måndag, juli 25, 2005

Yours truly snart i Långtbortistan?

Förre brittiske premiärministern John Major vill deportera människor födda och uppvuxna i Storbritannien, som uttrycker sig ”hatiskt” mot det ”anglo-saxiska sättet att leva”. Now we’re talking. Han säger också att dessa människors hat uppkommer ”for reasons that are irrational”. Vad ska man säga? Titta dig i spegeln?

I samma kvalitetstidning, The Sun, släpper man loss kolumnisten Richard Littlejohn som bland annat får skriva om palestinier:
The Palestinians are the pikeys [slang för romer; "tattare"] of the Middle East. If they must have a homeland, give them part of Saudi Arabia, because the Egyptians, the Syrians, the Jordanians and the Lebanese don’t want them either …. No more hand-wringing. It’s time for neck-wringing …. Put these lunatics on the night boat to Cairo and let the Egyptians, Syrians or whoever do what the hell they like with them.
Detta är alltså en krönikör i Storbritanniens mest lästa tidning. (hittar ingen länk till kolumnen, men längre textutdrag här och här). Han representerar det anglo-saxiska sättet att leva. Om man inte gillar honom är man en hatisk jävel och skulle kunna deporteras. Vad skönt att det finns trevliga män som försvarar den fria världen från intoleranta extremister. Nu väntar vi alla med spänning på att Folkpartiet ska plocka upp deporteringsförslaget och slå ännu ett slag för demokratiseringen av Sverige.

12 kommentarer:

Anonym sa...

hmm, en kolumnist skriver en tokig artikel i en tidning, och därför kan du utnämna honom som företrädaren för det anglo-saxiska sättet att leva.

i och för sig så nog både du och Richard Littlejohn på samma nivå när det gäller debatter.

Ali Esbati sa...

Skönt att du fattade vad inlägget handlade om.

Anonym sa...

Jag vet inte riktigt vad John Mayor har sagt, men kanske är det så att han vill deportera t.ex. Islamistister som agiterar för terrorism mot västvärlden. Sådana har vi för övrigt och problem med i Sverige också. Deportering av egna medborgare är förstås en dum överreaktion på de senaste terrorattentaten och ett fult försök till populism. Det är för övrigt inte första gången som Tories försöker med detta.

Richard Littlejohn torde dock inte ha särskilt mycket med anglosaxisk livsstil att göra. Jag är ingen flitil läsare av the Sun men som jag förstått de så är de rätt så populistiska. Och hisnande dumheter kan man läsa i Aftonbladet också.

AndersML sa...

Jag tror snarare att the anglo-saxon way of life är en miljö där usla tidningar som The Sun får tryckas, och inte bannlyses på grund av osedlighet eller obekvämhet.

Men över till frågan om toryledarens förslag. Var ska man egentligen deportera en brittisk medborgare, om inte till Storbritannien? Även den som accepterar att islamistiskt predikande ska vara straffbart ställs inför en svår fråga om medborgarskapets innebörd.

Hela intervjun med Major kan höras här. Today podcastar nuförtiden.

AndersML sa...

Den gamle toryledarens, bör sägas. Michael Howard leder conservatives nuförtiden, inte Sir John Major.

Anonym sa...

tja, vad ska man säga, påminner om franska inrikesministerns förslag. Finns alltid knäppskallar som tycker man ska kunna ta ifrån folk deras medborgarskap om de inte lever "rätt"... de lever väl kvar i nån slags nationalistisk föreställningsvärld. Men knökkonservativa John Major kan ju knappast stå som modell för vare sig "höger"-politik eller för britter i allmänhet.

Att Fp skulle föreslå nåt liknande är bara dumheter. Dom gör visserligen inte allt rätt, men att de skulle vara några slags företrädare för en nationalistisk högerpopulism har du verkligen fått om bakfoten. Och du kanske inte hänger med så speciellt mycket i den interna FP-debatten (varför skulle du det?), men det är ju inte direkt så att exempelvis integrationsgruppens förslag fått stå oemotsagt. Troligen kommer inte de mest "kontroversiella" delarna av förslaget att klubbas av landsmötet i Augusti, och blir det så är det alltså inget "Fp-förslag", utan förslag av enskilda folkpartister. Well, jag har ingen egentlig anledning att försvara Fp, har ingen direkt anknytning till dem, och kommer med största sannolikhet inte rösta på dem i nästa val (eftersom en del av kritiken mot dem faktiskt är vettig), men jag tycker rätt ska vara rätt och en del "kritik" mot partiet blir lätt löjeväckande. Ungefär som när en del verkar tro att Vänsterpartiet kommer att införa Gulag-liknande arbetsläger om de får makten...

Anonym sa...

Om Ali nu - som den halvtunga politiker han trots allt är - dömmer hela den nuvarande anglosaxiska civilisationen på en enskild kolumn i den kanske inte alltid helt seriösa tidningen The Sun....Undrar man vilka slutsatser andra människor, som inte har Alis goda utbildning och förmåga att analysera texter,drar om Sverige efter att regelbundet ha läst Linda Skugges, annorlunda, kolumner i Expressen under ett par år..

Baserat på dem - förtjänar vi mycket.



Sedan måste jag säga att det är tämligen löjligt att extrapolera mellan The Sun och Folkpartiet.

Anonym sa...

Det har ar helt otroligt! Kan alla bara stanna upp och faktiskt lasa citaten en gang till?
"The Palestinians are the pikeys of the Middle East", "No more hand-wringing, it's time for neck-wringing. Put these lunatics on the night boat to Cairo and let the Egyptians, Syrians or whoever do what the hell they like with them."
Och era inlagg handlar mest om Folkpartiet! Kom igen, killen pratar om ett helt folk (ett folk som har ratt att leva normala liv utan ockupation i sitt eget land) som om de var skadedjur!
I Englands storsta dagstidning.
Jag hoppas att det inte bara ar jag som blir javligt radd.

Anonym sa...

"Isf kan man ju betänka vad Guillo skriver i Aftonbladet. Kan man oxå bli rädd för. Eller kanske skratta å Linderborg? Eller bli yr av Pilger, eller illamående av Fisk?"

Citat och exempel, tack.

Anonym sa...

inte för att jag inte upprörs över det som publicerats i The Sun, men jag mnåste ändå poängtera att de flesta engelsmän jag känner tar det mesta som står i denna blaska med en hyfsat stor nypa salt, så det kan man ju ta till sig och bli lite lugnad av.

vad som däremot skärmmer mig är att ingen av de andra stora tidningarna (typ guardian eller independent) än verkar ha haft någon vidare debatt kring att en av orsakerna till att detta händer faktiskt är för att britterna befinner sig i krig. tidigare har detta krig utkämpats på annan plats och det är klart att det är lätt (enklare) att sympatisera med ett krig när man kan vara säker på att det kommer att ske långt långt bort från ens egen bakgård.
men så enkelt är det alltså inte nu.
jag fattar att det finns en stor oro bland britter just nu, men deras premiärminister har faktiskt dragit landet i krig och att detta skulle gå befolkningen helt smärtfritt förbi tycker jag känns rätt naivt att tro.
dessutom ganska arrogant att tycka att bara irakier ska lida av detta.
jag menar inte att det är britternas fel, men jag hoppas att det snart dyker upp en diskussion där (i brttisk press alltså) om huruvida Mr Blair ändå inte borde ha sett detta som möjligt scenario när han gick in i kriget.

Anonym sa...

rättelse:
jag förstår att alla som befinner sig i Storbritannien just nu är oroliga. mest kanske för att polis och andra verkar vara i någon slags psykos och att vilket beteende som helst kan rättfärdigas. bara du har rätt färg på hyn och rätt efternamn i ditt pass.

att oron skulle gälla just britter var korkat skrivet.

Anonym sa...

The Sun är en dålig skandalblaska, ungefär som om man blandat ihop Kvällsposten+FIB-aktuellt. The Sun lever helt på sin "Page 3 girl".

Här får ni länken:
http://www.page3.com/

Och här den officiella beskrivningen: "Page3.com is The Sun's official Page 3 site dedicated to the topless models who
have been brightening our day for 35 years."

Lägg märke till ordet "official".

Text som trycks i The Sun är inget som britter i gemen bryr sig om. Textmässigt går det alldeles utmärkt att jämföra The Sun med nivån på Linda Skugges kolumn. Liknande nivå.

Sun må vara en av de största tidningarna i Storbritannien - och det är sidan 3 som gör att den blaskan säljer. Och kanske sporten, lite.

Inget att ta på allvar, och inget att grunda teorier på.

Jag läser gärna Times eller The Independent i stället. De är bättre innehållsmässigt och oerhört mer välskrivna.