fredag, april 29, 2005

Mohamed och Runar

Häromdagen hade jag tillfälle att lyssna på poeten Mohamed Omar, en grymt skarp kille från Uppsala, född 1976 och paketerare på Swedish Meat. Han skriver lite allt möjligt, dikter, prosa och kulturjournalistik. Hans dikter har med rätta blivit uppmärksammade och han debuterar i höst med samlingen Tregångar, på Ruin förlag. Desto skojigare är att han börjar medverka i tidningen Flamman. I veckans nummer bidrar han med en krönika under rubriken "Islam för förtryckta och förtryckare".

Ännu roligare är hans lilla fundering "Benåda Runar!". Den finns inte upplagd elektroniskt, så man får köpa tidningen. Men den börjar i alla fall så här:
"Runar är så skraj att han håller på att skita på sig. Han muckade gräl med fel svartskallar. Han skulle ha dragit den om varför påven inte tittar på sin snorre i duschen. ’Han vill inte se ner på de arbetslösa’. Vi muslimer är däremot lite hetsiga av oss. Har käringen haft för lite salt i maten så blir hon hedersmördad".
Håll ögonen öppna efter den här killen i framtiden.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag fattar inte riktigt vad Omar skriver i sin artikel i Flamman. Först säger han att iranier i Sverige blir pingstvänner eftersom de ser islam som en del av den förtryckande och auktoritära makten. I nästa slag säger han dock att islam är en rörelse för "trasproletariatet" av immigrerade muslimer i Europa, och att de blir "muslimer av samma anledning som iranier blir pingstvänner". Det var ju svenska iranier, inte iranska, som han talade om. Och vad är skillnaden mellan svenska och andra europeiska muslimer?

Nästa fel är att han säger att Iran är världens enda teokrati. Visste han verkligen inte att exempelvis Saudiarabien också är det?

Anonym sa...

Eh, men det var ju i Sverige som några iranier han träffade hade konverterat till pingströrelsen!

Saudiarabien är en teokrati även om det är en monarki. Landets lag är sharia.

Anonym sa...

En stat med religiöst präglad lagstiftning är inte per definition en teokrati. En teokrati är en stat som styrs direkt av det religiösa etablissemanget. Dock skulle jag säga att Vatikanstaten är ett tydligt exempel på en levande teokrati.