måndag, oktober 17, 2005

Imperiell terror

Jag har skrivit om den här mannen tidigare, i förbigående. En spökfånge. En i Storbritannien boende etiopier, som plötsligt plockas in för att han råkar vara på fel ställe vid tillfälle. Därefter berövas han i ett svep sin mänsklighet, av de amerikanska demokratifrämjarna och deras hantlangare.

Benyam Mohammed al-Habashi har blivit plågad i över tre år. Han lever i ett Kafka-land. Han har anklagats för allt möjligt, men aldrig formellt, blivit ställd inför någon domstol eller fått sin sak prövad. Han har dock torterats. Det är detta han berättar om, från sin bur i Guantanamo.

Ta en stund och läs hans berättelse. Försök förstå det han vittnar om. Det är sådana vidrigheter att man svårt att ta in det, men försök tänka dig in i den här människans situation. Al-Habishi är en av många som utsatts för sexuell förnedring, misshandel, psykisk nedbrytning. Han har placerats i exkrementfyllda isoleringsceller, hört andra plågade människor skrik, börjat erkänna vad de än velat att han skulle säga.

Längs denna helvetesvandring har torterare från många länder figurerat. Det han betraktat som sitt hemland – Storbritannien – har bidragit med information och övervakning, hejat på när andra torterat honom.

Incidenten med de egyptier som med den svenska regeringens goda minne bortfördes från det här landet till Egypten där de torterades, och där den ene fortfarande sitter i fängelse och den andre under svåra omständigheter, blottade för en bredare svensk publik en liten bit av den bisarra förgrening av fängelser och tortyrhålor som finns över hela världen.

Ett ord som på sistone använts i rent demagogiska syften, kan med konkret och korrekt innebörd användas här: terrornätverk.

Vår regering har gjort oss till en nod i detta nätverk. Och vår lagstiftning anpassas i efterhand till att ännu lättare kunna ge sig på alla möjliga svartmuskiga och därtill nästan vem som helst som man skulle vilja ge sig på. Jan Guillou skrev en lysande kolumn om detta igår:
I kommentaren till det nya lagförslaget läser vi exempelvis (sidan 255): ”Innebörden i begreppet ’utöva’ skall förstås i en vidare mening än det straffrättsliga gärningsmannabegreppet. Detta innebär att personen inte behöver misstänkas vara en presumtiv gärningsman för att han eller hon ska anses kunna komma att utöva brottsligheten. Det kan således vara tillräckligt med att personen rent objektivt kan komma att främja en framtida brottslighet.” Man kan alltså i denna nya sköna värld begå terroristbrott utan att göra någonting, inte ens planera eller förbereda (ty det är en typisk ”gärning”).
Rättssystemet är inte bara på glid, utan på flera områden redan under isen. Det centrala budskapet i det Guillou säger är skrämmande självklart:
En antidemokratisk lagstiftning är ett mycket större hot mot demokratin än alla terrorister i världen. Thomas Bodström är i det avseendet farligare än Usama bin Ladin. SÄPO skall enligt en ny lag få rätt att avlyssna alla svenskar, läsa vår post och begå hemliga inbrott i våra hem eller på våra arbetsplatser. Det är en rättshistorisk nyhet att polisen i förebyggande syfte skall kunna ingripa mot personer som inte är brottsliga.
Den som tvivlar på vilket helvete en sådan ”rättshistorisk nyhet” kodifierar, kan läsa al-Habashis berättelse en gång till.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Nu spelar Ali med i alliansens symfoni "bytregering"

"Rättssystemet är inte bara på glid, utan på flera områden redan under isen. Det centrala budskapet i det Guillou säger är skrämmande självklart:"

tillsammans med mångmiljonären Guillou

"En antidemokratisk lagstiftning är ett mycket större hot mot demokratin än alla terrorister i världen. Thomas Bodström är i det avseendet farligare än Usama bin Ladin."

patetiskt.

Det är bättre att visa på det omöjliga i förslaget med seriösa beräkningar

KAS

Gork sa...

Att kritisera Bodströms steg mot ett övervakningssamhälle innebär inte att man polar med alliansen. Tyvärr har ju både Folkpartiet och Kristdemokraterna visat sig stödja Bodström i frågan.

Kritiken mot teleövervakningsdirektivet är omfattande. Till och med European confederation of Police sågar det och säger att det är meningslöst ut brottbekämpningssynpunkt.

Vi riskerar att få ett övervakningssamhälle, men utan den utlovade ökade säkerheten.

Anonym sa...

Att Guillous påstående att Bodström är farligare än Usama förstår ju var och en att det är falskt. Bodström har ju varken skägg eller turban.

Guillous kommer därigenom mot sin vilja att stödja Bodström eftersom den senare får folket på sin sida. Och han kan genomföra sin BigBrother lagstiftning på beställning av Bush.

Guillou borde istället talat sanning och pekat ut Bush som förövaren av 911. Han satt ju i en skola och lyssnade på skolbarn - spelade oskyldig. Fastän Bush fick reda på att "America is under attack" så satte han sig inte i säkerhet och han försökte inte ingripa. Bush visste! Bush knew!

Detta säger inte Guillou istället pekar han ut Usama som förövaren av 911. Guillou sväljer Bush och PNAC:S konspirationsteori med hull och hår. Guillou går därigenom Bush och Bodströms ärende. Allt blir fel.
Ett tips till Guillou och alla andra- sök på PNAC.
http://www.cooperativeresearch.org/

Gork sa...

Mångmiljonären Guillou är dessutom en av de som fått känna på vad felaktiga underrättelseuppgifter innebär. Han får inte komma in i USA pga terroriststämpel i några register.
(referens)

Anonym sa...

Pelpet jag stödjer inte heller förslaget , men jag tror att faktiskt att det syfte man har när man använder den typ av argument som vår käre vän Guillou gör är att svärta ner hela regeringen. Men det är klart det är min syn på det hela och vi människor har ju ofta fel i vad vi säger och gör.


Att folkpartiet och kristdemokraterna stödjer förslaget i motsats till vad moderaterna gör viste jag inte.

Vänligen kas

Anonym sa...

Det är långsökt av Guillou att jämföra vår populistiske justitieminister (och hans likar i tex Storbritannien) med en grottmänniska i Tora Bora när det finns välkammade europeiska paralleller på närmare håll.


"... Thus, restrictions on personal liberty, on the right of free expression of opinion, including freedom of the Press; on the rights of assembly and association; violations of the privacy of postal, telegraphic and telephonic communications; warrants for house searches; orders for confiscation as well as restrictions on property, are permissible beyond the legal limits otherwise prescribed."
28 February 1933

Adolf Hitler's Decree (suspension of the guarantees of individual liberty under the Weimar Constitution "for the protection of the People and the State ... a defensive measure against Communist acts of violence"


"Fellow Germans, my measures will not be crippled by any judicial thinking. My measures will not be crippled by any bureaucracy. Here I don't have to worry about Justice..."

Hermann Goring; Speech at Frankfurt-am-Main, 3 March 1933
Alan Bullock "Hitler, A Study in Tyranny"




Judges liken terror laws to Nazi Germany
"A powerful coalition of judges, senior lawyers and politicians has warned that the Government is undermining freedoms citizens have taken for granted for centuries and that Britain risks drifting towards a police state. One of the country's most eminent judges has said that undermining the independence of the courts has frightening parallels with Nazi Germany. …"

"… Lord Carlile, a deputy High Court judge, warned against the whittling away of historic civil liberties. "We have to be acute about protecting what is taken for granted as inalienable rights. In the United States the Patriot Act included a system whereby a witness to a terrorist incident can be detained for up to a year. This is in the land of the free." …"

"The Prime Minister spoke of "summary justice", said the lawyer: "It would be better named street justice." [Anthony Scrivener QC ]"

Anonym sa...

Svenska Akademiens Ordbok rekommenderar användningen av ordet "imperial". Inte imperiell.

Ali Esbati sa...

Jag rekommenderar språkkänsla och några småkakor.

Gork sa...

Visst - att jämföra Bodström med Bin Ladin vore fult. Med Bin Laden som justitieminister skulle vi få sharialagar, och då föredrar jag nog Bodström på posten. Men det Gulliou gör är ju faktiskt bara att påpeka att Bodströms hårda antiterrorlagar är ett större hot mot demokratin än Bin Ladins terrorverksamhet. Jag håller helt och fullt med Guillou om detta påstående.

Självklart svärtar Guillou ned regeringen med sitt angrepp - de stödjer ju Bodströms idiotiska förslag. Men skiten stänker ordentligt på Folkpartiet och Kristdemokraterna. Argast verkar liberaler vara på just (fp), där man förväntat sig ett klart och tydligt nej.

Göran Koch-Swahne sa...

"Imperial" är en sänghimmel.

Jag uppfattar att artikeln handlar om någonting imperiellt; alltså i m p e r i e l l t (inte imperialt som inte finns ;=)

Anonym sa...

"...En i Storbritannien boende etiopier, som plötsligt plockas in för att han råkar vara på fel ställe vid tillfälle..."

Benyam Mohammed al-Habashi plockades upp i Storbritannien? Då kunde han väl inte ha klassats som unlawful combattant? Han ska omedelbart släppas.

Anonym sa...

Bodströmslagarna är något som jag känner mig mycket kluven inför. Vad Jan Guillou kläcker ur sig finner jag ganska ointressant. Likaså vet jag att om Ali säger en sak, så brukar det förhålla sig precis tvärtom.

Till saken hör väl att jag inte litar på en myndighet (speciellt inte då om socialister sitter vid rodret) att de inte kommer att missbruka den makt som dessa lagar skulle ge dem. Möjligheterna till missbruk skulle vara stora och chanserna för upptäckt små.

Som liberal är man ju också per automatik mot Bodströmslagarna. Det blir till att kolla upp de borgerliga partiernas ställningstaganden och argumentationen för dessa för att finna vägledning i denna kontroversiella fråga.