onsdag, maj 04, 2005

Mer fräscht med "alliansen" - välgörenhet för hela slanten

Vi talar verkligen om rejäla reaktionära grepp nu. Vi ska inte tillbaka 20 år i tiden, utan hundra. Pigavdrag, lärlinglöner för utlänningar, union-busting med inhyrda strejkbrytare… Och nu tas nya fräscha tag för fattigvård och välgörenhet.

”Alliansen” föreslår enligt DN avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer. Låter harmlöst, men är allt annat än det. Här finns en mycket medveten och riktigt bakåtsträvande systemskiftesskiss. Målet är att föra tillbaka vård och omsorg från det offentliga till privata och ”frivilliga” krafter. Det får naturligtvis stora effekter. I ett första steg talar man milt och lugnande om att våden ska vara gemensamt finansierad. Pengar ska alltså tas från skatter, men istället för att ges till stabila löner i offentlig sektor ska utförandet privatiseras, och inte nog med det, läggas över på frivilligorganisationer där själva vitsen är att lönevillkoren är annorlunda – att man har hjärteömma volontärinsatser. På så sätt avprofessionaliseras välfärden och dess generalitet urholkas. Nästa steg är naturligtvis att sänka skatterna och dra tillbaka offentliga resurser från välfärdssektorn – en rejäl avmodernisering av samhället helt enkelt; en som reserverar högkvalitativ välfärd för de ytterst besuttna, och lämnar övriga till ihopskrapade besparingar och andras välvilja.

Det viktigaste och tydligaste blir förstås en tillbakarullning av jämlikheten mellan män och kvinnor. I den offentliga sektorn arbetar idag en del män och många kvinnor – till alltför låga löner – med att genomföra sådant som annars i mycket hög utsträckning skulle utföras obetalt – av kvinnor. I ”frivilliga” vårdorganisationer organisationer kommer förstås också kvinnor att vara grovt överrepresenterade. Och den viktigaste skevheten är allt det arbete som inte syns och inte betalas, eftersom den utförs i hemmet.

Det är alltså inte ett dugg överraskande att den som leder detta arbete på den borgerliga sidan är Maria Larsson (kd). Kristdemokraternas ledande roll borgar här för samma säkra resultat för jämställdhetssträvandena, som om man utnämnt Sverigedemokrater till ledande i integrationspolitiken.

Jag får rysningar i hela kroppen när jag läser att Kristina Axen-Olin (m) säger att ”svenskarna har ett större hjärta än man tror”. När överklassens parti talar om vikten av ett stort hjärta, då bör alla varningsklockor man har ringa på en gång. Det förnedrande välgörenhetssamhälle som arbetarrörelsen en gång gjorde upp med ska inte tillåtas komma tillbaka. Människor ska ha rättigheter i samhället, relationen till samhällets hjälpinsatser ska vara en av påverkan och krav, inte underordning och tacksamhet. Jag påstår naturligtvis inte att den nuvarande socialstaten är jättebra. Vi lever i ett klassamhälle och staten har där disciplinerande och repressiva element, också i den sociala vården. Men det är ljusår konceptuellt mellan att ha lagstadgad rätt till vård och att leva i ett samhälle där den rätten vittrar bort till förmån för uppbygglig välgörenhet.

Rekommenderar en utmärkt artikel i ämnet, av Linnea Nilsson. Hon citerar där Göran Greider, vars ord är värda att lägga på minnet: ”Hjärtat är i hög grad en konjunktur”

Och så följer här ett utdrag ur Strindbergs Röda rummet. Den här scenen sammanfattar verkligen kärnan i ”alliansens” förslag. Back to basics. Dags att vara minst lika förbannad:
”- Är här någon som törstar efter frälsning och nåd? skrek fru Homan, under det fru Falk blåste i rafraichisseuren över barnen, vilka började skrika av svedan i ögonen.
- Bjuder fruntimret på frälsning? frågade snickarn, som gjorde ett upphåll i arbetet. Var har fruntimret fått den ifrån? Kanske det finns välgörenhet också, och förödmjukelse, och högfärd? Va!
[Välgörerskorna antecknar i sina böcker]
- Nå, ska det bli någon välgörenhet av nu, så passa på medan jag vänder ryggen till, ty den sanna välgörenheten sker i hemlighet. Men öva den på barnen för all del, de kan inte försvara sig; men kom inte till oss! Ge oss arbete, om ni behagar, och lär er att betala arbetet, så behöver ni inte ränna omkring på det där sättet! En pris, skomakare!
- Kan man skriva så här, Evelyn? frågade fru Falk - ”stark otro, förstockelse...”
- Förhärdelse är bättre, Eugenie lilla!
- Vad skriver fruntimmerna opp? Är det våra synder? Då är boken alldeles för liten ...
- ’Frukten av så kallade arbetarföreningarne...’
- Mycket bra, sade revisorskan.
- Akta er för arbetarföreningarne, ni, sade snickarn. Det har smällt på kungarne nu i ett par hundra år, men nu ha vi upptäckt, att det inte är deras fel; nästa gång smäller det på alla sysslolösa, som lever på andras arbete; då ska ni få se på satan!

18 kommentarer:

Peter Björkman sa...

Ja, tyvärr finns liknande tankar inom socialdemokratin. Förbundssekreteraren för de kristna socialdemokraterna menar t.ex. att medel från den offentliga sektorn bör ges till kyrkorna för att ge omsorg för. Detta eftersom frivilliga krafter är bättre än de professionella inom det offentliga (?!)

Gå till broderskap.se. Gå in på förbundssekreterarens blogg för den 30/4 och ta del av hans tankar. Själv tycker jag dessa tankegångar är mer konservativt kristdemokratiska än socialdemokratiska.

Peter Björkman sa...

By the way. Samuel Stengård heter Broderskaps förbundssekreterare!

Anonym sa...

Vem fan kan ta dig på allvar? Så ensidig att du fanimej borde ha drunknat för länge sedan. En psykolog kanske skulle kunna hjälpa dig?

Anonym sa...

Om man läser dig med lite fantasi o utelämnar de grövsta feltolkningarna och de roliga hisnande jämförelserna får man kanske ett rätt bra grepp om vad kristdemokratskan menade. På så vis blir du en nyhetstjänst oxå!

Peter Björkman sa...

Well, well, well. Starka känslor i svallning!

I sak har du rätt - det behövs psykologer i samhället som alla har möjlighet att besöka vid behov.

Utan taxor på 1000 kronor för 40 minuter, som många privata psykologer tar.

På frågorna om det går "att ta mig på allvar" respektive om huruvida jag borde "ha drunknat för länge sen", kan du kanske fundera vidare.

Anonym sa...

Ibland vet jag inte hur du lyckas Ali! Vad (m) och alliansen än gör så hittar du ett dolt motiv.

Lyssna på dig själv!

1. Moderaterna vill göra donationer avdragsgilla
2. ????
3. Jämlikheten försämras och vi alla "får sämre rättigheter i samhället"

Anonym sa...

OK, jag får kommentera lite till:

Överklassens parti, det är i mina ögon 'sossarna' alltså sossepolitiker, eller 'sosse'tillsatta chefer i förvaltningar och myndigheter. Det finns väl ingen 'klass' där lönen relativt kompetens uppvisar en sån skriande diskrepans. Moderatväljare har säkert lite högre lön än sosseväljare, men i regel föranlett av befattningar och utbildningar som motiverar detta, inget konstigt. Men moderatväljare är fantastiskt underprivligierade jämfört med det som Anders Isaksson kallar den 'Politiska Adeln'. Det innebär att resten av väljarkåren är minst lika underpriviligierad.

Analogierna Maria Larsson - Sverigedemokraterna, eller Strindbergprosa - Icke Sossestyre får väl stå för Ali. Likaså att han får gåshud av Axén-Olin. Men vad skall resten av världen ta sig till med detta (alltså utöver att ta del av hans känsloliv)

Att St Görans Sjukhus är en nagel i ögat på vänstern kan (nästan) alla räkna ut med vänsterhandens lillfinger. Att där utförs billigare vård för Stockholmarnas skattepengar, med nöjdare personal, nöjdare patienter och DESSUTOM ägare som får en vinst, som alltså återanvänds i goda verksamheter eller kanske bara som konsumtion är för dem ovidkommande. men för samhället är det en win-win-win-win-lose-situation (sista syftade på vänsterdemagogerna, och deras 'lose' är ett 'win' i mina ögon)

Vad Ali mfl är livrädd för är att det politiska gapandet skall bli mindre efterfrågat. Speciellt om folket finge välja om de verkligen ville ha (dvs betala för) det. Nu får de inte det, och det får de dessvärre inte under borgerligt styre heller, men i ett borgerligt Sverige skulle (förhoppningsvis) färre politiska broilers kunna leva på att förolämpa sina motståndare och stora delen av befolkningen.

Alltså missförstå mig rätt nu. Jag tycker Ali mfl har ett stort underhållningsvärde, jag tom tycker det är ypperligt att han vädrar sina åsikter här. Jag vill bara inte betala för hans uppehälle resten av mitt (ekonomiska) liv här i Sverige.

Anonym sa...

"men istället för att ges till stabila löner i offentlig sektor"

Jag blir lite osaker pa Ali's anvandning av ordet "stabil". Menar han, likt Dr. Alban, "feta loner", "hoga loner", eller menar han "stabil" som motsats till "volatil". Komiskt i vilket fall.

Sen ar lonerna hogre i den privata vardsektorn. Men kanske inte sa "stabila"....vad vet jag.

Anonym sa...

"Det förnedrande välgörenhetssamhälle som arbetarrörelsen en gång gjorde upp med ska inte tillåtas komma tillbaka."

Lustigt, jag trodde det redan var tillbaka i form av bidragsberoende, förlorade inkomster om man arbetar, myndigheter som sätter käppar i hjulen för folk som vill komma tillbaka från långtidssjukskrivning etc etc.

Anonym sa...

Tja, Ali är ju naturligtvis väldigt slipad, och lyckas på ett mycket skickligt och medvetet sätt vända diverse "borgerliga ståndpunkter" till något som framstår som väldigt skrämmande.. -ialla fall för de som är lite mer utsatta i samhället..

Därför måste man vara på det klara med att Alis "profetior" inte har ett fågelskit med verkligheten att göra.. Det är enkelt att kolla, iochmed att det aldrig finns några klara sammanhang eller orsakssamband i hans utläggningar.

Ali är förmodligen, tragiskt nog, mycket väl medveten om detta. Vilket gör att hans blogg till mycket stor del består av, förvisso skicklig, men fortfarande billig skrämselpropaganda..

Anonym sa...

Men... Gåvoskatten avskaffades vid årsskiftet tillsammans med arvskatten så vad faan bråkar ni om?

Anonym sa...

Jag ser att stängarna blir längre (iom att folk skriver och kommenterar) och att de blir kortare igen (iom de tas bort)

Konstigt bara att inlägg som bemöter urprungsinlägget har
'försvunnit', medan lite allmänt sosse-bashing 'får' vara kvar.

Eget godtycke och principer, mål, medel och syften som ständigt ändrar sig kännetecknar ju mycket vänsterpolitik, så på det viset är det inte så underligt kanske

Men jag återkommer med inlägg senare ikväll.

Anonym sa...

"avprofessionaliseras välfärden"

... skriver Ali. Sett ur hans perpektiv kan man förstå ståndpunkten. Jag skulle ist förorda en hel del av

'avpolitiserande'

inom en hel del samhällssektorer. Jag tror mycket vore vunnet med det. Idén att man skall förhindra folk (som fortf har råd) att skaffa sig bättre ... vad det nu är, villkor, vård, skola etc är helt förlegad (appropå "ska bakåt i tiden").

De länder som lyckats med det var tvungna att bygga murar för att hålla folket innanför, och skjuta dem i ryggen om de försökte undkomma. (Och även där, spec. där hade nomenklaturan bättre villkor på alla viktiga områden)

Socialdemokraterna vet givetvis om att bygga murar är passé, men de har förstått att om man gör tillräckligt många människor så fattiga att det enda de kan förlita sig på är att den offentligt tillhandahållna vården, skolan, omsorgen, (gärna också) anställningen, pensionen mm och kalla dem för 'folket' ...

.. och samtidigt se till att de som har visst manöverutrymme av egen ekonomisk kraft (kalla dem gärna för lite föraktfullt för 'direktörerna)' är så få att de inte utgör någon motkraft, och istället kan utgöra en motbild att kanalisera frustration, uppgivenhet och känslor av maktlös indignation emot ....

... då kan man alltid få en ansenlig mängd människor att rösta vänster, att rösta för att staten skall vara den som 'garanterar' livets nödtorft och nödvändigheter, och detta av ren rädsla.

Sossarna vet att det är en balansakt, för mycket av denna rädsla och retorik stärker den mer destruktiva vänstern, både den hårdföra övertygat socialistiska och den mer stollebetonade. Detta försvagar återigen sossarna, eller iaf gör regerandet mycket dyrare, stolligare, orsakar fler rena idiotbeslut och gör deras (och i konsekvens svenskarnas) tillvaro mer besvärlig.

Men vänstern utgör också ett tacksamt extra artilleri som skjuter 'smutsiga bomber' från vänsterflanken, eller hotar med dem, skrämskott som sossarna helst skulle vilja slippa skicka med 'egen adress' som avsändare. På så vis utgör den högljudda arga skällande gapvänstern ett gäng nyttiga idioter som maktpartiet behöver för att aleniera från alla idéer om alternativa möjliga lösningar på en stor rad frågor som rör enskilda människor (och därmed samhället, inte tvärtom!)

Anonym sa...

Pontus, jag kan tänka mig att med stabil så menar han att de inte har så mycket med arbetsprestationen att göra.

Ungefär så som vänstern anser att resurser skall hanteras överlag, de skall delas ut dit vänstern TYCKER de borde hamna.

De kommer förståss ur den stora låda med pengar som står i källaren (som vänstern VET att den finns, bara inte exakt var och vem det är som fyllt på den)

Men det är ju 'andra' (än vänstern) som ser till att denna låda (eller dessa!?) finns och är så full med pengar.

Så om vänstern får nåt att säga till om är de ju 'de andras' fel att man inte hittar lådorna, att de man har kommit över inte var tillräckligt fulla eller fylls på tillräckligt snabbt och mycket, och att det man trodde var pengar eg är nåt helt annat, tex en byggnad eller en markering i VPC-registret.

Då träder demagogin in, då skall det letas syndabockar, då skall det visas upp symboler osv. Då är ingen indicie- eller argumentationskedja för bisarr, halsbrytande eller motsägelsefull för att förklara varför allt som inte är så bra som vänstern alltid sagt att det skall vara och bli inte är det i verkligheten och aldrig blir det.

Denna blogg ger riklig näring åt den som vill observera sån't. 1:a maj är också 'förklaringarnas' dag för vänstern.

Skulle man inte bära dem på sinrygg samtidigt som man försöker göra det rätta för dem runtomkring en skulle det kunna vara underhållande ...

(alltså underhållande utan den där lilla beska eftersmaken av att man alltid misstänker att man inte får sista skrattet)

Tobias Lindberg sa...

Oj oj oj, vilken smörja som rapas fram här bland kommentarerna!

Tim sa...

Menar du på allvar att det är bättre att staten som apparat ansvarar för att hjälpa de svagare, än att frivilliga krafter sköter det? Svart eller vitt? (Du brukar vara bra på sånt, Ali...)

Anonym sa...

Lasse, jag har funderat på frågan: Varför raderar han som han gör?

Vissa inlägg han tar bort är väldigt oförargliga, andra är mest bara ironiska, vissa är fakta och detaljer om ämnet sov. Och emellanåt låter han ganska grova påhopp mot tex honom själv stå kvar, eller rena oförskämdheter.

Jag tror faktiskt att han inte vill att raderandet skall bli en 'issue'. Han vet att besökarna och inläggen skulle avklinga snabbt om han raderade systematiskt, eller blev känd för att bara låta en sida komma till tals tydligt.

Det förklarar dock inte varför raderandet är så inkonsekvent i vilka inläg som ryker. Jag kan möjligen tänka mig att det är en metod att hålla folk osäkra, intimidera dem lite. Sånt ingår ju ofta i 'styrmetoderna' från den kanten.

Unknown sa...

Vous avez un blog très agréable et je l'aime, je vais placer un lien de retour à lui dans un de mon blogs qui égale votre contenu. Il peut prendre quelques jours mais je ferai besure pour poster un nouveau commentaire avec le lien arrière.

Merci pour est un bon blogger.