söndag, februari 13, 2005

El-ändet en direkt följd av avregleringar

Tusentals människor i södra Sverige är utan el. Igen. För att det har snöat. En inte helt otippad händelse i Sverige. Kanske kommer Hans Majestät att åka ner i helikopter igen och vinka lite. Men frågan är i själva verket mycket intressant som samhällsfemnomen.

Problemen med elnätet är en direkt följd av avregleringarna av elmarknaden. Det sker systematiska underinvesteringar i underhållet - både materiellt och vad beträffar personalstyrkor. Detta gäller såväl privata företag som kommunala, vilka är tvingade att agera enligt marknadsmässiga principer. Att strunta i kundernas säkerhet är just marknadsmässigt.

Med nuvarande marknadsideologi plockas vinsterna av bolagen, medan man struntar i konsumenterna och vältrar över kostnaderna på staten när det väl smäller.

Sverige är heller inte unikt. Det finns en enorm mängd bevis, både forskning, artiklar och människor erfarenheter, från hela världen, att avregleringar av el-, tele- och kommunikationsmarknaderna leder till förfall. När elnätet i stora delar av nordöstra USA brakade sönder i augusti 2003 och lite senare i stora delar av London hade underinvesteringar pga privatiseringar en avgörande del.

(Ett litet axplock: Greg Plast kommenterade i The Observer, amerikansk artikel om avregleringar i Kalifornien, Genomgripande och väldokumenterad genomgång av liberaliseringens myter, försiktig vetenskaplig studie som dock visar på problemen, en beskrivning av problemen i England, ännu en genomgång av elavbrotten i London).

Kapitalismen har aldrig varit i stånd att betala sina egna kostnader och enskilda kapitalister har en inneboende oförmåga att finansiera investeringar som långsiktigt kan vara bra också för flertalet kapitalägare, inklusive dem själva.

Problemen blir allt mer akuta när det relativa priset för tjänster naturligt nog ökar, samtidigt som vi onaturligt nog får ökade privatiseringar. Men istället diskuteras om utrikesministern borde ha vetat var Phuket låg.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Strömavbrottet borde väl rimligtvis bero på Gudrun (stormen, inte den fd partiledaren). På samma sätt som som stormen orsakade problem på de statliga vägarna, järnvägarna och till större delen statligt kontrollerade telenäten. (Nätdelen är för övrigt mer reglerad när det gäller ström).

Walle sa...

Hela systemet belönar inte långsiktighet och säkerhet. Även om nät-delen är mer reglerad (försök praktiskt att du och grannen ska ha olika nät-leverantörer) så är ändå sönderstyckningen och bristande översyn ett problem. Nätbolagen har skurit ner under hela 90-talet på sina nätkontor och har inte samma beredskap längre, mycket för att det har funnits en kritik mot de höga avgifterna. Det går att säga mer- men nöjer mig så.

/fd. kundservicearbetare på stort elbolag.

Anonym sa...

"Elprisets utveckling i 1990 års penningvärde för en villa med elvärme (Underlag från Energimyndigheten) inklusive nästa års skattehöjning och med antaget oförändrade elenergi- och nätpriser 2003. Skatternas andel (energiskatt + moms) av det totala elpriset har ökat hela tiden och är nu uppe i över 40 procent, för denna kundkategori."
www.svenskenergi.se/images/skatt.gif
"Elskatten har stigit 60 procent på fem år"
www.skattebetalarna.se/ObjectID=2791"Skatten på el har ökat med 158 procent på tio år. Det är en viktigare förklaring till de höga elräkningarna än dagens rekordpriser."
.www.aftonbladet.se/vss/,00.htmlUtvecklingen av elpriset sen 1980, skatter, elpris, kpi och certifikat.
www.svenskenergi.se/dokument/oh_elpris_040927.pdf"The myth of the Natural Monopoly"
www.mises.org/journals/rae/pdf/rae9_2_3.pdfMedelpris på Spotmarknaden (öre/kWh)

1996 26,3
1997 14,6
1998 12,3
1999 11,8
2000 10,8
2001 21,4
2002 24,6
2003 33,5
2004 26,4


När det gäller infrastrukturen så avskaffade man inte monopolet där. Riksdagen bestämde att några nätbolag ska ha ensamrätt på eldistributionen inom sitt geografiska område

Anonym sa...

Nordkorea by nightSka man säga något positivt så är väl det att de har en ganska jämlik fördelning av mörkret.