söndag, oktober 16, 2005

Från ockupation till rashygien

Via Yabosid läser jag om hur kinesiska gästarbetare i Israel påtvingats ett avtal om att de inte ska gifta sig eller ha sex med israeliska kvinnor. Det gäller även prostituerade. Den bakomliggande tanken är uppenbar. Det är rashygien vi talar om här. Arbetarna "avtalar" också bort sin rätt till varje religiös eller politisk aktivitet. Ännu ett övertydligt exempel på hur en skärpt kapitalistisk exploatering drar nytta av rasistiska strukturer. Och på att rasismen är fundamental i dagens israeliska samhällsbygge. Den behandling av palestinierna som ockupationen driver fram, påverkar alla delar av det israeliska samhället.

22 kommentarer:

Anonym sa...

En två år gammal artikel.
Verkar ursprungligen komma från Middle East Sex Gazette

Inte så up to date blogging va?

Fredrik Lindholm sa...

Är det något som förstör rasismen så är det just kapitalism. I ett kapitalistiskt system kan jag förvisso vägra att beblanda mig med kineser, mexikaner och tattare. Men det kommer bara att drabba mig i första hand då fördomar är gratis medan diskriminering kostar. (Jag tänker inte på de larvigt höga skadestånden för "krogdiskriminering".) Och rasismen blir riktigt hemsk bara när staten får vara med.

Anonym sa...

(Jag tänker inte på de larvigt höga skadestånden för "krogdiskriminering".)

...utan då tänker du på?...

Anonym sa...

Ali grabbar efter varje grej som verkar stödja hans redan formade inställning, den välkända fientliga. Då spelar det ingen roll att det han lyckas dragga upp är dravel. Först är som sagt artikeln gammal. Sedan var den falsk redan när den skrevs. Och som vanligt när media ertappas i lögn kommer de inte med rättning.

På www.camera.org som kollar medias rapportering från Mellanöstern kan man läsa:

"...When CAMERA checked with Mr. Yaffe [som citerades i rapporten från AP, min anm.] about the AP assertions, he recounted quite a different story about the mysterious contract. According to Yaffe:

1) About a year and a half ago, the Emigration Authority heard of a contract like this that originated abroad, in China. The “contract” may have been more like a series of guidelines Chinese workers were made to sign before embarking for Israel.

2) This contractual agreement took place in China, not in Israel, and thus did not fall under the jurisdiction of the Israeli police.

While the AP report paraphrased Yaffe as saying: “there was nothing illegal about the requirement and no investigation had been opened against the company,” the reason was that Israel had no role or jurisdiction in the matter.

In journalism, as in any line of endeavor, mistakes can occur. The question is how fully and promptly the error is corrected. Although AP's story was distributed on Dec. 23 and picked up by media outlets around the globe, and although CAMERA was in contact with the wire service on Dec. 30 to alert editors to the problem and provide detailed rebuttal information, no correction has yet been forthcoming...."

Så kan det gå. Men det är väl inte första gången extremvänstern för vidare falskheter.

Anonym sa...

Ali:
På vilket sätt är det som beskrivs ett "exempel på hur en skärpt kapitalistisk exploatering drar nytta av rasistiska strukturer"? Jag ser inte att de fåniga avtalen på något sätt skulle gynna kapitalismen.

Anonym sa...

Om avtalens ursprung är Kina är det väl ganska lätt att tro att det har med den kinesiska ett-barn-per familj-politiken att göra? Vi får väl se om Ali förmår ta tillbaka sitt utfall.

Det är ett smutsigt göra att hålla upp rasismanklagelserna mot Israel, but someone's gotta do it. Och det blev Ali! Speciellt vidrig titel med tanke på ett folk som utsatts för nazism och fördrivningar, inte minst från arabländer. Får tyvärr gott skäl att åter säga tvi! Ali skyr inga medel för sina ändamål.

Anonym sa...

1) Artikeln säger att det handlar om ett företag som skulle ha använt detta kontrakt. Så varför kommer Ali till slutsatsen att "rasismen är fundamental i dagens israeliska samhällsbygge"?

2) Artikeln är dessutom falsk, vilket A K Roth visade ovan. Det är nämligen Kina som ställer de krav som stod i kontraktet, och det skrevs i Kina. Inte i Israel. Tänker Ali be om ursäkt för den vidriga rubriken och det rasistiska inlägget han skrev?

Anonym sa...

En fråga bara. Finns det andra kontrakt för kinesiska arbetare till andra länder, t ex Sverige, med liknande innehåll?
Att Israel är ett rasistiskt samhälle är väl ingen som längre förnekar, utom de som intill absurditet alltid i alla lägen försvarar Israel och dess grymma politik.

Anonym sa...

Tack Ali! Du ger mig så mycket glädje i min trista vardag. Har nog aldrig läst så patetiska och sanslösa blogposter som hos dig. Fortsätt, snälla!

Anonym sa...

Almo: "Att Israel är ett rasistiskt samhälle är väl ingen som längre förnekar, utom de som intill absurditet alltid i alla lägen försvarar Israel och dess grymma politik."

Jaså? Då borde du väl kunna ge oss några bevis för din åsikt?

Och säg mig: varför bor det nästan inga judar i arabvärlden tror du, trots att där bodde hundratusentals tidigare? Var är synagogorna i Saudiarabien?

Anonym sa...

Johan Ingerö kommenterar Alis vidriga inlägg ovan:

Esbatis judehat skrämmer..

Anonym sa...

Ali har postat en av allt att döma falsk "nyhet" på sin blog. Det i sig är inte särskilt uppseendeväckande, det händer hundratals gånger varje dag i bloggosfären, särskilt när bloggaren väldigt gärna VILL att "nyheten" skall vara sann.

Som sagt, detta är inte särskilt förvånande och får betraktas som ett olycksfall i arbetet. Det som kommer att bli intressant är att se hur Ali väljer att reagera nu när denna fadäs uppdagats. Kommer han att falla allt djupare ner i ett dystopiskt träsk av allt mer avancerade konspirationsteorier, eller kommer han att rakryggat gå ut med en dementi och kanske rentav be om ursäkt?

Det är Alis anseende som vänsterbloggarnas hjärntrust som står på spel. Hur han väljer att agera kommer att ge en tydlig signal om den här bloggens framtida läsvärde.

Jonas N sa...

Nåja, Mattias.

Det är ganska magstarkt att påstå att Alis anseende (eller heder) står på spel.

Hans behov av en 'tillrättalagd' verklighet (eller snarare bild av verkligheten) har ju varit glasklart länge.

Och jag menar inte heller att det behovet först uppdagades när han började blogga. Det var nog bara metoderna som blev lite mer synliga och uppenbara ...

Anonym sa...

Israeler genomför idag en kampanj mot McDonalds, med motivet att de tillverkar leksaker i Kina under slavliknande förhållanden.

Israelis mark anti-Mc Donald's day.

Det tyder väl på medkänsla med arbetarna i Kina? Här ligger Ali och israelhatarvänstern efter. Betyder det att ni stödjer exploateringen av kinesiska arbetare?

Anonym sa...

En bild från protesterna på Indymedia Israel och Ynet News.

Men Ali drar alla över en kam och talar om "rasism" i Israel.

Anonym sa...

Intressant information Linus, men vari ligger din kritik?

Ska man likställa alla israeler, eller tro att anti-McDonaldsdemonstranter sitter i riksdagen och beslutar att man ska bygga en ny Berlinmur? Eller ha samlagsförbud för människor från vissa länder?

Jag känner många väldigt sympatiska, aktiva, intressanta tänkare från Israel. Som är eniga om att deras regering för en rasistisk och förtryckande politik.

Dra inte alla över en kam.

Anonym sa...

"Nyheten" är falsk, och är en sedan länge avslöjad skröna.

Mediagranskaren Camera undersökte sanningshalten och falsariet avslöjades.

Yabosids Guardian-artikel är från 2003, och Ali lät sig luras och rapade efter. han bör nu göra en rättning och be om ursäkt. Till och med Yabosid har lyckats med en halvhjärtad och till vissa delar oärlig sådan, med en massa slingrande.

Johan Ingerö gjorde ett kanonjobb med att hålla israelhatarna ansvariga för sina lögner.

Anonym sa...

Tänker Ali visa att han har lite heder kvar, och dra tillbaka påståendena som är bevisat falska?

Anonym sa...

Här är ett översatt videoklipp (3 min 30 sek) med en kuwaitisk journalist som vill att inrikesministeriet ska stoppa invandringen av "filippinska bögar".

Rasism? Nää.

Andreas sa...

Efter påpekande från Johan Ingerö så letade jag upp artikeln som CAMERA publicerat angående lögnerna i APs artikel om de kinesiska gästarbetarna som The Guardian av någon outgrundlig anledning inte har tagit bort än.

Artikeln visade sig bevisligen vara en lögn och har uppdaterat den för att reflektera detta. Då det är min policy att inte radera artiklar då jag finner det oärligt så kommer den ligga kvar. Ingen är felfri och det är ingen idé att älta falsk israelkritik när det finns så mycket i Israels politik mot palestinierna som faktiskt förtjänar kritik.

En sak är säker, .. Guardian kommer jag inte lita på igen.

Fredrik Lindholm sa...

Om jag är så dum att jag vägrar att anställa kineser, mexikaner och "tattare", trots att de är nyutexaminerade civilingenjörer med toppbetyg -då får jag stå mitt kast.

Kapitalismen får fram bättre och artigare människor än alla diskrimineringsprocesser som bara är "he said-she said". Att folk i bistrare tider har en tendens att följa tumregeln "kaka söker maka" är ett argument för att göra ekonomin större så att flera kan vara med. Katallaxi, gott folk. Katallaxi...

Anonym sa...

Yabisid ska ha heder för att ha tagit tillbaka det han skrev. Nu väntar nästa steg, att Yabosid tar sig en uppriktig funderare över hur mycket eller lite av det han "lärt sig" om Israels "politik mot palestinierna" [Yabosids uttryck, mina citationstecken då jag inte ser politik mot något folk utan politik mot terrorism] som faktiskt är sant. Guardian är ingenting att tro på nu enligt Yabosid. F.ö är det vettigt att alltid ifrågasätta det man läser och hör, även här.

Skulle det förvåna att det dräller av missinformation och propaganda på många sajter och i media om allting? Denna blogg står i förgrunden för svensk antiisraelisk propaganda som just igen har visats och fortsätter i nya artiklar. Israel får här negativ särbehandling. Det är Alis personliga problem och jag skulle varna för att sätta någon tillit på att det han skriver är balanserat. Tillsätt en nypa salt, rör om, titta igen, läs fler artiklar, googla och tänk igen.

TT vinklar, lägger till och drar ifrån, föreläser, förklarar och ändrar språk. Inte mucket chans att få en vettig balanserad syn om man inte söker. Varför? Jag ser det som ett "rush to judgement", en typ av mobbning som gör att man ivrigt dräglande och hoppande jämfota (bildspråk bara:) tar fast i första rykte om något förnedrande eller osmakligt man kan pricka israeler för. Medan man samtidigt inte säger knäpp om attacker mot israeler! Eller antyder att det är israelers eget fel att de attackeras. Börjar någon av ni ensidigt vinklade att se? Nej kanske inte.
Ta aimo t.ex.:

Aimo said...

"...Att Israel är ett rasistiskt samhälle är väl ingen som längre förnekar, utom de som intill absurditet alltid i alla lägen försvarar Israel och dess grymma politik..."

Jo, jag förnekar starkt och manga med mig! Extremister som är fientligt inställda mot den judiska staten kommer med den anklagelsen och ignorerar annat i MÖ. Aimo har dragit sin slutsats grundat på att Ali har sagt det?

Israel är inte ett rasistiskt samhälle såvida inte alla samhällen är rasistiska. Apartheid-lögnen om Israel är en propagandaploj och många har gått på den. Tvi igen.