onsdag, mars 02, 2005

Re-run: "Koppling" och semantiska innovationer

Såg att någon - i kommentarerna till förra inlägget - postat en länk där Per Ahlmark diskuterar "kopplingen" mellan anti-semitism, anti-amerikanism och anti-sionism. Innan jag springer iväg från datorn kan jag inte låta bli att tipsa om en gammal egen artikel, där jag diskuterar krigens nydanande effekt på språket.

Koppling: Betydde länge något i stil med logiskt samband men är idag snarare ett ord som man bör skjuta in mellan två i övrigt disparata personer, grupper och företeelser, så länge båda betraktas som onda – till exempel; koppling mellan Al-Qaida och Irak, koppling mellan Iran och Nordkorea, koppling mellan skägg och nervgas.

--- men också:

Terrorism: En gång definition på våld mot oskyldiga civila, för att uppnå politiskt syfte. Idag sådant som svartmuskiga män sysslar med, samt sådant som kan misstänkas om folk protesterar mot politiska beslut – dock aldrig våld mot civilbefolkning, om detta våld utövas av regimer som USA:s regering ger militärt bistånd till.

Självförsvar: Stod förr för våld som A utövar för att skydda A från ett pågående angrepp från B. Idag samlingsbeteckning för allt våld som stora och rika stater riktar mot fattiga folk enligt följande princip: Om det går rykten om att någon som ser ut som B (eller har ”koppling” till, se ovan) en gång tänkte tanken att kanske angripa A i framtiden så är det rimligt att A – i förebyggande syfte – dödar B:s grannar och släktingar samt jämnar hans kvarter/stad/världsdel med marken.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Terrorism utfört av terrorister.

Anonym sa...

Ali har propagerat för att bryta mot lagen och sponsra såväl ekonomiskt som moraliskt förbjudna teroristgruppen PLFP. Detta under sin tid som UV ordförande. Ali Esbati har blod på sina händer. Svenskt judisk blod. För Ali tror väl inte att detta har glömts bort?

Nu kommer den intressanta frågan, om det verkligen är lika för alla i vänsterns värld? Vad skulle blodsbesudlade Esbati tycka om vi drar i gång en kampanj för att befria Sverige från sådana inkräktare som stödjer slakt av judar?
Säg en liten ekonomisk kampanj för att samla in medel till JDL för vidare "legitima befrielse-kamps aktioner" av Esbati med anhang?

Anonym sa...

stoppa ockupationen!

Anonym sa...

Äh, de där araberna har ju så mycket land redan, judarna kan ju ta lite av det. Skit samma om några miljoner oskyldiga människor måste fördrivas med extremt övervåld. Eller hur?

Anonym sa...

Anonymous:

Du har missat att det var araberna som var först med det där med att döda och fördriva oskyldiga civila från deras land, va? Om du hade läst på lite om Palestinafrågan (helst någon annanstäns än t ex på Ung vänsters hemsida där detta utelämnas helt) skulle du känna till att Palestinierna försökte slänga ut judarna från det område de tilldelats av FN 1948 och inte tvärtom.

När det inte gick så bra (trots att palestinierna var mer än dubbelt så många) försökte den samlade arabvärlden (reguljära förband från Egypten, Transjordanien, Syrien, Libanon och Irak samt symboliska trupper från Saudiarabien och Yemen) göra samma sak. Det gick inte heller så bra.

Det som är gjort är gjort, men hade palestinierna accepterat FN:s förslag från början hade situationen varit helt annorlunda idag.

Mot den bakgrunden, är det konstigt att Israel inte tar sitt eget oberoende för givet?