torsdag, juli 21, 2005

Ny standard för rapporteringen

Precis som igår:

Regeringen och samarbetspartierna föreslår 3500 nya högskoleplatser. Ett beskedligt, men framåtsyftande och offensivt förslag i ett land som behöver fortsätta att öka andelen högskoleutbildade, bland annat för att ligga i tätklungan för kunskapsintensiv produktion. Men på radionyheterna inleds ett inslag om förslaget så här: ”Regeringens och samarbetspartiernas satsning får hård kritik från många håll”. Inslaget innehåller inte ett ord om satsningen, utan består till hundra procent av kritik. I morse fick Jan Björklund det huvudsakliga utrymmet, för att prata om att regeringens politik bara var till för att dölja arbetslösheten. Ingenting får komma fram om att borgarnas politik i frågan har byggt och bygger på en unken, reaktionär syn på utbildningen, som går ut på att högskoleutbildning ska vara något exklusivt för de fint och rikt födda.

Sen utser regeringen ny chef för AMS, och rapporteringen går helt och hållet ut på att Fredrik Reinfeldt lägger ut texten om regeringens ”misslyckande” med jobben!!

Fair and balanced. Schysst medieklimat. Medborgarna får bilda sig egna uppfattningar.

Jag upprepar det jag skrev för några veckor sedan: jag hoppas att sossarna och vänstern inser att den här valrörelsen måste föras bara delvis mot borgerlighetens partier. De svåraste motståndarna är dels Svenskt näringsliv, dels etablerade medier. Det går att vinna – om man inser detta och har ett tilltal som inbegriper den här konflikten (alltså: helt enkelt diskuterar medieproblematiken med medborgarna) och som vänder sig direkt till människor. Färre pressmeddelanden – fler torgmöten.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Sen tänkte jag göra ett påtalande (angående högskoleplatserna och AMS, inte rapporteringen):

Att Sverige skulle ha för få högskoleutbildade människor är ytterst tveksamt.

Vad Sverige framför allt saknar är arbetsplatser där folk (akademiker likväl som andra) kan göra ett jobb som genererar mervärden. Vi saknar helt enkelt företag som går med vinst. Om sådana företag se'n efterfrågar högsoleutbildade så gör de väl det, men först måste ju företagen uppstå och växa.

Ang AMS, det är en gigantiskt kvarn för systematisk värdedestruktion, kapitalförstöring, sedelförbränning. Den både förbränner och förbrukar oerhörda resurser (storleksordningen 70-100 miljarder/år). Inget positivt kommer ur detta.

Sen att avsaknaden av arbeten (dvs näringsverksamhet) är Sveriges stora problem vet tom sossarna om. Det är klart att de försöker dölja så mycket som möjligt av det, och AMS och utbildningar som inte leder till riktiga jobb är två metoder att 'snygga till' siffrorna, och skjuta problemet förbi ett stundande val.

Problemen kvarstår dock, gropen man gräver blir djupare, och det blri svårare och svårare att komma på planmark igen. Dessutom återkommer valen hela tiden.

Anonym sa...

Jonas
Här är jag igen
Du skriver att vi saknar företag som går med vinst.. det är inte sant .. alla företag lever ett år i taget och Du kan ge Dig på att lever dom två går dom med vinst.
Sen är det en stor villfarelse att det finns ett samband mellan vinst och anställning av akademiker ..det finns inget sådant samband. vad jag inte förstår är vad Du hämtar Dina kunskaper om hur man driver företag ifrån.

Vh K A S

Anonym sa...

Hej igen själv KAS

Ja, vi behöver fler företag som går med vinst, och som kan skapa mervären bla genom anställdas arbeten.

Men nej, riktigt så som du säger funkar det faktiskt inte. Företag lever inte ett år i taget, men måste redovisa sin ekonomi varje år, varje kvartal tom om de är publika aktiebolag.

Det finns månag företag som aldrig har gått med vinst, det finns ännu fler som sammalagt över sin existens inte har gått med vinst. De får finansiera sig genom lån och/eller ägartillskott. Ericsson tex gick med brakförlust i flera år. De överlevde bara genom en gigantisk nyemission, de tillfördes 30 miljarder kr, det innebar en halv miljon per anställd!

Men om de inte genererar vinst till slut, försvinner de, konkurs eller likvidation (visst, de kan hoppas på att bli uppköpta också, men det ändrar inte ekvationen)

Jag skriver faktiskt inte om hur man driver företag, jag bara säger att om dom inte nånsin ger mer vinst än det har kostat att ta dem fram dig är det också penningförstöring (dock frivillig sådan om det är ett privat företag).

Min poäng var just att en akademikertitel (som kostar ganska mycket) inte på något sätt skapar en vinst (genom själva diplomet). Om inte de förvärvade kunskaperna är sådana att där skapas mer värde (och sen vinst) än det titeln kostade var även det kapitalförstöring.

För de flesta akademikerna idag är det väl redan så, de förlorar totalt på sina studier, även om de får jobb.

Anonym sa...

Ojdå KAS ...
Jag är på intet sätt avvog mot vare sig akademiker, städare, eller styrelserum. Det har nog missförstått helt och hållet!

:-)

Läs vad jag skrev en gång till. Om du fortfarane tycker det var oklart, återkom då.

Anonym sa...

Jo bra att du fått upp ögonen för medievridningen. Desssvärre har ju inte sossarna det. Då skulle de väl fan i mig snarast se till att fixa en motviktstidning åtminstone. Dessvärre är ju samarbetspartierna s, v och mp rätt skickliga på att spoliera sina egna väljares förtroende i kommuner inte minst. När vänstern försvarar offentlig sektor blundar de ofta för hur dåligt den funkar. Man spelar borgarna i händerna på ett sätt som vänstern inte verkar vilja inse och än mindre diskutera.Tyvärr ser det rätt kört inför valet, om inte vänsterpolitikerna tänker om ganska radikalt...det gäller att släppa rätt mkt på den kommunalpolitiska prestigen och våga ställa sig på människornas sida istället för att bara vara en maktapparat...
Detta kommer man inte runt med torgmöten och utrikespolitik...

Anonym sa...

En slutsats man kan dra är iaf att KAS är ett riktigt fullblodsstyrelseproffs med både akademiska meriter och politiskt korrekt inställning ...
yeahhh!!!

Visserligen saknar majoriteten av svenska företag styrelserum men det har väl inte med saken att göra!? Vänsterstyret i Sverige har ju alltid prioriterat storföretagen och storfinansen.

Anonym sa...

Leo
Godkänd passning

Så här är verkligheten
8 årig folkskola, aldrig satt min fot i ett styrelserum och sjupensionär efter två svåra hjärtinfarkter som ej går att åtgärda, till slut ingen akademisk examen.
VH / K A S
PS: fast det kanske var för privat och ointressant

Varför? sa...

Är inte tillräckligt insatt så jag borde kanske inte uttala mig men är det inte så att Ericsson gjorde rekordvinst i år men ändå drar ner på arbetstillfällen för att ”timmarna per telefon” som de sa på Rapport igår, har dragits ner. –Så att företag som går med vinst anställer fler är väl ett rätt onyanserat synsätt?
Nr 2. Till anonymous, det är sant att politiker föraktet är utspritt och om det har med medias rapportering eller politikernas sätt att möta upp mot folket låter jag vara osagt. Men faktum kvarstår att när man anställer fler inom den offentliga sektorn skapar man fler människor med köpkraft vilket alltid gett positivare ekonomisk utveckling i Sverige i helhet.
Håller med om att vänstern gått på högerpolitiken där men att de skulle blunda för hur dåligt kommunalpolitiken funkar skulle jag inte vilja påstå då man får påtryckningar inte minst från nytt vårdparti.
Visst behöver vänstern motkraft mot höger –rapportering, TV4 är högerliberala (ägt av Bonnier), SvD, Tv8 (Superliberal), Global Axess (TV –program och historisk tidsktift), Tv 3 kan man anta är höger (ägt av Stenbeck), Femman lika så och så vidare, så Hans, Jag tror det är tvärt om va?

Varför? sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Varför? sa...

Faran är dessutom, om det blir högerregering, att högerpropagandan får stå oemotsagd.
Det är inte en ”fri marknad av idéer”.
Högerns politik och argument är lätta att angripa samt övervinna genom argumentation när man har kanaler för det, men när vänstern inte har några breda kanaler för sådan information kan högern manipulera nyhetsflödet att uppfylla dess ändamål (ex.USA).

Anonym sa...

Hej Kjell/KAS,
Jo du bjöd på det, jag kunde bara inte låta bli att slänga ur mig de där .-).
Du ser "man ska inte dömma hästen innan man har skådat honom i munnen" eller hur det nu hette.
Frånsett dina hjärtbesvär får man ändå känslan att du har klarat dig hyggligt ändå, trots avsaknad av akademiskexamen och styrelseplatser.
Personligen anser jag det rätt ointressant vilka akademiska meriter en person har ... det viktiga är vad han/hon åstadkommer,
det räcker inte att ha ett diplom att visa upp.