torsdag, juli 14, 2005

Svunna tider åter

I London pågår brottsutredning. Just nu pekar den – eller det vi får veta via medierna – på att attentaten genomförts av några vilsna brittiska ungdomar – ”pakis” som delar livssituation med miljoner andra. Tugget om världsomspännande nätverk av välorganiserade skäggubbar fortsätter dock att broderas ut och läggas fram som sammanhållande bild av läget.

Det borde vara enkelt att se, att det absolut sämsta som kan hända nu, om man vill minimera händelser av det inträffade slaget, är att radikaliserade, frustrerade, förnedrade unga män runt om i Västvärlden just ges en världshistorisk mission av makthavare och medier i våra länder. Ondskefulla planer behöver nu inte samordnas i hemliga möten i afghanska öknen, utan genom att man tittar på TV-nyheterna hemma i sin ghettolägenhet. Men det är förstås inte instrumentellt att begripa detta, om man vill sälja in inskränkningar av medborgerliga fri- och rättigheter till medborgarna – utan att det på något sätt ökar möjligheterna att stoppa terrorattentat, snarare tvärtom. Det handlar, som jag skrev tidigare, om att passa på.

I spåren av Londonbomberna fortsätter därför trevligheterna att staplas på varandra. Två speciella länder utmärker sig lite extra. I Italien har man genomfört massrazzior mot ”islamistiska radikaler”. 174 har gripits enligt DN. De har inte ”formellt anhållits” men hörde tydligen en grupp på ”över 400 personer som höll på att kontrolleras”. Nu visar de italienska myndigheterna fortsatt innovativ anda, och vill bland annat att misstänkta för ”terrorbrott” ska kunna förhöras utan advokats närvaro. Säkerligen för att skapa ett vänligare, mer ostört samtalsklimat. I Tyskland kör man också hårt. Myspartiet CDU/CSU som ligger bra till för att vinna det utlysta nyvalet, kommer med flera sköna förslag i sitt valmanifest. Bland annat att militär ska kunna sättas bistå i polisiära åtgärder.

Vi har bara gått och väntat. Två stora europeiska nationer återknyter banden med goda nationella traditioner –med ”their finest moments”. Den europeiska demokratin vilar i trygga händer.

---
(Se också ”Winning the super-successful war on terror: President Bush’s statement following London transit bombings”, på whitehouse.org)

6 kommentarer:

Anonym sa...

En idyllisk radhuslänga i Leeds är knappast ett "ghetto" bara för att det bor pakistanier där. Men det är klart, när verkligheten inte stämmer överens med den egna analysen får man ta till lögner.

Anonym sa...

"Det är beklagligt att vänsterintellektuella inte längre identifierar sig med förnuft och framsteg utan traskar patrull med diverse mörkermän, nationalister på Balkan, fundamentalister i arabvärlden bara för att dessa grupper delar deras antipati mot en kapitalistisk och liberal västvärld. När man går till sängs med sådana kamrater så är risken stor att man vaknar upp i Tora Bora- bergens grottsystem, akterseglad av framtiden."

konfliktforskaren Per Bauhn SR P1 "Obs" 30/5 2003

Anonym sa...

Väl skrivet Ali! Du har rätt som vanligt.

Anonym sa...

"Det är beklagligt att vänsterintellektuella inte längre identifierar sig med förnuft och framsteg utan traskar patrull med diverse mörkermän, nationalister på Balkan, fundamentalister i arabvärlden bara för att dessa grupper delar deras antipati mot en kapitalistisk och liberal västvärld."

Till Jan Myrdahls försvar får man väl säga att försvarandet av mörkermän går som en röd tråd genom hans politiska gärning. Den mannen tar snålblåsten rakt i ansiktet ;)

Utöver honom vet jag inte så många vänsterintelektuella som passar in i ovanstående beskrivning.

Anonym sa...

Jag reagerade också (som inlägg nr 1) på förenklingarna som Ali redovisar här.

Först lägger han ut texten om vilka självmordsbombarna INTE har pratat med och var (inför attackerna), vilket är uppseveckande clairevoyant i sig.

Därefter får vi veta att sådana bombdåd underblåses genom att politiker mfl står i TV rutan och med veckad panna levererar sina sedvanliga harranger om att man skall ta terrorhotet på allvar.

Påpekas bör att i fallet London kom alltså bomberna innan TV-talen om 'hårdare tag', och även innan reaktionerna i Italien och Tyskland.

I Tyskland är det fö bara att CDU/CSU ligger bra till i ett ev nyval som stör Ali. Att Italien håller ett öga på misstänkt terrorversamhet/planering är inget som kan eller skall undvikas. Att bli oskyldigt misstänkt och undersökt eller utsatt för husranskakan är inte det minsta trevligt (och sånt sker i alla samhällen).

Företräder man hat- och våldsideologier öppet, och även är misstänkt för andra brott ökar givetvis möjligheten att farbror blå knackar på.

Lite rörande är Ali's vurm för rättssäkerhet, enskildas rättigheter och individers intergritet. Den delar jag fö helt. Men jag ser varken han hanterar sakfrågan här, eller att denna vurm sträcker sig till den lille mannen generellt, allmänheten som i de flesta samhällen övervakas bra mycket mer i detalj.

Idag får vi för övrigt läsa i tidningarna om att teorin om spontan-terror som katalyseras av TV tittande i radhuslängan hos vilsna förnedrade män inte verkar vara huvudspåret längre. (Både skägg, och resor till Afghanistans grannland verkar ha förekommit)

Alvslutningsvis vill jag påpeka att Ali ömsom klagar på medierna och att vad de skriver om som oftast bara handlar om att vränga en produkt (~nyheter som underhållning) utan research eller sammanhangen klargjorda, och ömsom tar deras beskrivningar av verkligheten som fakta och underlag för att kunna utkasta sina bannbullor mot alla som 'har fel' 'är korkade' är farliga' osv. Kort sagt alla som man skulle 'behöva ta hand om' på något sätt för att hans goda samhälle skall kunna uppnås

Anonym sa...

Nåja, Ali är troligen ateist och har bara skäggstubb. Skickade han ändå inte pengar till terrorister?

/B