fredag, april 29, 2005

1 maj!

Snart är årets roligaste dag här. Som vanligt kommer mörkermännen att krypa fram från sina hålor och säga att arbetarrörelsens högtidsdag är förlegad och borde läggas ned. Som vanligt kommer det att vara den enda dagen på året där tusentals människor kan samlas utan att få ett omnämnande i tidningen. Som vanligt kommer välnärda politiska kommentatorer säga att det "glesnar i leden", utan att ens ha varit på plats. Men just den dagen kommer alla de där lögnerna att kunna blåsas bort i sin fånighet, för det är faktiskt årets roligaste och högtidligaste dag, där vi möts i tusental under fanorna för att fira och protestera.

I år, med en skogstokig höger som aviserar rejäla tillbakarullningar av civilisatoriska framsteg, är det viktigare än på länge att pallra sig ut i våren och visa sitt ställningstagande. Kom med!

-----
Här är en lista med vänsterpartiets alla demonstrationer.

Själv håller jag tal i Strömsund och Östersund. I Östersund är samlingen 13:30 på Stortorget. Väl mött.

35 kommentarer:

David sa...

Måste säga att det är inspirerande att se de många olika sätten du kommer på att förolämpa oliktyckande på. Mer sånt Ali!

Anonym sa...

Mer roligt från vänstern. Såg ni nyheterna idag?

LO: Låt oss höja momsen på mat så får vi mer pengar.

Reporter: Drabbar inte det barnfamiljerna?

LO: Men höjer vi matmomsen så kan vi sänka annan moms som gynnar barnfamiljerna. Man måste se helheten.

Visstja, barnfamiljer handlar ju inte mat...

Gårdapojk sa...

Tänk allihopa vad skulle valborg vara utan första maj? Tråkigt!

steven sa...

när jag först började slösa bort fritid på bloggar var det bara nyliberala bloggar som gällde för att det kändes intressant och närande att diskutera i motvind. jag har varit inlindad i snåriga debatter med usa-liberaler från hela världen (ha ha, vad knäppt, jag skriver hela världen när jag menar sverige och usa).

sedan blev jag trött på survival of the fittest-posterna, och hittade esbatis blogg. det känns faktiskt uppfriskande med någon som inte är rädd för att skriva om vänsterfrågor öppet.

men så är det bara nyliberaler i princip, som skriver här ändå!

och stenhårda besserwissers dessutom,.

det är inte att jag tycker att de borde hålla hus någon annan stans, men det känns som att ali esbati måste motarbetas, som att om han fick agera utan kritik - på en så enkel sak som att förespråka 1 maj t.ex. - så skulle det få allvarliga konsekvenser (?)

på tal om oliktänkande.

Lasse sa...

Och på tal om oliktänkande, så har tydligen Ali hittat deleteknappen igen... Jag vet inte, men han kanske tyckte det var fult av mig att påstå att i ett Sverige styrt av kommunisterna så skulle vi inte ha några "välnärda politiska kommentatorer" utan ett Sanningsministeri som varje år rapporterade om ständigt ökade deltagarsiffror för förstamajtågen.

Fast det är ju klart. Det är ju medias fel att det glesnar i leden. I själva verket rör det sig om miljontals människor som demonstrerar mot den egna förda politiken. Bara att högerdrevet håller tyst om det.

Personligen skall jag lyssna på Annika Billström och Wanja på N:a Bantorget. Det ska bli roligt! Vi ses på barrikaderna!

Wille sa...

1 maj ja, ska bli kul att se vilka plakat (S) hittar pa for att protestera mot sig sjalva och resultaten av den politik de sjalva fort i 65 av de senaste 74 aren..

Jonas N sa...

Ali, det är ju din egen blogg och ingen kan hindra dig från att plocka bort inlägg efter eget gottfinnande. Men vore det inte lite bättre att klargöra i förväg vad det är du inte tolererar snarare än att man skall behöva gissa ditt sinnestillstånd när man bemöter ditt tillstånd. Normalt verkar du ju ganska hårdhudad men emellanåt kan du vara riktigt kitslig.

Jonas N sa...

'bemöter nå't inlägg' ... skulle det vara.

Peter Björkman sa...

Jo, det blir "demo" imorgon. I Vadstena.

Jonas N sa...

Peter B. Vad demonstrerar du mot (eller för)? Är Vadstena s-styrt eller inte?

Det som de flesta borde demonstrera mot är alla de företag som borde finnas men inte finns; som borde kunna skapa värde, tjäna pengar, men som inte gör det; som borde anställa folk och betala lön men som inte gör det; dom som borde behöva konkurrera med högre löner för att få arbetskraft men som inte gör det .... osv

Vilka är dom, dom som inte är företagare men som borde vart det?

Kuggfråga till vänsten!

Peter Björkman sa...

Sossarna styr ihop med moderaterna i Vadstena. Övriga partier är i opposition (Centern ledande) och står i de flesta frågor "till vänster" om s+m....


Vi demonstrerar för arbetarrörelsen, för facket och sossarna och för att vi tror att vi är en viktig kraft i dagens Sverige.

Sen finns det anledning att också resa kritiska paroller. Första maj är ju faktiskt fotfolkets dag. Jag har lett talkörer som Göran Persson troligen inte skulle skriva under på....

Anonym sa...

Ca 50 deltagare i Vänsterpartiets tåg i Linköping.

Peter Björkman sa...

Jag räknade till 30 sossar i tåget, i Vadstena (inkl. mig själv)

Nyliberal sa...

Dagens citat måste vara:

"Vi kräver att varenda arbetsplats i hela Sverige skall ha en sammansättning som motsvarar befolkningen som helhet senast om tio år. "
- Lars Ohly(v) 1:a maj.

http://www.vansterpartiet.se/PUB_Pressrum/5093,26274.cs

Det enda sättet jag kan se att varenda arbetsplats - tänk korvkiosker, sophämtningfirmor, Kina-restauranger mm. - ska ha lika sammansättning som samhället som helhet är om samhället blir ett enda stort företag.

Men det är ju precis det som kommunisten Ohly vill. Han vill att vi inom 10 år ska ha förstatligat samtliga företag så vi alla kan leva i nordkoreanskt misär.

Ali Esbati sa...

Själv propagerade jag också för nordkoreansk misär. Tyckte det var dags att testa något nytt och spännande.

Peter Björkman sa...

Juche och Kim Jong Ils nya militärdominerade Songun är ju demokratisk centralism. Partiet i centrum. Hur ställer du dig till förtruppstänkandet Ali?

Vem står du närmast: Lenin eller Palme?

Johan sa...

I Uppsala var kristdemokraternas större än vänsterpartiet och sossarna tillsammans! Är visserligen inte kristdemokrat, men detta var ändå den roligaste nyheten på år och dag!

Ali Esbati sa...

Att Livets Ord är starka i Uppsala är varken en nyhet eller särskilt roligt.

Peter Björkman sa...

Nä, minns när jag var ute och presenterade sossarnas politik på Livets Ords gymnasium, valrörelsen 1998. Ett ställe där Kd får 99 procent av rösterna i skolvalen.

Alla partier var där samtidigt och vi delade upp det hela och gick runt i klassrummen. Körde en halvtimme per parti. Ekman var förbindlig (hans far var ju sosse) och bjöd extra ridderligt mig och Peter Gustavsson (legendarisk vänstersosse) på fika.

- ÅÅ, vad roligt att ni ville komma, vi undrade ju om ni ville ställa upp. ÅÅ, vad kul att ser er här osv osv....

Helena Halldorf (Kd) var väldigt positiv och sa till oss andra: "Här är jag på hemmaplan".
Det stämde, men ändå inte. Helena stod på valbar plats till riksdagen, men Livets Ord körde personvalskampanj för sin man på listan (ordföranden för kampanjen Ja till livet!) och Helena kom inte in i riksdagen.

Hemmaplan, men ändå bortaplan alltså. När vi snackar Livets Ord -snackar vi verkligen demokratisk centralism. Inte är du för det Ali?!!

Ali Esbati sa...

:-)

Roligt.

(Men var kom Demokratisk centralism in i bilden? Nog måste du ha förstått att jag ironiserade om Nordkorea?

Att man följer demokratiskt fattade beslut är jag givetvis för. Det är god svensk folkrörelsedemokrati.)

Det är förresten roligt att Peter Gustavsson blivit "legendarisk". Helt klart är han en mycket sympatisk person. Men det kanske vi inte behöver diskutera vidare i den här tråden.

Peter Björkman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Peter Björkman sa...

Ang. demokratisk socialism. Det finns ju vänstermänniskor som snackar proletariatets förtrupp i parti och minut. Kretsarna runt Internationella Kommunistiska Strömningen t.ex.. Det är inte min bag, kul att det inte är din heller!

Peter Björkman sa...

Nja, legendarisk och legendarisk. Men det talas en hel del om Peter och hans politiska arbete.

Ali Esbati sa...

Om en "krets" på 2-6 personer anser sig vara eller kunna bli proletariatets internationella förtrupp, så är det faktiskt inget problem för någon annan än just dem.

Erik sa...

hoppar över tidigare kommentarer, och tänkte bara tacka dig, ali, för ett inspirerande tal på stortorget i söndags! såg fram emot det och blev inte besviken.

Peter Björkman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Peter Björkman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Peter Björkman sa...

Apropå Internationella Kommunistiska Strömningen. Jag kom i samspråk med en grabb i kretsen. Han var IKS-wannabe.
Han hade inte blivit invald i IKS exklusiva grupp av kommunister, fast han var "hang-around".

Han försökte få med mig på förtruppstänkandet och jag höll inte med.

Trots detta stötte han på mig vid upprepade tillfällen för att få med mig i en "revolutionär cell".
Fatta, ungdomar, jag är vänstersosse men inte förtruppstänkande kommunist!!

Vet inte hur det går för cellen. Sossarna är ju svaga nu, så de bidar väl sin tid för maktövertagandet?!

Anonym sa...

1 Maj? Vem bryr sig?

Johan H sa...

Du ondgör dig över att media skriver och rapporterar om glesnande led. I vänsterpartiets tåg i Strömsund var det visst 50 personer. Smockfullt för att lyssna på dig och Camilla Sköld Jansson. Skyll inte på media när det de facto var glest...

http://www.op.se/artikel.php?visa_id=491685&fakeMenuSections=&dontupdatemenu=&sektion_1_id=2&sektion_2_id=6

Anonym sa...

Skönt att endast ca 5 % av Sveriges befolkning röstar på kommunisterna. Pust. Herregud, tänk om det varit det motsatta? Marx lilla lära har aldrig varit för de sunda, endast för de avvikande.

/ Nick

Peter Björkman sa...

Å andra sidan brukar folk oftare ta mig för moderat än kommunist, så det jämnar väl ut sig i längden.

Neoliberal sa...

I Stockholm var det också väldigt glest. Inte många arbetare i de leden.

Det blir fler som demonstrerar den 10 maj mot fastighetsskatten, och då kommer även fotfolket.

Anonym sa...

Men Ali. Min tydligen strukna fråga var ju hjälpligt kamoflerad som en rimlig fråga av praktisk natur. (Om det nu råkar vara nät-bekymmer frågade jag om folkpartister var välkomna i tågen när folkpartister representerar V i kommufullmäktige i någon av A-kommunerna)

/B

Nisse Sandqvist sa...

Haha! Jo, det är kul att media lägger så tydligt och heltäckande fokus på de större vänsterpartistiska demonstrationerna. Den omfattande och mycket nyanserade nyhetsrapporteringen från vänsterns aktioner tyder på att vi är en kraft i samhället som inte på något sätt hotar etablissemang eller ekonomisk ordning. *suck* Fett tal du höll i söndags, Ali!