onsdag, februari 09, 2005

Lärorikt val i Danmark

Valresultatet i Danmark är – om än väntat –förstås nedslående på flera sätt. Det krigförande och ockupationsadministrerande Danmark får fortsätta dras med en borgerlig regering, som styr landet med hjälp av ett öppet rasistiskt parti. Den bruna flykting- och invandrarpolitiken får fortsatt vara utmärkande för Danmark.

Men det finns också intressanta lärdomar att dra. Inte minst för vänstern. Socialistisk Folkeparti – som ofta hyllats som ”förnyare” – blir allt mer ointressant. Partiet är uddlöst och glider tragiskt nog med etablissemangsströmmen. Istället är det den rätt osannolika skapelsen Enhedslistan som står för konkret och tydlig vänsterpolitik, och därmed inte bara blir en referenspunkt i debatten, utan också vinner väljare. Även det ursprungligen vänsterborgerliga Radikale Venstre går framåt – inte bara som oppositionell mot regeringens utlänningspolitik (som socialdemokraterna stött) utan också den nyliberala ekonomiska politiken. Partiets ledare säger på valnatten att ett samarbete med regeringen är uteslutet bland annat på grund av regeringens löfte om skattestopp. Socialdemokraterna är profillösa och gör ett katastrofval.

En svensk vänster som sviker sitt eget grunduppdrag och försöker ducka sig fram till fler väljare – som den danska har gjort – kommer att misslyckas lika hårt med att vrida politiken åt vänster. En vänster som tar strid har dock stora möjligheter. Danmark är ytterligare en europeisk bekräftelse på detta.

Inga kommentarer: