tisdag, juli 26, 2005

Språk på glid

PM Nilsson – som gärna kallar sig ”liberal” – producerade ett helt batteri av nyspråkliga eufemismer i en P1-diskussion om terrorism idag. Inskränkningar i en mängd demokratiska fri- och rättigheter presenterades som att ”de europeiska staterna har moderniserat sina rättssystem”. Att kalla planer på att bura in människor i tre månader utan rättslig prövning enbart på anmodan av polis för hot mot demokratin kallade han ”alltför kitsligt”. Det värsta han kunde komma på som USA har gjort på sistone, ”överdrifter” som han kallade det, var att man ”skötte Afghanistankriget sådär”. Själv tycker jag att PM Nilssons förslag var ”lite jobbiga”.

Och så här säger Tony Blair om nya befogenheter för polisen:
"Det är enkelt, de måste för göra det de behöver för att skydda allmänheten"
Läs: Precis vad som helst kan accepteras. Kommer att accepteras. Enkelt, var ordet.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Många kallar sig liberaler men få är det.

Libertarian Party - the party of principle.

All your freedoms, all the time!

Anonym sa...

Skrämmande vad "liberaler" kommer undan med idag. Personligen kan jag inget annat än att hålla med herr Esbati även fast jag knappast delar några av hans åsikter i övrigt.
Vi lever i konstiga tider.

Anonym sa...

Sveriges socialistiska regering har med hjälp sina stödpartier länge bedrivit en politik som bl a innebär att HIV-positiva och asylsökanden kan låsas in i flera år utan rättegång och prövning. I båda fallen har man fått skarp kritik av såväl internationella människorättsorganisationer som PM Nilsson. Men dessa avfärdas som vanligt med olika epitet som alla innehåller ordet "liberal".

Men det är klart, i dessa fall kan man inte pressa in kritik mot kapitalismen, Bush, Blair eller EU, vilket ju är de enda skälen till att vänstern alls bryr sig om kritisera brott mot de demokratiska fri- och rättigheterna.

Anonym sa...

sveriges så kallade socialistiska regering är långt ifrån bra.

ali borde jobba sig upp till statsminister.

daniel sa...

Sveriges så kallade socialistiska regering är dessutom långt ifrån socialistisk. De har ju genomfört moderaternas partiprogram i snart två årtionden.

anon sa...

Alexander:

Lite kul när dte gäller flyktingpolitiken är ju att det är axeln (s) och (m) som kommit överens om vad som ska gälla. Visst kan man tycka att vänsterpartiet borde sätta press på regeringen för att humanisera flyktingpolitiken men ansvaret för asylpolitikens innehåll ligger på (s) och (m), ingen annanstans.

Anonym sa...

Daniel,

Moderaterna förordar idag ett skattetryck (bara i retoriken än så länge, aldrig testat om de verkligen genomför det) som Ingvar Carlsson skulle ha fördömt som alldeles för högt!

Ni socialister är för tragiska. Ni vill ha det bättre, bättre lön bättre vilkor, bättre jobb, osv. Och det enda som verkligen skulle kunna leverera det åt er är om där funnes fler arbetsgivare att välja bland, så att dessa var tvungna att konkurera om er med just bättre villkor!

Nå? Varför är det så roligt för oss andra, som inte är socialister?

Förstår ni det?

Anonym sa...

Gulag, kubas fängelser, Pol pots arbetsläger etc låter inte heller så kul... (men, det är så det blir ifall kommunisterna får styra...)

Anonym sa...

Alexander:
Du är så generaliserande och så okunnig att jag häpnar, i inlägg efter inlägg gör du bort dig.

Socialdemokraterna har visserligen kallat sig "socialister", fast det vete 17 om man gör det numer, i varje fall för man idag en rent borgerlig politik ("light" möjligen) eller vad kallar du avskaffande av arvs- och gåvoskatt? Eller att sätta inflationsbekämpning för arbetslöshetsbekämpning, som socialdemokratena gort de senaste 15 åren? Kommunistisk politik??? Knappast!

Och socialdemokrater har i alla tider betraktat kommunisterna som sina värsta fiender och bekämpat dem med alla medel. Har du någonsin hört talas om IB-affären ex. Vet du hur kampen stått i fackföreningarna, mellan socialdemokrater och kommuinster de senaste femtio åren?? Vet du att Olof Palme fördömde Sovjets invasion i
Tjeckoslovakien, och det ordentligt också? Troligen inte!

Det är alltså bara en rent avgrundslik okunnighet som kan få en person att klumpa ihop socialdemokrater med kommunister på det sätt som du gör - ständigt och med en papagojas envishet.

Det är skillnad härvidlag mellan högern och socialdemokratin. Högern har aldrig någonsin lagt ner någon imponerande energi på att bekämpa extremhögern eller åt att ta avstånd från fascisism och nazism eller nynazism.

Dessutom är det inte speciellt intelligent att hänvisa till historien för att misstänkliggöra dagens kommunister, med tanke på hur borgerliga partier har betett sig i denna samma historia, med sina sympatier för diktaturer både här och där, för Franco, för Salazar, för apartheid i Sydafrika, för Hitler en gång, och med deras envisa motstånd mot varje reform som gjorde samhället mer demokratiskt, såsom allmän rösträtt, kvinnlig rösträtt. pensioner för alla mm.

Vad har du egentligen för politiska åsikter, undrar jag alltså? Är du uttalad fascist? Eller är du en svuren och hängiven nazist? Eller är du bara bottenlöst okunnig?

Anonym sa...

"Och så här säger Tony Blair om nya befogenheter för polisen:"Det är enkelt, de måste för göra det de behöver för att skydda allmänheten"

Så vad tycker herr Estebati att Blair borde ha sagt?

"Läs: Precis vad som helst kan accepteras. Kommer att accepteras. Enkelt, var ordet."
Skarp analys Estebati, imponerande. Du har verkligen fångat essensen i Blairs retorik. Nästa steg i terroristbekämpningen är att den brittiska polisen ska spränga en attombomb över centrala London för att förhindra flera terrorattentat där.

Vad har du för synpunkter på hur terroristbekämpningen sköts i Egypten?

Anonym sa...

Palme syftade på Francos fascistregim i Spanien när han sa "Dessa satans mördare" (efter att fem basker hade avrättats i Madrid 1975). Quiz: vilka åsyftade Palme när han talade om "Diktaturens kreatur"? Vilka var kreaturen och vilken var diktaturen?

Anonym sa...

Vad är den röda tråden här då?

Anonym sa...

"Basically, I believe in peace and bashing two bricks together."

Gumby

Wille sa...

Hans Engnell:
"Hur skall terrorismen bekämpas? Förslag (förutom "krossa USA", "häng Bush upp och ned" och liknande), tack"

Lägga sig på rygg och införa fundamentalistisk Sharia-lag kanske?

Anonym sa...

Kerstin!

Allt det du anklagar Alexander för gör du själv. Kanske dags att föregå med gott exempel och inte tro sig vara förmer hela tiden?

Dessutom är du blind om du inte ser att alla de brott som högerfascister begått också begåtts av vänsterfascister (d v s kommunister). Extremhögern är ju inte precis ensam om att jobba för folkmord, homofobi och främlingshat. Skillnaden är bara att vänstern döljer sin politik bakom tomma floskler om solidaritet och rättvisa.

Anonym sa...

Kerstin: Eh, har svårt att följa med i svängarna, men det där med allmän rösträtt och att det var en fråga som enbart vänster kämpade för har vi redan gått igenom på denna blogg under ett annat inlägg (tips, googla efter Karl Staaf eller Nils Edén).

Vad gäller att ta avstånd från nynazism osv är jag övertygad om att högern gjort det, folkpartiet utlyste (om jag minns rätt) allmän strejk när det var en galning som skjöt folk i sthlm på grund av deras utländska utséende (lasermannen). Mer exempel finns nog överallt i vardagens debatter.

Vad gäller högern/vänstern när det gäller fascister så slogs liberaler på samma sida som kommunister och anarkister mot fascisterna i Spanska inbördeskriget bla.

Det är tråkigt att du ska vara så enkelspårig, vänstern har åstakommit goda saker, högern likaså, allt är inte svart och vitt.

Anonym sa...

Kerstin:
"Och socialdemokrater har i alla tider betraktat kommunisterna som sina värsta fiender och bekämpat dem med alla medel."

Lars Ohly i samma bat som Goran Persson; vad ar det jag missat?

Anonym sa...

Ahh. En språkdiskution. Vill Ali diskutera pruket av mentala diagnoser?

/B

Anonym sa...

Avslutande kommentar från mig:
Nu har jag aldrig sagt att jag anser att de numer störtade kommunistregimerna varit speciellt beundransvärda eller fria från illdåd. Det anser jag nämligen och givetvis inte, och har aldrig ansett, men av någon anledning anser andra att de vet mer om vad jag tycker än jag gör.

Och "ännu en fåne", jag vet att historien var mer komplicerad än jag framställde den ovan, att liberaler kämpade med socialdemokrater och kommunister vad gällde rösträtten och mot högern, liberaler kämpade oftast mot nazismen (fast vad de gör idag kan man ju undra), centern (dåvarande bondeförbundet) var nazistanstucket såväl som högerpartiet. Det fanns kommunister som ansåg att Hitler skulle stödjas efter non-aggressionsavtalet etc.
Inget parti har ett fläckfritt förgånget med andra ord.

Eftersom det har begåtts dumheter och ideologiska tabbar både från höger och från vänster i vårt lands historia, kanske man skulle sluta anklaga dagens politiker för det som var för 50-100 år sedan, sluta att pådyvla dem åsikter de inte har och istället diskutera det som ÄR och pågår just nu, som Ali faktiskt gör i sina inlägg, och hur man ska ställa sig till det som sker nu, och varför, vilket var poängen med mitt tidigare inlägg. Det är ganska meningslöst att besvara varje inlägg på den här bloggen med direkta eller indirekta påpekanden om Stalins illdåd.

Anonym sa...

Nazism(nationalism + socialism) är nog den mest antiliberala ideologi man kan tänka sig(och med liberal menar jag nyliberal och inte sosse-light).

Dagens vänster har dock en del gemensamt med nazisterna. Det ser man om man går igenom Hitlers partiprogram eller Nationalsocialistisk Fronts 14-punktprogram. Man är mot ränta, mot privat och fri media samt mot genmanipulation. Sen är man också för större offentlig sektor, för förstatligande av banker och ekologiskt jordbruk.


1. En befolkningsfrämjande näringspolitik i form av ekonomiska lättnader så som sänkt skatt och lönetillägg för barnrika och genetiskt friska familjer.
Inriktning: Rasism

2. Införandet av ett folkstyre enligt den nordiska ledar- och ansvarsprincipen, med en regering bestående av inom de olika yrkeskategorierna valda sakkunniga representanter, som enbart skall verka för folket och fosterlandets välbehag.
Inriktning: Nationalism


3. Den svenska modernäringens återupprättande och kraftiga hävdande genom en omläggning av handelspolitiken i riktning mot största möjliga självförsörjning samt återgående till det ekologiska jordbruket och ökat stöd till småjordbruken.
Inriktning: Miljöpartism(ekologism)


4. Valutans frigörande från den internationella storkapitalismens ränteslaveri. Dess mål skall vara den inhemska köpkraftens upprätthållande, vilket bland annat åstadkommes genom att penningvärdet fastslås, var genom också utplundringen av spararna stoppas.
Inriktning: Socialism

5. Kraftigt stöd inom den offentliga sektorn genom en mer personinriktad skola och fritidssysselsättning åt den svenska ungdomen samt, inom sjukvård, äldreomsorg och en lagstadgad rätt till en välförtjänt pension.
Inriktning: Socialism

6. Skapa fler arbetstillfällen genom ett ökat nyttjande av inhemska naturresurser samt repatriering av all utomeuropeisk invandring.
Inriktning: Nationalism

7. Eftersträvandet av Sveriges självständighet och oberoende genom ett omedelbart utträde ur EU och FN samt liknande internationella penningbaserade sammansvärjningar som fråntar nationerna dess politiska oberoende.
Inriktning: Nationalism

8. Ökade resurser inom all polisiär verksamhet samt omfattande modernisering av ett obligatoriskt svenskt totalförsvar för att skydda detta lands folk och egendom.
Inriktning: Nationalism

9. Straffskärpning vid all ekonomisk brottslighet och införandet av dödsstraff vid grova sexualbrott och narkotikabrott samt vid landsförräderi.
Inriktning: Konservatism

10. Kraftigt stöd till forskning för skydd av djur och natur, totalförbud av plågsamma djurförsök samt onaturlig genmanipulation av såväl växter som djur.
Inriktning: Miljöpartism(ekologism)

11. Förstatligande av allmännyttiga intressen så som gruvor, kraftverk, telenät, banker och dyl. I övrigt skydd åt enskild hederlig företagsamhet och erkännandet av den privata egendomen.
Inriktning: Socialism

12. Avskaffa alla ekonomiska bidrag till kommunistiska och diktatoriska stater samt utomeuropeiska länder.
Inriktning: Nationalism

13. Viktiga vidtaganden av rasbiologiska skyddsåtgärder för att säkra den nordiska rasens andliga och biologiska sundhet. Därmed upprättande av en statlig raskontroll. Obligatorisk undervisning i rasbiologi och rashygien samt befrämjande av en sund kroppskultur.
Inriktning: Rasism

14. Statlig kontroll av i alla avseenden svensk media, med uppgift att hos vårt folk väcka och vidmakthålla viljan till arbete, endräkt, social pliktkänsla och nationalmedvetande.
Inriktning: Nationalism, socialism