lördag, augusti 06, 2005

60 år senare - Fördöm både brottet och brottslingen

Det är 60 år sedan Hiroshima smältes ned av en atombomb. Hundra fyrtio tusen människor dog omedelbart. Tiotusentals dog senare, som en direkt följd av de skador de ådrog sig. Hiroshima, och tre dagar senare Nagasaki, bombades inte för att avsluta andra världskriget. Över två hundra tusen civila japaner avlivades som ett startskott för det Kalla kriget. Japan var militärt besegrat. Processer pågick för att få slut på de sista hinder för kapitulation som den kejserliga hederskulturen satte fram. USA:s syftet med att fälla bomberna var att uppvisa ett "trovärdigt hot" mot Sovjetunionen och proklamera en ny världsordning, där den främsta stormakten skulle ha sitt säte i "den nya världen".

Högtidlighållandet av den här årsdagen är viktig för vårt kollektiva minne och för vår förståelse för att människan skaffat sig möjligheten att relativt snabbt utrota sig själv som art och de civilisationer hon byggt upp. Samtidigt är det ett tecken på det rådande klimatet av historieförträngning och unken rädsla, att bombningarna närmast beskrivs som något slags naturkatastrofer, eller åtminstone misstag som kan hänföras till dåtidens lite trista dårskap - ungefär som när man skratter och skakar på huvudet åt science fiction från femtiotalet.

Det konkreta brott mot mänskligheten som atombombernas användande innebar har begåtts av en enda regering på vår planet - USA:s. I våra dagar har denna regim till och med en långt farligare position än 1945 och decennierna därefter. Amerikanska presidenter har redan tidigare övervägt att angripa andra folk med kärnvapen - det tycks ha varit mycket nära såväl i Korea som i Vietnam. Nu är utövandet av det obegränsade våldet en ännu mer central del av USA:s globala roll. Och denna planetära våldsapparat har inte ens brytt sig om att hymla med att också kärnvapen kan användas närhelst man själv bedömer det som rimligt. Faktum är att i landets nya militära doktriner har kärnvapen en större roll än förut, när de "strategiska" laddningarna i högre utsträckning "kompletteras" med "taktiska"/"små".

Det har funnits starka folkliga rörelser mot kärnvapnen. De har varit viktiga för att lägga band på olika regeringar och hindra ett mer ohämmat rustningsvansinne. Idag är behovet av starka fredsrörelser större än någonsin - kravet på alla kärnvapens avskaffande mer angeläget än någon gång tidigare i historien.

Att den amerikanska regeringen utgör det främsta hotet mot fred och säkerhet för mänskligheten idag inser redan de flesta på jorden. Den insikten manar inte uppgivenhet, utan oförtröttlig kamp. Vi får inte glömma Hiroshima - och alla andra vidrigheter som begåtts av samma globala supermakt. Men vi får inte heller glömma att imperier fallit förr. Till och med i den nukleära eran är fem fyror fler än fyra elefanter.


---
PS. Kolla in hemsidan för Svenska läkare mot kärnvapen. Missa inte Flash-animationen.

27 kommentarer:

Anonym sa...

För det första var USA knappast någon sovande jätte vid tidpunkten för attacken mot Pearl Harbor. Arméns materiel bestod mest av hopplöst förlegade vapen från tiden vid första världskriget, och det tog lång tid innan USA vaknade till och "tog ansvar" gentemot axelmakterna under världskrig nummer två.

Sådana omständigheter är dock inget problem för historieskrivare med huvudet i sanden som idag gärna hyllar jänkarna eftersom det var de som såg till att vi inte pratar tyska i hela Europa idag.

Det är lite 1984 över det. Typ som att jämföra attacken på en trött militärbas på Hawaii som aldrig såg så strålande ut som i hollywoodsmörjan med samma namn, med en stad mestadels bestående av oskyldiga civila som led under den vidriga japanska förtryckarregimen.

-eller, för all del, som att konstatera: "The world will note, that the first atomic bomb was dropped on Hiroshima; a military base".

Harry Truman tvingades aldrig äta upp sina egna ord. Cynism är hyfsat lättare att slippa undan med än cyanid, uppenbarligen.

Anonym sa...

Jinge,

Stalins Sovjetunionen var ju kompis med Hitler och Tyskland i början av kriget. Det var först när Hitler var dum nog att anfalla Ryssland som denna vänskap dog. Dessutom är det enbart USA:s och Storbritanniens förtjänst att Sverige och Västeuropa inte gick samma öde till mötes som Baltikum och Östeuropa bakom järnridån. Tar du bort de ideologiska skygglapparna ser du att sovjetkommunismen och nazismen i praktiken var lika illa, med den skillnaden att sovjetimperiets ockupationstrupper var mer framgångsrika.

Så nej, vi har ingenting att tacka Sovjetunionen för.

Anonym sa...

C.L.K. Aqurette

Oavsett vad du tycker om vad Sovjet gjorde efter att Nazityskland besegrades kan du inte neka att vi har Sovjet att tacka för att Hitler besegrades.
27 milj. ryssar dog under kriget varav 6,5 milj. soldater och 3 milj. krigsfångar.

”USA hedrar den stora sovjetiska arméns förkrossande motoffensiv mot den starka tyska armén. De ryska trupperna har förstört och förstör mera av våra fienders väpnade styrkor – soldater, flygplan, tanks och kanoner – än alla de övriga allierade nationerna tillsammans.” Franklin D. Roosevelt i den amerikanska radion den 27 april 1942.

Anonym sa...

Precis som det antingen var ena sidan järnridån eller andra, precis så svartvit tycks världen alltjämt lättbegripligast.

Ärligt talat, vem bryr sig om vilken totalitär regim som var bundis med vilken? Sådant som spelar roll är trots det:
- att Sovjetunionen inte må ha varit något frihetens paradis som bundade med Hitler
- att det inte fråntar miljontals kämpande ryssar åtminstone äran av att ha varit med om att avgöra andra världskriget i positiv favör
- att det är smått tragiskt att se så cyniska kommentarer till en artikel som kort och gott konstaterar att inget frihetens paradis släpper atombomber som dödar oskyldiga civila i hundratusental

Herregud, ibland tappar man hoppet om mänskligheten.

Anonym sa...

Per,
Jag har aldrig hävdat annat än att Sovjetunionen spelade en stor roll i kampen mot nazisterna och Tyskland. Men att tacka dem för att de försvarade sitt land tycker jag inte vi behöver göra. Det var Storbritannien, USA, Kanada och Australien som befriade Västeuropa från fascismen. Sovjetunionen valde däremot att utsätta Östeuropa för en grymt fascistisk ockupation i nästan 50 år.

Anonymous,
Ja, ibland tappar man hoppet om mänskligheten. Jag gör det nästan varje dag när jag ser hur unga, ilskna svenskar svartmålar USA och samtidigt "glömmer" brott begångna av diverse fascistiska regimer. Det finns mycket lite försvar för det USA gjorde mot Hiroshima och Nagasaki, men ska man använda antal döda som mätmetod för ondska bör man inte glömma den miljon människor som dog i japanska koncentrationsläger längst kinesiska kusten. Att bara fokusera på brott begångna av en part i ett krig är ohederligt.

Tobias Lindberg sa...

Bra skrivet Ali! Tyvärr finns det än idag folk som inte förstår att japanerna redan var besegrade och att atombomberna enbart fälldes som en maktdemonstartion för världen och Sovjetunjonen. För att uppnå detta ansåg den amerikanska ledningen att det var värt att offra 200.000 oskyldiga civila japaner.

En av de amerikanska generalerna sade något i stil med "Om vi förlorar kriget kommer vi att dömas som krigsförbrytare för det vi har gjort". Det han syftade på var terrorbombningarna av olika städer vilket de allierade utförde frekvent vilka nästan enbart dödade civila. Detta kan ni se i filmen "Fog of War" från 2003 om USA:s tidigare försvarsminister Robert McNamara.

Anonym sa...

"Jag gör det nästan varje dag (förlorar hoppet om mänskligheten) när jag ser hur unga, ilskna svenskar svartmålar USA och samtidigt "glömmer" brott begångna av diverse fascistiska regimer."

Nu är jag inte så värst ilsken av mig, men jag kan väl ändå för tydlighetens skull påpeka att jag inte glömmer någon annan fascistoid regim historien sett. Inte heller bortser jag från någon.

Uppenbarligen är det dock fortfarande trögt på ena planhalvan när det gäller att inse att den andra planhalvan kanske inte alls bortser från typ alla förbrytarregimer utom just USA.

Men det är ju skönt att skriva det lite då och då. Måhända blir det en anledning i sig att konstant försvara allt utrikespolitiskt USA företar sig, exempelvis vanvettiga försök att bomba fram demokrati.

Anonym sa...

"F.ö. var det i ännu högre grad Sovjets förtjänst att vi inte talar tyska i hela Europa idag.."

Ja, Sovjet har en del i det. Men det är i hög grad USA:s förtjänst att vi inte talar ryska i hela Europa idag.

Anonym sa...

Jinge,
Ja, världen är mycket friare idag än för bara ett par decennier sedan. Då levde en stor majoritet av världens länder i diktaturer, idag är det en minoritet som gör det. Hur mycket som sedan beror på USA:s bombningar låter jag vara osagt. Någon lista över kommuniststaters bombningar och ockupationer runt om i världen orkar jag inte skriva. Jag utgår från att du inte är så ensidigt informerad att du tror att USA ensamt gjorde sig skyldiga till övergrepp under "kalla kriget".

Anonymous,
Det är intressant hur mitt påpekande om båda sidors krigsbrott tolkas som oreserverad hyllning av USA. Detta utan att jag med ett ord försökt frånta USA skulden för deras brott. Jag konstaterar bara att ett krigande lands brott inte blir mindre bara för att ett annat land begått liknade eller värre brott.

Tobias Lindberg sa...

Daniel!

Du har fel! Det fanns visst japanska planer på att ge upp och det visste amerikanarna när de fällde bomben. Amerikanarna hade bara behövt vänta ut japanerna. Anledningen till att amerikanerna ändå fällde bomberna var att de dels ville visa världen att de var störst och dels att de inte ville att sovjet skulle besegra Japan (Sovjet var på gång att krossa de japanska trupperna på fastlandet).

Anonym sa...

Man får läsa mycket sk 'alternativ historia' på denna blogg, försäkrningar att om 'man' bara hade gjort annorlunda hade det garanterat blivit 'såhär'.

Allt från att Saddam just skulle avgå självmant ....


... till hur bra världen skulle vara, om bara alla tänkte, tyckte och ffa gjorde som centralkommittén hade planerat.

(Vi behöver bara komma överens om vem som skall leda centralkommitten, eller hur? :-)

Anonym sa...

"Det finns mycket lite försvar för det USA gjorde mot Hiroshima och Nagasaki, men ska man använda antal döda som mätmetod för ondska bör man inte glömma den miljon människor som dog i japanska koncentrationsläger längst kinesiska kusten. Att bara fokusera på brott begångna av en part i ett krig är ohederligt."

Det finns nog ingen (borsett kanskse från enn eller annan enstaka nazist?) som förnekar att det gamla kejserliga Japan gjorde sig skyldig till ohyggliga krigsförbrytelser. Däremot finns det ju, som synes, en hel del människor som försvarar USA:s brott mot mänskligheten i Hiroshima.

Sedan är det ju så att det knappast är särskillt intressant att idag kritisera vad Japan gjorde på 40-talet emedan det gamla kejserliga Japan inte längre existerar i den form det då hade. Dagens USA är emellertid exakt samma rovgiriga imperium nu som då. Och bomberna över Hiroshima och Nagasaki är bara ett i raden av otaliga brott mot mänskligheten.

De som idag hyllar USA:s folkmordspolitik är medlöpare av samma skrot och korn som APK:arna som på 70-talet hyllade Bresnjevs krig i Afghanistan och militära närvaro i östeuropa.

Johan sa...

Från susning.nu:

Hiroshimabomben kan möjligen motiveras militärt, däremot var bomben mot Nagasaki bara ett test för att se vilken effekt den skulle få. Den korts tidsrymden mellan bomberna gav inte Japan en rimlig möjlighet att kapitulera.

Anonym sa...

Anonym 6:10 skriver ett mycket relevant inlägg. Det har sagts förut men behöver upprepas hela tiden.

Ett tydligt exempel på tesen är Dick Erixon, som tillsammmans med en del bloggande få, inte står ut med att USA får den kritik som förtjänas.

Hela tiden kastar liberala och konservativa in en massa siffror på hur många människor någon galen kommunistisk diktator dödat någon gång. Som om vänstern står och hejar på massmördande psykopater.

Delar av den talföra högern verkar däremot väldigt ivriga på att få försvara ett USA som, som påpekat ovan, fortfarande tror att någon gärna vill att hela deras släkt ska styckas i bitar av en bomb, för att rädda dom från någon gammal CIA-docka.

Anonym sa...

Fredag: jo, alla vet väl att Susning.nu (där vem som helst kan redigera och lägga in text) är världens mest trovärdiga källa...

Anonym sa...

Tobias. Jag skulle gärna vilja ha källan till att Japan tänkte kapitulera innan Amerikanerna fällde bomberna. Läste högvis med böcker om ämnet, men detta har jag inte stött på.

Anonym sa...

Om det var Sovjetunionen som hade fällt atombomberna så hade högernissarna skrikit sig hesa över detta yttersta bevis på kommunismens barbari.

Anonym sa...

Anonym.
Hade Sovjet hunnit först med med atombomen hade vi högernissar inte skrikit alls, vi hade idag gått kedjade till varandra i något stenbrott och försökt undgå piskrappen ...

Anonym sa...

"och vänsterfolket hade försvarat dem eftersom de avslutade andra världskriget... ;)"

Nej. Det finns ingen bland "vänsterfolket" som idag försvarar Sovjets mord, godtyckliga bortföranden, arbetsläger eller andra brott mot mänskliga rättigheter. Det finns en kompakt majoritet som fördömer dessa. Ingen hade heller försvarat Sovjetska kärnvapenattacker. Däremot försvaras USAs massmord världen över KONSEKVENT av "högerfolket" (inklusive Hiroshima och Nagasaki). Och jag behöver inte ens ange källor till detta eftersom det sker i kommentarerna till denna blogg hela tiden.

Jag förstår faktiskt inte varför man måste ta varje tillfälle i akt att visa vilken idiot man är genom att försvara detta SÅ FORT DET TAS UPP.

Tobias Lindberg sa...

Micke!

Första gången jag hörde om detta, att Japan ville kapitulera långt innan USA fällde atombomberna, var för ca 10 år sedan i en dokumentär som sändes på SVT. Där var det bland annat en äldre amerikansk man som var radiosignalspanare under kriget som intygade att amerikanarna avlyssnade radiomedelanden mellan Sovjet och Japan där det framgick att Japan ville kapitulera. Tyvärr kan jag ej finna info om denna dokumentär på nätet eller komma ihåg vad den hette.

Däremot går annat att finna på nätet.

Detta går att läsa i artikeln "The myths of Hiroshima" i LA Times den 5.e augusti 2005:

"The bomb was dropped, as J. Robert Oppenheimer, scientific director of the Manhattan Project, said in November 1945, on "an essentially defeated enemy." President Truman and his closest advisor, Secretary of State James Byrnes, quite plainly used it primarily to prevent the Soviets from sharing in the occupation of Japan. And they used it on Aug. 6 even though they had agreed among themselves as they returned home from the Potsdam Conference on Aug. 3 that the Japanese were looking for peace."

I artikeln "Hiroshima - Andra Världskrigets sista händelse eller Kalla Krigets första?" av William Blum kan man läsa detta:

"Den 25 juli, under Potsdamkonferensen, blev Sato tillsagd att uppvakta den ryske utrikesministern Molotov för att imponera ryssarna "med uppriktigheten i vår önskan att avsluta kriget [och] låta dem förstå att vi försöker avsluta fientligheterna genom att be om högst rimliga villkor för att säkerställa och behålla vår nationella existens och ära" (vilket innebar att behålla Kejsar Hirohito).

Washington hade knäckt den japanska koden flera år tidigare och behövde inte vänta på att informeras av ryssarna om dessa inviter. De fick reda på det direkt och gjorde ingenting.

Nationalarkiven i Washington innehåller faktiskt dokument som rapporterar liknande misslyckade japanska fredstrevare så långt bak som till 1943."


I denna artikel av William Blum finns hänvisningar till källor.

I övrigt kan kritiska kommentarer som dessa, från människor inom den amerikanska politiska ledningen och krigsledningen, vara nyttiga att läsa.

Av dessa texter och kommentarer som jag hänvisat till framgår dessutom mycket tydligt att atombomberna var onödiga eftersom Japan egentligen redan var besegrat. Det var egentligen bara att vänta ut dem.

Av artikeln "The myths of Hiroshima" i LA Times framgår det även att det inte var atombomberna som fick Japan att kapitulera utan det faktum att även Sovjet gick in mot dem den 8.e augusti. På bara en vecka besegrade de sovetiska styrkorna den över en miljon man starka "Kwantungarmén" i Manchuriet, det största militära nederlaget som japanska armén tillfogades i något slag under hela kriget.

Anonym sa...

Kan någon verkligen ta detta på allvar att Japan skulle kapitulerat utan bomberna? Sitta här 60 år efteråt och tro att ni vet hur allt gick till!
Patetiskt!
Hade ni varit villiga att offra 10 000 -tals av er egen befolkning i en invasion?

Tobias Lindberg sa...

Annonym!

Har du svårt att läsa? Japan var redan besegrat. All viktig export, speciellt av olja, var blockerad av amerikanerna och amerikanerna hade total kontroll av det japanska luftrummet. Det var bara att vänta ut dem. Ovan på detta gav sig Sovjet in i kriget den 8.e augusti och besegrade på en vecka den 1 miljon man starka japanska armén i Manchuriet (på det kinesiska fastlandet) till kostnaden av 8 000 stupade ryssar och 20 000 stupade japaner.

Amerikanarna hade bara behövt fortsätta att upprätthålla blockaden och utföra luftattacker mot specifika taktiska mål så hade japanerna ändå gett upp, antagligen vid samma datum som skedde, dvs den 15 augusti direkt efter att deras styrkor i Manchuriet blivit krossade av ryssarna.

Detta ville dock inte amerikanarna. USA ville besegra Japan själv, de ville inte dela ockupationen eller äran med Sovjet. USA ville visa sin makt och att de faktiskt var hänsynslösa nog att använda atombomben mot oskyldiga civila. Kalla kriget hade redan börjat och atombomberna användes mot tredje man för att skrämma Sovjet. Det som sägs ha gjort störst intryck på Stalin var inte makten som USA besatt genom atombomben utan istället var det USA.s hänsynslöshet som gjorde intryck.

Anonym sa...

Tobias, du gör ett viktigt jobb.

Jag själv är okunnig och barnsligt villkorslöst emot all form av krigsföring, så jag behövde egnetligen inte alla fakta. Men jag trodde ärligt talat inte att någon behövde något sådant. Finns det sjuka människor som försvarar atombomberna i Hiroshima och Nagasaki???

Jo, jag ser det här, och har först nu hört argumenten på tv-dokumentärer. Men fan, jag visste inte.

Jävla spekulationsargument också; istället för tiotusentals döda i ett markkrig... Dom kanske tänker på döda amerikaner (alltid värre med anglosaxiska casualties of war). Men argumenten funkar på en märklig och trogen skara, som verkar tycka att USA är värsta superhjältenationen.

Bra att du trycker tillbaka dem med väldigt insiktsgivande fakta/analys.

Ska bli intressant att se om någon fortsätter försvara bomberna efter ditt sista inlägg.

Tobias Lindberg sa...

Tack för komplemangen, Said!

Visst, man blir alltid förvånad då man läser bland kommentarerna till Alis blogg, här finns ett riktigt otäckt gäng högerextrema människor som förpestar en annars utmärkt blogg. Jag tycker uppriktigt synd om Ali som måste stå ut med dem.

Anonym sa...

Lustigt hur någon här berömmer sig själv för att inget veta, men ändå vet exakt vad som var rätt och fel under WWII...

För det första är det alltid illa när civila dödas i krig, eller på annat sätt.

För det andra är soldater också människor. Dessutom var soldaterna under WWII värnpliktiga -d.v.s hade inte skrivit på något kontrakt i förväg om att utsätta sig för dödsfara.

Varför skall USA, vars involvering i WWII var ytterst motvillig, offra mängder av sina egna för att försöka invadera Japan? Ett Japan som genom sin stora aggressivitet hade mördad mängder med människor bl.a i Kina? Fast dessa människor kanske inte räknas?

För övrigt kanske det inte är någon tröst för socialisterna här att Ryssland inte intog Japan -men för den övriga världen, inklusive Japanarna själva, så är det säkert ett enormt plus.

Anonym sa...

En sak till:

"Av artikeln "The myths of Hiroshima" i LA Times framgår det även..."

Det är inte så att en artikel som påstår något som man själv gillar automatiskt upphöjs till Sanningen.

Anonym sa...

Bra Ali Esbati att du visar vilken Supermakt som verkligen annvänt Atomvapen mot mänskligheten. Men kom ihåg som David Icke i London beskriver att pilarna kommer ifrån Storbrittanien och alla är upptagna och tittar på vad den Amerikanska Presidenten gör oavsett om det är en Demokrat eller Rebublikan.

Bara för att vi inte känner till en sak, ett tillstånd i världen behöver inte betyda att det inte existerar! I Björn Afzelius berömda låt VALET Lyrics så går texten så här:

"...Men om man tittar bort, inget hör, inget ser, hur vet man då? För hör man inget, finns väl ingenting! Och det man inte ser finns säkert inte till..."

Prof. Carroll Quigley Bill Clintons mentor beskriver ur sitt mästerverk Tragedy and Hope som det tog 20 år för Prof. Carroll Qyigley att skriva hur den 33:e presidenten Harry S. Truman 33° frimurare beordrar att två A-bomber skall släppas över två utvalda platser i Japan. Den första A-atom bomben startar sin ödesdigra resa klockan 2.45 på morgonen den 5 augusti 1945 i en modifierad B-29 Enola Gay med Översten Paul W Tibbets, Jr vid spakarna, klockan 9.15 exakt efter tidtabellen planar Enola Gay ut på 31,600 fot =9638 meters höjd i en hastighet av 328 mph = 578 km/h över den dödsdömda staden Hiroshima med ett fruktansvärt resultat, halva staden försvinner! 40.000 tusen dog omedelbart 12.000 dör efter några dagar, med ett slutresultat av 60.175 omkomna och ungefär lika många 60.000 blev mer eller mindre svårt skadade för livet. Sedan kom 9 augusti 1945 den andra A-bomben över Nagasaki med ett resultat av 100.000 skadade där cirka 30.000 dog omedelbart! Fast Japan var på randen till kapitulation som Prof. Carroll Quigley tydligt beskriver i boken Tragedy and Hope. Där Japan hade bränsle reserver för några veckors krig kvar!

På grund av en effektiv blockad från Världsbyggarnas flottor samt att Japan saknade de flesta viktiga naturliga malm och energi resurserna inom landet. Samt att efter Battle of Leyte som varit historiens största sjöslag gick luften ur Japans sjöstridskrafter. Även slaget mot Japans huvudstad Tokyo den 9 mars 1945 med ett ofattbart anfall av 279 st B-29 bombplan strippade på all försvarsbeväpning med varje plan fullastade med totalt 1900 ton brandbomber! Med 3 förlorade plan, men med ett resultat av den största eldstormen och förödelsen i vår krigshistoria med ett resultat och förstörelse av 16 square miles = 41,4 km² av att Tokyos huvudstad brändes ut. 250.000 tusen fastigheter/hus blev förstörda med över 1 miljon hemlösa och 84.793 tusen dödade och detta slag som man inte lär ut i våra skolor och Universitet, var enligt Prof. Carroll Quigley mer förstörande än den första atombomben i Hiroshima som skulle komma fem månader senare. Källa: Carroll Quigley, Tragedy and Hope, Ebb of Aggression 1941 - 1945, Closing in on Japan. sidor 807 - 827.

Kommer historien att upprepas som nu när vice presidenten Dick Cheney medlem av CFR och Skull and Bone som personligen beordrar Pentagon hur de skall anfalla Iran vid nästa terror attack mot USA med Kärnvapen. Hur kan man redan nu veta vem som är den skyldige? Albert Einstein ångrade själv att han hade hjälpt till att utveckla atombomben, och grinade många gånger inför att han hjälp till att öppna dörren till "a glimpse of hell" Historiskt kommer kärntekniken att bli ett tragiskt kapitel i mänsklighetens historia. Noam Chomsky beskriver i sin bok HYBRIS -USA:s strävan efter global dominans. Förlag Ordfront. ISBN 91-7037-026-5. De två viktiga Supermakterna USA:s Statsapparat och Folket. 2002 inleddes med onda förtecken där Bushadministrationen tillämpar en helt ny säkerhetsstrategi som ger USA rätten att tillgripa våld mot varje tänkbart hot, samtidigt stoppades FN:s ansträngningar att förbjuda en militarisering av Rymden genom veto av Bush administrationen. I september 2002 togs beslutet i Kongressen National Security Strategy som innebär en total dominans av Rymden. Allt detta undanhålls nu allmänheten i tidningar och media!

SVT:s dokumentär Why we fight Varför krigar USA? Varför går världens sista supermakt ut i strid efter strid mot ständigt nya fiender? Vilka krafter ligger bakom? Vilka människor styr? Vi får i klartext veta att militär industriella komplexet styr presidenterna som de vill. Samt att ledarna talat osanning i varenda offentlig media eller TV utsändning sedan 40 talet. President Dwight D. Eisenhower varnade även vid sitt avskedstal 1961 det amerikanska folket för det militär industriella komplexet som har direkta kopplingar till Committee of 300 vilket man inte berättar i dokumentären! Köper du Fd, MI6 agenten Dr John Coleman, CONSPIRATORS' HIERARCHY, THE COMMITTEE OF 300 så får du veta vilka medlemmarna är och även deras agenda New World Order. President John Fitzgerald Kennedys viktigaste och sista offentliga tal, den 12 november 1963 vid Columbias Universitet. Tio dagar innan han mördades.

Citat: John F Kennedy ”Vårat högsta ämbete har använts för att förbereda en komplott som kommer att förstöra amerikanarnas frihet och innan jag lämnar detta ämbete, så måste jag informera våra medborgare.

http://www.globalworldnews.st/