tisdag, februari 08, 2005

Höj skatten nu!

Gårdagens kampanjinslag på SVT för regeringsskifte handlade åter om skatterna. Denna gång ur en ganska lustig synvinkel. Anslaget var följande: Sossarna vill höja skatten TROTS att skatteintäkterna ökade förra året. Per Nuder intervjuades av Mats Knutson. En del andra fick kommentera och säga att Sverige redan idag har ett högt "skattetryck".

Intressant. I år och dar har vi fått höra att höga inkomstskatter förstör arbetsviljan och ödelägger ekonomin. Detta är visserligen uppenbart falskt, men upprepas ändå med frenesi. Skattesäkningar framförs ständigt som ett sätt att "få fart på" ekonomin och sänka arbetslösheten. Om statens finanser hade gått dåligt hade reaktionen från borgerligheten varit given: sänk skatterna!

Nu visar det sig att skatteintäkterna ökar, eftersom Sverige - bland annat tack vare icke-medlemskap i EMU - har hög tillväxt och något fler som kommit in i arbete. Reaktionen från borgerligheten kommer då som ett brev på posten: sänk skatterna!

Borgerlig logik fascinerar.

Som jag tidigare påpekat - och lär återkomma till - är hela diskussionen allvarligt vriden. Skatterna måste öka i ett civiliserat land med en modern ekonomi. En ekonomisk-historisk överblick som sträcker sig längre än 5-10 år visar rätt tydligt att avancerade ekonomier får högre skattesatser. Detta är giltigt för hela den industrialiserade världen. Många U-länder präglas däremot av mycket låga skatter. Anledningen är enkel: välfärd kostar, och tjänster blir relativt sett dyrare. Det effektivaste och rättvisaste sättet att sköta det är genom offentliga system. Det kräver högre skatter.

Vi står nu inför valet att:
a) höja skatterna för att bibehålla samma välfärdsnivå och helst vidga och bygga ut systemen.
b) bibehålla skattenivåerna och därmed låta välfärden förfalla som idag och saker som vi idag betraktas som självklara i ett modernt samhäll - rent vatten, rimlig sjukvård, fungerande transporter - reserveras åt allt färre.

Den enkla sanningen är att den absoluta majoriteten av befolkningen blir rikare med en högre skattenivå. Den skattesäkningspolitik som startade med Skattereformen och som tyvärr inte korrigerats av senare regeringar, utarmar befolkningen i stort.

Här står kampen mellan arbete och kapital. Mellan socialism och barbari.

Vänstern måste se till att göra politik av detta. Annars förlorar den sin funktion.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Blygsam fråga: Ser du att det finns något tak för hur stort skattetrycket kan vara i ett land?

/RD

Anonym sa...

Ali, tror du på allvar att inkomstskatten har en negativ inverkan på arbetsviljan? Om skattetrycket ökade till 100% skulle nog viljan att arbeta minska drastiskt...

För övrigt borde du döpa om din blogg till 'Ali raljerar'

Bra underhållning är det dock, keep it up!

Anonym sa...

Måste hålla med tidigare inlägg om att din blogg är underhållande. Var länge sen jag såg sån smörja av vänstertrams.

Anonym sa...

Fan vad smart av sossarna att kräva höjd skatt för de rikaste. Nu kommer borgarna bli tvugna att visa sitt rätta ansikte och börja försvara en liten klick överklass. Kommer att bli en ren fröjd att skåda.

Anonym sa...

Vad ska ni ta er till den dag ni drivit alla "rika" och deras kapital (humant, realt och finansiellt) ur landet? Hur ska ni överleva när ni inte har något kvar att stjäla?