söndag, mars 20, 2005

Demokratisk dödstortyr

Imorgon börjar en rättegång mot några SEAL-soldater som ”misshandlat” en irakier – Manadel al-Jamadi - som senare dog. Anledningen till att vi vet att han dog, är att fängelsepersonalen tog några tummen-upp-foton med hans sargade kropp, inpackad i is. Jamadi var annars en ”spökfånge” – oregistrerad, en icke-människa som kunde försvinna. SEAL-soldaterna slog honom bland annat med gevärskolvarna och sparkade honom. I deras reglemente är det tillåtet att misshandla – tortera – fångar för att ”get their attention”. Mottot för SEAL-soldaterna är "speed, surprise and violence of action". Det var onekligen vad de utsatte al-Jamadi för.

Men det var inte de som dödade al-Jamadi. Det gjorde CIA. Al-Jamadi överlämnades till dem, naken på underkroppen och med huvudet i en grön platshuva. Han dog under tortyr, upphängd i ett duschrum som regelmässigt användes som förhörsrum av CIA. Han hängde i sina egna armar bakom kroppen – en tortyrmetod som av lätt insedda skäl kallas “palestinsk hängning”. En av arméns fängelsevakter meddelar att blod sprutade från hans mun ”as if a faucet had been turned on”. För denna dödstortyr har ingen ställts inför rätta. (se AP-artikel)

Återigen: Fallet al-Jamadi utmärks inte av sin exceptionella grymhet, utan av att vi råkat se foton på den döda kroppen.

Den hårda och otacksamma kamp som de amerikanska hjältarna bedriver för att sprida demokrati, civilisation och mänskliga rättigheter försiggår annars i skymundan.

13 kommentarer:

Anonym sa...

– en tortyrmetod som av lätt insedda skäl kallas “palestinsk hängning”.

Är det detta Ali menar månne?
The Practice of Torture in the Palestinian Authority
Who Tortures?
Torture is used by nearly all of the security services of the PA.

Anonym sa...

Vänsterproducerad anti-USA propaganda.

Anonym sa...

Ska vi gissa på att Ali, givetvis i sann vänsterstalinist åsiktsfacist anda, som vanligt rensar ut censurerar komentarerna och sonika låtsas som de inte fanns?

Ali Esbati sa...

Fantastiskt. En artikel om tortyr i Irak kommenteras med att det minsann förekommer tortyr i palestinska myndigheten. Well, ja. Har jag skrivit att jag stöder det? (Tror du förresten att just tortyren är något som Israel och USA har problem med? Att det är något de kommer att bekämpa när de ska "samarbeta" med PA kring säkerhetsfrågor) Men är det ett skäl till att CIA bör fortsätta mörda folk i Irak? Är det så att begreppet palestinsk hängning kommer från nåt annat än att den är NORM i israeliska fängelse, dit tonåringar förs för att ha kämpat för sitt lands oberoende? Jag uppskattar att ni visar era okammade ståndpunkter, även om det vänder sig i magen.

Alicio sa...

"Tror du förresten att just tortyren är något som Israel och USA har problem med? Att det är något de kommer att bekämpa när de ska "samarbeta" med PA kring säkerhetsfrågor"

Ja. BBC: Palestinian gays flee to Israel.

Anonym sa...

"Är det så att begreppet palestinsk hängning kommer från nåt annat än att den är NORM i israeliska fängelse, dit tonåringar förs för att ha kämpat för sitt lands oberoende?"

Eh, Ja enligt PHRMG rapporten åratal före Abu Grahibs tid, är det norm i alla PA säkerhetsofficerares manualer. Visserligen tillsamans med lite andra småsaker såsom sexuell förnedring till rena dödslynchningar av politiska fångar som fänglats utan någrasomhelsts juridiska grunder.

Fast att araber plågar ihjäl andra araber verkar ju inte bekomma Ali.

Anonym sa...

Kommentera inte Esbatis inlägg. Han är själv sin största fiende. I varje land finns ett litet antal idioter som även kallar sig kommunister, och de har en stor uppgift som avskräckande exempel. Se själva, moderaterna har gått om socialdemokraterna. Vem tror ni värvar flest borgerliga röster jo det gör sådana där som Estbati.

Anonym sa...

Bild på Ali

Anonym sa...

att självmordsbomba civilpersoner, är det att kämpa för sitt lands självständighet? svara Ali!

Anonym sa...

Esbati, var exakt i deras reglemente står det att tortyr är en tillåten metod? Jag har läst igenom det noga och hittar ingen rad där varken misshandel eller andra tillgrepp är tillåtna som förhörsteknik. Angående mottot "speed, surprise and violence of action" så avser detta vid militära operationer där dessa tre element är av största vikt. Även om enhetens effektivitet är haussad så är den fortfarande professionell i sin verksamhet och dessa individuella misstag är inte representativt för styrkan.

Vidare så kanske du borde undersöka andra specialenheters och underättelsetjänsters motton och tolka dem. SAS - "Who Dares Wins", Mossad - "By way of deception, thou shalt do war", Spetsnaz - "Any mission, any time, any place". Verkar som om alla dessa förespråkar tortyr om du tolkar de på samma sätt som du gjorde med Navy SEAL's motto.

Men fair enough, om du föraktar militären så är det din enskilda åsikt. Men jag tror inte att du kan finna några belägg för att tortyr är befäst i reglementen eller motton. Inte ens i den militära strukturen återfinns detta, snarare finner du starka belägg för detta i personliga värderingar hos människor och i den systematiska struktur där tortyr används i rättssystem (Kambodja, Kina, Sovjet, etc.) för 'skapa' bevis. Snedvridna värderingar hos enskilda individer eller grupper (militär grupp - grupp om 4-8 soldater) inom militären bidrar till tortyr och måste bekämpas.

Jag tror även att den abslouta majoriteten av soldaterna i Irak är väl medvetna om den ineffektivitet som tortyr innefattar.

/David Åberg, School of International Relations/Terrorism and Political Violence

Ali Esbati sa...

Ja, herrejävlar. Det finns skriftliga reglementen, det finns särskilda tillägg till reglementen och det finns operationsspecifika och muntliga order om "rules of engagement". Det är de senare som diskussionerna handlar om, bland annat i rätten. Jag vet inte exakt hur naiv man måste vara om man tror att det bara är det som står i officiella dokument som utgör olika gruppers reglemente i strid.
Nåväl:

I den refererade AP-artikeln kan man bland annat läsa: "During a pretrial hearing in January, a SEAL officer testified that the SEALs were taught that it was OK to use force to get a detainee's attention and were authorized to use deadly force".

Det var naturligtvis inte så att jag menade att det machofåniga mottot i sig skulle auktorisera tortyr.

Bruket av tortyr under den amerikanska ockupationen är så vanligt att informationen fullständigt svämmar över, trots oerhörda tystningsförsök.

Här är en pamflett om tortyren:
http://oat.tao.ca/~jerome/pdf/iraqtorture-1.pdf

Och här följer en lång lista på fall. Du kan ju själv fundera över om det beror på "sendvridna värderingar hos enskilda individer". (Att tortyr är på många sätt "ineffektivt", för att citera dig, må vara riktigt om det är informationsinhämtning man är intresserad av. Om det handlar om att förstöra en befolkning är det något annat vi har att göra med. Och framför allt: Ockupation föder en syn på den ockuperade som icke-människa och öppnar därmed dörrarna på vid gavel för sådana övergrepp. Det kanske de inte lär ut på "School of International Relations/Terrorism and Political Violence", men det är vad miljoner människor i tredje världen har vardagliga erfarenheter av):

The following are forms of maltreatment visited upon prisoners by U.S.
personnel during 2004. The list was compiled from articles detailing
information in official U.S. documents. Allegations by prisoners that were
not supported by official documents were not included.

Involuntary injection of tranquilizer (1)

Prisoner put in sensory deprivation garb and blackened goggles (1)
Placement in isolation cell (1)

Shackling in uncomfortable positions for many hours (1)

Prisoners left to soil themselves (1)

Prisoners exposed to blaring music or insistent meowing (1)

Forcible enemas (1)

Sleep deprivation (1)

Flashing lights in prisoners' eyes (1)

Preventing visits by the Red Cross (1)

Sexual taunts by female interrogators (1)

Shackling in fetal positions for 24 hours or more (2)

Deprivation of food and water (2)

Prisoner placed in a sleeping bag and tied with an electrical cord (3)

Strangulation (4)

Beatings (4)

Placing lit cigarettes into prisoners' ears (4)

Use of military dogs (4)

Rape of a juvenile male prisoner (4)

Chaining in a cold room (5)

Holding in a hot room (5)

Burning (6)

Administering electric shocks (6)

Killing (6)

Sexual humiliation (6)

Mock executions (6)

Pouring a glass of water on prisoner's head (6)

Prisoner photographed with a pistol being held to head (6)

Dousing a prisoner with alcoholic liquid and setting on fire (6)

Squeezing of testicles (6)

Sodomizing with a rifle muzzle (6)

Forcing prisoner's heads into the dirt (6)

Striking a prisoner with an empty 5 gallon plastic water jug (6)

Using Taser guns (7)

Prisoner punched in the face (7)

Soldiers sitting on hooded and handcuffed prisoners (8)

Prisoner dragged by the neck and dies (9)

Forcing prisoners to masturbate publicly (10)

Piling prisoners into a naked human pyramid (10)

Hooking wires on the hands and feet of a hooded prisoner who was told to
stand on a box or else be electrocuted (10)

Sources:

(1) The New York Times
Fresh Details Emerge on Harsh Methods at Guantánamo
By NEIL A. LEWIS
Published: January 1, 2005
http://www.nytimes.com/2005/01/01/national/01gitmo.html?ei=5070&en=5954e13129f5844f&ex=1105765200&oref=login&pagewanted=print&position=

(2) The Washington Post
Further Detainee Abuse Alleged
Guantanamo Prison Cited in FBI Memos
By Carol D. Leonnig
Washington Post Staff Writer
Sunday, December 26, 2004; Page A01
http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn/A25962-2004Dec25?language=printer

(3) The Denver Post
Article Published: Tuesday, December 21, 2004
Army court documents detail fatal interrogation technique
By Arthur Kane
Denver Post Staff Writer
http://www.denverpost.com/Stories/0%2C1413%2C36%257E11676%257E2609864%2C00.html

(4) BBC
Tuesday, 21 December, 2004, 21:54 GMT
US pledges new jail abuse inquiry
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/4116601.stm

(5) The Ledger
Published Tuesday, December 21, 2004
New F.B.I. Files Describe Abuse of Iraq Inmates
By NEIL A. LEWIS and DAVID JOHNSTON
New York Times
http://www.theledger.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20041221/ZNYT03/412210425

(6) The Los Angeles Times
December 15, 2004
THE CONFLICT IN IRAQ
Details of Marines Mistreating Prisoners in Iraq Are Revealed
By Richard A. Serrano, Times Staff Writer
http://www.commondreams.org/headlines04/1215-01.htm

(7) BBC
8 December, 2004, 23:41 GMT
US punishes troops over stun guns
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/4080761.stm

(8) ABC News
AP: Navy Probes New Iraq Prisoner Photos
Dec 3, 2004
http://abcnews.go.com/Politics/wireStory?id=301904

(9) MSNBC
Court-martial begins in Iraq prison death
Prosecution: Marine major was cruel and inhumane,
The Associated Press
Updated: 10:20 p.m. ET Nov. 2, 2004
http://msnbc.msn.com/id/6394480/

(10) ABC News
Frederick Gets 8 Years in Iraq Abuse Case
AP
Oct 21, 2004
http://abcnews.go.com/International/wireStory?id=186828

Anonym sa...

Ali,

Det var helt klart en imponerande lista du lyckats gräva fram. Till min (och din) stora lättnad så verkar det som om den amerikanska regeringen och militären tycks ta detta på allvar. Det råder ingen tvekan om att de avskyvärda övergrepp som utförts av amerikanska soldater i Irak måste bestraffas. Det tror jag både du och jag är överens om.

Det är dock så att sitationer som den i Irak skapar ett informationsflöde som är starkt influerat av subjektivitet och ett sug efter sensationer. Givetvis talar en bild för sig själv men rapporteringen från Irak präglas samtidigt av personliga åsikter och andra värderingar, något som allvarligt suddar ut gränser mellan sanning/fiktion. Du vet lika väl som jag hur detta påverkar nyhetsflödet och borde vara smart nog att kunna analysera dessa rapporteringar på ett mer rationellt sätt.

Soldater ska per definition döda sin fiende och att få dessa individer att i en direkt påföljande fredsbevarande uppgift att respektera sina forna fiender fullt ut är självklart ett ytterst delikat problem. Det är emellertid så att i när man avsätter diktaturer och går i krig så sker misstag. Jag vidhåller dock vid mitt föregående argument; att tortyren i Irak är ett resultat av personliga/moraliska värderingar snarare än en uppmuntrande struktur. Det är ju faktiskt så att den struktur som är realitet i USA fördömer och straffar de som använder sig av tortyr.

Självklarhet är det oacceptabelt att tortera fångar och den meningen tror jag att jag delar med såväl den militära som den administrativa och exekutiva ledning i USA. Om du sätter detta i perspektiv så ser du att det är ett fåtal amerikanska soldater som svärtar ner ett helt lands utrikepolitik. Det skulle vara intressant att höra vad du har för åsikter om den bombtaktik som insurgenterna i Irak använder mot civila? Vidare så kan jag inte låta bli att ställa frågan; hur många civila irakier tror du blir torterade av insurgenterna för att de samarbetar eller misstänks samarbeta med USA?

Och ja, jag tror att tortyren beror på personliga värderingar snarare än struktur.

/David Åberg, School of International Relations/Terrorism and Political Violence

Anonym sa...

Om förekomsten av tortyr i PA inte är ett avgörande argment mot den palestinska självständihetsrörelsen, så borde det rimligtvis inte heller vara ett avgörande argument mot den amerikanska närvaron i Irak, eller hur,Ali.