måndag, augusti 15, 2005

Carpe Diem-alliansen

Rymningarna i Sverige minskar. Och de unga våldsbrottslingar som rymde igår är alla gripna idag, relativt odramatiskt. En tragisk och allvarlig händelse fick ett lyckligt slut. Det borde kunna leda till samtal, diskussioner och förbättringar – inte kontraproduktivt hets.

Nu är dock läget annorlunda. Kvällstidningar har kört en sju, åtta ”artiklar” var. Och oppositionen har gått i bräschen för omedelbara krav om hårdare tag. Passat på i extas. Kristdemokraten Torsten Lindström har skickat pressmeddelande där han kräver att straffmyndiga ska kunna ”hållas i fängelse eller i fängelseliknande miljöer på ungdomshem tills dess att de är rehabiliterade” och undrar vilka åtgärder regeringen tänker ”vidta för att skydda samhället mot rymningsbenägna brottslingar”. Aspirerande våldsminister Johan Pehrson (fp) får givetvis störst utrymme och hälsar att ”vi kan inte ha det så här”.

Möjligheterna att ifrågasätta det kloka i att ta några ytterst våldsamma och rubbade typers flyktbeteende som intäkt för att sätta fler i fängelsemiljöer som är farliga och brutaliserande i sig, blir i det läget små. Bomb- och batongalliansen höstar in några ytterligare poänger på allas vår bekostnad. Aftonbladet servar påpassligt med webfrågan ”Bör Sverige införa ungdomsfängelser?”. 91% svarar för tillfället ja. Man undrar vad svaret skulle blivit på frågan ”Bör staten upprätta miljöer där ungdomar lär sig nya brott och förstörs för livet?”. Det får vi inte veta. Men vi får se mycket av Johan Pehrsons (fp) bekymrade anlete i TV-rutan. Trygghet i en liten burk.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Ali, du har i vanlig ordning rätt!
Bättre att ha farliga människor fria på gatan än i ungdomsfängelse!

Anonym sa...

Ja, om batongaliansen tar över så kommer det bli obehagliga tider på mer än ett sätt. Mer straff och batonger, mindre vård och rehabilitering.

Även om man bortser helt från det mänskliga perspektivet och det obehagliga i att plåga unga människor med sociala problem på USA-inspirerade superfängelser så borde man nog vara lite rätt för Johan Perssons batongromantik.

Fundera på vem du helst vill möta på gatan en mörk kväll. En fd ungdomsbrottsling som fått vård, rehabilitering och utbildning. Eller en ungdomsbrottsling som av samhället bara fått känna på straff och våld under sin anstaltsvistelse. Jag har åtminstone en klar bild av vem av dem som är farligast för sin omgivning.

Anonym sa...

c:

Nej. Men det är bättre att rehabilitera och vårda farliga människor än att göra dem ännu farligare genom att straffa och misshandla dem.

Anonym sa...

Ali glömmar att nämna att en av de tre rymmarna, som visat en tydlig benägenhet att begå mycket allvarliga våldsbrott, genomförde en annan lyckad rymmning knappa två månader tidigare. Att en person med den brottshistoriken som den här personen har två gånger kan avvika från den för omvärlden "säkrande" förvaring som han dömts till indikerar att något inte står rätt till. Och det är, enligt min mening, rätt att media och politiker i opposition ger röst för att en sådan brist skall åtgärdas. Naturligt är då också att det i debatten ges utrymme för åsikter angående andra relaterade frågor - att alternativa visioner relativt det idag genom byråkrati och bommul verklighetsfrämmande rättssystemet verbaliseras.

Själv tycker jag att det är demokratiskt och gott när politiker kommenterar dagsskeenden, i tidning, radio, tv eller blog. Ger sin syn på hur det borde vara - eller är det en rättighet som Ali inte anser att de som förspråker ett annorlunda rättssystem än dagens inte bör ha? Eller är det att media låter dem få tryckt utrymme som han irriterar sig på?

Anonym sa...

Ali har alldeles rätt. Man skall inte försvåra saker och ting för dessa grova våldsbrottslingar. Vad dessa brottslingar har gjort sig förtjänta av är mer vård, rehabilitering och kärlek. Gillar de inte vården de får, så skall naturligtvis ingen stoppa dem från att lämna sina ungdomshem.

Nej, jag tycker att staten borde satsa några miljarder för att dessa ungdomsbrottslingar skall få en trevligare tillvaro.

Anonym sa...

Här härjar nyfascistiska brödraskapet bland kommentarerna. Så oväntat. Eller kanske inte... :-)

Anonym sa...

Anonym 5:53 PM

Du kankse var ironisk m detta har väl prövats redan.

Det kallades 'värstingresor'. De fick åka på seglingskurser på varmare breddgrader för att 'lära sig' hur berikande det kan vara att ägna sig åt fysisk diciplinerad verksamhet där man bara hade sig själv och några till att lita på. Ganska långa var dom också vill jag minnas, månader snarare än veckor. (Även överlegnadsläger mm gjordes tror jag)

Alltså sådana kurser som vi hederliga skötsamma skattebetalare kanske får gneta ihop många tiotusentals kronor för att någon gång kanske betala själv!

Anonym sa...

Jonas N har naturligtvis helt rätt. Glöm vård och rehabilitering, det har aldrig hjälpt någon. När en ung människa har hamnat snett i livet så måste samhället se till att prygla, tortera och straffa vederbörande under minst tio års tid. Sedan kan vi nog kännas oss trygga när han kommer ut i samhället igen.

Anonym sa...

Anonym ...

Jag skrev ett inlägg tidigt i den strängen vilka metoder jag och många och ffa de som är föremål för diskussionen här förorda för att avhjälpa detta. Det raderades av Ali (tyvärr utan att jag hade det sparat)

När jag läser ditt inlägg ordagrant får jag intrycket att du tror om dig själv att du är clairvoyant, att du kan se saker som ingen annan ser!

Nåväl, om du inte hävdar att du kan det, så behöver du kanske förklara varifrån du får 'prygla' 'tortera' följt av 'trygghet' 10 år senare.

För det kan var och en läsa att du pratar om, det kräver inte synsk förmåga!

Anonym sa...

Dubbelmördare som Eddie Jönsson borde faktiskt inte sitta i vare sig fängelse eller ungdomshem. Det enda riktigt rättvisa är en snabb och human avrättning. Ingen risk för att bli farlig efter det.

Alla ni som vill dalta med mördare, prova att lyssna lite på några anhöriga till offren om hur de känner sig. De har dömts till ett livstidsstraff i sorg av mördaren. Varför ska bara förövarens sida belysas? Vad är ett oskyldigt liv värt? Ingenting?
Det är lätt att vara idealist i teorin.

Anonym sa...

"Det kallades 'värstingresor'. De fick åka på seglingskurser på varmare breddgrader för att 'lära sig' hur berikande det kan vara att ägna sig åt fysisk diciplinerad verksamhet där man bara hade sig själv och några till att lita på."

- Jo, det där kommer jag ihåg. Fungerar det fortfarande så?

Man skall inte bestraffas för sina brott, utan belönas med denna typ av rehabilitering.

Det måste ju vara trevligare att möta en sådan person som fått sådan här rehabilitering än blivit bestraffad för sina brott. Eller?

Kanske denna typ av rehabilitering motiverar folk till att begå nya brott efter rehabiliteringens slut? Istället för att behöva åka hem till sin förort och behöva gå i skolan igen, så begår man ett nytt brott så att man åker in på en ny lyxrehabilitering. Nu är det väl kanske inte riktigt så ännu, men om vänstern hade fått bestämma så...

Sverige måste vara brottslingarnas paradis! Begår man ett brott så är det synd om en. Ibland får offrena några tusenlappar som plåster på såren, medans man satsar miljoner på brottslingarna....

Jösses... är det någon mer än jag som blir illamående?

Anonym sa...

rehabilitera ?
lycka till. vet du vad påverkansmöjligheterna är för människor som ligger på drygt 30 poäng på DSM IV-skalan
( psykopati) = inga.