torsdag, juli 21, 2005

Slaskjournalistik - en lek vi betalar för

Leif Pagrotsky är under veckan ställföreträdande regeringschef. Under somrarna är endast vissa regeringsmedlemmar i tjänst som en sorts jour, och den närvarande minister som är i tjänst och suttit längst i regeringen leder regeringsmötena . En rutinmässig och odramatisk händelse. Men nu lever vi i hets- och klettider. En nyhet är i princip ingen nyhet om den inte innehåller en udd mot regeringen, socialdemokratiska partiet eller vänstern.

Aftonbladet hittar alltså en för medborgarna utomordentligt intressant vinkel: att Pagrotsky deltar i några underhållningsprogram under denna vecka.

Ärligt talat – vad fan är det här?

”Det borde ha varit en svettig vecka”, skriver Aftonbladets reporter. Varför det? Vem skulle bli gladare av att Leif Pagrotsky istället satt och häckade på sitt rum på kulturdepartementet? Skulle det vara bättre om han tog krafttag för att påpassligt köra igenom några ”skarpa beslut” med bara fem-sex personer närvarande och inga underlag från beredande organ? Och så det obligatoriska mantrat om ”på skattebetalarnas bekostnad”. Vi ska alltså bli upprörda över att ministern åker till sitt TV-deltagande ”på skattebetalarnas bekostnad”. Men regeringsledamöterna reser alltid ”på skattebetalarnas bekostnad” – eller ska Svenskt näringsliv sponsra? I uppdraget ingår att vara ute i landet och göra olika saker som de blir tillfrågade om, i egenskap av ministrar. Man kan förstås tacka nej till vissa saker och ja till vissa. Men i en medieanpassad tid så blir det närmast ett krav på kända politiska företrädare att vara med på andra saker än riksdagsdebatten. (Och Pagrotskys egna svar på de märkliga frågorna är faktiskt bra, liksom dem han ger i intervjun i Metro idag).

Betydligt mer problematiskt är det med alla de ljusskygga, icke-folkvalda makthavare vi har som inte deltar i lekprogram, utan istället leker med våra liv utan att vi har någon som helst möjlighet att påverka dem.

3 kommentarer:

Peter Björkman sa...

Visst. Håller förstås med. Dock tycker jag att de folkvalda bör ransonera sina inhopp i ren underhållningsteve.

"Amusing ourselves to death" skrev Neil Postman om vår relation till TV-mediet, ett medium han menade är ultimat för reklam och lätt underhållning.

Bra politik är enligt mig inte konsumtion av tv-underhållning. Det är att delta själv också.

Anonym sa...

"Betydligt mer problematiskt är det med alla de ljusskygga, icke-folkvalda makthavare vi har som inte deltar i lekprogram, utan istället leker med våra liv utan att vi har någon som helst möjlighet att påverka dem."

Skulle inte skada med lite mera konkret information om vilka du menar! Det låter som du syftar på ledare för kriminella mc-gäng, baltiska maffiagruperingar eller dyl. Eller kan det möjligtvis vara så att du syftar på företagare, direktörer och kapitalister? Förklara gärna vad och vilka du syftar på!

Anonym sa...

Vill du inte betala för slaskjournalistiken så konsumera inte den.

Marknaden styr privat journalistik Ali, det borde de ha lärt dig på Handels.