tisdag, mars 01, 2005

Josefsson, Aschberg och dagordningen

Ibland finns det bara två ord: Fy fan. Ett inslag i Debatt presenteras som en diskussion om ”vad man får säga om invandrare i media”. Återigen är vi tillbaka i Ny Demokratis glada dagar av invandrarhets. Och bortom det. Janne Josefsson och Robert Aschberg hemfaller åt argumentation som låter som vilken sverigedemokrat som helst. ”Vi måste få säga som det är”. Som det är. De begriper ju inte ens frågeställningen! Att just invandrare görs till skyldig grupp, i egenskap av sitt invandrarskap. Att det är så här den strukturella rasismen ser ut, och att det är så här den reproduceras när det är som värst. De sitter där, adrenalinsprängda, chockerade över att för en gångs skull själva bli ifrågasatta. Och de klarar inte det, utan att gå ned sig i det djupaste träck av schabloner. I ett försök att urskulda sig säger Josefsson att ”vi måste se hur invandrare lever”. Och så gör han ett program om tre invandrare som fuskar med släktingars pensioner! Jovars. Själva grundförutsättningen, är att Josefsson inte kan se hur invandrare lever. Han slipper uppleva effekterna av den hets han sätter igång. Han kan istället prisa sig själv som spridare av ”sanningen”. Vill herrarna se hur invandrare lever? Se till att få sparken från SVT, utan fallskärm. Färga håret, byt namn, börja söka jobb, försök komma in på krogen, låt polisen omhänderta er och kalla er för apor. Fy fan, var orden.

5 kommentarer:

jinge sa...

Vilket lär bli svårt för Ashberg i alla fall.. För något hår att färga har han ju inte. Och dessutom har han slarvat bort 19 miljoner av sina hopsparade medel på affärer som han inte vill redogöra för. Att det var en kriminell som tog hand om slantarna vet vi, men inte vad de skulle användas till. Ashberg och Josefsson är värsta sortens populister. Själv föredrar jag de ärligt konservativa i stället för ”journalister” med grumliga avsikter.

Anonym sa...

Har Ali blivit omhändertagen av polisen, och blivit kallad apa?

Fredrik sa...

Kul att Ali skirver om samma Tv-program som jag själv skriver om. Tråkigt nog har han fel i det mesta.

Det framgick i både Insider och uppdrag granskning att de flesta invandrare är hederliga och skötsamma. Alltså är det inte fråga om hets mot folkgrupp.

Att dessutom insinuera att Aschberg och Josefsson skulle vara rasister är ungefär lika trovärdigt som att Ali Esbati jobbar på CIA

Däremot är det så att invandrare (i vidaste möjliga statistiska bemärkelse) är mera brotssbelastade än svenskar. Det intressanta är att fråga varför och vad man kan göra åt det.

Problem mår bäst av att identifieras, analyseras och lösas, så även detta.

Om seriösa media vill skapa ett informationsvakuum runt invandrares brottslighet så kommer detta vakuum att fyllas av riktiga rasister, som inte håller sig till verkligheten. Då kommer lögner modell "Alla-muslimer-smugglar-knark-och-misshandlar-sina-barn" att spridas oemotsagda. Detta är mycket värre.

Pasqualito sa...

Fredrik, Ali kallade inte Asch(el)berg och Josefsson för rasister. Det som är grejen är att man inte framställer invandrare (kuriöst nog definierat som en person från östeuropa eller sydligare länder) som i övrigt skötsamma och hederliga utan som kriminella, parasitära och totalt inkompetenta att tänka.

Fatima i "debatt" hade all anledning att anmäla Asch(el)berg för det framkom inte en stavelse hur mycket den polisiära rasismen kommmer in, hur den strukturella rasismen ser ut i Sverige och hur man som förortsmänniska behandlas i Sverige.

Anonym sa...

Okay, så det finns inga problem med invandringen alls? Alla kulturer är likadana? All brottslighet kulturer emellan är precis likadan? Förortsgäng består till exakt lika del av invandrare som av svenskar? Är det så det är? Hur är det egentligen? Kan nån vänsterpartist förklara för mig tack.

/Nick