Slovakerna på Volvo Personvagnars Torslandafabrik i Göteborg jobbade tidigare för tio kronor i timmen. Nu har facket sett till att de får ett kollektivavtal, vilket innebär ett lönelyft med nästan tio gånger, ordentligt reglerad arbetstid och gällande försäkringar. Tidigare hade de jobbat sju dagar i veckan, ofta mellan tio och tolv timmar per dag.
Sådana fajter kommer facket att behöva ta gång på gång. Men så är det. Back to basics. Ibland är det väldigt, väldigt enkelt att se den fackliga stridens kärna: solidaritet – alltså gemensam kamp för gemensamma rättigheter. På motsatta sidan står de krafter som vill rulla tillbaka utvecklingen till barbari. Se där ännu en ”pedagogisk uppgift” för kollektivavtalshatande Svenskt näringsliv…
torsdag, april 28, 2005
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
41 kommentarer:
"Övriga omständigheter" är att arbetet utförs i Sverige. Jag tror att du har klargjort din människosyn rätt väl - det är helt okej att utlänningar jobbar för en spottstyver.
Den enkla sanningen är ju att *alla* arbetare tjänar på att inte underbudskonkurrera. Det är därför människor kämpar för att bilda fackföreningar och teckna kollektivavtal, medan arbetsgivarna i alla tider sökt förhindra detta, med våld, hot, tricks, lagstiftning, allt som har kunnat uppbådas vid tillfället. I det givna exemplet var det ju övertydligt att såväl de slovakiska arbetarna som de svenska tjänade på att få ett kollektivavtal tecknat. Men eftersom du är en intellektuell gigant så undgick detta dig.
Ali till Lasse: "Men eftersom du är en intellektuell gigant så undgick detta dig."
Varför kommer alltid vänstern med fula sparkar under bältet? Brist på argument?
- Naaa
Till den intellektuelle giganten Lasse:
Vad får dig att tro att slovakerna blir uppsagda och hemskickade? De är skickliga yrkesmän som utför ett för Volvo nödvändigt arbete. Den mer sannolika konsekvensen är väl snarare att de fortsätter jobba på som vanligt. Men med den, rätt avgörande, skillnade att de får en människovärdig lön och rimliga arbetstider. Så fungerar facklig kamp.
Arbetsgivaren har fortfarande rätt att leda och fördela arbetet. Eller?
Vid första anblick kan 10kr/h se rätt litet ut, men som "ekonomen" Esbati kan förklara om han vill är det inte med det bästa man bör jämföra sig med, utan med alternativkostnaden, dvs. vad hade hänt om man valt att inte jobba på Volvo?
Troligtvis hade de jobbat på ett sämre betalt jobb med sämre arbetsmiljö.
Jämför man med detta framstår Volvos erbjudande som helt okej.
Andra effekter är också att om de arbetar så billigt kan Volvo få råd att anställa fler slovaker --> fler får arbete, samtidigt som Volvo kan göra billigare bilar åt konsumenterna.
Alla tjänar i slutändan på det. Kanske inte lika mycket i absoluta tal, men alla får det bättre jämfört med vad de skulle haft annars.
/JB
"Lasse", jag måste be lite om ursäkt för att jag raljerade över att du var korkad. Lite som ett specialfall av "Murphys Law" kan man konstatera att devisen "det finns alltid nån jävel som är dummare", verkar evigt sann.
Ja, "JB", det är verkligen beklagligt att inte alla arbetare redan på 1800-talet insåg att alla skulle få det bättre om de fortsatte att ha skitlöner och konkurrerade med varandra om att erbjuda den lägsta lönen.
Genom att tänka i "alternativkostnader" - givetvis i en helt statisk och atomistisk värld - kan man dessutom alltid bli ganska glad. Måste du leva i 30 centimeter bajs? Inga problem, alternativet skulle kunna vara att leva i 50 centimeter bajs. Slår arbetsgivaren dig med en käpp? Det är ändå bättre än att inte ha ett jobb. Svälter du? Tänk på barnen i Afrika.
Tjoho, vilken bra värld vi skulle få leva i då. Jag föreslår att du åker ut på turné och berättar om dessa fascinerande och helt sprillans nya tankar för människor runt om i Sverige. Alla kommer att bli överförtjusta och skänka dig pengar, juveler och annat avdragsgillt. Eller vänta nu, det kanske är det som ledarskribenterna på DN håller på med. Minus turnerandet då...
Ja du, "Ali".
Nu så var det inte det jag sa. Jag tror de flesta förstod att var jag menade var:
Om du tjänar 5 kronor i timmen och någon annan tjänar 7 kronor, så tjänar man ändå på att acceptera ett annat jobb för 6kr/h, därför att det är bättre än vad du hade tidigare.
Sedan valde du i sann retorisk anda att inte kommentera min teori att alla parter tjänar på det.
Tack i alla fall,
JB
Alternativkostnader har naturligtvis de slovakiska arbetarna tänkt på. Det hindrar inte att jag finner det högst dubiöst att se arbetskraft som vilken vara som helst.
Ett par frågor till eventuella liberaler som läser Alis blogg. Med anledning av arbetare från de forna öststaterna som avslöjat missförhållanden och blivit avskedade.
Vad med lojalitet mot företaget? Hålla käft om missförhållanden eller sparken?
Är det liberalt att arbetare inte får tala offentligt om missförhållanden på jobbet?
Är det liberalt att inte ha en stark arbetsrätt?
@Peter B,
Självklart så är liberaler inte för dålig arbetsmiljö, missförhållanden osv. Tvärtom är det den kapitalistiska marknadsekonomin som gör att vi idag har råd att ha arbetsmiljöer som är miljövänliga, sunda och ergonomiska.
Vad liberaler vänder sig emot är man ska ha lagar som gör att facket får en position som gör att de kan tvinga företag att ha en viss minimilön. Sådana lag gör att företagen kan anställa färre personer och man får en arbetslöshet som är negativ för alla.
JB
Tack för svar. Ligger väl nåt i det, beroende på hur man definierar "liberal" förstås. Utan den liberala revolutionen hade ju det feodala samhället fortsatt. Det hade förmodligen varit mindre kul.
Men. Det finns en spännande brottyta mellan yttrandefriheten (en omistlig liberal dygd) och arbetsrätten (många företag tvingar sina anställda av avge fullständiga lojalitetslöften - som inskränker yttrandefriheten).
Min tro är att sånt skadar arbetaren, arbetsgivaren och faktiskt marknadsekonomin.
@Peter B,
Viktigt påpekande. Men som tur är, så i en sund ekonomi kommer företag som behandlar sina anställda illa att konkurreras ut av företag som behandlar sina anställda väl. Detta har vi sett i alla länder med liberaliserade ekonomier. I kapitlistiska länder är arbetsmiljön obeskrivligt mycket bättre än statsstyrda.
Jag antar att en kollektivists invändning mot detta skulle vara att "varför kan man då inte lagstifta för så att alla garanterat får en bra arbetsmiljö?".
Jo, om man lagstiftar lönenivåer och arbetsmiljöer som ligger över vad arbetsgivaren är beredd att betala kommer man endera att få stagnation, dvs. att företagen inte kan anställa så många som man vill, alternativt att man får tillväxt, fast som ligger utanför lagens råmärken, dvs. svartjobb.
Och svartjobb är verkligen inte bra för arbetsmiljön.
Eller hur, "Ali"?
JB
En "offentlighetsprincip" som omfattar rätt att påtala missförhållanden på arbetsplatser -offentliga likaväl som privata. Det är en viktig sak anser jag.
Någon invänder att detta kommer att påverka det enskilda företagets konkurrensförmåga negativt. Nej, inte om samma principer gäller för alla företag.
Peter B, den sk medlarfriheten existerar redan idag, och har faktiskt skyddad i lag.
Men vad vill du åstadkomma med att påtala dåliga förhållanden? På de flesta fungerande arbetsplatser går det bra att ta upp uppenbara saker. Men lönen hanteras ju i kollektivavtal så den delen kan inte ingå. De flesta missförhållanden brukar ju bottna i att vissa individer inte kommer överens. Vem skulle man informera för att ändra på det?
Kom ihåg att den vanligaste korrigeringsmekanismen (som dessutom funkar snabbast) är att 'rösta med fötterna' dvs gå till nåt bättre om du inte är nöjd, dvs konkurrens.
Jag är personligen väldigt skeptisk till att inrätta fler 'pratnämnder' som skall prata om att saker skall vara/bli bra!
Lasse skriver: Ledtråd: läs mitt första inlägg samt GP-artikeln.
Ledtråd: Slå upp farhåga.
FARHÅGA
[...]
BETYDELSE: fruktan l. oro l. ängslan (för ngt, att ngt olyckligt l. skadligt l. obehagligt skall inträffa). 0ELREICH 796 (1755).
Jonas N.
Meddelarfrihet visst. Men många arbetsplatser tillämpar ett förfarande där den presumptive arbetstagaren tvingas skriva under ett lojalitetsavtal, som i praktiken undergräver yttrande- och meddelarfriheten.
Dessa "lojalitetsavtal" menar jag är illegala. Naturligtvis är det legitimt att de anställda är lojala vad gäller företagshemligheter, men tyvärr har dessa "avtal" ofta ett vidare spektrum än så.
I offentliga sektorn får vi läsa och höra om de taskiga arbetsvillkoren (i vård, skola och omsorg), inom industrin är det tystare. Men det beror nog tyvärr inte på att arbetsmiljön är mycket bättre där.
Utan offentlighet, inga incitament till förbättringar! Yttrandefriheten behöver ytterligare lagstöd. Det bör vara OK att ge uttryck för sitt missnöje över arbetsmiljön - offentligt. Inte bara för sjuksköterskor och lärare i offentlig sektor, som bara sällan tvingas skriva på lojalitetsförklaringar.
Hade vi haft minimilöner hade detta varit olagligt.
Personligen tycker jag att 10:- timman later extremt lite. Vad som ar mest skrammande ar att arbetsforhallandena i slovakien ar sa pass mycket samre att de hellre aker till sverige for att jobba for en (i vara ogon) slavlon.
En fraga till socialisterna: Ni forstar att kollektivavtal och minimiloner leder till arbetsloshet? Dvs, skalen som loner tas ifran har en botten: hogre loner, mindre arbetare.
Jag tycker att vissa saker maste inses i sverige idag: vi skall inte syssla med industriproduktion. Vi ar for dyra. Ge de till lander med billig arbetskraft. Det hade varit en enorm win-win situation.
Forovrigt sa ar fack fullkomligt overflodiga och farliga om konkurrensen bland arbetsgivarna hade varit storre. Det ar den enda giltiga medicinen for slavloner. Aven pa 1800-talet.
JB!
Du skriver "Men som tur är, så i en sund ekonomi kommer företag som behandlar sina anställda illa att konkurreras ut av företag som behandlar sina anställda väl. Detta har vi sett i alla länder med liberaliserade ekonomier."
I teorin är det kanske som du säger, i verkligheten ser vi om och om igen exempel på hur företag som Wal Mart i USA med usala arbetsförhållanden och extremt låga löner konkurerar ut företag som behandlar sina anställda bra. Likadant är det här i Sverige. En ren marknadsekonomi utan arbetsrättsligalagar och/eller starka fackföreningar kommer aldrig kunna ge arbetstagarna tillräckliga rättigheter. Sett till hela världen så konkurerar fattiga länder ut rika genom att erbjuda sämre löner och sämre arbetsförhållanden, inom enskilda länder fungerar det likadant. Så länge arbetare inom länder och i hela världen underkonkurerar med varandra kommer de att bli blåsta av de rika som äger företagen.
Peter B, tack för svar.
Problemet du tar upp existerar (och inte bara på arbetsplatser) och jag håller med dig att vissa sk lojalitetsavtal är pinsamma (i bästa fall).
Men det är ju också helt OK att bryta dem. Ytterst få har ellet kommer att råka illa ut om man berättar vitt och brett om att ens (förre, kanske) arbetsgivaren är en skitstövel och behandlar sina medarbetare illa.
Sådana finns dessvärre, de är sällan seriösa eller långsiktiga (troligen skrupellösa i andra avseenden också) och de skall bara bort. Ju snabbare desto bättre. Och som du säger att upplysa om detta är en bra metod, en annan (och kanske ännu bättre) vore om där fanns andra företag som söker medarbetare (konkurrens alltså)
I offentliga sektorn är arbetsvillkoren ofta dåliga (eller iaf sämre) pga av avsaknaden av ansvar, konkurrens och korrigerande mekanismer. Dessa leder dessutom till att dåliga personliga eller ledaregenskaper befrämjas och slår rot (jag tror inte att det är pga inneboende ondska eller sämre 'material', men pga av sämre korrigeringsmekanismer)
Och, ja, jag tror att offentliga arbetsplatser har större problem av den arten (förutom att där generellt betalas sämre till de som utför jobbet) helt enkelt pga av sämre/långsammare/obefintliga korrigeringsmekanismer.
De allre flesta människor vill göra meningsfulla bra saker med sin tid, de värjer sig mot att hålla på med nonsens eller åse resursförstöring och inneffektivitet.
Jag tror att sådant är mer bidragande till vantrivlsel än industriarbete minsann kan vara både skitigt och bullrigt och påfrestande. (Dessutom är det inte folket på 'golvet' som behöver skriva på lojalitetsavtal)
De viktigaste faktorn i frågan du tar upp är att om där finns alternativ (andra jobb) skulle mycket försvinna av sig själv. (Ett annat skäl till att offentliga system presterar sämre). Jag tror inte att det går att 'korrigera' dåliga arbetsgivare, inte med lag, inte med en nämnd, inte med ett skvallerforum, men väl genom att helt enkelt vända dem ryggen.
Information ovanpå detta är givetvis alltid bra och påskyndar de positiva mekanismerna.
Tobias Lindberg:
Sett till hela världen så konkurerar fattiga länder ut rika genom att erbjuda sämre löner och sämre arbetsförhållanden, inom enskilda länder fungerar det likadant.
I så fall borde Norrbotten vara ett under av tillväxt och Stockholm/Mälardalen ordentligt på dekis. Tycker det verkar som om verkligheten emotsäger din teori.
rösta med fötterna kan man göra om man är önskvärd precis var som helst.
ska slovaker gå med sina fötter ifrån volvo när dom erbjuds 10kr/h i ett land där man inte skulle få så lite om man var 10 år gammal och bara behövde peta näsan några timmar på förmiddagen? nej dom ska stanna. nej, förresten dom ska gå. eller dom ska fan vara nöjda. eller kanske inte men då kan dom väl gå till en annan arbetsgivare. hur som helst inte klaga. ingen säger då ett knysst. ingen kollar upp det där, det löser sig självt. lita på volvo. dom skulle väl inte utnyttja någon? ingen vill utnyttja billig arbetskraft. det är en myt.
men svenskar är fan dyra, det stämmer. jävla giriburkar, med sin höga standard. fan, väljer man att jobba med industriarbete kan man väl fatta att företagen inte har råd att betala goa löner. då kunde man fan utbilda sig istället och bli konsulter. alla svenskar borde bli konsulter. jag är konsult. jag råder alla företag som volvo att självklart flytta produktionen utomlands. hallå! vi svenskar är utbildade! inga jävla gruvgubbar med sot i ansiktet som i national geographic. slovaker kan göra jobbet. och dom behöver faktiskt inte lika hög standard som konsultsvenskar så varför erbjuda något mer än näspetarlön? dessutom är tio kronor värsta förmögenheten i slovakien. har ni inte hört? en öl i bratislava kostar fan bara tie spänn. åk dit! billig öl. och snygga brudar. värsta öststatskänslan också.
Steven
Jag är ganska säker på att slovakerna just röstade med fötterna, dvs att de tog ett jobb som var bättre än alternativet de hade hemma.
I övrigt var ditt inlägg roligt, spec om du kanske menade en del av de underliggane sakerna men som nu kanske drinknade i dina ironier!
just önskvärd i sverige blir man om man går med på slavlöner och på samma gång lyckas komma undan dom där fackhökarna som vill förhindra människor sin rätt till slavlöner. om vi krossar alla fackförbund kanske det äntligen händer något i sverige. även du och jag kunde starta en produktion och hyra in tiokronorsslavar från hela världen. i angola kostar en öl femtio öre. man kan betala femtio öre i timmen! man kan ha hela femtioöresbyar varifrån man plockar arbetare. när femtioöresbefolkningen vill ha mer... då plockar man från ett nytt land! ha ha!
Angående ditt öl-konto föreslår jag att du själv röstar med fötterna. Köper dem i Bratislava och Angola tex. Ffa föreslår jag att du inte köper dem på ställen kring Stureplan. Det trevliga är dock att ingen någonsin tvingar dig att köpa en enda öl ute. Det mindre roliga är att många ändå uppfattar det som de inte har detta val, för 'alla andra' betalar ju samma där, och att få tillhöra flocken kanske upplevs som viktigare.
Angående lönen och facket så säger du ju själv att där finns alltid avvägningar att göra. Om man inte är 'önskvärd' nånstans är det väl kanske det offentliga och facket där man skall sätta sina förhoppningar till. Är man önskvärd (vilket nog de allra flesta klarar av att vara) ser det lite annorlunda ut. Angående höga löner är nog det bästa att vara i en bransch som är så ung att där inte hunnit uppstå fackföreningar. Tänk att man kunde lyfta rena fantasilöner för attsnickra hemsidor för bara nått år sedan + plus optioner! Visst är det orättvist när andra får det bra!
;-)
Frykman!
När jag ser på min mening upptäcker jag att den var lite felformulerad. Egentligen skall det stå:
"Sett till hela världen så kan de fattiga länderna bara konkurerar ut rika länder genom att erbjuda sämre löner och sämre arbetsförhållanden, inom enskilda länder fungerar det likadant."
ja just det jonas! det kan du hälsa de där outvecklade nissarna i slovakien. gör nåt nytt. bilindustri, bah! vem behöver jobba med en sådan förlegad gammal produkt. bojkotta gamla slags jobb. börja med något nytt. detta är europa för fan.
industrin kan hämta arbetskraft där folk inte kommit så långt eller är så kreativa. folk i tchad till exempel, har jag hört är väldigt okreativa. dom gillar inte ens kreativitet. eller öl. där är det ansett som en dygd att jobba för skitlöner. när slaveriet avskaffades blev det uppror där.
och volvo betyder dessutom "vinstmaximeringsstrategi" på ett gammalt bongo-språk. konstigt va? men toppen, vi behöver bara åka dit och hämta några små. det är bra för oss och vår stolthet. för det vore synd att bli av med en sådan klenod som volvo bara för att alla röstar med fötterena.
och jag ska absolut åka till angola på din inrådan för att dricka öl hela dagarna. bara jag får komma tillbaka till min svenska lön förstås... eller om man skulle starta en egen diamantgruva, jag vet inte. får se helt enkelt. men huvudsaken är den här sköna känslan av att jag kan åka vart jag vill och göra vad jag vill, erbjuda nästan ingenting och leva som en kung!
Ja visst, Steven. Bar du inte går och blir bitter!
Det låter som om du är rädd för konkurrens, men tycker solidaritet för de oönskade är viktigt.
Jag tycker nog ditt inlägg får stå för sig självt!
tack, det var bussigt.
Steven -- Din patos for de svaga ar imponerande. Imponerande naiv. Fakta talar emot dig.
Jag tycker att du ska ta en titt pa hur tillvaxten, barndodligheten, andelen under "one dollar a day" gransen, medellivslangden etc etc har forandrats i de regioner dar vasterlandska foretag valt att outsourcea sin produktion. Titta pa oecds siffror. Detta ar inte exploatering av arbetskraft, detta ar omsesidiga kontrakt (med vanligtvis dubbelt sa hoga loner som genomsnittet i landet). Vi kan inte, utan att titta pa alternativet, fordome 10 spann i timmen i angola. Detta ar tredje varldens vag upp ur fattigdomen, inte via allmosor.
Och det ar sant som du sager; vi ar for "fina" i sverige att syssla med sadant, i alla fall just nu. Vi har alla minst 9 ars utbildning. Vi kan lasa, vi kan skriva, vi kan engelska etc. 30 procent har en universitetsexamen. Det ar fel att inte utnyttja dessa kunskaper i produktionssyfte. Dessutom ar det ett enormt misstag att tro att fattiga lander alltid kommer vara industristater utan humankapital. Detta ar en temporar effektivisering och allokering av resurser. De kommer behova en tid da de arbetar i fabriker etc; det ar vagen till "know-how" och utveckling. Vastvarlden gick igenom samma process for 100 ar sedan, och det ar inget fel, ovardigt, eller exploaterande i det.
Jag vill veta vad det ar du tycker ar fel i att Nike placerar en fabrik i vietnam, betalar dubbelt sa hog lon an lokal foretag och minskar kriminalitet och prositution.
Ar det for att de inte tjanar 18000:- i manaden och har ATP-poang?
Pontus ... ATP poäng delas inte ut längre i Sverige. Det var en (av de större och mer katastrofala) politiskt dikterade omfördelningsprojekten. Det tog 1.5 generationer att göra den lilla kursändring som såsmåningom kommer innebära att kedjebrevskonstruktionen avvecklas.
Du kanske har bott utomlands för länge för att vet att det tas steg, om än små små, i rätt rikting ibland?
Nja, jag tyckte mest det lat catchy. Har bara bott utomlands i tva ar (och jag saknar å ä ö mest av allt!).
Pensionernas kedjebrevskonstruktion ar genial i sig; alla far mer tillbaka an vad de betalat in...i all evighet. Men det bygger ju pa samma premiss som alla ponzi spel (http://home.nycap.rr.com/useless/ponzi/) sa faller det till slut ("Apparently, no one ever told the swedish politicians that the key to any successful swindle was to take the money and run").
Ponzi Scheme ...
Det var ett nytt namn på denna företeelse. Men dina premisser blir lite missvisande:
'Allow yourself to opt out with a decent pension' låter som en smartare variant att mjölka en sån kosntruktion.
Sen kan ju de som tar över administrationen skylla på dom tidigare och hitta på nya 'nödvändiga' förändringar som ger dem samma sits.
Det slog mig när jag läste om Charles Ponzi att svenskar är osedvanligt lämpade att låta sig förledas av såna scheman, speciellt när de tror att det är 'samhället' som står som garant.
(Albanien var dock än värre)
"Ponzi Schemes" ar den nationalekonomiska benamningen for denna foreteelse. Naturligtvis var hela projektet domt att misslyckas, men man trodde nog bara inte sa snart. Aterigen slar politikers tidsonkonsistens in och skapar fruktansvarda resultat.
Pontus!
Kan du inte länka till någon ställe som bekräftar det du säger om OECD.s siffror eller en sida som visar på att utländska företag ger dubbla lönerna mot genomsnittslönen i landet?
Visst är det ju så att västbolag ger mer betalt, men jag tycker det låter lite mycket då du säger att de får dubbelt så hög lön. Sedan finns det flera exempel på länder som exploateras hårt utan att det sker några förbättringar, Haiti är ett exempel där amerikanska bolag går fram extremt hårt med urusla löner och avtal och barndödligheten är 50 % före 5 års ålder. Många underbolag till västbolagen har dessutom urusla arbetsförhållanden, man har sett filmer från Indien där arbetarna står med halva kroppen i stora kar med skadliga kemikalier och färgar tyg. Slutligen så köper västbolag oftast upp fattiga länders naturresurser för en spottstyver av korrupta regeringar varpå befolkningen sedan förbjuds att använda resurserna som de i alla tider använt eller så börjar västbolagen ta betalt för dem.
Pontus, det är bra att du skriver här. Det finns saker att lära sig genom att lyssna på andra. 'Ponzi schemes' kände jag inte till till namnet även om metoden har en universell tillämpning.
Ali skriver om saker (nationalekonomi) där jag är inte är bevandrad i 'lingot' men med lite hjälp går det att dechiffrera. Synd att han är så ensidig och ohederlig. Annars skulle han tom kunna tillföra en och annan invändnig.
Tobias, vill du verkligen veta om hur mycket stora (multinationella) företag förbättrar i tex Vietnam eller Bangladesh? Informationen finns nämligen lätt tillgänglig.
Invändningen du anför kommer an på politikerna i landet, det är de som stiftar lagar. Inte utländska investerare. Men du har genomgående haft svår att särskilja vem som har ansvar för vad. Du verkar oftast prata om att alla skulle försöka genomföra din version av utopia. (Trots att du vid det här laget måste ha upptäckt att nästan inget land eller företag hör av sig till dig för att fråga vad som är bäst att gära) Ändå yrar du om en fullständigt alternativ värld som du har skisserat!
Konstigt att vänstern alltid ställer sig på de korrupta regimernas sida, och anklagar resten av världen för att inte göra tillräckligt. Lätt bissart faktiskt!
Jonas N!
Jag efterfrågade länkar, varför inte klistra in en om du nu vet om några.
Ditt övriga dravel. Var får du allt ifrån Jonas? Var har jag ställt mig på de korupta regimernas sida? Hur kan du kalla det för en fullständigt alternativ värld när det enda förändringen jag förespråkar är att arbetarna får bestämma istället för aktieägarna, dvs att det inom produktionen råder demokrati istället för envälde?
Tobias lille, du har så oerhört svårt att hantera en diskussion där folk argumenterar för olika ståndpunkter att det nästan är komiskt.
Du ställer en helt OK fråga (den om länkar) och direkt efteråt går du i spin och hemfaller åt ... ja, du vet ... vad skulle du kalla det om jag hade skrivit samma sak till dig?
Nu får du skärpa dig lite. Vill du att jag skall leta och sammanställa info åt dig får du faktiskt fråga och be artigt. Men dina andra frågor kan jag ge snabba svar på (de är dessutom helt klockrena, straffspark utan målvakt):
Det enskilt bästa exemplet på att vänstern vurmar för den korrumperade sidan och anklagar övriga för att inte göra tillräckligt är Palestina. Det gjorde även du, uttryckligen på den specifika frågan. (Det finns massor av fler exempel om du fundrar lite mer)
Fullständigt annat samhälle: Vad du förespråkar kräver att i princip alla företag skall vara ägda av andra än idag, och vara annorlunda styrda. Det räcker inte att genomföra det bara i Sverige heller, för de flesta företag ägs från alla världsens hörn (iom fonder tex).
Förstår du verkligen inte att detta är ett helt annat samhälle? Du kan ju fråga (artigt!) så kan jag förtydliga.
Tobias
http://www.johannorberg.net/?page=indefense_qa
Ar en ratt intressant sida. Men en idol nar de kommer till dessa fragor ar den mycket respekterade MIT professorn Paul Krugman. Nagra av hans "folkvanliga" (fran NY times) artiklar ar
"In praise of cheap labor"
http://www.pkarchive.org/trade/smokey.htm
Och "enemies of the wto"
http://www.pkarchive.org/trade/wto.html
Tack så mycket Pontus, jag skall läsa artiklarna så snart jag får tid. Johan Norbergs sida vet jag vad det är, jag har läst den en del, som du kanske gissar är jag inte direkt en fan av hans världssyn och är inte övertygad av det han säger och det han står för. Nu skall jag dock ner och se på maj-brasan.
Facket som tar kamp? Nej, det är sorgligt att det tar Ludvigsson och de andra facktopparna fyra månader efter att de fått vetskap om situationen för dem att agera. Snacka om att vara konflikträdda! Så dröjde det också ett och ett halvt år innan man krävde att tyska företaget Terra skulle anställa under svenska kollektivavtal, när de verkade innanför fabriksportarna.
Självfallet hade Volvo Personvagnars presschef Christer Gustafsson helt rätt när han summerade att situationen "är en konsekvens av den fria rörligheten inom EU".
Sverige ut ur EU!
Skicka en kommentar