lördag, juni 25, 2005

Presidentvalet i Iran

Resultatet av det iranska presidentvalets andra omgång blev att Teherans borgmästare, den hyperkonservative Mahmood Ahmadinejad, 49, vann över en av iranskt samhällslivs ständiga nyckelpersoner, 70-årige ”miljardär-mullan” Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. Jag skrev tidigare om det då ganska oväntade beskedet att systemets man Rafsanjani bestämt sig för att ställa upp i presidentvalet. Jag tror att de flesta då bedömde det som mest sannolikt att Rafsanjani skulle vinna. Och skulle han utmanas så skulle det vara från det så kallade reformlägret. Nu blev det tvärtom.

Vad utfallet kommer att innebära är svåranalyserat. Men själva processen säger mycket om det aktuella politiska läget. När Khatami 1997 vann presidentvalet var det en stor politisk händelse just för att det monolitiska politiska systemet kunde uppvisa motsättningar. Reformsträvandena har sedan av skäl som tål en längre separat analys ebbat ut och redan för mer än ett år sedan var det redan tydligt att de konservativa hade det politiska initiativet inför valet 2005, då Khatami enligt konstitutionen skulle få träda åt sidan.

Det som nu skett visar på öppna och hårda motsättningar inom det ledande etablissemangets självaste kärna. När Rafsanjani räknat med att enkelt kliva fram i vakuumet och driva sin politiska linje – med bibehållen men något modererad politisk kontroll, kombinerat med privatiseringar och utförsäljningar – så möttes han av en nyreaktionär våg. Man måste minnas att det största missnöjet med regimen idag baseras på att man ser det ledande skiktet som korrupt och tjuvaktigt. Särskilt har de ekonomiska klyftorna exploderat igen de senaste åren. Efter revolutionen vidtogs trots allt viktiga åtgärder mot fattigdomen, men på senare år har utslagningen tagit fart igen, samtidigt som man kan se extrema rikedomar byggas upp. Rafsanjani – idag troligen Irans rikaste man – personifierar den utvecklingen. Reformlägret har nog ägnat den problematiken alltför lite uppmärksamhet. Istället har reaktionärer som Ahmadinejad – precis som europeiska nyfascister – kunnat ställa rätt frågor bland breda lager av befolkningen, men naturligtvis erbjuda falska och obehagliga svar.

Det är förstås mer komplext än så, men detta är ändå viktigt. Vad som rent faktiskt händer med korruption och växande klyftor är en helt annan sak. En grund till de inre spänningarna i toppen är just kampen över rofferiets frukter.

Idag talar många om valfusk. Det tycks uppenbart att sådant har förekommit, på lite olika sätt. Men också möjligheterna att manipulera valet säger något om de maktförhållandena. Fusket har knappast handlat om att man räknat rösterna på något speciellt sätt på central nivå. Däremot tycks man ha hindrat ”fel” folk från att rösta på Rafsanjani och på en del håll lokalt ha manipulerat rösterna. Det kommer att vara svårt att veta vad som är sant och falskt, men klart är att den ultrakonservativa falangen har haft sin basorganisering.

Jag tror att många har underskattat den falangen. Den allmänna åsikten – både bland vanligt folk som är hjärtligt trötta på systemet och bland den progressiva oppositionen – har länge varit att den krets som finns kring sådana som Ahmadinejad och Högste ledaren Khamenei är obildade och inkompetenta tölpar. Men många är skarpa politiska analytiker, erfarna revolutionärer och systembyggare som har goda känningar i befolkningen.

Förra sommaren satt jag fascinerad och lyssnade på flera TV-anföranden av Khamenei, där han talade på universitet, till väpnade styrkor, till religiösa aktivister. Det är knappast något som vanliga TV-tittare kollar in. Men lyssnar man med politiska öron hör man hur han driver linjer, bygger medvetna fronter. Och till skillnad från Khomeini som styrde med en upphöjd, mystifierad absolutism från sitt residens i Qom som han sällan lämnade, är Khamenei – och hans medarbetare – ständigt på språng. De måste, för de har inte skuggan av det stöd de hade strax efter revolutionen. Men de är inte upplösta. Tvärtom, visar det sig.

Så vad händer nu? Att systemet är försvagat verkar klart. Men vad som därefter händer är det svårt att sia om, särskilt utifrån. Svenska tidningar kör en grej från TT-AFP där de meddelar att ”exil-iranier hyllar Ahmadinejads seger”. Det är huvudsakligen USA-baserade rojalister som kommer till tals här. Tanken är hur som helst att det är bra att den värre kandidaten valdes, för systemet kanske kollapsar snabbare då. Det är möjligt att en USA-stödd överklass som ser möjligheter att ”göra en Irak” kan resonera så. Men för den progressiva oppositionen torde ett sådant resonemang vara ytterst farligt. För att kunna utnyttja ett kaotiskt läge behövs en egen stryka och kontroll över dagordningen. Så är det knappast för dem.

Jag tror snarare att oppositionen både i och utanför landet behöver vara mycket självkritisk och fundersam. En genomgripande förändring, som har folkligt stöd, bryter med enväldet och som kan skapa en bättre framtid för miljoner iranier, kan inte ske utan att man tar hänsyn till de ekonomiska frågorna. Den progressiva oppositionen har glömt verkligheten för dem som lever i kåkstäderna som ett tag var på väg att försvinna, eller landsbygdsbefolkningen som urbaniseras utan att finna arbeten i en illa skött industri.

Och när de globala maktförhållandena gör sig påminda måste man hamna rätt. I en kommentar till valet talar det amerikanska utrikesdepartementet om att Iran fortfarande är ”fullständigt i otakt med de tydliga frihetsströmningarna i Irak, Afghanistan och Libanon”. Det är en signal om att arbete pågår, för att fortsätta återkolonisera Mellanöstern och förslava ännu ett folk. Den som låter sig ingå i just dessa ”frihetsströmningar” – alltså säljer sig till USA för en framtid som administrerande quisling – gör det iranska folket ännu större skada än ultrakonservativa batongmoralister.

10 kommentarer:

Tim sa...

Ali, jag gillar din blogg även om du har lite skruvade åsikter ibland... du är bra på att snappa upp det som är "hot" - så, bara en stilla undran:

Varför ingenting om Ung Vänsters medlemsfusk? Är det för att det inte är "ännu en borgerlig komplott" utan helt sant - och du vet om det?

Ali Esbati sa...

Tim, jag skulle förstås kunna svara, "nej, det är för att idioter som du ska ha nåt att fylla kommentarrutorna med", men det kan jag tyvärr inte göra, eftersom jag har skrivit ett flertal inlägg i frågan.

Ali Esbati sa...

Jinge: De olika politiska krafternas förhållningssätt i utrikespolitiken är en komplicerad fråga. Khatami-gruppen har talat ganska lite utrikespolitik. Och tvärtemot bilden i Väst har även de konservativa mullorna - bortom högtidstalen - lämnat den aktivistiska utrikespolitiken bakom sig för mycket länge sedan och varit rätt försiktiga. Det visar sig både i hur Iran legat relativt lågt i samband med USA:s och Rysslands ageranden i Centralasien, Turkiets agerande i Kaukasus, de senaste händelserna i Afghanistan och Irak, mm.

När det gäller ett eventuellt kärnvapenprogram kan man till exempel konstatera att Khamenei alltid argumenterat ideologiskt för att Iran inte behöver och inte ska ha kärnvapen (hänvisar till folkförsvar och islamiska värden), medan faktiskt Rafsanjani kommit med förtäckta hot (troligen taktiskt bluffande) för bara några år sedan.

Jag har väldigt svårt att säga nåt vettigt om vilken utrikespolitik som Ahmadinejad kommer att bidra till. Frågan är om han över huvudtaget kommer att ha något avgörande inflytande på utrikespolitiken. Man kan nog räkna med att retoriken från presidentämbetet blir annorlunda nu än vad Khatami stått för, och mer lik den som kommer fram vid fredagsbönerna. Men om det de facto ändrar Irans utrikespolitik vete fan. Däremot kommer det säkert att framställas så här i Väst, om det skulle uppfattas som nödvändigt för att ingripa politskt eller militärt.

Anonym sa...

Bra och genomtänkt analys om dagens politiska situation i Iran. Förklarande och bildande för den intresserade men inte på djupet kunnige.

Dock, som vanligt, mer ogrundade utslungade otidligheter mot USA.

En fråga till Ali: Vilken regim tycker han mest illa om, Bush i USA eller Mullorna i Iran? Pest eller kolera javisst - men någon preferens borde finnas?

Anonym sa...

Så löjligt, Ali. Ditt fräcka svar till Tim förhindrar inte varje läskunnig människa att se att du inte besvarar bedrägerianklagelserna alls i ditt senaste inlägg om Ung Vänsters fantasimedlemmar och stöld av statliga medel. Under tiden som du var 'ordförande'. Du bara kritiserar DN för att den gjort uträkningen och påstår att den inte är sann. Var är dina bevis?

Eller hävdar du att UV visst hade alla dessa spökmedlemmar?

Kom igen när du har svar som når upp till hälarna på dem som har sifferbevisning till stöd för anklagelserna om ditt och UV:s mygel.

Anonym sa...

Jinge:

"...Men även jag inser att det vore korkat av den iranska regimen att skaffa sig kärnvapen eftersom vår självutnämnda världspolis då skulle kunna känna sig föranlåten att hitta på något..."

Så det vore bara "korkat" (ett ordval helt i Alis smak antar jag) att Iran skaffar sig kärnvapen för att de då kunde förorsaka att USA "hittar på nåt"?

Om ingen opponerade sig mot att Iran skaffade sig kärnvapen hade det alltså bara varit O.K.i din syn. Trots vad Irans ledare har sagt sig vilja åstadkomma med kärnvapen. Trots att det sponsrar internationell terrorism? Ingen oro om kärnvapen i tyranniers händer?

Fågelskådning är kanske mer "up your alley"?

http://www.camacdonald.com/birding/meisrael.htm

Anonym sa...

Du har väl inte bevisat nånting, Jinge? Men din åsikt har du gett:

"...Jag förespråkar på INGET sätt att fler länder skaffar sig kärnvapen än vad som redan är fakta idag..."

Bra. Då kan du väl utan omskrivningar vara mot att även Iran skaffar sig kärnvapen? Särskilt som det bussar Hezbollah på andra länder och redan har talat om att krossa ett annat land?

Vilket hot lever förresten Iran nu under från andra länder? Det enda mellan Iran och Israel är väl att Iran skickar mordbombare mot Israel och hetsar mot landet. Det är faktiskt en krigsförklaring. Om Iran slutade kriga mot Israel ska du se att det blir lugnare.

Något slående bevis på att "Iran och andra muslimska länder" skulle behöva mer enighet och ett "starkt försvar"=kärnvapen??? har jag inte sett. Har det inte varit tillräckligt med den sorts enighet från islamistiska stater som ledde till etniskt förtryck, fördrivning, massakrar och minst fyra krig?

Om du förespråkar demokrati och fredligt samarbete, fredlig enighet, vore det väl en annan sak? Om du inte förespråkar det sorts krossande av den gemensamma syndabocken Iran och andra starkt enade stater ständigt grymtar och propaganderar om förstås. Men då vore du ju inte fredligt sinnad själv.



Vilket i sig är ett slående bevis för att Iran och andra muslimska länder behöver både enighet och starkt försvar..

Anonym sa...

Du har väl inte bevisat nånting, Jinge? Men din åsikt har du gett:

"...Jag förespråkar på INGET sätt att fler länder skaffar sig kärnvapen än vad som redan är fakta idag..."

Bra. Då kan du väl utan omskrivningar vara mot att även Iran skaffar sig kärnvapen? Särskilt som det bussar Hezbollah på andra länder och redan har talat om att krossa ett annat land?

Vilket hot lever förresten Iran nu under från andra länder? Det enda mellan Iran och Israel är väl att Iran skickar mordbombare mot Israel och hetsar mot landet. Det är faktiskt en krigsförklaring. Om Iran slutade kriga mot Israel ska du se att det blir lugnare.

Något slående bevis på att "Iran och andra muslimska länder" skulle behöva mer enighet och ett "starkt försvar"=kärnvapen??? har jag inte sett. Har det inte varit tillräckligt med den sorts enighet från islamistiska stater som ledde till etniskt förtryck, fördrivning, massakrar och minst fyra krig?

Om du förespråkar demokrati och fredligt samarbete, fredlig enighet, vore det väl en annan sak? Om du inte förespråkar det sorts krossande av den gemensamma syndabocken Iran och andra starkt enade stater ständigt grymtar och propaganderar om förstås. Men då vore du ju inte fredligt sinnad själv.

Anonym sa...

Ja, jag säger då det! Jag kopierade hela ditt inlägg och raderade sen. Tyvärr blev det kvar en del av ditt inlägg och för det ber jag om ursäkt. Slarv från min sida. meningen är heeeeeelt din och jag tog bort den och skickade igen.

Anonym sa...

Jinge forts:

Man behagar skämta om mordbombare? Så rolig är iaf inte jag. Värstans vad roligt det är. Finns väl bombare som inte mördar, som varnar så att man bombar byggnader hellre än människor om man har en issue?

Vad är det du inte förstår? Du vill inte att självmordsbombare - dina modiga frihetskämpar - associeras med mord? Sorry men simpla mördare är vad de är. Bombar de blir de då mordbombare eller bombmördare om du gillar det bättre.

Iran och hotet: Iran hotar andra folk och länder. Har du ingen kritik av Irans inblandning i arab-israeliska konflikten? Är det mobbningen av en etnisk minoritet du sympatiserar med. Du skriver som om du ser det som en islam-israelisk konflikt, precis som islamofascister gör.

Möjligt att Iran känner sig hotat av andra som konsekvens av sin våldspolitik? Fasligt vilket försvarande av Irans tyranni man ser. Vad vinner du på att stå upp för tyrannier? Har du läst Reading Lolita i in Teheran av Azar Nafis?

Är det inte dags för bojkottarna här att bojkotta Irans tyranni?