lördag, juli 16, 2005

Nuder kinkig i intervju

Pär Nuder är ledsen över att han inte får leka lika mycket med de andra, större, pojkarna, när det ska vara möten med EU:s finansministrar. Han kallar det ”politiska konsekvenser”.
– Den minister som märker detta är jag som finansminister, säger han. Det märker inte statsministern i Europeiska rådet eller mina svenska kollegor i andra ministerråd; men jag märker det väldigt tydligt.
Det tycks ha gått finansministern förbi att folkomröstningen om EMU just handlade om politiska konsekvenser av ett svenskt deltagande, och att beslutet grundades i en politisk önskan att Sverige inte skulle smeta ned sig ännu mer i den antidemokratiska nyliberala sörja som EMU-konstruktionen badar i. Sen borde ju Nuder vara glad över att de ljusa makroekonomiska siffror han berömmer sig av i presentationer, hänger nära samman med att Sverige inte bär den ännu tajtare tvångströja som euron hade satt på den svenska ekonomin. Men det är klart, det är tråkigt att inte kämpa för att få vara duktig, men ändå inte få creds av grabbarna vid bordet. Vi andra får nöja oss med att konstatera att det var ett klokt beslut att stå utanför. Sorry Pär.

8 kommentarer:

Wille sa...

EMU är inte nyliberalt, det är ett korkat politiskt projekt. Mest korkat.

Anonym sa...

EMU är nyliberalt och korkat.

-Stefan

Tobias Lindberg sa...

Japp, EMU är nyliberalt och korkat!

Anonym sa...

Statlig reglerad räntepolitik och ett gigantisk statligt valutamonpol.

Låter det nyliberalt?

Gustav sa...

NeoLiberal

Märkligt när de flesta EMU förspråkare brukar påsåt att EU inte äns har ambition att bli en stat, så har du plötsligt insett det, roligt :D

Anonym sa...

Tja, svensk EU-politiks främsta mål verkar visst vara att inte förstöra den goda stämningen vid möten och middagar. Klart Nuder är besviken när det misslyckas.

/B

Anonym sa...

Neoliberal agenda, Wille Faler mfl.

Vad är din syn på existensen av en valuta, och en (tex) centralbank som har till uppgift att uppräthålla dess värde?

Hur skulle en (ny)libral gemensam betalningsform vara beskaffad om den inte sköttes av en central aktör (motsv 'stat') inom vilken samma betalningsmedel skulle tillämpas?

Anonym sa...

Engst (Dibbuk?)

Det är säkert sant, men hur skulle ett nyliberalt betalningsmedel vara funtat!?

Ok, guld, men det är inte så praktiskt. Så vad annars?