Here we go again. Widar Andersson skriver på DN Debatt idag att Göran Persson ska se till att partikongressen antingen byter ståndpunkter till de borgerligas i samtliga viktiga frågor. Socialförsäkringssystemet ska göras om så att man lämnar inkomstbortfallsprincipen. Att Svenskt näringsliv vill avskaffa kollektivavtalen är inget problem, däremot att socialdemokratin ibland lyssnar på sina medlemmar och på facket. En bortre parentes bör införas i a-kassan så att fler får gå på socialbidrag och därmed tvingas till låglönearbeten. Om man inte gör så kallar Widar Andersson det för en ”vägran att erkänna behovet av förnyelse och anpassning”, vilket, hälsar han från sin inkomstgrupp, ”känns […] vare sig särskilt förtroendeingivande eller framtidsinriktad”.
Göran Persson ska alltså använda sina krafter till att påtvinga partiet denna ”förnyelse och nytänkande” från sent 1800-tal. Om det inte går ”bör han allvarligt ompröva sin situation”.
Man undrar ju lite om det kanske inte borde vara Andersson som omprövar sitt partimedlemskap. Men det är naturligtvis väsentligt mycket minde lukrativt att vara dussinborgare som ingen skulle bry sig om, än att kalla sig socialdemokrat och tycka samma saker som ledarskrivande dussinborgare. Publikation på DN Debatt garanterad.
lördag, juli 23, 2005
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
20 kommentarer:
Ali, jag tillhör den mer moderata vänstern. Din mediekritik är viktig. Det förekommer flera saker varje dag som är tragiska för medias trovärdighet, och min känsla är att det ökar alltmer. Idag t.ex. nyhetsrapporteringen om killen som dödades i tunnelbanan (se t.ex. DN), som är helt igenom okritisk, vilket i ljuset av dagens nyheter är djupt pinsamt och besvärande för media.
Widar är ännu ett exempel på "varg-i-fårakläder"-tricket. Dvs: "jag kallar mig A, men alla mina åsikter liknar mer B, kolla när jag revolterar!", något som debattsidorna har svårt att hantera (för att använda ett understatement). Just detta trick är ganska vanligt.
Som tur är läser väldigt få
a) ledarsidor (90% blåa)
b) bloggar (90% blåa)
men att även nyhetsrapporteringen blir alltmer bristfällig/vriden är ett verkligt problem. DNs "analyser" överlag är kanske det primära exemplet. Läs 100 av dem och finn att minst 40 är ytterst märkliga.
Ett annat, specifikt, exempel är Kadhammars reportage i AB om sossarna i stadshuset där det insinuerades att Billström knullat sig fram i sossehierarkin. Snacka om att patriarkala journaliststrukturer står nakna framför oss.
Just det, angående innehållet i Widars artikel: jag slutade halvvägs. Har läst delar av alliansens material, det får räcka.
"here we go again", det är alltid roligt att se ett RONALD REAGAN citat även på en mörk avkrok som denna...
"Man undrar ju lite om det kanske inte borde vara Andersson som omprövar sitt partimedlemskap"
Ja, det känns knappast som om någon majoritet av partimedlemmarna delar hans åsikter. Om ens någon.
Men nu kommer snart valfri dyngsprätt att skriva något sarkastiskt om att Ali som vänsterskribent använder ord som "Parti", osv osv.
Att en kommunist försöker vara rumsten det är ok, det är liksom inget konstigt i det. Esbati borde flytta österut och känna på verklig kommunsism och inte sitta tryggt i Sverige och raljera såsom han gör.
Hmm...
Förnyelse och nytänkande från sent 1800-tal? Men vänta nu! Skrevs inte Marx' Kapitalet då? Måste vara enpartistaten Esbati tänker på...
Jag vet inte vad Esbati pratar om. Men det gör inget för han är kommunist, och kommunister är onda för det sa min pappa.
Jag älskar det ordet! Varje socialdemokrats (och för den delen även Vägval Vänster) bästa vapen är just ordet regeringsduglig. Nej, om man ska sitta i en regering så måste man lyssna på DN:s ledarsida. Annars är man oduglig, konservativ. Leve, leve, leve demokratin!
Men hallå, det går väl inte bara att skåpa ut Anderssons text med några etiketter.
Det Andersson säger är att (s) inte tar itu med de centrala frågorna, framförallt arbetslösheten, utan att de förtränger dem.
Han säger också att "partit" ägnar sig åt inre stridigheter om föräldrarförsäkringar och liknande elitfrågor, istället för att göra något åt de stora problemen. Andersson påpekar att arbetslöshetsförsäkringen blivit en alternativ medborgarlön och inte en omställningsförsäkring som den är tänkt att vara (men som kräver en dynamisk ekonomi...).
Socialdemokratin behöver inte bara Widar Andersson utan borde också ha RIKTIGA kommunister som flåsade dem i nacken istället för knallpulverrevolutionärer som inte ser att det är stora problem med ekonomiska fundamenta, kommunister som kräver en svensk nyindustriell satsning och att de som har nycklarna - regeringen - gör något åt detta istället för den förnekelse av problemen som nu är rådande.
Widar Andersson har rätt i att socialdemokratin behöver en nystart för att kunna vinna valet. Problemet är dock inte inflytandet av fackliga intressen utan motsatsen. En socialdemokrati som lyssnade mer till fack och folkrörelser skulle också ha mod och kunnande att ta itu med de stora frågorna. Idéerna och förslagen finns nämligen redan.
Andersson avslöjar dock sitt ärende när han som första stora fråga tar upp att socialförsäkringarna förvandlats till "ett slags alternativ medborgarlön". Problemet bör rimligen inte vara att arbetslösa människor också kan försörja sig.
Istället för symptom bör socialdemokratin diskutera de verkliga utmaningarna. Två sätt att ta itu med arbetslösheten är dels gröna jobb och dels förkortad arbetstid. Dessa förslag drivs redan av socialdemokratiska rörelser som S-kvinnor och Broderskap.
Widar har antagligen fel i att valet kan vinnas i att försämra socialförsäkringarna. Den borgerliga kartellens tillfälliga framgångar bottnar i stort med ett mer allmänt missnöje, som bla handlar om arbetslösheten, men också nedskärningarna i välfärden, den orättvisa fördelningen, långsamheten i jämställdhetsarbetet, långsamheten i miljöarbetet, bristen på visioner, den inhumana hanteringen av flyktingar, bristen på kritik mot de mest nyliberala förslagen från EU.
I dessa frågar bör Göran Persson begära mandat för att göra mera. Redan idag finns det många inom socialdemokratin som villigt tar itu med utmaningarna.
Men Klas, hur kan du hävda att någon "avslöjar sig" bara för att vederbörande hävdar att det är ett problem att socialförsäkringarna blivit en försörjningsmetod istället för en omställningsförsäkring?
Är det i sin ordning att en stor del av arbetskraften hamnat vid sidan om den ordinarie arbetsmarkanden? Är det inte ett problem om systemet gör att folk förlorar pengar på att börja jobba?
Jag tycker att Persson ökat problemet genom att överlämna "arbetslinjen" till moderaterna och målat in sig i bidragstagarhörnet.
Vad som menas med "gröna jobb" begriper jag inte. Är det någon form av offentligt understöd till vissa företagsformer?
Och hur kan kortare arbetstid leda till fler jobb? Ska vi investera i kunskapskapital för att sedan ge det ledigt? Hur ska Sverige klara sig i konkurrensen med länder som Kina om vi tror att vi ska få fler i jobb genom att arbeta mindre?
Klas C... jag vänder mig lite mot formuleringen
'arbetslösa som ... kan försöjra sig'
Den typen av ordbruk ser man dessvärre ofta! Det är kanske bara ogenomtänkt, men även försåtligt och i längden destruktivt (och fraserna har säkert trimmats in mha av någon mediekonsult)
Poängen är just att de inte försöjer sig, utan är försörjda av de andra som genererar pengar och mervärden (i sanning inte så värst många i Sverige längre, precis som WA och SBL påtalat)
Och det grundar Alexander givetvis på den grymt sakliga och i efterhand klart sågade "utredningen" ´som presenterades i DN för säg 8 månader sedan?
SBL skriver: Och hur kan kortare arbetstid leda till fler jobb? Ska vi investera i kunskapskapital för att sedan ge det ledigt? Hur ska Sverige klara sig i konkurrensen med länder som Kina om vi tror att vi ska få fler i jobb genom att arbeta mindre?
Som jag skrev ser jag arbetslösheten som ett stort problem. Ett annat är att många jobbar för mycket och blir onödigt sjuka onödigt tidigt. Jag förnekar inte tillväxt, men det får inte vara det enda och överstigande målet.
Socialdemokratisk politik (åtminstone innan Widars och SBL:s förnyelse) handlar om att kombinera tillväxt med rättvisa och samtidigt se tillväxten inte som mål utan som medel till ett gott liv.
De senaste decennierna har vi sett en produktivitetsökning utan like inom industrin. Om vi ser på reallöneutvecklingen har denna bara marginellt gått till arbetarna. Istället har bolagen och därmed investerarna tjänat enorma pengar. En arbetstidsförkortning är ett sätt att få del av denna effektivitetsökning. Jag tror också att en arbetstidsförkortning skulle minska antalet olyckor och göra att många fler faktiskt orkar jobba till pensinonen.
Idag är medelåldern för pension i många yrken under 60 år. Vad tror SBL att det beror på? Tror Alexander att det bara beror på "incitamenten"? Vet Alexander hur låg sjukpensionen är för låginkomsttagare, de som har lägst reell pensionsålder?
Gröna jobb kombinerar en nödvändig omställning av ekonomin till ekologisk hållbarhet med att ge fler arbeten. och visst handlar det om offentliga investeringar då det privata inte verkar ta tag i det på egen hand.
Annat som behöver göras på arbetsmarknaden är att förbättra möjligheterna till omställning. Som det är idag ses många 50+ av både myndigheter och företag som förbrukade. Istället slussas de runt mellan meningslösa projekt. För några år sedan skedde en stor satsning på kunskapslyftet vilket var väldigt bra och verkligen lyfte många människor. Jag har svårt att se varför denna satsning dragits in.
Tveksamma slutsatser Klas C
Men iaf bra att du framför dem.
Men jag håller inte med om att kunskapslyftet var bra. Det kostade en herrans massa pengar, och det uppstod en massa halv- eller oseriösa företag som höll på med låtsaskurser åt AMU folk och andra. De skummade av en massa pengar, men inte gav det upphov till några nya bärkraftiga företag eller liknande.
Det hyfsade lite siffror i statistiken, och det brändes en massa miljarder, och det köptes in datorer och kurser .. och sen är alla tillbaks till samma ruta som innan ... dvs som vanligt när det skall göras en 'satsning' från sossehåll.
Noterar att Widar Andersson slutat lansera sig som underbarnet från Hassela, knarkarnas bäste vän. Det kanske blev lite pinsamt när missförhållandena och övergreppen mot de intagna på kollektiven avslöjades?
Nu är det alltså som socialdemokratisk "förnyare" vi ska ta del av hans "framgångsrecept".
I stort låter det som den vanliga borgerliga visionslösa dyngan. Dock har han en poäng i att socialdemokratin upplevs som ett parti som kört slut på bensinen.
Vad hvilja socialdemokraterma?
Ett parti måste vilja något, markera ut en färdriktning, inte bara kamrersaktigt förvalta ett status quo. Göran Persson kommer säkerligen att bli ihågkommen som en av kamrerspolitiker av stora mått, oslagbar i att sanera statsfinanserna, men sedan tog det stopp.
Socialdemokraterna har gjort ansatser för att lyfta miljöfrågorna, det kunde vara en intressant färdriktning. Sverige som ekologiskt föregångsland, den visionen skulle nog kunna entusiamsera en del.
Men så länge man kapitulerar för massarbetslösheten, skrämd till visionslös normpolitik och jakt på inflationsspöket, kommer man att stå svagt. Svenskarna vill ha en politk som ger jobb.
Såg för övrigt i Metro igår att Assar Lindbeck och Kjell Olof Feldt, av alla människor, börjat tala för nykeynesianism och expansiv ekonomisk politik för att komma tillrätta med arbetslösheten. Dvs det som vänstern sagt i 10 år typ.
När fan blir gammal blir han religiös..?
meningslösa AMS-kurser finns kvar. Kunskapslyftet var något annat som kunde vara de första stegen mot vidare utbildning, som gjorde att äldre kunde studera utan att behöva skuldsätta sig över öronen.
därmed kan jag passa på att damma av ett annat socialdemokratiskt förslag (drivs av s-studenterna), nämligen studielön på univiersitet och högskolor. Snacka om frihetsreform.
Klas ... inte varenda krona i kunskapslyftet förslösades helt utan nytta.
Vad jag säger är att det kostade en jäkla massa och efteråt, dvs nu, 'there is nothing to show for it'
Ja, (studie-) lön utan motprestation. Tror du att fler kommer utbilda sig till meningslösa saker och under längre tid? Eller tvärtom!
(retorisk fråga, Klas)
Mitt förslag är det rakt av motsatta: Låt folk ta vanliga banklån (istf CSN) möjligen med en slags garanti som tillhandahålls genom lagen. Men ett lån på affärmässiga villkor: Du lånar nu, för att betala en utbildning som leder till ett jobb, och där du kan betala tillbaks!
Att utbilda sig är dels kul och bildande, och det är dessutom en affärsplan!
Den dagen den sista punkten överges komemr vi att se en massa meningslöst studerande, och en massa följdkostnader för oss som fortfarande bär upp samhället .... (och betalar för stollerierna)
meningslöst studerande?
om det bara ska studeras sådant som du garanterat får jobb på, hur ska vi veta det, när konjunkturerna svänger, tex trodde många för några år sedan att civilingenjör var ett säkert yrke, men nu går många sådana arbetslösa.
ge också gärna exempel och möjliga urvalskriterier. är det yrken som biologer och miljövetare du syftar på? eller vilka?
Kul att du svarade så snabbt, Klas.
Jag är egentligen ointresserad av att diktera vad som kommer att vara bra utbildningar. Jag vet inte, och ingen annan vet heller.
I princip menar jag som idag, studera vad du vill, men var medveten om att det är en investering som skall betalas.
Biologer har ganska lätt att få jobb i Sverige idag, miljövetare troligen också. Men allt som oftast är inte det exakta ämnesvalet det som avgör karriären. Snarare förmågan att göra nåt bra!
Idag är det så att ekonomutbildningar som är absolut billigast att ordna, därför gör många mindre högskolor det. Behovet är helt ovidkommande, det är en suboptimering av statliga anslag.
Och många utbildningar har inte lärarresurser för att ge adekvat nivå. Då blir det lätt lite terapiövningar och grupparbeten och grupptentor.
Fast jag har inte lösningar på allt det som har skötts dåligt och slarvats och fuskats med i Sverige.
Jag tror att man kommer att börja genom att vissa människor får tillgång till kvalitet, de som kan betala för det. Och de som itne bryr sig eller inte har råd får fortsätta som idag. Det blir dessvärre lite gammalt klasssamhälle igen.
I en post längre upp får du höra ett antal vänsteranhängare som menar att man skall ta bort krav och kvalitetsjämförelser rakt av, hela vägen upp till Universitetet (och sannolikt även där). Istället pratas det om att där finns så mycket annat som också är värdefullt, utöver att kunna språk och matematik.
Fan tro't! All kunskap är viktigt. Förmågan att hantera kunskap är väldigt viktigt! Viss kunskap inhämtas lämpligen i skolbänk. Annan inte. Eller så går den inte att värdera eller mäta på samma sätt! Men att det skulle vara ett argument för att inte bedriva den undervisning man gör på seriöst sätt och ställa upp tydliga nivåer som skall uppnås är förstås bara nys! Vänsterargumenten här handlar mest bara om: Du är lika mycket värd om du inte gör läxorna tycker vi, så varför göra dem!
Det är skönt att det är någon som försvararar det lilla socialistiska vårt parti har kvar, trots att det är på en blogg och att det är en kommunist utanför partiet.
Jag har nog mer gemmensamt med dej än med den där Widar då jag är en av de sossar som längtar efter socialismen som har gömts bort någonstans. Göran räckar den där Widar är droppen över bägaren
Skicka en kommentar