fredag, april 22, 2005

Vårddebatt i fablernas värld

Jag fick ett litet flygblad från folkpartiet i morse. Det är en kölapp på framsidan, och så står det ”Välkommen till vården i Stockholms län”. Sen får man läsa lite om problemen i vården. Bland annat: ”Trots att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har chockhöjt [!] skatten med nästan 2 kronor och höjt patientavgifterna så har vården stora brister”. Det påstås också att ”den nya stopplagen hotar vårdens utveckling”. Bland lösningsförslagen kan vi läsa att det inte ska finnas någon stopplag, att ”personligen måste ha möjlighet att välja arbetsgivare” och att man ska låta ”vården bli en tillväxtbransch där alla får valuta för sina skattepengar”.

Flera saker är mycket lustiga här. Anledningen till att skatten ”chockhöjts” är till exempel att den borgerliga majoriteten ”chockförstörde” landstingets ekonomi på bara fyra år. Men ännu viktigare är att titta på vad som faktiskt är sant när det gäller den av borgerligheten utskällda svenska vården. Sveriges kommuner och landsting presenterade bara häromdagen en rapport som fler borde ta del av. Här finns flera olika internationella rapporter redovisade, som alla ger svensk vård toppbetyg i komparativa studier. Övergripande kan man säga att Sverige hanterar de största behoven (beroende på den höga andelen äldre) och gör det med måttliga till låga kostnader, och med mycket goda resultatet och hög tillgänglighet.

Effektivast slås den omhuldade myten om den privata vårdens effektivitet sönder och samman. Tydligast blir det om man jämför med USA. USA har de högsta vårdkostnaderna, men också bland de allra sämsta hälsoresultaten. Sverige uppnår med sitt offentliga system mycket goda hälsoresultat (första- eller andraplats) men till medelhöga kostnader, alltså med mycket god effektivitet. Det är inte särskilt konstigt. Själva poängen med ett privat system är att en stor del av befolkningen ställs utanför en hel del av vården. Det går inte åt mindre samhällsresurser till vård, men vissa får nästan inte konsumera någon vård alls.

Jag har inte tekniska möjligheter/kunskaper att klippa in diagram från studien, men det är bara att klicka och kolla (se t.ex. särskilt sidorna 6, 8, 12, 13). Det är för övrigt resultat som endast återbekräftar tidigare kända förhållanden. Med detta inte alls sagt att svensk sjukvård är perfekt. Mycket långt därifrån. Köerna är för långa och personaltätheten för låg. Det är ett direkt resultat av nittiotalets nedskärningar och senare tiders politiska oförmåga att öka resurserna till offentlig sektor. Men det är förstås knappast vad de flygbladsutdelande folkpartisterna vill göra. Precis tvärtom.

Förutom att detta är intressanta förhållanden i sak understryker de än en gång hur den politiska debatten alltmer förs idag. Det liknar den nya tidens krigsrapportering. Först några myter och lögner som valsar runt som sanningar ett tag och därmed skapar de flesta människors bild av verkligheten. Sedan möjligen en saklig undersökning av dessa påståenden som visserligen visar den raka motsatsen, men som publiceras som notiser eller presenteras med en småbitter artikel på någon kultursida. Den bild som dröjer sig kvar och som definierar debatten bestäms alltså inte av sakförhållandena, utan av vem som har möjlighet att sätta dagordningen för debatten. Det har borgarna. Verkligheten är ointressant, presstwisten är allt.

På det där flygbladet från folkpartiet kan man förresten se en knapp med ordet ”Förändring”. Det kan vi nog vara överens om, att det kommer bli förändring om borgarna får makten efter nästa val. Skulle vi till exempel få det ungefär som i USA, så skulle både hälsonivåerna och kostnaderna för sjukvården behöva förändras ordentligt. Jippi till den förändringen!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk att DU inte tar med de rapporter som visar på större tilltro/nöjdhet från både patienter/arbetare vad gäller privata vårdformer. Men det är väl så debatten förs idag.

/Bobbo

Anonym sa...

Sa har vara landsting skrivit en rapport som faststaller deras egen fortrafflighet? Vilken forvanande slutsats!

Sen sa handlar debatten mest om vardkoerna (precis som flygbladet -- en kolapp), som enligt rapporten sverige inte alls ar bra pa.

Planekonomi daremot, ar extremt bra pa att skapa koer.

Tobias Lindberg sa...

Bobbo!

Om du nu vet om några sådana rapporter som du pratar om varför hänvisar du inte till dem här istället för att klaga på Ali om det?

Pontus!

Du verkar ha missat den lilla detaljen att det i rapporten även fanns flera jämförelser av olika länders sjukvårdssystem gjorda av institut och forskare i andra länder!

Anonym sa...

Tobias

Den missade jag inte alls.

Har man ett incitament att hitta utlandska rapporter som faststaller sin egna fortrafflighet sa ar det nog inte sarskilt svart.

For att citera mig sjalv:

Sen sa handlar debatten mest om vardkoerna (precis som flygbladet -- en kolapp), som enligt rapporten sverige inte alls ar bra pa.

Anonym sa...

Jinge:

Tre saker:

1) Det är helt korrekt, riksdagen har inte rätt att besluta om detta (strider mot grundlagen, man får inte beskatta komuninvånarna för att betala verksamhet i andra komuner). Detta kringgicks mycket genomsiktligt/tvivelaktigt genom att skriva om det till två spearata lagar, en för indragning av pengarna, en annan för utbetalning, från/till resp komuner.

Problemet är girigheten att komma över folks pengar, respekten för grundlagar och avsaknaden av en författningsdomstol (samtliga indikativa för socialistiska styren)

2) Ja, borgarna uppträdde trotsligt och barnsligt, även om de hade lag och moral på sin sida, men de fick pisk av sossarna som spelade fult (sin vana trogna). Och dom var trotsiga och taffliga i det spelet. Det ligger dem i fatet idag.

3) Landstingskötseln under s+mp+v-styre är inget att vara stolt över trots chockhöjningar, trots landets högsta landstingsskatt, och trots att Robin-Hood skatten ändrades snart efter valet (anyone surprised?)

Jag ser inga direkta ologiska sammanhang: Sossarna mfl gillar andras pengar, de är sedvanligt dåliga på att hantera dem eller få nyttiga saker gjorda. Borgerliga är också politiker, de gnäller i opposition och skyller på sossarna när de sitter vid makten.

What's new?

Anonym sa...

Tobias !

Det finns tjogvis med såna rapporter (mild överdrift).
Ett axplock:
http://www.fammi.se/fammi-web/jsp/polopoly.jsp?d=381&a=1104

http://www.almega.se/Templates/T_2.asp?PN=2561794

http://expressen.se/index.jsp?a=254364

· Sedan 1998 mäter Svenskt kvalitetsindex patienternas nöjdhet i privat respektive offentligt driven vård. Den privata vården ligger konstant kring tio procentenheter över den offentliga om alla faktorer vägs samman. Sett enbart till kvaliteten på servicen, vilket är den viktigaste faktorn, ligger privat vård 18 procentenheter över offentlig.
· En undersökning som Vårdförbundet och Svenskt Näringsliv gjorde 2002 visade att 61 procent av de privatanställda sjuksköterskorna kände stort förtroende för sin arbetsgivare, jämfört med 31 procent av de landstingsanställda.

http://www.almega.se/Files/ALMEGA/Caradoc_Members/%C3%96vrig_handling/Fr%C3%A5n_monopol_till__valfrihet_A.PDF

11 Se t ex Socialstyrelsen 2001 och Svenskt Kvalitetsindex 2003.
12 Se t ex Kommunalarbetareförbundets rapporter 1998 och 2000 samt Privatvårdens Arbetsgivarförbund 1999. Refererade i (Vårdföretagarna 2001).

http://www.kommunal.se/kommunal/kommunal_rapporter/artiklar/burson_rapport.pdf

Där har du kommunals rapport. Egentligen den jag främst tänkte på.

Självklart känner Ali till såna här rapporter men de passar inte riktigt in i hans argumentation.

/Bobbo

Anonym sa...

Bara något kort om det här med skattechock och skatteutjämning.

Ja, under den borgerliga mandatperioden uppstod stora underskott till följd av skatteutjämningen. Utjämningssystemet ändrades 1999 så att skevheten till Stockholms nackdel blev markant. Systemet är tillväxtfientligt - regioner och kommuner med växande ekonomier får skicka stora pengar till andra delar av landet, mycket på grund av att tillväxtområdens högre kostnader (högre löner, dyrare lokaler, social problematik i storstäder) inte räknas med.

Nu har det skenande utjämningsbeloppet hejdats - tillväxtmotorn Stockholm går (hör och häpna!) inte så bra längre. Men fortfarande är det bara Stockholms läns landsting av alla landsting som betalar utjämningsskatt. Och av kommunerna ligger nästan alla som betalar i Stockholms län. Rättvist?

Walle sa...

Brokenboy:

Jo, på riksnivå satt borgarna -91 till -94, men fick chansen lokalt i Stockholm -98 till -02 också.

Stockholm har en lång historia av mindre lyckad landstingspolitik, oavsett styre. Ett problem är att den politiska debatten står i särklass i Sthlm, varför s-v majoriteter inte alltid driver en klar och tydlig vänsterlinje. Privatiseringar och listningssystem genomfördes tillexempel även under s-perioden -94 till -98. Det finns fler exempel som kanske påverkar vården mer, som centraliseringar och för starka tjänstemän.

Ett av Stockholms problem är också att en stor del av övriga landets asociala och missanpassade individer flyttar dit för att göra karriär, varför den borgerliga sidan förstärks med ca 20 000 friska krafter varje år!

Till sist om den tröttsamma utjämningsdebatten:
- Stockholm & andra storstäder har specifika problem som bör tas hänsyn till.
- Stockholm har genom århundradena gynnats i relation till andra städer. Trots allt prat om spridning av statliga verk så har ingenting hänt. Att låta de statliga verken själva utreda effekterna av en flytt från Stockholm är ungefär som att fråga en 10-åring om han/hon vill ha glass...
Även på den privata sidan så har huvudkontor m.m. flyttats till Stockholm, medan de lågavlönade i "produktionsledet" är kvar i övriga landet. Göteborg är en stad som drabbats mycket av den utvecklingen.
- Landet är en helhet. Det är härligt att se borgerliga debattörer som hyllar den kommunala självstyret och som tårögt pratar om lågavlönade sthlmare som måste betala. Ok. Jag är med, vi höjer förmögenhets- och värnskatten istället!

När det gäller sjukvården så är en av de stora problemen med svensk sjukvård idag inte att den är felstrukturerad, utan:

1. Strukturerna följs inte. I Göteborg har man dragit ner något jävulskt på vårdcentralerna och istället infört "cityakuter" och annat trams. I Västerbotten har vi sluppit sådant och situationen i primärvården är bättre än i göteborg. Å då är det knappast lättare att rekrytera läkare till våra skogar.
2. Läkarbrist. Läkarförbundet är sveriges överlägset skickligaste fack. I över tio år har det utexaminerats för lite läkare i Sverige. Hallå- s, c, fp, m, kd som suttit i regeringar: Varför? Situationen har inte blivit bättre genom att man ökat på etableringsfriheten vilket gjort att man inte kunnat prioritera på ett rimligt sätt. Bristen på läkare (och annan sjukvårdspersonal) har lett till en helt vansinnig löneutveckling som borgerligt sinnade människor normalt borde protesterat emot. Ett färskt exempel här uppe är en nyexaminerad läkare (allmänspecialist) som tackade nej till ett erbjudande på 55.000 i månadslön, han ville ha mer. En nyexaminerad!

Ursäkta ett slarvigt skrivet inlägg, men om man tittar på seriösa internationella jämförelser så står sig Sverige bra. En intressant jämförelse jag hörde om var en där man jämförde ett Kanadensiskt sjukhus och ett Amerikanskt. Det amerikanska sjukhuset la mer pengar på fakturahantering än vad det kanadensiska la på hela sin administration.... Det är omständigt om var och en (eg. dess försäkringsbolag eller arbetsgivare) skall få en egen faktura.

Nej, hoppas sthlmarna tar sitt förnuft till fånga och för engångsskull INTE byter styre efter bara en mandatperiod.