torsdag, juni 09, 2005

Mer pseudoverklighet

Man bryr sig knappt längre. DN har ringt runt till vänsterpartiets riksdagsledamöter. En tredjedel uppger att de nog inte ska ställa upp till omval. Anslaget blir att en tredjedel ”hoppar av”. Det är ett spännande synsätt på såväl demokratin som svenska språket. (Man undrar ju också om DN skulle gjort hyllningsreportage om vänsterpartiet haft en identisk riksdagsgrupp val efter val. 17 av 43 ledamöter lämnade för övrigt gruppen förra valet). Det viktigaste är väl att notera att något samband mellan verklighet och rapportering knappast går att finna kring vänsterpartiet. För dem som är aktiva inom vänstern är det en svår men viktig insikt, som måste påverka hur man förhåller sig till sitt politiska arbete. Det gäller att bygga sin organisation och sitt förhållande till väljarna på den grunden.
---
(se också Pierre Anderssons reaktion)

5 kommentarer:

Fredriksson sa...

"Det viktigaste är väl att notera att något samband mellan verklighet och rapportering knappast går att finna kring vänsterpartiet" säger Esbati.

Hmm?

Det lät som han pratade om ungdomsförbundets uppblåsta medlemssiffror, dom har inte heller nåt samband med verkligheten.

Anonym sa...

Det intressanta här är att media redan har bestämt sig hur verkligheten ser ut och sedan skapar "nyheter" för att sprida sin bild av denna till allmänheten.

Media kallas den tredje statsmakten, men frågan är om inte positionerna flyttats fram mot både andra- och förstaplats. Media är i praktiken var opinioner utformas idag, det politiska direktsamtalet mellan väljare och valda har tynat bort. Istället är vi beroende av olika "filter" för den information vi får, som sedan ligger till grund för hur vi tar ställning. I Sverige är praktiskt taget alla dessa filter, åtminstone tryckta media, borgerliga.

Ytterligare ett argument för vänstern att fundera över hur man ska hitta nya sätt att nå ut. Internet borde vara högprioriterat!

Anonym sa...

Jag håller helt med både Niklas, Staffan W och Ali ovan. Min första spontana tanke när jag hörde att så många funderade på att lämna riksdagen efter nästa val: "Vad bra! Skönt med människor som inte vill fortsätta att vara riksdagspolitiker hela livet!".

Jag är inte miljöpartist, men jag tycker att några av deras mer sympatiska idéer är tanken att tidsbegränsa politiska uppdrag, och dela på makten (t. ex. genom att ha två språkrör). Det är något som andra partier skulle kunna lära mer av.

Media har onekligen blivit en opinionsskapare, om de inte alltid har varit det. Jag har fullständigt tappat förtroendet för mainstreammedia de senaste åren, en process som accelererade under våren 2003 och den förljugna rapporteringen inför Irakkriget.

Ibland suckar svenskar över hur ytliga de amerikanska medierna är, men jag kan ärligt talat inte se någon större skillnad i den medierapportering som DN bedriver och den som CNN bedriver. I båda fallen reproduceras en viss specifik ideologi, nämligen liberalismen.

Tobias Lindberg sa...

Själv sade jag igår upp min 10 år långa prenumeration på DN. Det senaste halvåret har DN gått för långt helt enkelt. Att driva en politisk linje på ledarsidorna är okej men när propaganda förs på nyhetsplats så säger jag ifrån.

Anonym sa...

Bra initiativ Tobias. Du bejakar det egna valet och ansvaret för det!

I konsekvensens namn skall du väl då också säga upp prenumerationen på SvT.
Javisst ja, den faller ju inom katergorin 'tvångsprenumeration'

;-)