tisdag, augusti 02, 2005

Svensk fredsaktivist deporterad

Jag har fått ta del av en redogörelse (uppdatering: finns nu i sin helhet här) från Fredsaktivisten och ordföranden i nätverket Bojkotta Israel Shora Esamailian. Den handlar om hur hon greps, förhördes och deporterades från Israel. Det är ännu ett exempel för hur terrorstaten Israel beter sig för att slå ned på motståndet mot ockupationen, till och med när det handlar om opinionsbildning och ickevåldslig solidaritet. Förutom behandlingen av Esmailian som person är det anmärkningsvärda här dels att svenska medier ännu tycks ha varit ointresserade av att rapportera om denna oacceptabla behandling av en svensk medborgare, dels, och kanske allra mest alarmerande, att den svenska säkerhetspolisen kan vara inblandad i ett samarbeta med en terrorstat, och hålla koll på dem som arbetar mot Israels olagliga murbygge, fast till och med Haagdomstolen förklarat att ingen nation får medverka till att det fortsätter.


Shora greps vid ankomsten och fick frågor om varför hon flyttat till Sverige. Hon utfrågades om hennes mors politiska aktiviteter i Iran. En agent som uppgav sig arbeta för Israels försvarsmakt och presenterade sig som ”Sami” fortsatte förhöra henne på persiska. Efter fem timmar tas hon från det första rummet till ett rum med skylten ”Försvarsdepartementet”:
Jag frågade varför jag har fått vänta så länge och han började med en gång skrika på mig att jag inte ska vara så arrogant och att jag ska tänka på hur ung jag är. Han fortsatte med att säga att han hade utbildat SAVAK-agenter (den iranska säkerhetspolisen under Shahens tid) när "Iran var Iran, sådana agenter som du och din mamma är rädda för", sa han och log. Han hotade mig med att han kunde slänga in mig i en cell med handfängslen, där ingen kunde hitta mig, varken min familj, advokat, den svenska ambassaden eller svenska UD.
De berättade för henne att de visste varför hon åkt till Israel och nämnde International Solidarity Movement, en organisation som solidariserar sig med den palestinska kampen genom att delta i ickevåldsaktioner och försöka rädda palestinier från övergrepp och dödande, genom att själva finnas på plats.
Under dessa två timmar visade han bilder på en amerikansk aktivist jag jobbat med och 168 filer med mitt namn kopplat till ISM. 168 filer... Han påstod också att han visste att jag var "en av de högsta i ISM-Sverige". Han hotade med att jag kunde få flera gånger livstid i Israel för att jag hjälpt fienden i ett krig... Han växlade mellan persiska och engelska hela tiden och då och då skrek han på mig och kom fram till mig med hotande blick och kroppsspråk […] Han ringde min mamma, skrek på henne och hotade henne. Sa till henne att om hon inte samarbetade och uppgav att jag var en av de högsta i ISM skulle de låsa in mig någonstans där hon inte kunde hitta mig
I förhören säger de till henne att hon ska släppas in om hon lämnar ”tung information” om palestinier och personer inom ISM.
Han försökte alltså köpa mig in. Allt detta pågick till klockan ett på morgonen och vid tvåtiden körde de mig till flygplatshäktet där jag fick sova i en cell med fem andra kvinnor som blivit nekade inträde (dock inga ISMare). Under hela tiden sa han att han hade kontakt med svenska SÄPO om mig.
Utvisningen (vid andra försöket) beskrivs så här:
På torsdagen vid tretiden hämtade polisen mig och sa att de skulle göra allt för att få mig på planet och att jag inte skulle göra motstånd. Jag gick frivilligt med in i bilen och nedanför flygplanet fanns fyra poliser, två säkerhetspoliser (varav en av de var "Sami") och två civilklädda österrikiska poliser, jag vägrade gå ut ur bilen, de satte handfängslen på mig och släpa ut mig, släpade mig vidare till trapporna, slog mig på ryggen och släpade upp mig för alla trapporna och in i flygplanet där den österrikiska polisen tog vid och hotade mig med att de skulle hålla kvar mig i Wien ifall jag gjorde någonting på planet, dessutom skulle jag få problem i Schengen sa de. De tog bort handfängselna och gick. Jag kunde verkligen inte göra någonting mer, även om jag ville göra mer motstånd – de hade använt mycket våld och visat sig kapabla till att använda ännu mer. På planet grät jag mest. I Wien tog samma österrikiska poliser tag i mig och tog in mig i ett rum för att kolla mitt pass (jag tror det var i Interpol de kollade) och jag fick eskort hela vägen till Stockholmsplanen.
Shora har själv förgäves försökt komma i kontakt med Säpo för att kolla hur de kan lämna ut uppgifter om henne till den israeliska säkerhetstjänsten, trots att hon inte gjort något olagligt i Sverige. Det ska bli mycket spännande att se om det kan bringas mer klarhet i den här frågan.

Jag konstaterar tills vidare bara att vi fått ett ytterligare exempel på vad Israel är för sorts land och vart vi är på väg med vår eget land. Ett trovärdigt ”krig mot terrorn” kunde starta med ett rejält fördömande från svenska regeringens sida.

38 kommentarer:

Anonym sa...

Det skulle vara lite intressant att få lite mer bakgrundsinformation. Dels om den aktuella orginasationens aktiviter - och dels om personen som har blivit illa behandlad. För att trovärdigheten så att säga skall befästas.

Anonym sa...

Vilket jävla skitsnack. Du har en länk där. Sånt där är vardagsmat i Israel fattar du väl? Trovärdigheten behöver inte befästas. Du är fast i en rasistisk världsbild som inte stämmer, det är ditt problem.

Anonym sa...

Herregud,

Israel tillåter inte en person som är ordförande i ett bojkottnätverk och samarbetar med en organisation (ISM) som stöder militära angrepp mot Israel både i teori och praktik, att resa in i landet.

Att inte släppa in en sådan person är möjligtvis inte förenligt med den stiliserade idealbilden av en liberal stat. men det är knappast särskilt rasande kontroversiellt.

Om detta är en indiktation på att Israel är en terrorstat undrar jag vilken benämning som bör gälla för till exempel Iran, eller Jordanien och Libanon för den delen. Om israelerna är rasistiska, vad ska man då säga om Jordanien och Libanon där 100 respektive 99 procent har en "ofördelaktig" uppfattning om judar.

Anonym sa...

Hela redogörelsen finns utlagd på ISM Sweden:
Rapport från arrest i Tel Aviv

Anonym sa...

Enligt länken ovan (men inte ur Alis sammandrag) framgår att:
- Shora ljugit för förhörsledaren under flera timmars tid om att hon faktiskt jobbat med ISM

- Shora till slut erkände att hon jobbade med ISM, och ljög ihop en historia om hur hon kom i kontakt med ISM

- Att man försökt deportera Shora med ett vanligt plan men att hon då: "...gick jag fram till en av flygvärdinnorna och sa ”jag är inte här av min egen vilja, de tvingar mig på detta plan. Jag kommer inte att göra någonting ni ber mig att göra, jag kommer att röka, prata i mobiltelefon, slå i kabindörrarna, springa runt, inte sätta fast säkerhetsbältet. Jag kommer att vara en säkerhetsrisk på detta plan”. Flygvärdinnan blev helt chockad och hämtade kaptenen som mycket trevligt sa att han inte kommer att köra med mig ombord och poliserna blev tvingade att hämta tillbaka mig."

Efter detta inträffar deporteringen med poliser som Ali skriver om.

Under de dagar detta pågått har man alltså skrikit åt henne och förhindrat henne att röka lika ofta som de andra i gränskontrollen. Så Konstigt!

Värt att nämna är även att Shora tydligen haft advokat under denna process.

Anonym sa...

Fredrik, ja hennes egna redogörelse var intressant att läsa.

Jag ställer mig dessutom tvivlande till att den var helt igenom korrekt, komplett och objektiv.

Ali's inlägg blir bara ännu mer obegripligt!

Anonym sa...

Fredrik:
Du missar poängen. Varför lämnar Säpo uppgifter om svenska medborgare till den israeliska säkerhetstjänsten, trots att hon inte gjort något olagligt i Sverige? Varför hämtar två österikiska säkerhetspoliser henne i Israel och för henne till Wien? Varför sammarbetar europeiska säkerhetstjänster med israeliska Mossad …

Och varför gör du ett nummer av att Shora ljög för den israeliska förhörsledaren som hotade henne? Tycker du att hon skulle namngivit sina kamrater istället.
Dessutom visste den hotfulla förhörsledaren (som till och med ringde och hotade hennes mamma (!!!) i Sverige) inte om att hon ljög så det kunde knappast vara någon grund för att utvisa henne, eller hur …

Anonym sa...

johank.

Jag tar illa vid mig över att bli kallad rasist - bara för att jag vill ha lite mer att ta på när jag skall bedöma en persons trovärdighet.

Att slänga ur sig den typen av anklagelser, som du gör - är att omdefiniera ett viktigt ords egentliga betydelse. Men det kanske är ditt syfte?

En ursäkt är på sin plats.

Anonym sa...

Denna händelse är inte på något sätt ett vägmärke för vart Sverige är på väg. Samarbete mellan makthavare i olika länder har pågått under väldigt lång tid och är inget nytt. Dessutom är de personer som Du beskriver totalt ointressanta som vägvisare hemma i Sverige, till och med han själv(Esbati) och jag som skriver är totalt ointressanta för landets vägval. Det är ett själbedrägeri utan dess like att tro att vägvalet som kollektivet Sverige gör skulle styras av några simpla bloggare. Så det skulle inte skada om Ali försökte bli lite mer jordnära så att säga. Försök inte att få till det att en person är viktig bara därför att säkerhetspolisen leker lite med henne, så är det inte, det är i allmänpreventivt syfte och det lyckas alltid.

Anonym sa...

Behandlingen av Shora, som jag känner som en trovärdig och engagerad aktivist och fredsvän, är fullständigt oacceptabel. Självfallet borde svenska regeringen och myndigheter försvara svenska medborgares rättigheter att resa till Palestina och omedelbart lämna in en begäran om att israeliska säkerhetstjänsten förklarar sig och ber om ursäkt för behandlingen. Istället tycks SÄPO göra vad man kan för att registera svenska fredsaktivister som inte dömts för några brott och lämna ut uppgifter till främmande makt! Detta kommer justitieministern att ställas till svars för i riksdagen.

Anonym sa...

Fy tusan vad obehagliga ni är. "Säkerhetspolisen leker lite med henne" "Hon har ju ljugit" osv.

Ni fattar ju ingenting. Vad tror ni hänt med de människor de ville att hon skulle ange, om hon talat sanning? Om hon berättat om alla ISM:s kontaktpersoner i Palestina?

Snälla ta er själva på lite allvar någon gång. Läs vad ni själva skrivit, vad ni tagit i försvar. Fundera ett varv till på om ni verkligen vill leva i en sådan värld. Det handlar inte om höger eller vänster, utan om att vara människa. Var är er mänsklighet?

Anonym sa...

Svältkonstnären:
Jag håller i stort med Jonas, det är inget konstigt med att demokratiska staters säkerhets och underrättelsetjänster sammarbetar för att skydda det ena landets säkerhet.

Vad det gäller lögnerna menar jag bara att vilken vettig människa som helst borde ha vett att inte ljuga för ett land i krigs säkerhets och underrättelsetjänst i onödan. Om det nu fanns >150 rapporter om henne var det kanske lite dumt att i två timmars tid förneka, och sedan ljuga ihop ett erkännande om en så simpel sak som samröre med ISM?

Som sagt var, hon blev inte utvisad utan nekades inträde, och säkerligen visste man från första början att hon ljög.

Vad jag menar är alltså att om man väljer att (envist och hårdfört) inte sammarbeta med rättsväsendet eller säkerhetstjänsten i ett land där man är misstänkt för att vilja skada landet får man räkna med att bli bryskt behandlad. I vilket land man än är. Dessutom pekar allt på att ingripandet gått helt rätt till; att skrika till någon under ett förhör är inget olagligt eller konstigt, hon har haft advokat, osv.

Att man sedan ringt hennes mamma låter lite konstigt, det håller jag med om. En vild gissning är att det kan ha berott på att hon inte var myndig?

Laura: Det är inte konstigt att personer som betraktas som ett lands fiender, och inte gör något för att ändra på den bilden, inte blir insläppta i landet. Om hon hade blivit inplockad och förhörd på detta sätt av säpo i sverige hade jag varit upprörd men inte i detta fall - i en gränskontroll i ett land där hon inte är medborgare.

Notera även att hon inte ljugit om ISM:s kontaktpersoner utan endast vägrat att svara. Man har inte pressat henne på den punkten utan istället skickat hem henne.

Anonym sa...

Laura said...
Fy tusan vad obehagliga ni är. "Säkerhetspolisen leker lite med henne" "Hon har ju ljugit" osv.

Laura
Jag har den största förståelse för din kommentar, men jag tror att Du har missat meningen i vad jag skrev, när jag skriver lekt med så menar jag att hon har klarat sig bra i förhållande till vad resultatet brukar vara när man hamnar i händerna på den typen av människor. Mellan Israel och Palestina råder ett slags krigstillstånd och den som ger sig in i ett sånt getingbo får räkna med att få ett och annat stick. Kära Laura det är inte jag som är obehaglig det garanterar jag Dig och ju fortare man förstår alvaret i konflikten som råder i det området ju bättre är det. Min åsikt är den, att alla som på något vis exponerat sig i tal eller skrift framför åsikter i frågan ska iaktta största försiktighet och helst inte besöka platsen. Sköt om Dig och tänk dig noga för vad Du säger och gör om Du inte är gammal som jag är.

Anonym sa...

Vilka mysiga kommentarer. Tänk hade det här varigt någon annan stat än en som svenska högern tycker om så hade det varigt ett djävla liv men nu är det israel så då är allt tydligen rätt och riktigt. tydligen så gör det faktum att folk får gå och rösta från och till Israel till något slags utopia för svenska högern så vad spelar det då för roll att man torterar och mördar civila från statligt håll, lite spill får man räkna med tydligen.

för övrigt angående att ljuga i förhör så verkar det för vissa vara en anledning att behandla folk lite hur som hälst. Faktum är att man får ljuga i förhör i ett förhör ljuger alla.

Anonym sa...

KAS, nu får du faktiskt skärpa dig. Ska man måsta skriva under killnamn för att bli respektfullt bemött eller? Du har vid flera tillfällen svarat på tjejers inlägg på samma sätt som du gör nu, lilla gumman-förlöjligande.

Vadå "Kära Laura"?? "Sköt om dig"?Och vad vet du om min ålder? Du själv verkar inte så värst mogen med tanke på hur märkliga dina inlägg är. Jag tror nog att jag både är äldre och har mer koll på allvaret i konflikten än du, men jag finner inget nöje i att spekulera i det.

Vi må tycka olika, men försök att inte retirera till gubbslems-taktik bara för det.

Anonym sa...

Jonas N, det finns ju länkar här till både Nätverket Bojkotta Israel (Som Shora är ordf för) och International Solidarity Movement, som är en av nätverkets medlemsorganisationer. Klicka på dem vettja om du vill ha mer info.

Shora kan du ju googla, om du är nyfiken. Vad jag förstår är hon en engagerad människa (frilansjournalist) som varit/är aktiv inom fredsrörelsen och jobbat med Palestinafrågan. Är det ett brott?

För min del kvittar det vad hon tycker eller vad organisationen tycker. Jag vore lika upprörd om det var en fanatisk kdu-aktivist det gällde.

Vill du har utförligare information än så tror jag du får söka upp den själv. Ali sitter nog inte på något hemligt ISM-manifest eller någon kartläggning av Shoras liv. Ett tips kan ju vara att fråga Säpo.

Anonym sa...

Go Laura! Jag kunde inte skrivit det bättre själv. KAS tror sig visst veta hur gammal jag är också (tidigare diskussion)

Vad tror du? Av den intellektuella kärnan i hans inlägg skulle jag gissa på 19. Men man vet aldrig. 68? 32? 51?

KAS, vi väntar med spänning.

Anonym sa...

Peter: Vilken stat det råkar vara spelar ingen som helst roll i det här fallet. Tänk dig följande scenario.

Jag reser som turist till Kuba. I gränskontrollen blir jag inplockad och man frågar hur det kommer sig att jag varit i USA upprepade gånger, vad jag gjort där etc. Jag vägrar svara på detta. Man skriker åt mig. Jag vägrar fortfarande att svara. Man säger sig ringa säpo för att fråga vem jag är. Man säger att man inte vill släppa in mig i landet och sätter mig på ett vanligt plan till Sverige. Jag uppträder aggresivt och hotar med våld och olydnad. Man skickar hem mig med poliseskort.

Är detta något att bråka om? Knappast, jag skulle ha blivit chockad om jag fått en advokat. Dessutom skulle jag om jag betett mig så dumt (i Kuba!) vara glad att jag inte blivit misshandlad eller dödad.

Anonym sa...

Jonas N

Jag känner flera personer som rest till Palestina med ISM. De har betalat sina resor själva. Visst får man spara ett tag, men lever man på nudlar ett tag så går det.

Väl där har de agerat mänskliga sköldar. Hela tanken med ISM är att internationell närvaro försvårar för israelisk militär att begå människorättsliga övergrepp. Därför reser fredsaktivister från massa olika länder till Palestina, också många från sverige.

Mina vänner har följt barn och studenter på väg till skola och universitet genom vägspärrar, där trakasserier och även våld är vanligt. De har varit med vid olivskörd och annat jordbruk, som försörjer stor del av den palestinska befolkningen men ofta utsätts för sabotage. De har varit med vid demonstrationer och möten, eftersom dessa ofta beskjuts, främst med tårgas men också med skarpa skott.

Inget av detta är att betrakta som terrorism eller krigföring.

Ali Esbati sa...

Minns, för övrigt, att de svenskar som åkte till Spanien under inbördeskriget för att försvara (då i väpnad kamp, till skillnad från till exempel ISM)den spanska demokratin och i förlängningen hela Europa mot fascismen, betraktades som brottslingar av den svenska staten. De fick smyga ut och väl tillbaka sattes flera i fängelse.

Idag har de tackats offentligt av spanska staten och fått monument resta över sig.

Hjältar var de från första stund.

Anonym sa...

Frida, tack för tipset.

Men det var tvärtom, jag hade läst både om Shora och om ISM innan jag postade.

Ovan har jag postat mitt första inlägg igen, med ett tillägg om att hon borde bli betalningsansvarig för de kostnader hon själv medvetet vållade.

Jag kollade även sajten: Bojkotta Israel. Jag småskrattade mest. Ungdomlig naivitet kanske förklarar det hela. Men sådana stollerier skapar riktiga problem, lidande och även död i förlängningen. Läs i länken om ISM nedan, så kanske det klarnar lite vad jag menar.

Ang ISM hittade jag en pro-palestinsk sajt som samlat kritiskt press om ISM. Bra artiklar: Där kan man läsa om varför sådan fredsaktivism inte bara handlar om fackeltågande plakatbärande teddykramande. Här:

http://www.freepalestinecampaign.org/attacks_on_ISM.htm

Första artikeln ur LA Times är riktigt bra. Läs den!

För faktum är a oavsett vad Shora nu gjorde eller hade tänkt göra, eller har gjort tidigare, och hur lagligt eller olagligt det var, kan ju sådana 'fredsaktivitster' ställa till avsevärt förtret och besvär bara genom sin naivitet och sitt spring, förutom att kan orsaka och förvärra potentiellt farliga situationer.

Anonym sa...

Laura, Frida

Jag menar inget illa när jag skrev kära, men jag ser att det blev helt fel. Skulle jag nu be om ursäkt misstänker jag att det skulle bli ännu värre, så det struntar jag i. Så jag tänker hålla mig till ämnet, konflikten i mellan Israel och Palestina. Det är ett krig som utkämpats längre tid än jag funnits och har sitt ursprung i beslut som fattades i England i början på 1900 talet då det fanns ett land som hette palestina. Befolkningen i det landet har fördrivits och behandlats på det mest skamlösa sätt som tänkas kan. Den snart 100 åriga konflikten som hitintills förorsakat så mycket lidande och sorg för det Palestinska folket ser inte ut att ta slut under min livstid. Jag är 59 år och svårt hjärtsjuk, av den anledningen kan jag uttrycka mig så. Märk väl att jag inte är en martyrtyp som vill ha medlidande. Sen till att man kan uppfatta det som jag skriver som konstigt kan väl kanske bero på att vi alla är lite olika. Men jag försäkrar Er att jag inte tycker illa om kvinnor eller palestinare.

Anonym sa...

Laura, tack för svar. Det glädjer mig att du/ni sparat själva.

Jag anklagar heller inte någon för att vara terrorist, eller understödja krigs. Möjligen insinuerar jag lite naivitet. För det finns de som ägnar sig (medvetet och organiserat) åt terrorism. Dessa drar sig inte för att utnyttja alla medel som spelar dem i händerna.

Bra att du hann läsa innlägget, Laura. Jag såg att Ali suddade det igen nämligen. Det blir lite hoppigt när han sabbar ordningsföljden på det viset.

Argument har han nästan aldrig presterat. Mest invektiv, och då för att folk inte tycker som han.

Anonym sa...

Menar du då att det är okej att vår säkerhetspolis kartlägger folk för att de är "naiva" och sedan lämnar uppgifter om dem till en terrorstat?

Märkligt.

Anonym sa...

Spanska innbördeskriget är en annan fråga i en annan tid. Egentligen helt ovidkommande. Posten handlar om en person som inte blev insläppt i Israel.

Dessutom klassas inte 'fredsaktivister' som terrorister, eller sätts i fängelse för det.

Dumhet, naivitet, inskränkthet mm är inte brottsliga i sig. Men visst, de kan vålla lika mycket elände för det.

Anonym sa...

Laura?

Jag är tveksam till åsiktsregistrering, men SÄPOs uppgift (oavsett hur kompetenta de är, eller om man gillar dem eller ej) är att hålla reda på verksamhet som skulle kunna bli farlig.

Men Israel är ingen terrorstat. Sådana inlägg gör all debatt meningslös.

Läs artikeln:

Los Angeles Times (USA)23 June 2003

Traveling With Bad Companions: Western supporters of the Palestinian cause are morally blind.

By Martin Peretz

så kanske du förstår varför Israel inte rullar ut röda mattan åt alla 'idealister'.

(Jag la ut den tidigare, men innehållet är politiskt inkorrekt i Alis värld, dvs sannolikt ganska korrekt i verkligheten)

Ali Esbati sa...

"Men Israel är ingen terrorstat. Sådana inlägg gör all debatt meningslös".

Just så.

Anonym sa...

"Laura said...
Menar du då att det är okej att vår säkerhetspolis kartlägger folk för att de är "naiva" och sedan lämnar uppgifter om dem till en terrorstat?"

Ja det är märkligt.

Personligen tror jag att det räcker med att man sätter in en förlovningsannons i tidning som fredligt tar ställning för det palestinska folket.

vänligen

Anonym sa...

Jonas N undrade vem som betalade Shoras återresa. För USA gäller att om någon blir avvisad vid gränsen måste det flygbolag som flugit dit honom/henne betala återresan. Detta för att uppmana alla reseföretag att se till att alla har visum/inresetillstånd. Något liknande kanske gäller i Israel. Men jag vet ju inte egentligen. Det tycks mig inte finnas någon anledning att blanda in länders skattebetalare i resonemanget. mvh /Erik

Anonym sa...

Angående SÄPO så är ju egentligen allt bara en insinuation:

Shora berättade att 'Sami' hela tiden pratade om SÄPÅ och att han hade kontakt med dem.

Det kanske låg något i det, eller så var det bara varmluft, eller så hade han kontakt med SÄPO (helt tänkbart) men inte om Shora, dvs han försökte skrämma henne med ordet SÄPO. Allt helt tänkbart.

Låt oss nu inte måla upp storpolitiska konspirationer baserat på vad en gränspolis gastade om, och vad en avvisad tjej tyckte sig höra.

Som jag ser det, kan varje ord i hennes berättelse vara korrekt, utan att någon anmärkningsvärt har skett (förutom att hon forecerade sig till poliseskort hem)

Anonym sa...

Erik, tack för svar.

Poliseskorten betalades garanterat av andra skattebetalare.

Kanske Isreal har liknande regler som USA. Fast jag tror inte att det skulle funka lika smidigt där. Israel får betala ganska mycket för all sin säkerhet och arrangemang. Jag är säker på att de också måste ha specialöverenskommelser med flygbolag. Vet dock inte vilka.

Fredrik Lindholm sa...

Förstår mig inte på begreppet "ickevåld". Det som avviker från normen pekas alltid ut. Oftast genom en negation. Lite som begreppet "utomparlamentarisk". Så för Esbati (och den utpetade?) är våld normen.

Och det kan ju påminnas om att spolingen i Miljöpartiet tiggde och bad om att bli gripen av israelerna häromåret. Jämför det med hur arbetet med de sanna folkbiblioteken på Kuba sköts. Där gäller det att ha en låg profil. Lustigt att kollektivister oftast är jag-jag-jag.

Anonym sa...

Fredrik, korrekt observation.

Men det är ingen slump. De vill själva absolut inte vara en anyonym del i ett kollektiv, nej de vill vara ledaren, stjärnan, den som folk ser upp till. Det är bara när det kommer till ansvarsdelen, som de hemfaller åt kollektivretoriken.

Det är lite lustigt, de är exhibitionistiska i sin natur och söker ledar-rollen. Men de vill komma dit i kraft av sin person, av sin retorik och sitt tyckande.

Inom riktiga verksamheter (företag, civila samhället) återfinns ju samma ambationer, men där leder de framåt genom det de åstadkommer, gör, utför, får gjort. Där är den stora skillnaden.

Kollektivist-ledarna vill komma framåt baserat på allt de andra INTE har gjort (för dem, underförstått)

Anonym sa...

Jonas N,

Var får du tid och energi till alla dessa kommentarer? Varför har du inte en egen blogg? Du har skrivit så mycket på den här bloggen att materialet hade räckt till att driva minst två egna bloggar samtidigt.

Det är faktiskt lite skrämmande att du har skrivit mer än Esbati på den här bloggen. Har du något personligt emot Esbati eller var det slumpen som gjorde att just detta blev din blogg?

Anonym sa...

Anonym ...

Tack för uppmärksamheten!

Jag läser vad som skrivs här och frågar, ifrågasätter, kritiserar, irriterar, debatterar mm för att jag vill förstå hur vänstertänkare är funtade.

Jag vill veta var någonstans deras tankar hanterar de helt uppenbara motsättningarna, inordnandet i enhetslösningarna, tvången, inskränkningarna i människors fria val, och rekvireringen av deras resurser (inte bara pengar), kampen om du så vill, och varför (om öht) de är så angelägna de är beredda att göra så mot andra människor för det som kallar 'sin goda sak'.

Jag är övertygad om att dom verkligen vill det dom säger, varför är ibland oklart, men hur mycket de förstår av metoderna som krävs och konsekvenserna som uppkommer är jag tveksam till.

Och det är det jag försöker förstå. Svaren är förståss många, de skiljer sig helt klart olika individer emellan, men jag vill urskilja de verkliga motiven (om där finns några) eller mekanismerna bakom detta fenomen.

Vänsterverkare finns ju universellt, och deras prat och deras metoder är också hyfsat universella och konsekvenserna av deras ansträningar blir också likartade.

Förstår du?

Jag är uttryckligen inte ute efter att skriva en blogg för sådana som tycker som jag. Jag behöver inte den sortens bekräftelse. (Däremot är det bra att läsa likasinnades bloggar också, man kan lära sig mycket nytt. Det kan man tom här ibland)

Anonym sa...

Sedan en manlig mänsklig sköld blev våldtagen i Irak strax före krigsutbrottet där så har det varit väldigt tyst från "sköldarna".

Då är det säkrare och mer ofarligt att bitcha i Israel.

Anonym sa...

Laura undrar vad som skulle ha hänt om personer inom ISM namngivits. Med tanke på att ISM har lierat sig med terrorister och att det har hänt att ISM-medlemmar har hjälpt terrorister så undrar man vad det är Laura inte förstår.

ISM är ingalunda en fredsrörelse. Den hindrar ju med glädje Israel att stänga vapensmuggeltunnlar. Det finns andra sätt att stödja freden än att gå med i en organisation som tar sida med terrorister mot ett folk, israeler av alla trosinriktningar.

Anonym sa...

begreppet fredsrörelse är extremt subjektivt och relativt, ism är verkligen ingen fredsrörelse ur den klassiska bemärkelsen, dvs. den att man inte tar ställning och låtsas vara en objektiv part, och låtsas heller inte vara det,
ism är en fredsrörelse ur den aspekten att man med stadgefäst ickevåld försöker bryta en isolation som numera konkretiseras i betong, för att ge en röst åt alla dem som inte önskar uttrycka sig med sprängladdningar kring midjan, för att försöka skydda det sista av jordbruk och näringsliv som existerar för ett helt folks försörjning,
allt enligt folkrättens regler och bestämmelser, ism hjälper de som ber om hjälp att utföra legal verksamhet(ex. gå till skolan, åka till sjukhus) gentemot en illegal ockupationsmakt, ingen kan kontrollera huruvida dessa skolbarn, sjuka, gamla etc är terrorister, men hursomhelst har de rättigheter i egenskaper av människor och det relevanta är att ingen verksamhet som enligt internationell lag klassas som terrorism understöds av ISM..