Processen kring debatterna har annars i media beskrivits som ett tjafsande mellan s och m. Det är lite konstigt. För nu har det varit helt uppenbart att s, som tog initiativ till mötena, verkligen velat debattera, eftersom den senaste tidens dagordningen präglats av skandaler och allmänt imageprat, medan m velat undvika debatterna, av precis samma skäl. Marita Ulvskog påpekade i ett pressmeddelande den 12 maj:
”Vi gick med på att halvera antalet debatter från 23 till 12, ändra på orter och även rubriker. Men inget har kunnat tillfredställa moderaterna. Därför tvingas vi idag sätta ner foten. Det är självfallet tråkigt att det inte gått att komma överens och att moderaterna inte vågar stå upp för sin egen sakpolitik - men vi genomför debatterna som planerat och hoppas att de ändå väljer att dyka upp”.Inte för att jag är så förtjust i socialdemokratiska debattörer eller tror att de kommer att dundervinna folket för regeringens politik (även om Göran Persson är en fruktansvärt duktig retoriker). Men klart är att moderaterna har mycket att förlora på att diskutera innehållet i sin politik med vilken motståndare som helst. Strategin är klar – skapa en aura kring politiken istället, förmedla en bild, upprepa bara några nyckelfraser utan innehåll. Innehållet i politiken finns där, men den bör inte diskuteras så mycket, eftersom det kan bli tydligt att de flesta faktiskt förlorar på den.
Jag vill påminna om EMU-folkomröstningen. Stiftelsen Sverige i Europa gav inför den kampanjen ut en ”samtalshandledning” till de sina (”Hög tid för Europa”). Den var skriven av förre Muf-ordföranden Tomas Idergaard och Johnny Munkhammar från Svenskt Näringsliv och Timbro. Vid sidan av vanliga kampanj- och debattknep kunde man här läsa det som kom att bli ja-debattörernas signum: ”Ett förslag är at låta kärnan i ja-argumentation utgöras av de tre begreppen ’fördelar’, ’inflytande’ och ’utanförskapet’”. Dessa exceptionellt fluffiga påståenden, eller snarare allmänna koncept, kunde dock effektivt vederläggas var gång de utsattes för kritisk granskning bortom reklamtavlornas envägskommunikation. Det är alltså inte så överraskande, att samtalshandledningen föreslog ja-aktivister att ”undvika klassiska debattsituationer”. Man borde, kunde man här läsa, även ”försöka få arrangören av debatten att minimera tiden för inledningar och gärna stryka replikskiftena helt”. Det var inte sällan som det blev märkliga diskussioner om upplägg, just på grund av denna grundläggande motvilja hos ja-sidan att debattera istället för att ”performa”. På nej-sidan sökte vi tvärtom debatter, och det blev ju bra, när vi lyckades få till sådana.
Det är inte så svårt att se borgarnas motvilja mot precis samma saker den här gången. Det gäller att tvinga dem ändå. En TV-debatt är en start, men det kommer inte att vara sosseministrar som vänder opinionen, utan hundratals, tusentals små debatter i sak fram till valet. Arbetarrörelsens organisationer måste sätta igång.
11 kommentarer:
Det finns en enkel lösning på terrorismen: att mördarna slutar bomba bussar, kaféer, daghem, etc.
Synd att debatten blev av. HAX hade ju erbjudit sig att möta Persson.
jo för alla vet ju att svt är otroligt högervridna... NOT!
eeh...Ali. Debatten var ju redan tidigare bestamd att hallas inom programmet 'agenda' dar adaktuson ar programledare (jag tror att du glomde saga detta). Detssutom ar ju detta beslut fattat med en ordforande som for sex manader sedan var vice statsminister. Att snacka om "hogerbias" ar ratt tandlost och tecken pa paranoia (eller, vid en eventuell forlust kunna saga; "vad var det jag sa"). Fegt!
Ursäkta Ali men kan du vara snäll och ge lite exempel på hur Agenda och Lars Adaktusson puschar för en borgerlig valseger? När du ändå är igång kan du förklara på vilket sätt som Agenda vrider den politiska dagordningen åt höger. Ge exempel, inte bara svepande formuleringar.
Att politiker bestämmer vem som ska vara programledare i TV är ju det normala. I Nordkorea. Kuba.
Johan, du verkar inte vara en flitig besökare av esbatis blogg, det är inte hela världen, men jag, som ofta läser esbatis blogg har läst cirkus 10 inlägg om enbart programmet agenda. så om du rotar lite längre bak bland inläggen så hittar du nog det du söker :)
mkh
petter
Jofan, får väl kommentera själv också. HELT jävla sinnesjukt! Utan specifika regler för hur debatten ska gå till så blir det bara blajj! än en gång, helt jävla sinnesjukt! Adaktusson är jag inte heller särskilt förtjust i, men det är en helt annan historia
Sjukt att kräva att det måste vara en kvinna som frågar ut. Vad har en persons genetiska konstruktion med det hela att göra?
Det är som om det hade frågat efter en arier.
Måste hålla med det som sades tidigare, det vore ju helt galet ifall sossarna och moderaterna skulle få utse programledare på svt. Jag har inga problem med att byta ut Adaktusson, men jag tycker det blir problematiskt när våra politiker lägger sig i och ska bestämma sådana saker. Vad hände med den "fria televisionen"?
Men ganska komiskt att i skenet av alla debatter om hur vänster- eller högervridna SVT är, samt hur fristående eller ej från (s), de väljer att agera nu.
Av alla tänkbara saker SVT kunde lyfta fram sina principer kring blir det alltså detta: Att det är en viktig principfråga att de själva bestämmer vilken programledare det skall vara här.
"Får det lov att vara lite kameler när du silat myggen klart?"
Jag undrar om Ali var lika upprörd över SVT:s "partiskhet" när det gällde partiledarutfrågningarna 2002. Vill minnas att utfrågarna var två veteransossar som gjorde sitt bästa för att håna moderatledaren. Den ena utfrågaren visade sig vara Göran Perssons bäste vän och den andra tvingades be om ursäkt för sitt barnsliga beteende.
Skicka en kommentar