söndag, februari 06, 2005

"Mental enpartistat"

Så här ligger det till: Över 70 procent av tidningarna i Sverige är liberala. Över 90 procent borgerliga. Sverige har ett av Västvärldens mest ensidigt kontrollerade medialandskap. I Sverige har en mycket stor andel av befolkningen inte ens möjligheten att genom aktiva val läsa en ledarsida i sin morgontidning, som någorlunda överensstämmer med den egna uppfattningen. I Sveriges tre största städer har inte ens regeringspartiet en daglig morgonröst på ledarplats. Det finns INGEN dagstidning med en politisk färg till vänster om socialdemokratin i Sverige. Dessutom ökar mediekoncentrationen. Bonnier, till exempel, äger bland andra Dagens Nyheter, Expressen, GT, Kvällsposten, Stockholm City, Sydsvenska Dagbladet. Dessutom kontrollerar man TV4. Antalet sammanhängande ägargrupper som kontrollerar nästan all media i Sverige uppgår till tre, kanske fyra. Överraskande nog är ingen av dessa grupper förespråkare av åtgärder för en annan mediasituation.

Och nu bedrivs i denna ensidigt kontrollerade mediavärld en ännu intensivare kampanj än vanligt för ännu mer högerpolitik än vanligt. Det är jobbigt, men inte chockerande.

Man skulle kunna säga att vi har en "mental enpartistat" i Sverige. Kapitalets parti – som aldrig behöver ställa upp till val – kontrollerar media. Nu är uttrycket inte mitt. Det är bombpropagandisten Per T Ohlsson som använder det i Sydsvenska dagbladet.

Men, och det är lite "lustigt" – han menar socialdemokratin.

Ge akt på metoden – att helt enkelt frenetiskt driva en linje som är direkt kontrafaktisk. Det kommer mera av den.

Men kan det funka? Well; Per T Ohlsson citeras i Svenska Dagbladet. Sen skriver de i den extremistiska organisationen liberala ungdomförbundet uppgödda ledarskribenterna på landsorten om "fenomenet", och så… har vi skapat ett stycke "verklighet". Och imorgon bitti kommer det inte heller att stå något avvikande om saken i någon enda morgontidning som står vänstern nära.

Tji, demokrati.
Vilken tur, åsiktsdiktatur.

10 kommentarer:

Håkan sa...

Synd att du inte har trackbacks, då hade jag enkelt kunna pinga in min kommentar. Men den finns att läsa här.

gudmundson sa...

Wow!

Kul att du har börjat blogga! På nätet har ju den liberala falangen sannerligen dominerat, så kompetent analys från vänster är verkligen eftersökt.

Tyvärr är jag förhindrad att delta i diskussionen, men jag lovar att följa den.

Rocka på!

Anonym sa...

hej ali. ville bara tillagga en sak. ETC anser jag ar en mycket stark alternativ rost till det mediala liberala sverige. ETC uppdateras pa natet varje dag ( www.etc.se ), de har aven ett nyhetsbrev man kan prenumerera pa. och nu finns den ocksa i pappersform varje fredag! -lotta

Anonym sa...

Börjar TV4 på "Sveriges"?

Anonym sa...

Ministerstyre av TV4? Det låter mycket sannolikt, och inte alls som paranoida feberdrömmar.

Anonym sa...

En intressant aspekt som man kanske ska lägga till att en undersökning visade att 70% av Sveriges journalistkår röstade på vänsterblocket. Jag har för mig att en liknande sådan undersökning bland biblotekarierna visade till och med högre siffror, vilket syntes i utbudet på bibloteket. I både mitt skolbiblotek och på statsbiblotekets hyllor så fullkomligt svämmar det över av vänsterpropaganda. Frågan är väl om det är tidningens färg på utsidan som räknas eller vad som skrivs däri?

angående resursstarkheten hos höger vs vänster så visade det sig att SSU har ca 100 milj kronor och att MUF och LUF tillsammans förfogade över ca 5 milj kronor, en mindre skillnad på 95 miljoner kronor.

Sedan vill jag bara lägga till att jag tycker det är kul med lite nya vänsterbloggar på internet! kommer att läsa den dagligen.

Anonym sa...

Vad gaggar du om? Sverige är en enparti(s)tat. Kolla in journalisternas sympatier

http://www.jmg.gu.se/pdf/jmgdata/journalist2000.pdf

Det kryllar av vänsterfolk. Ta (S)(V)T, där vänsterpartister är extremt överrepresenterade.

* Man sänder anti-moderat propaganda 5 dagar före ett val vilket medför att partiet tappar nästan 1/3 av sina väljare.

* (S)tina Dabrowski är extremt aggresiv vid partiledarutfrågningen av Bo Lundgren. Han tillåts inte ens tala till punkt.

* Fichtelius har ett megafon-avtal med statsministern

* SR-chefen Cecilia Bodström är syster till justitieministern.

* Bodström kan bara ringa upp SVT och flytta på sin Grynet-intervju då han är rädd att den ska framstå för flamsig efter alla rymningar.

* Jens Orback är först ordförande i SSU. Sen blir han programledare för bl.a. SVT:s Striptease och jobbar som SVT-journalist ett tag för att sen bli demokrati- och jämstäldhetsminister i en socialdemokratisk regering.

* Cecilla Uddén går så långt att hon säger rakt ut att SVT behöver vara opartiska. Att hon tar tillbaka det efteråt är ungefär lika mycket värt som om Ohly skulle säga att han inte är kommuinst längre.

* Dokument Utifrån sänder tre på raken Bush-hatiska dokumentärer innan det amerikanska valet. Ingen granskning av Kerry.

* Uppdrag granskning sänder varje vecka TV-program med klar vänstervinkling. Exempel, om en person inte har råd med tex. tandvård så är det mer subventioner eller mer offentlig sektor som ska lösa det hela. Aldrig någonsin tar de upp att en låginkomsttagare betalar 2/3 i skatt och det är därför de inte har råd. De skulle heller aldrig drömma om att ta upp det statliga licenskraven och de statliga utbildningskvoterna som fördyrar.

* Dokument inifrån anklagar nyliberaler för att ligga bakom 90-talets arbetslöshet. Ja, man talar tom. om en nyliberal kupp ledd av socialdemokrater... Suck! "Dokumentären" är gjord av vänsternissen från ETC.

* Socialdemokraten Bo-Inge Andersson, tidigare ledarskribent på socialdemokratiska flaggskeppet Arbetet, kan odeklarerat i åratal sitta och kommentera amerikansk utrikespolitik på bästa sändningstid.

* Bush-sympatisören Gudmundson däremot får inte fortsätta att blogga - på sin fritid - om han ska ha få förnyad anställning på den lilla digitala TV-kanalen SVT24 som knappt har några tittare.

osv.

Kan ta ett exempel från dagens nyhetssändning. Man klagade på USA gigantiska underskott på ca 400 miljarder dollar. Hmm, det är ca 3000 miljarder på en befolkningen på 300 miljoner, dvs 10000:-/skalle (där en stor del är engångskostnader för kriget)

Motsvaranbde siffra för Sverige blir 90 miljarder(10000* 9 miljoner). Sverige har en BNP/capita som ca 2/3 av USA:s så motsvarande siffra blir 60 miljarder. Well, kollar vi upp hur mycket staten gick back 2004 så hittar vi 67,8 miljarder SEK. Vårt underskott är värre än USA men inte klagar SVT på sossarna.

Källa:
http://www.regeringen.se/content/1/c6/02/97/44/5780efa4.pdf

Anonym sa...

Gräv där du står...
Det finns mycket att säga om massmediasituationen i Sverige. Det finns också skäl att påminna Esbati och andra att vänstern bidragit till "enfalden" genom att lägga ner Folkviljan och försätta Ny Dag i konkurs. Partiets kommunister var inte nöjda med innehållet och föredrog att läsa Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, etc.

Anonym sa...

Men exakt vad i Per T Ohlssons text är det som du anser inte stämmer? Jag förstår att den retar dig, men han har ju rätt i sak. Elller vet du något som vi andra inte vet? Upplys oss i sådana fall.

Peo Olsson, Stockholm

Anonym sa...

Hej!

Det är väl klart att staten lägger sig i TV4:s sändningar! De får inte sända vad de vill när de vill sända det.

Man har till och med reglerat längden på reklampauserna, man får ju som bekant inte sända reklam i filmer.

Dessutom är det så att man måste sända ett visst antal lokala sändningar varje dag för att få ha kvar sitt sändningstillstånd. När kommer friheten?