söndag, februari 06, 2005

Agenda - ett lätt sätt att umgås

Agenda betyder dagordning. Den sätts, onekligen. Programmet är generellt sett upplagt enligt följande mall. Ett inslag sänds, som under förment objektiva former driver en debattståndpunkt från närmast kosmisk högerposition. Därefter inbjuds en medelålders/äldre man med reaktionära åsikter till studion för att kommentera åsikten. Denne bekräftar att det behövs mer högerpolitik. Ibland bjuds också en representant för regeringen eller samarbetspartierna in för att skällas ut av programledaren. Små variationer förekommer.

Dagens program:

I. Utdrag ur intervju med Sjamil Basajev – ”Rysslands Usama bin Ladin”. I och för sig en bra beskrivning. Båda är mystiska sagofigurer som dock väl uppfyller USA:s respektive Rysslands behov av ständigt rörligt mål. Basajev har skägg och galen blick och säger konstiga saker. Lars Adaktusson hjälper oss att bibehålla vår misstänksamhet och oro mot svartmuskiga muslimer. Vi fick även veta att flaggan bakom Basajev hade inskriptionen ”Det finns ingen gud utom Allah och Mohammad är hans profet”. Detta ”markerar hans tillhörighet med andra islamistiska grupper”. Till exempel, kanske man kan tillägga, den USA-stödda Saudiska kungafamiljen, som har nämnda inskription i landets flagga.

II. Inslag om valet i Danmark. Rasism i fokus? Icke. Istället diskuteras ”borgerliga framgångsrecept”. Fogh Rasmussen sägs ha övertagit socialdemokraternas välfärdsretorik och därmed vunnit opinionen. Danmarks nyliberala nedskärningspolitik betecknas som ”försvar av välfärdsstaten”. Därefter får Fredrik Reinfeldt länge, länge svara på frågor som skulle ha kunnat skrivits ned av hans egen informationsavdelning. Reinfeldt avslöjar att han ”sätter människan före systemet”. Alla pustar ut. Den kritik Reinfeldt får utstå från Adaktussons sida, är om detta inte riskerar att urholka moderaternas ideologi och vrida hela politiken åt vänster. Ja, Adaktusson säger faktiskt att det är så det blivit. Politiken har vridits åt vänster. Sedan får Niklas Nordström (för pigavdrag, för privatiseringar av välfärden, för EU och EMU) debattera med Marie Söderqvist (för pigavdrag, för privatiseringar av välfärden, för EU och EMU). Det är ungefär som att man skulle låta det politiska spektrat pendla mellan George Bush och Djingis Khan. Eller gör följande tankeexperiment: Lars Ohly inbjuds till studion där han blir utskälld för att inte tillräckligt hårt driva partiprogrammets krav på socialism. Därefter får Göran Greider och Frank Baude kommentera problemet med detta.

III. Programmet avrundas med en hyllning till högsäkerhetsfängelser i Holland, där fångarna inte får röra vid andra människor och utsätts för dagliga kränkningar. Inbjuden gäst Lars Nylén – mannen som åkte på studiebesök till Genua och tyckte det funkade rätt bra när polisen sköt en person i huvudet och sedan körde över honom.

Rasism, nedskärningar och repression. Möt våren med Lars Adaktusson och den samlade borgerligheten.

10 kommentarer:

Anonym sa...

"Oron för muslimer är det många som anser befogad"

Och däri ligger rasismen. Sådana som herr Lennartson vill göra den rumsren, det är därför han ogillar den ironiska kommentaren om svartmuskighet.

Anonym sa...

Det här var det bästa jag läst på länge!! Äntligen någon som formulerar det här problemet på ett både kul och smart sätt. Hurra!!

Walle sa...

Briljant! Adaktussons "politiska projekt" är så uppenbart att det är motbjudande! Go Ali! Läs för övrigt gärna Västerbottens Folkblads ledare emellanåt, www.folkbladet.nu , de brukar också träffa rätt ganska ofta!

Egentligen borde man uppmana folk att anmäla honom till radionämnden så ofta som möjligt.

Anonym sa...

Erik Lennartsson: "men oron bottnar i förfärligheter som skett i vårt land med islamska förtecken."

Jaha. Och förfärligheter som skett i kristendomens namn gör det då berättigat att dra "alla kristna" över en kam. Nej alla former av gruppgeneraliseringar där en viss grupp tillskrivs egenskaper enbart med utgångspunkt i sitt medlemskap av gruppen skall man ta med en stor nypa salt.

Anonym sa...

Erik Lennartsson:
"Om föräldrar känner oro, i en situation där exempelvis ett av deras deras barn förälskar sig i någon med arabisk bakgrund, kan detta självklart ha rasistiska orsaker men oron bottnar i förfärligheter som skett i vårt land med islamska förtecken. Måhända är oron obefogad men knappast rasistisk."

Nä, just det. Och om någon oroar sig över att judarna styr världspolitiken bakom kulisserna med en internationell konspiration så är oron måhända obefogad men knappast rasistisk. Eller hur?

Anonym sa...

Angående de "judiska intressen som styr amerikansk politik" så ingår det väl i deras plan att Israel under flera år har fått minskat stöd och att man nu erbjuder Palestinierna över 100 miljoner?

Anonym sa...

Jaja. Där ser man hur lätt en ironisk anspelning på nazisternas hjärnspöke ZOG spårar ur till en seriös debatt om judarnas inflytande på internationell politik. Återigen har jag överskattat internet.

Peter Jönsson sa...

Vad hade du förväntat dig av gatstensvänstern?

De som hade hoppats på sansade och logiskt uppbyggda argument från vänsterkanten på denna blogg misstog sig.

Anonym sa...

Jag har hört att det finns en massa svenska män som sitter i fängelse för att ha tagit droger, rånat och mördat...

Fy så hemskt om nån gång i framtiden min dotter (som jag ej har nån ännu) skulle gå och bli ihop med en vithyad person! Dom är ju alla missbrukare, rånare och mördare!

/Göran

Anonym sa...

Aduktussons program och annan högerpropaganda/smörja var en viktig drivande faktor i att jag numer ej äger en TV. Jag har inte haft anledning att ångra mitt politiska ställningstagande.

/JN