av de tre extrema bloggarna som nämns är nog "Alicio Hernandez" (Nussdorf) den mest patetiske.

Han försvarade Israel med näbbar och klor samtidigt som han spydde ut islamofobi på det ena och det andra hållet. När han inte bloggade översatte "Alicio" kvällstidningsartiklar till engelska bl.a. om den muslimske man som kvällstidningarna påstod hade försökt kapa ett Ryanair-plan för några år sedan, och spred dem på högerextrema forum för att spä på islamhat runt om i världen.

Och denna rasistiska text skrev han om dig Ali, på listan för mediekritik:

"Precis som den iranskättade Ali Esbati, fd führer för Ung Vänsters stormtrupper, så bär även x kvar på den antisemitism som de matades med via modersmjölken i sitt omänskliga hemland"

Det riktigt patetiska är att Nussdorf, denne judiska extremist, inte vågade stå för vem han var utan låtsades ha det latinamerikanska nament Alicio Hernandez (innan en viss blogg avslöjade hans riktiga identitet). Peter Wolodarski har tidigare hyllat "Alicio" i DN, men detta var innan hans riktiga identitet avslöjades. Att NMI nu anställer honom, trots att det numera är känt vilket falsk och unken rasist han är, är dock än mer otroligt.

Anonym sa...

denna bloggpost var ett rejält bottennapp, ali. jag tycker att du skriver intressant, men när det gäller din så kallade mediekritik tycker jag att du ofta har fel och är alldeles för politiserad. och när du nu anklagar andra mediekritiker för att vara just politiserade, och för att bara kritisera vänsterjournalistik, då blir dubbelmoralen bara för mycket. det är ju precis vad du själv gör, fast från ett vänsterhåll. din mediekritik är också politiserad.

och apropå kälvemarks citat: "Jag tänker på DN:s indirekta lansering av Irakkriget"

DN lanserade irakkriget? ja... vad ska man säga? man tycker ju lite synd om paranoida människor med förvrängd verklighetsuppfattning. märkligt att vissa människor sätter dem på piedestal.

Anonym sa...

Ali har lärt sig källhänvisning på Handels och länkar till den AB med två länkar i samma krönika. I fortsättningskursen kanske du kan fortsätta med att länka till mer trovärdiga tidningar som The Economist etc.

Men vad vill kritikerna mot Timbro uppnå? Att Timbro knyts till ett parti som LO till SAP? På vilket sätt är det dåligt att Timbro är kritiska mot alla partier? Jag förstår att det ur ett vänsterperspektiv är svårt att förstå från Partiet fristående organisationer men de fyller ett syfte, tro mig.

Angående Ayn, (inte Ayan, Garm), Rand så är det sant att hon inspirerat många liberaler, inklusive mig själv, men att sätta stämpeln Objektivist på alla liberaler är som att bunta ihop alla socialister till Maoister. Både onödigt och missvisande. Det viktigaste jag anser att hon bidragit med var att höja det rationella tänkandet och individens egenvärde till ett ideal.

Anonym sa...

Det är intressant att Ali Esbati låter förtal stå kvar bland kommentarerna.

Klassigt Ali. Mycket klassigt.

Anonym sa...

Vad menar anonym ovan? Dels sitter väl inte Ali och modererar 24/7 och dels har jag svårt att hitta förtal någonstans i kommentarerna? Att Alicio=Nussdorf är väl ett väletablerat faktum? Möjligen är det ett märkligt nämnande av hans religion i en av kommentarerna då denna inte har något att göra med hans välbelagda extremism "denna kvinnohatande och islamofoba högerextremist" vore mer korrekt.

Anonym sa...

Anonymous said...
Det är intressant att Ali Esbati låter förtal stå kvar bland kommentarerna.

Klassigt Ali. Mycket klassigt.

-------------------------------

Du menar det här antar jag då?

Ja han kanske borde polisanmäla.Det har du rätt i.


"Precis som den iranskättade Ali Esbati, fd führer för Ung Vänsters stormtrupper, så bär även x kvar på den antisemitism som de matades med via modersmjölken i sitt omänskliga hemland"

Anonym sa...

Men vad vill kritikerna mot Timbro uppnå? Att Timbro knyts till ett parti som LO till SAP? På vilket sätt är det dåligt att Timbro är kritiska mot alla partier?
------------------------

Det lär du få veta den dag Svenskt näringsliv inser att det inte var nån bra ide att skapa en propaganda central vars värdegrund inte delas ens av den borgerliga sfären annat än bland en viss grupp intellektuella.

Om ni förlorar valet så kommer Timbro att ligga högt på dom inoficiella "vad var det vi gjorde fel listorna" och du lär inte se dom i nästa valkampanj.Åtminstone inte med månadslön frän Svenskt näringsliv.

Anonym sa...

"Om ni förlorar valet så kommer Timbro att ligga högt på dom inoficiella "vad var det vi gjorde fel listorna" och du lär inte se dom i nästa valkampanj.Åtminstone inte med månadslön frän Svenskt näringsliv."

_____________________________________

Så felet Timbro gör enligt dig är att undergräva en eventuell borglig valvinst. Du borde väl enbart hoppa av glädje i så fall.

Vi andra gläds åt en partipolitiskt obunden tankesmedja som sätter blåslampan på gamla oemotsagda känslo"sanningar". Det smäller högre i min värld än en eventuell valseger på kort sikt. Ingen skulle vara mer besviken än jag om de började hoppa efter moderaternas pipa.

Anonym sa...

DN kanske inte har fattat den intellektuella finessen i att han hatar demokrati?
Dom flesta gör inte det ungefär som dom flesta inte förstår vari friheten ligger i den kommunistiska utopin.

Återigen..dom har ingen kontakt med verkligheten.

Svenskt näringsliv har spelat på fel häst.

Anonym sa...

Så felet Timbro gör enligt dig är att undergräva en eventuell borglig valvinst. Du borde väl enbart hoppa av glädje i så fall
---------------------------------

Nej jag hade hellre sett att valrörelsen helt återspeglade vad dom borgerliga väljarna tänker.

Inte vad en intellektuell elit som har inflytande i den borgerliga sfären men inte delar dess värderingar funderar över.

Dessutom så har jag inget emot en borgerlig valseger om den dels grundar sig på vad deras väljare vill (d.v.s) även av min granne företagaren som inte vet hur man stavar till Timbro samt om dom får mandat av väljarna för att bilda regering.

Anonym sa...

Någon uppmärksammar Alis ensidiga, hysteriska och propagandistiska anklagelser mot Israel samtidigt som man vet att Ali ger stöd till terrorister.

Vad är svaret från Ali med svansar? Gå till attack!

Ali för ett falskt propagandakrig mot ett land ansatt av terror, bl.a. skickat från folkförtryckarna i Iran. Uppe i Sverige sitter en exiliranier som drar sitt lilla strå till stacken. Vad ska man tycka?

Alis tystnad inför Hamas och Hizballas vidrigheter är talande. Hans direkta stöd till PFLP är talande. Men han talar aldrig ett ord mot dem som anfaller israels civilbefolkning. Vad ska man tro?

Vilka är det som har bindlar på? Ali uppför sig själv folkföraktande, av israeler, palestinier, iranier.... Och han har sannerligen en massa svansar som sjunger med i propagandan.

Förakt för det extremaste av islam, islamism, är samma som islamhat? Gillar Ali vad som görs av islamister i islams namn? Är vanlig islam i Alis syn krigisk, tyrannistisk, wahabistiskt. Verkar så.

Ali visar inte minst djupt förakt för araber om han legitimerar våld och mord, om han tror att våld och mord är arabers enda strategi.

Anonym sa...

Fel tråd AK.

Anonym sa...

"Nej jag hade hellre sett att valrörelsen helt återspeglade vad dom borgerliga väljarna tänker.

Inte vad en intellektuell elit som har inflytande i den borgerliga sfären men inte delar dess värderingar funderar över."
___________________________________

Var gärna mer precis i din kritik.
Menar du att vi ska se världen i ett partipolitiskt spektrum? Dvs Timbros huvudsakliga syfte är att se till att Moderaterna vinner nästa val? Jag tvivlar på att varken SN och Timbro ser det på det sättet. Fast det kanske är så vänstern skulle vilja se det? Då kunde ni lätt avfärda deras information som partipolitiskt färgad.

Själv kanske jag är elitistisk men jag uppskattar att det finns någon tankesmedja i Sverige som orkar tränga sig igenom det som vi av gammal trött hävd alltid sett som heliga sanningar. Det behövs när vi inte har en svensk motsvarighet till The Economist.

Anonym sa...

Vore underbart att höra Israels trognaste fanbärare AK Roth kommentera landets nya raslagar som förbjuder judar att gifta sig med de lägre stående ockuperade folken.

Och detvar just en snygg samling dårpippibloggare som Timbro beslutat sig för att sponsra för att sprida dynga den här gången. Politisk extremism demonstrerad på internet verkar vara ett säkert sätt att casha in feta lönecheckar på högerkanten. Undrar om de medlemsföretag som i slutändan betalar kalaset är med på noterna?

Anonym sa...

Staffan W: Bara det faktum att du anser att liberaler är extremister säger mer om din egen politiska hemvist än om andras. Några heta tips om att identifiera extremisterna:

*) De är alltid kollektivister.

*) De för resonemang kring offer, hjältar och martyrer.

*) De anser att individen är underordnad kollektivet.

*) Deras värld kan inte skapas utan att folk ska styras i "rätt" riktning mot sin vilja.

*) De ser sig själva som "de goda".

Anonym sa...

Appropå Ayn Rand:

"Det viktigaste jag anser att hon bidragit med var att höja det rationella tänkandet och individens egenvärde till ett ideal."

Som när Ayn Rand's lärljungar förespråkar massmord i Afganistan och Irak, menar du?

mvh,
Garm

Anonym sa...

Eftersom vänstern anser att man kan ta vilken person ur den så kallade högern som helst, argumentera mot denna och påstå att man argumenterar mot hela högern.
Härmed utses till ”vänsterns” representant Mika som förtjänstfullt brukar försvara terrorkriget i Tjetjenien mm i detta forum för kommentarer till Esbatis kommentarer

Anonym sa...

"vänstern anser"

Vänstern kan inte anse något alls eftersom den är en abstraktion. Det är bara individer som kan anse något.

Vad gäller Rand är det för mig ofattbart att någon som kallar sig liberal kan ha hennes bisarra ideologi som inspiration.

mvh,
Garm

Anonym sa...

Det behöver dom inte.
Dom anställer dom.

Anonym sa...

Jag undrar hur många från vänstern som har läst någon av Ayn Rands böcker. Nån från vänstern här som läst När världen skälvde (Atlas Shrugged)?

Anonym sa...

Vi vill inte höra om Ayn Rand.

Anonym sa...

Var inte det litet av min poäng? En del människor här kanske skall sluta tillskriva abstraktionen ”högern” argument och börja läsa vad folk skriver, det gäller förövrigt åt andra hållet också.
Garm jag menar inte dig såklart

Anonym sa...

Varför läsa Rand? Räcker med att läsa länken som någon postade om hennes nutida anhängare som applåderar massmord på alla som har nåt otalt med USA.

Anonym sa...

Jag är socialist och jag har läst "atlas shrugged", "fountainhead" och "kapitalismen, det okända idealet"...Det är alltid nyttigt att läsa, även om det man läser inte är nyttigt så att säga.

Det är rätt behändigt att anta att vi inte har läst det, men naturligtvis måste man läsa det man kritiserar och står i opposition till.

Jag har har läst det och konstaterat att det är en grovt förenklad världsåskådning, lyckligtvis är inte ens de mest förhärdade liberalerna jag känner helfrälsta på Rand.

Som en politiserad Sci-fi dystopi går det an...om man är lite packad och känner för att sitta och flina...Men som seriös åskådning är det alltför svartvitt.

Att timbro ger ut skiten är nog den bästa tjänsten de kunde gjort vänstern, de misskrediterar sig själv.

Anonym sa...

Så varför inte låta båda sidor kommar till tals:

http://www.nmi.se/index.php?option=com_content&task=view&id=134&Itemid=9

Anonym sa...

Ayn Rand är ungefär lika läsvärd som den där andra skräp-science-fiction författaren som också startade en sekt, Ron L. Hubbard. Och Rands efterföljare är ungefär lika bisarra som Hubbards scientologer. Märkligt att hon är så aktad även bland mer "seriösa" högermänniskor.

mvh,
Garm

Anonym sa...

den där nussdorff måste vara riktigt sjuk

Anonym sa...

Aftonbladets kulturkolumnist Torsten Kälvemark går till angrepp mot Näringslivets Medieinstitut (NMI) och mot medarbetarna Billy McCormac, Mikael Nussdorf och Michael Moynihan, med grov smutskastning, lösryckta citat, manipulerat källmaterial och personangrepp.

NMI bemöter Aftonbladets angrepp

Anonym sa...

haha, intressant att timbroboysen inte har ett skit att säga i svaret utan bara fotsätter med sin smutskasstningsteknik

det som inte är lika roligt är att 'näringslivet' pumpar in massa kosing för å hålla de här galningarna anställda

/j

Anonym sa...

Om den där repliken ska sätta ribban för pojkarnas "mediekritik" så tror jag nog att "medievänstern" kan andas ut. Nussdorf ägnar hela sin replik åt att relativisera Israels tortyr mot fångar, ifrågasätta om det ens handlar om tortyr, berätta att Egypten minsann är mycket elakare för att sen klistra på en slutkläm om att han minsann är mot all tortyr.

Luktar lite rättshaverist, som alltid när det är Israelfanatiker i faggorna.

Anonym sa...

Klockrent svar, tycker jag? Sen verkar de där grabbarna lite mysko i andra sammanhang, så jag är förvånad över hur sakligt och sammanhängande bemötandet var.

NMI 1
Aftonbladet 0

Anonym sa...

"Nussdorf ägnar hela sin replik åt att "

Nej, kolla igen. Det du syfter på tar upp klart mindre än hälften. Snarare en tredjedel.

Anonym sa...

Jag antar att N har skrivit den del av repliken som berör honom och M den andra.

Anonym sa...

Aha, iofs möjligt, t o m troligt.

Men angreppet mot Nussdorf är ju till 55% (radmässigt) ang Israelgrejen. I hans svar tar det upp kanske 70%. Inte så orimligt.

AB's artikel om NMI är ju rätt märklig (början t ex, har de inget i sak att sätta på McCormac?), men jag har också svårt att fatta varför många på högerkanten ska polarisera så jäkligt när det gäller övergrepp.

I sak har NMI rätt i sin replik mor kritiken (tycker jag), men jag skulle vilja kritisera t ex "alicio" för att inte kunna säga otvetydigt att övergrepp är ett jäkla sluttande plan, oavsett vilken sida som utför dem. Sådär rakt av, utan att hjärnan kortsluter och man misstolkar glasklara inlägg (som de uppenbarligen gjorde i den diskussion det gällde). Värdelösa grabbar.

Anonym sa...

Staffan
Nussdorf citerar Amnesty, Human Rights Watch och FNs kommitté mot tortyr som faktiskt inte kallade Israels övergrepp för just tortyr. Men att man självklart tar avstånd från all våldsam behandling oavsett vad det kallas.
Jag tycker inte man behöver tjöta mer om det bara för å tjöta. Det blir faktiskt du som låter rättshaveristisk (förlåt) ;)

Anonym sa...

Skummar lite hos Esbati och detta dyker upp:

"Staffan W said...

Vore underbart att höra Israels trognaste fanbärare AK Roth kommentera landets nya raslagar som förbjuder judar att gifta sig med de lägre stående ockuperade folken."

Ojojoj, vilket högtravande språk!

"De lägre stående ockuperade folken" Synd om du har synen att somliga folk är "lägre stående" vare sig det land de bor på är ockuperat eller inte. Antar att du ser folk som "lägre stående" om de är ockuperade av judar men inte om de är ockuperade av araber. Jag, jag ser folk som individer och det tycker jag du ska göra också.

Det faktum att man utmärkt sig för att ta starkt avstånd från svenska vänsterns hysteriska och ensidiga anti-israeliska ställningstagande och mot terrorism mot oskyldiga icke-stridande öbverallt måste leda till att man ses som "trogen fanbärare", tom den "främsta". Märkligt.

Israeler får inte gifta sig med vilka de vill? Det har jag ingen information om. Det du skrev låter som ren propaganda. Kan du ge en källa till det du påstår?

Ibland kommer Ali med illa dold illvillig glädje med något han som verkar stödja hans antiisraeliska agenda men så slutar det med att han får ägg i ansiktet, som i fallet kinesiska gästarbetare.

Är du bråksjuk, Staffan W, eller vill du bara ha däng igen?

Anonym sa...

Ja du, jag kanske behöver det, för jag har rakt glömt bort att jag fick däng en första gång ens. Drömmer du söta drömmar där du spöar upp alla som inte sover inlindad i Israelflagga?

I stand corrected, det var inflyttningsförbud apartheidlagen gällde. Det går visst bra att vara gifta men man får inte bo i samma land. Familjeåterförening hotar den israeliska statens grundval?

Och till trollhättan-anna:
Artikeln ligger ju uppe, så den som vill kan ju läsa den och bedöma respektive grad av rättshaveri. Jag tackar bara min lyckliga stjärna för att jaginte har någon dold politisk agenda som tvingar mig att bortförklara tortyr, till skillnad från vissa.

Anonym sa...

Som t ex Amnesty...
I sanning, CIA är överallt.

Anonym sa...

"Som t ex Amnesty...
I sanning, CIA är överallt."

____________________________________

Det var nyheter som heter duga! Antar att du har i alla fall någon pålitlig källa för ett sådan anklagelse?

Eller är detta bara ännu ett grundlöst känslomässigt påstående från någon som helt struntar i underliggande fakta?

Får mig att tänka på att Timbro startade som ett svar på 70-talets intellektuella vänster. Vart tog den vägen? Blev de liberaler i stället?

Anonym sa...

"Familjeåterförening hotar den israeliska statens grundval?"

Nej, men urskiljningslösa självmordsbombningar gör det.

Anonym sa...

Judar får inte gifta sig med icke-judar i Israel. Borgerlig vigsel är förbjuden för just det syftet. Och det är otänkbart för en rabin att viga en jude och en icke-jude i en synagoga är otänkbart.

Här är en artikel från Haaretz om två judar som inte fick gifta sig, då den ena inte var "tillräckligt" judisk.

http://www.minorites.org/article.php?IDA=6841

Anonym sa...

Muslimer eller kristna församlingar får inte heller gifta sig. De här reglerna kommer främst från församlingarna själva.

Däremot är par som gift sig i utlandet fullt erkända. Många israeler som vill komma runt den religiösa vigseln gifter sig därför på Cypern.

I Sverige, och överallt annars, kan du inte som kristen gifta dig med en muslim i en moské, utan att bli konverterad till islam. Att gifta sig med en muslim i kyrkan innebär att muslimen har onverterat, vilket ger muslimer rätt att mörda den fd muslimske konvertiten.

Anonym sa...

Fel, anonymous 8.27.

Förbudet gäller bara judar. Hur kommer det sig annars att Yasir Arafat kunde gifta sig med sin kristna fru?

Anonym sa...

Suha Arafat, hans fru, hade konvertert till islam innan giftermålet. BBC skriver:

"She converted to Islam and they wed in 1990, when she was in her late 20s and he was already in his 60s."