måndag, maj 02, 2005

Mörkermännens skuggbudgetar

Ärligt talat får man mer och mer känslan av att se Fox News när man hör svensk inrikespolitisk rapportering. De borgerliga skuggbudgetarna har idel presenterats med närmast devot välvilja. ”Borgerliga förslag för fler jobb” utropar SvD. ”Borgerlig förslag om jobbstöd” är rubriken i DN. Men SVT:s nyheter är som vanligt bäst. Här är det nästan som man diskuterar landslaget inför någon turnering. Ska våra grabbar komma överens? Är det någon spelare som har sämre dagsform? Vi är lite oroliga: hur ska de få mittfältet att fungera? Inslaget avslutas med att en tjej på arbetsförmedlingen säger att det här blir nog bra. Hade man inte levt i det här landet själv och behövt vara med om skiten så hade det varit komiskt.

Själva förslagen då? De sammanfattas mest riktigt så här: Man vill göra livet surt för arbetslösa, förtidspensioner och sjuka och ge deras pengar till företagsägare samt dem som anställer pigor i hemmet. Man vill också sänka skatten och därmed omfördela resurser från fattiga till rika, och rasera den välfärd som är gemensam. I övrigt vill man inte göra så mycket precis just nu. Man avvaktar och sprider istället en känsla av att det går väldigt dåligt i ekonomin, när det inte alls är så.

A-kassan ska sänkas – det skojiga livet som arbetslös blir ännu roligare; sjuka ska få ned till 60% av ersättningen – lätt för låginkomsttagare att ta med en klackspark; en andra karensdag i sjukförsäkringen – härligt för barnfamiljer med låga löner; trafikskadade ska straffas.

Tanken att fler jobb skulle skapas av att människor som inte har jobb får det ännu mer stressigt och för jävligt, och att människor i ett sjukt arbetsliv skulle bli friskare av att få mindre pengar, är så människofientlig och socialt efterbliven att den borde väcka offentlig avsky. Istället är det de välnärda kommentatorerna som själva aldrig skulle riskera att konkret ha dagar kvar i slutet av lönen, som med världsfrånvända ekonomistiska resonemang får föra förslagen vidare.

Till det mest hårresande hör att vi nu har en reaktionär grotthöger som gemensamt utlovar aktiv politik för att skapa pigor i det här landet. Folkpartiet – partiet som inhyser ett gäng feminister enligt egen utsago – är också med på pigtåget. Man nämner Finland som exempel, men drar sig lämpligt nog från att säga något substantiellt om detta experiment, som arbetsgivarna lyckades hylla som succé innan utvärderingen visade att den förstås är ett fiasko. För en kostnad av 830 miljoner kronor har uppskattningsvis mellan 210 och 280 heltidstjänster och ca 1500 tim- och deltidstjänster skapats inom vård-, omsorgs- och städsektorn. För samma summa skulle 3000 vårdbiträden kunnat anställas på heltid. 80-90 procent av avdragen har gällt byggarbeten. Av dessa säger hälften av köparna att de skulle köpt tjänsten ändå. De som tvingas till pigjobb – arbete i andras hem är det första man väljer bort när man har ekonomiska möjligheter till det – är förstås de kvinnor, till nästan 100% kvinnor, som är mest utsatta på arbetsmarknaden. Kanske skulle några svartjobb på marginalen bli ”vita” – det vill säga den subventionerade förnedrande behandlingen beskattas något. Men inte ens det är särskilt troligt. Det finns god forskning som visar att det man betalar för inte i första hand är städtjänsten, utan överordningen, ”flexibiliteten” hos den städande. Det är detta system som arbetarrörelsen lyckats bygga bort, som nu ska subventioneras fram av borgerligheten med skattepengar.

Men vem är jag mest förbannad på idag? Pär Nuder! När man ser honom där på presskonferensen vill man smyga fram och skrika honom i örat: för helvete, kom ur det trista ombudsmannatugget och kom in i matchen! I tre valrörelser har jag suttit på debatter och blivit förundrad över hur SSU:are kunnat vara så fruktansvärt tråkiga och i avsaknad av politisk fingertoppskänsla, när de inför en av frågan ointresserad ungdomspublik suttit som små ministerkopior och försökt visa på att borgerligheten är ”splittrad”. I den större samhällsdebatten har det där möjligen funkat lite bättre, men nu är ju läget annorlunda. Nu är det de politiska motsättningarna som måste fram om en förödande borgerlig valseger ska undvikas. Då kan man inte ha ministrar som sitter och försöker hitta skillnader mellan kristdemokraternas och folkpartiets budgetar. Vem fan bryr sig? Det intressanta är ju likheterna. Och till och med rent taktiskt är det den borgerliga röstmaximeringen genom att täcka olika delar av fältet som man borde komma åt. Oavsett vilket av de här fyra partierna man röstar på får man nedskärningar, vidgade klyftor och bortskänkning av våra gemensamt producerade resurser till dem som redan har mer än nog. Återigen blir det tydligt att valet 2006 bara kan räddas från vänster. Det borde även regeringen och fackens ledningar börja begripa, innan det är för sent.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Väl talat! Socialdemokratin (nej hela vänstern) verkar sedan en tid tillbaka agera som om vi utförde beställningsjobb för en borgerlig valseger. Ibland undrar man hur många gånger vi kan skjuta oss själva i foten innan vi fattar vad vi håller på med. De borde vara rätt nöjda hos svenskt näringsliv just nu.

Det behövs en valretorik som säger mer än att borgarna är hemska. många sossar ägnade sina 1 maj-tal åt att berätta att reinfeldt är en ulv i fårakläder, men problemet är ju att sossarna själva är nyliberaler som håller sig med arbetrarörelseattribut. Och det genomskådar folk.

Bland vänsterpartet som borde talat sig varma för att det är dags för ett rejält systemskifte _åt vänster_ använde flera talare sin tid åt attacker på F!

Vad fan är egentligen den offensiva poängen med det?

/Erik

Anonym sa...

Ali,

" Gott om forskning visar att det man betalar för inte i första hand är städtjänsten, utan överordningen, ”flexibiliteten” hos den städande."

Källa?

Peter Björkman sa...

Juste Ali. Läser just nu Att vilja gå vidare av O. Palme. Känns som du har lite av samma självförtroende som Palme och liksom han inte ser snett uppåt mot näringslivstopparna. Det gör de flesta sossar, tyvärr.

Dessutom kör du den demokratiska socialismen som Palme. Dock är du lite mindre elak.

AndersML sa...

Vad för ord ska du använda för SD, ND, NSF o dyl när nu oppositionen är svensk politiks "mörkermän"?

Tobias Lindberg sa...

Bra talat Ali, huvudet på spiken! Det är verkligen skamligt att se hur medierna håller på idag, de är så till sig över förändringen i opinionen att de inte ens märker eller inte vill låtsas om att det enbart är de själva som driver förändringen framåt.

Fredriksson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Fan, du overtygar ju natan mig!

Skojja bara. Men bade du och jag vet att det alltid ar trade-offs pa arbetsmarknaden: incitamenteffekter vs. skyddsnat. Vi har ett reellt problem i sverige och det ar sjukskrivningarna. Min egna berakning visade att antalet sjukskrivna plus fortidspensionarer har ökat med 113% sen 1997 och ar nu den storsta posten i de offentliga utgifterna (kallan var scb). Det ar enfaldigt att tro att det ar pga av att svenska foretag har borjat bedriva sweatshops sen dess. Naturligtvis ar det incitamentseffekterna av en alltfor lattvindig och generos sjukpenning.

I ovrigt sa tycker jag att pressen har borjat bygga upp en harlig lagstamning. Eller som Lagerback hade sagt: Wow! Harligt! Det tar vi med oss!

Anonym sa...

"Incitament"? Sjukpenningen var väl inte mindre generös 1997? Faktum är att många varnade på nittiotalet för att nedskärningarna i offentlig sektor skulle leda till större ohälsa och sjukskrivningar. Ingen talar om den debatten idag. Mänsklig glömska är högerns starkaste vapen.

Anonym sa...

"Sjukpenningen var väl inte mindre generös 1997?"

"Faktum är att många varnade på nittiotalet för att nedskärningarna i offentlig sektor skulle leda till större ohälsa och sjukskrivningar."

"Ingen talar om den debatten idag."

Således: "Mänsklig glömska är högerns starkaste vapen."

QED

Anonym sa...

"...väldigt dåligt i ekonomin, när det inte alls är så."

Om det nu är så bra ställt med ekonomin och vänsteralliansens sätt att styra, hur kommer det sig t.ex. att vi idag har fler förtidspensionärer än industriarbetare?

Ali Esbati sa...

Till dig som undrade om källor för feministiska forskningen om "hushållsnära tjänster". Se främst:

- Platzer, Elinor (2003) Om karrärfamiljers efterfrågan på hushållstjänster. [I: Mer än bara kvinnor och män. Feministiska perspektiv på genus. Mulinari, D; K Sandell och E Schömer (red.)], Studentlitteratur.

Också:

- Glenn, Evelyn Nakano "From Servitude to Service work: Historical continuities in the Racial devision of paid labor". Signs 18(1): 1-43.
- Gregson, Nicky & Michelle Lowe (1994) Servicing the Middle Classes. Class, gender and waged domestic labor i contemporary Britain.

Finns mer. Pågår också relevant arbete just nu.

Anonym sa...

Kul att så många kommenterar vad du skrivit. Skulle själv bli tokig om det inte fanns torsdagar då det kommer lite alternativnyheter i form av Flamman och Internationalen. Har försökt få till stånd lite debatt på S-bloggar där det oftast står 0 kommentarer, fast jag vet att jag själv lämnat en kommentar...
Måste det inte till lite rejält vänstersamarbete för att förhindra borgerligt styre 2006? Skulle vänsterpartiet avvisa trotskister i en antiborgerlig allians? undrar Jag
(Trotskisterna insåg ju vad vad stalinismen gick för ganska långt före många andra....!)

Peter Björkman sa...

Trotskij känns rätt trist. Hans militära skrifter, hans förtruppstänkande osv. Han blev mördad av Stalin, men vad säger att Trotskij inte mördat Stalin om han kommit åt.

Proletariatets diktatur var en hård skola, på ett helt annat sätt än ett kommunfullmäktigesammanträde i Vadstena.

Anonym sa...

Välkommen till Esbatis planet!

Om du är ny här tänkte jag bara passa på att informera lite om planeten Esbati. På den planeten är SVT ett organ för moderaterna som använder den för att få ut sitt budskap och de har sagt till SVT att konsekvent ignorera (s) och (v).

Ingen vet riktigt exakt vart planeten Esbati ligger, men att den ligger i en annan galax en planeten jorden torde numera vara fastställt.

På planeten Esbati så beror alla fel på Sverige och världen i allmänhet, såsom arbetslöshet, sjukdomar och världssvält på Carl Bildts regeringsperiod 1991-1994. När Carl Bildts regeringen inte kan ställas till svars är syndabocken den store satan i väst, USA.

På planeten Esbati är för övrigt Sverige världens starkaste ekonomi (nyckeltalen är goda och förbättras!). Nya jobb flödar fram och när det inte finns jobb så beror det på, du gissade det, Carl Bildt.

Mottstridga åsikter är onödigt på planeten Esbati. Tänker du presentera åsikter som inte stämmer in i de idéer som sprids på planeten Esbati eller försöker presentera fakta som motstrider dagens tanke från planeten Esbati så kommer de självklart ignoreras och hånas. För man får väl inte vara liberal och läsa en vänsterblogg?


Välkommen!

Peter Björkman sa...

Jo men det är ju just det man får. Liberaler och vänstermänniskor leder ju i debattsymbios. Frågan är dock om man får vara sosse?!!

Peter Björkman sa...

Lever i debattsymbios menar jag. Hittills har ju debattparen varit:

S-M och v-fp

eller har jag fel?

Anonym sa...

Kul travesti, Anonym. Men inte har väl Ali hackat så mycket på Carl Bildt. Undrar om du var själv ironisk när du skrev att de som kommer med avikande fakta

" ignoreras och hånas "

Det är ju iaf en bedrift av vår mediavinklingens egen 'Bagdad Ali'!

Wille sa...

"De som tvingas till pigjobb – arbete i andras hem är det första man väljer bort när man har ekonomiska möjligheter till det – är förstås de kvinnor, till nästan 100% kvinnor, som är mest utsatta på arbetsmarknaden. Kanske skulle några svartjobb på marginalen bli ”vita” – det vill säga den subventionerade förnedrande behandlingen beskattas något."

Återigen detta förakt mot kvinnodominerade yrken: städjobb är förnedrande, restaurangjobb är förnedrande, barnskötseljobb är förnedrande osv osv osv.
Är det bara gruvarbetare och byggarbetare som är jobb som är "värdiga" enligt herr Esbati?

Min käre mor jobbade extra som städerska när jag var liten för att få ekonomin att gå ihop. Det är något som jag ännu i vuxen ålder kommer ihåg och är mycket stolt över att hon gjorde (och hon är stolt över att hon fick det att gå ihop i en kämpig period).
Men jag kanske borde revidera min världsbild och berätta för min käre more att hon i själva verket blev "förnedrad"?
Det verkar ju vara den allmänt rådande logiken i Esbatis värld...

Anonym sa...

Oj oj oj. Kritiken är inte nådig. Nu får man väl ställa frågan vad fan som är problematiskt med att vara piga? Min farmor var piga. Och redan idag ränner det ju runt en massa "pigor" i det här landet. Nu kallas det förvisso hemtjänst och tjänstemottagarna är som regel pensionärer som inte kan utföra sysslorna själva pga sjukdom och hög ålder. Men likafullt är det "pigor" enligt Esbati. Och att det moderna, progressiva Sverige skulle hysa sådana yrkeskategorier går ju inte för sig. Om de inte är offentliganställda vill säga. Och om tjänstemottagarna är oförmögna att själva diska, städa och tillreda maten. Då tillåts dessa pigtjänster.

Men för böveln. För alla andra är det en moralisk plikt att sköta om hem och hus. Den som anställer grannpojken att klippa gräset är självklart en utsugare som gör livet bekvämt till priset av att barnarbetet breder ut sig i Sverige. Basta, säger Esbati.

Varför moraliserar du så in i helvete? För det här är just inget annat än moralism. Jag kan ju villigt erkänna att jag personligen gärna skulle ha växlat ett bortkastat år som värnpliktig mot arbete som "piga". Det skulle ha gett mer klirr i kassan och med största sannolikhet inneburit en softare arbetstillvaro än att skutta runt i skog och mark med myssa och byssa.

PS. Varför glömde du att nämna de riktade reduceringarna av arbetsgivaravgiften för långtidsarbetslösa och unga (20-24) i syfte att stimulera till anställningar av dessa utsatta grupper? Passar det inte in i djävulsbilden av borgerligheten?