torsdag, juli 14, 2005

Och nu: Iranspåret

Fullständigt makalöst. Attacker i norra Irak skylls nu på ”iransk inblanding”. Passande. Men ännu bättre: Rumsfeldt gör samtidigt svepande ”kopplingar” mellan det senaste bombattentatet i Israel – och Iran!
"I wouldn't want to suggest that I know about the attack today, but clearly that's been one of the stated and continuous purposes of Iran, to harm Israel"
Alltså: det finns inget att säga, men vi flaggar för Iran i alla fall, för det verkar vara en bra tidpunkt att göra det. Hitler klädde i alla fall ut några till polacker för att få en förevändning att attackera. I medieåldern behöver man bara hålla presskonferens och harkla lite. (Vifta med en tom burk i FN kan också vara bra, om man är på det humöret).

Nimmo påpekar för övrigt märkligheten i anklagelserna om iransk inblandning i norra Irak just nu via just Ansar al-Islam.

(Tack till Camilla I-F).

22 kommentarer:

Anonym sa...

Ali det är inte så konstigt egentligen. Iran pungar ut med stora summor till islamiska jihad och hamas. varför ska de inte ses som delansvariga?

Wille sa...

"Då har jag beräknat antalet oskyldiga offer för USA:s terrorkrig i Irak till 50 000."

Och hur många av dessa har dödats av diverse terro.. ursäkta "modiga motståndsmän"?

Anonym sa...

the word Northern Iraq is an offend to the Kurds, Please use Kurdistan or Southern Kurdistan instead of northern iraq.

Anonym sa...

I Ali Esbatis och Jinges värld, där verkligheten aldrig kommer på besök, är det värsta som kan hända att man håller två tysta minuter eller att Lars Leijonborg. (Tänk om Leijonborg i ett tal skulle hålla en tyst minut *ryser*)

Att oskyldiga människor dödas är inte ett problem. Det ursäktas med en konstig argumentation om historiska oförätter.

En av anledningarna att vänstern är på tillbakagång tror jag just är detta smalnande perspektiv som tangerar sekterism. Akademiker-vänstern lever helt enkelt i en värld där få sympatisörer ansluter sig. "Lovar du att du inte blev ledsen över de döda i Londons tunnelbana? Bra välkommen som medlem".

:Sosse

Anonym sa...

Sosse:
I sådan fall är det en värld som ett flertal sossar ansluter sig till. (http://www.arbetarbladet.se/opinion_article.php?id=320839&avdelning_1=103&avdelning_2=122)
Det handlar inte om att inte bli ledsen när man ser hur oskyldiga dödar. Det är alltid fruktansvärt.
Men man samtidigt som man blir upprörd och ledsen måste man få lägga fram ett vettig analys av bakgrunden och varför detta händer.

Och självklart ska man bli upprörd när Lars Leiojnborg uttnyttjar det hemska som hände i London för att förflytta den politiska dagordningen åt det bruna hållet.
För vänstern har det alltid varit självklart att stå upp för demokratin, och att alltid kämpa för att utveckla demokartin. Då är det självklart att vi inte kan sitta tysta när Fp uttnyttjar terrorbombningar för att försämmra de demokratiska rättigheterna i Sverige!

Wille sa...

"För vänstern har det alltid varit självklart att stå upp för demokratin, och att alltid kämpa för att utveckla demokartin"

Pop-Quiz:
Hur många liberala totalitära diktaturer har existerat i världshistorien?

Hur många socialistiska totalitära diktaturer har existerat i världshistorien?

Anonym sa...

Ali hoppas visst att andra inte skall märka att han cencurerar!

Anonym sa...

"Och hur många av dessa har dödats av diverse terro.. ursäkta "modiga motståndsmän"?"

Hur många av dessa skulle överhuvudtaget ha dött om det inte varit för USAs invasion? Att invasion leder till blodigt inbördeskrig hade USA redan kunnat slutleda sig till av Vietnam.

Wille sa...

"Hur många av dessa skulle överhuvudtaget ha dött om det inte varit för USAs invasion?"

Antagligen minst lika många, Saddam var inte direkt dålig på att ta kål på sin egen civilbefolkning i rätt rask takt.

Anonym sa...

"Antagligen minst lika många, Saddam var inte direkt dålig på att ta kål på sin egen civilbefolkning i rätt rask takt."

Det där är ett påstående taget rätt ur luften Wille. Jag trodde du var lite seriösare än så.

Ingen förnekar att Saddam var en hård diktator, men att motivera anfallskrig till varje pris med att "de civila hade säkert dött iallafall" är helt huvudlöst.

Anonym sa...

"Att man fördömmer invasionen känns helt OK, men att gå från att fördömma nämda invasion till att _försvara_ "motståndsrörelsen" känns väldigt främmande."

Det är rätt svårt att veta hur man ska förhålla sig till de här motståndsmännen eller terroristerna eller vad man nu vill kalla dem. Naturligtvis så kan man på goda grunder fördöma deras ideologi och metoder. Uppenbarligen är de inga vidare trevliga killar sett som helhet. Men de har onekligen internationell rätt på sin sida när de bekämpar en ockupationsmakt. Däremot inte när de riktar terror mot civila mål.

Anonym sa...

Saddam Hussein hann under sin tid vid makten döda drygt en miljon irakier och knappt en miljon iranier.

Idag dör det färre människor i Irak än vad det gjort under de senaste 35 åren. Det tycker jag är bra då min respekt för människoliv är större än mitt USA-förakt.

Jag förstår att för Esbati, Jinge och Staffan W är fallet det omvända.

Lennart sa...

Bush-regeringens dilemma i Iran är att man väldigt gärna skulle vilja få till stånd ett regimskifte men man har inte de resurser som behövs för att invardera landet. Även om man lyckas dra tillbaks 100.000 man från Irak nästa år så är det helt uteslutet att man skulle kunna invardera Iran. Man har helt enkelt inte de styrkor som behövs.

Vi kommer att höra mycket mer om Iran från Rummie och andra under de närmaste månaderna.

Anonym sa...

"Saddam Hussein hann under sin tid vid makten döda drygt en miljon irakier och knappt en miljon iranier."

Något att backa upp de siffrorna med?

Den här rapporten, (från USAs War crime ambassador btw, hehe)talar om mellan 100000-250000 civila dödsoffer som kan lastas på Husseins konto, och då räknar de in krigföringen i Iran.

http://www.fas.org/news/iraq/2000/09/iraq-000918.htm

Intressant är också, som rapporten påpekar, att Saddams brott mot mänskligheten pågått under lång tid, även på den gamla goda tiden när han var USAs bästa arabkompis i regionen. Den här nyväckta ivern att störta Hussein har nog inte lika mycket att göra med hans brott mot mänskligheten som hans brott med USA som allierade. Plus naturligtvis det faktum att Irak har en hel jävla massa olja, nu när USAs källor förutspås sina inom en snar framtid.

Anonym sa...

Om Iran i Iraq vet jag inget, men att Iran finansierar Hizbollah, bland andra grupper, och har gjort det i många herrans år vet vi. Och ja, Iran har uttalat officiellt att Israel måste raderas från kartan.

Detta kan inte vara nyheter för Ali. Jag säger dock inte att detta inte är strategiska uttalanden från Rumsfeldt.

Anonym sa...

Vad har Ni för problem egentligen, på gårdsplan finns en trasig pump, taket på uthuset behöver lagas, fru Svensson i granngårn är ensam och behöver sällskap. Jämt pratar Ni om det trasiga i Iran, Irak eller någon annanstans där Ni inte kan åstadkomma ett dugg mer än snack. Kom hem kratta gårdsplan hjälp fru Svensson laga den trasiga pumpen. Eller är det så att det är kul att vagga om ditt och datt och sen gå och ta en öl som på 60 talet.

Anonym sa...

Nej, men när de borgliga politikerna använder bombningarna för att lyfta fram en politik som innebär försämringar av våra demokratiska rättigheter, då bör en vänster värd namnet protestera.
Att Lars Leijonborg är en tönt är visserligen sant, men hans åsikter har fått genomslag, och de bör motarbetas.

Anonym sa...

Som jag sa blir det lite löjeväckande:

Dels att upp just Lejonborg,
dels att ta upp vad han sa i ett Almedalstal,
dels för att de borgerliga är och länge har varit i opposition,
dels för innebörden i det han faktiskt sa, och
dels för att i stort sett all inskränkning av 'demokratiska rättigheter' kommer och har kommit från vänsterhåll.

Anonym sa...

> Den här rapporten, (från USAs War
> crime ambassador btw, hehe)talar om
> mellan 100000-250000 civila
> dödsoffer som kan lastas på Husseins
> konto, och då räknar de in
> krigföringen i Iran.
>
>http://www.fas.org/news/iraq/2000/09/iraq-000918.htm

Gör de? Jag hittar bara uppgifter om folk som blivit dödade av krigsgas (10.000, hälften i Iran-Irakkriget), "Anfalkampanjen" mot kurder (50.000-100.000), Kuwait (1.000), upproret efter Gulfkrig90 (30.000-60.000) och dödande av politiskt oliktänkande (10.000) i den rapporten. Vad missar jag?

Anonym sa...

Som sagt vad sysslar Ni med ? gafflar om Döda i 3 världen .. då lär ni kunna hålla på tills Ni blir gamla gaggiga gubbar finns det inte trevligare saker att syssla med. För om 40 år lär det vara likadant Amerikanska ungdomar luras att åka både hit och ditt och leka fredsmäklare och Svenska ålderhem har fått nya sura gubbar som sitter och muttrar på varandra bara och vrider vridna huvuden gemensamt när unga fina går förbi i salarna.

Anonym sa...

"Gör de? Jag hittar bara uppgifter om folk som blivit dödade av krigsgas (10.000, hälften i Iran-Irakkriget), "Anfalkampanjen" mot kurder (50.000-100.000), Kuwait (1.000), upproret efter Gulfkrig90 (30.000-60.000) och dödande av politiskt oliktänkande (10.000) i den rapporten. Vad missar jag?"

Om du hade orkat läsa hela rapporten så hade du hittat den totala sammanräkningen av döda som de lägger på Saddams konto längre ner.

Jag väntar för övrigt på att du backar upp dina 10-20 gånger högre siffror med någon källa!

Anonym sa...

"För vänstern har det alltid varit självklart att stå upp för demokratin, och att alltid kämpa för att utveckla demokartin"

Mycket tveksamt påstående, det första. Rakt upp och ner fel hävdar jag nog, oavsett var man drar gränsen för vad som kallas 'vänster'.

'Utvecklandet' har väl mest handlat om att komma över annans egendom. Även det en besynerlig ståndpunkt.

Att kritisera det Lejonborg säger är helt OK. Påståendena både här, och i strängen innan är dock mer än lite lätt absurda. Lejonborg av alla politikertöntar!? Att Lejonborg skulle utgöra en 'samhällsfara', att 'språkkunskaper' som rekvisita för medborgarskap skulle dra åt den 'bruna hållet.

Herregud, är det de bästa argumenten vänstern här har att komma med?

'Vi vill att borgerliga politiker håller tyst nu och inte pratar om bombningar, eller terror, för att vi till vänster tycker det blir så obehagligt då'