måndag, oktober 17, 2005

Israel, gästarbetare och traditionell hets

Stort hallå har uppstått på grund av en liten kommentar jag skrev till något jag sett hos Yabosid. Egentligen är det inte mycket nytt under solen. De kommentarer jag ser, här och till exempel hos Johan Ingarö, är klassiska i sin metodik. Jag har varit med förr, om man säger så, och känner förstås igen sättet att genom skrämselretorik försvara staten Israels ras- och terrorpolitik.

Angående det jag skrev vill jag påpeka att jag gjorde det hastigt, kanske förhastat. Hade jag sett att AP-artikeln i The Guardian var gammal hade jag nog inte skrivit någon kommentar, till exempel. Sådant händer och det är inga problem att be om ursäkt eller korrigera. Jag har inte heller skrivit att det var staten Israel som ställde några sådana krav på de kinesiska arbetarna – det var till och med en poäng, vilket jag återkommer till nedan – men det kanske skulle ha kunnat förtydligas.

I övrigt finns det en del saker att understryka.

1) Jag har – det ska glatt erkännas – inte någon ytterligare källa till påståendet om sex-förbud för kinesiska arbetare än artikeln i Guardian. Däremot vill jag påpeka att det som CAMERA-artikeln framför inte heller motsäger det som står i AP-artikeln, som ju inte påstår att detta är något lagligt krav från den israeliska statens sida. Att kontraktet eller ”uppförandekoden” skrevs under i Kina är inget som förändrar det faktum att det är israeliska arbetsgivare och bemanningsföretag involverade, tillsammans med kinesiska motsvarigheter. Till skillnad från Lars Leijonborg tycker jag inte att kinesiska arbetsförhållanden är så föredömliga, och det är också relativt välkänt att kinesiska arbetares rättigheter trampas ned å det grövsta. Här är det en mer okänd sida som blottas, nämligen förhållanden för den oerhört stora gruppen gästarbetare i Israel. Så här skriver en israelisk NGO som arbetar med gästarbetarnas situation:
“The press reports uncover the political and economic interests behind this legalised scam. They outline the Chinese negligence as well as Israeli sinister exploitation. Kav La’Oved is asking you to join the protest against both governments, and against this systematic violation of human rights. We require international exposure, protest letters, and other direct and indirect means of pressure”.
Man kan också ta del av ett kontrakt som de kinesiska arbetarna på ett av företagen tvingats underteckna. Man ser de slavlika förhållandena, som alltså gäller på plats i Israel, nedtecknas i dessa avtal. (Läs också mer här och här). Här finns förbudet mot att delta i alla former av organiserad verksamhet, men inte någon sex-klausul. Som sagt, det är AP som rapporterar om en sådan ”överenskommelse” – muntlig eller skriftlig – och jag har inte sett något som motsäger det.

By the way bör man väl också vara uppmärksam på vad CAMERA är för sorts organisation. Den bedriver sedvanlig hets mot alla som vågar andas kritik mot staten Israel, i syfte att flytta fokus från Israels rasistiska ockupationspolitik. (Kolla in kartläggningen av journalister!) Det liknar vad extremistorganisationen Memri sysslar med och som jag skrev i början, det är en känd och välanvänd metodik, som är förståelig, med tanke på att det är en propagandamässig uppförsbacke att försvara Apartheid-politik och lågintensivt folkmord face-on.

2) Att staten Israel för en rasistisk politik är så pass självklart, uppenbart och allmänt konstaterat att det inte behöver diskuteras vidare just här. Man kan vilja försvara detta liksom man kan vilja försvara Sydafrika under Apartheid, men det blir så att säga ett helt annat bollspel. Det jag försökte påpeka – var att ockupationen reproducerar rasistiska tankemönster, som tar sig in i andra delar av det israeliska samhället. Återigen: det är möjligt att själva sexförbudsdiskussionen är påhitt och vandringssägen, men jag har inte sett något som visar det, och jag menar att bakomliggande resonemang av den här sorten är vanliga och förklarliga i det israeliska samhället. Detta är också något som den israeliska fredsrörelsen i sina bästa stunder bearbetar, och det är ett problem som spiller över på fler än palestinierna. Man kan läsa om de äktenskapslagar som var på tapeten för några år sedan. Man kan fundera över de demografiska diskussioner som ständigt förs och vad de får effekt på samhället i stort. Man kan titta på en incident som denna, då palestinska arbetares hjälmar markerades med ett kryss på en byggarbetsplats. Det är antingen naivt eller cyniskt att blunda för att den rasism som ockupationen föder och när påverkar hela det israeliska samhället.

3) Själva gästarbetarsystemet är ett eldorado för rasistisk behandling av arbetskraften – detta oavsett var i världen man befinner sig. Arbetskraft som mitt i ett samhälle skiljs ut och får sämre villkor för att den är invandrad blir också illa behandlad på andra sätt. Palestinska och östasiatiska gästarbetares situation i många gulfstater är fruktansvärd, de turkiska gästarbetarnas situation i Tyskland är djupt problematisk, iranier som för några år sedan arbetade i Japan i stort antal behandlades oerhört illa. Exemplen är många. Och när Israel är det land i världen som har fjärde störst andel gästarbetare i förhållande till den egna befolkningen är det viktigt att se på vad som sker. Jag är knappast ensam om att påtala hur det ligger nära till hands att den koloniala behandlingen av palestinier övergår till liknande förhållningssätt till gästarbetare. De kinesiska gästarbetarna tar platser som palestinska arbetare haft och har – beroende på vilka restriktioner den allsmäktiga ockupationsmakten för tillfället sätter upp för palestiniers rörlighet:
At 6:30 in the morning one can see them in Bnei Barak (a town not far from Tel Aviv). They stand at the intersection of Jabontinsky and Aaronowitz streets (locally known as the “slave market”), trying to obtain work for the day (The “slave market” is a term that was carried over from the days before the first Intifada, when Arab workers from the occupied territories stood there for the same purpose.) Similar “markets” exist in Haifa, in Modi’in and in the south.
Summa summarum. Det är oklart vad som gäller för ”sexöverenskommelsen”. Om den inte fanns så är det ju bra och jag överreagerade i rubriken på den lilla kommentaren. Jag ångrar att jag skrev inlägget hastigt, men inte mycket mer än det. Helt oavsett vad som gäller för denna story, är det ett reellt och viktigt fenomen att ockupationen förstärker rasistiska strukturer i det israeliska samhället. Såväl israeler som andra kan naturligtvis se detta och reagera mot det. Reaktionerna från de reaktionära försvararna av Israels ras- och terrorpolitik utgör en upprörande motpol.

20 kommentarer:

Andreas sa...

Gästarbetare är andra-klassens medborgare, inte bara i Israel utan detta är även sant för de flesta arabländer.

Ali Esbati sa...

Jo, som sagt, "Själva gästarbetarsystemet är ett eldorado för rasistisk behandling av arbetskraften – detta oavsett var i världen man befinner sig."

Anonym sa...

Fegt Ali.
Du anklagar det enda landet i Mellanöstern som inte är en totalitär rasistisk diktatur för utan bevis.

Det vore på sin plats att du istället kritiserade den rasistiska islamiska republiken Iran (ett könsapartheidsamhälle som förtrycker både kvinnor och minoriteter) istället. Samt de arabiska rasistiska diktaurerna.

Israel är ett paradis jämfört med dessa och fullt jämförbart med Sverige.

Anonym sa...

Nu när Fis Tiina Rosenberg har avgått så är aLIESbati den demokratiska liberalismens bästa vän.

Lögnerna från denna diktaturkramare kommer att hjäpa frihets- och demokratikämparna att tydliggöra skillnanden mellan fascistvänstern och liberalerna.

Anonym sa...

Ali, du är naiv. Måste man berätta för dig hur mycket saudierna sätter på sina indiska te-pojkar, och bangladeshiska flickor?

Det är ju för fan ett eldorado av äcklig utnyttjande patriarkalisk sex och missbruk!

Du är så sjukt förblindad att du inte ser hur människor utnyttjas av iranier och araber i dessa diktaturer, där det är tabu för ofrn att tala ut!


Har du nånsin besökt Saudiarabien, Kuwait, Bahrain, Egypten eller den palestinska myndigheten?!

Jag har gjort det, och jag kan säga att jag till och med blev "uppraggad" av en palestinsk gubbe i basaren i jerusalem. Och hans palestinska kollegor sade till mig att jag skule se upp, för den gubben gillade killar...

Anonym sa...

Oj, rasismen frodas här i kommentarerna märker jag!

Gork sa...

Ali har rätt i att Israel, till viss del, är rasistiskt.

Ali nämner dock inte att i princip samtliga arabländer är långt mycket värre, med avsaknad av religionsfrihet, grov antisemitism och så vidare.

--

Alla politiker framhåller de fakta som talar för deras sak. Men man kan göra det på olika sätt.

Antingen kan man ta upp undersökningar av god kvalitet, som är seriöst utförda och gör relevanta jämförelser, och fortfarande talar för ens sak.

Eller så kan man ta upp enstaka händelser som framhåller den/det man ogillar i sämre dager, men utan att försöka göra någon relevant jämförelse med hur omgivningen ser ut.

Seriösa politiker tar det lungt med känsloargument av sistnämnd sort.

Anonym sa...

Fånig, fånigare , Ali Esbati.

Anonym sa...

Varför ska Ali sjunga i de neoliberala grabbarnas gosskör? Den kören kommer aldrig att lyckas sjunga i annat än två skalor: "Israel är en demokrati och alla andra länder i Mellanöstern är diktaturer".

Se så, acceptera nu den kritik Ali kommer med, och säg emot sakligt - eller låt den stå obesvarad.

Anonym sa...

"jag kan säga att jag till och med blev "uppraggad" av en palestinsk gubbe"

Ojdå, vad farligt...

Anonym sa...

Ali:

"..Att staten Israel för en rasistisk politik är så pass självklart, uppenbart och allmänt konstaterat att det inte behöver diskuteras vidare just här..."

Nej, nej, nej, mja, och ja:

Nej, Israel inte rasistiskt -
Nej, detta är inte självklart -
Nej, detta är inte uppenbart -
Mja, detta kanske(?) är allmänt konstaterat (i vissa cirklar) men likt för----at falskt och...
Ja, det behöver inte diskuteras nu.

Anonym sa...

Ali:
"...Jo, som sagt, "Själva gästarbetarsystemet är ett eldorado för rasistisk behandling av arbetskraften – detta oavsett var i världen man befinner sig."

Nu blir man nyfiken!

Då kan du väl ha som tes att alla länder i världen som använder sig av gästarbetarsystemet är rasistiska? Eller gör du språklig differention mellan "rasistisk behandling" och rasistisk", svårt att veta när du är så innovativ med språket? Och vi kan ha som tes att länder som förbjuder vissa folk att bo inom gränserna definitivt är rasistiska, eller hur?

Hur bestämmer vi om vi har ett land som både förbjuder judar (eller annan valfri sort) och använder gästarbetare (utom judar/annan sort förstås för de är ju förbjudna)? Är det landet rasistiskt? Eller kan vi bara som vanligt hitta ett sätt som visar att det är Israels fel?

Det blir ju en lätt tes det.

Anonym sa...

Ali:

"...Jag har varit med förr, om man säger så, och känner förstås igen sättet att genom skrämselretorik försvara staten Israels ras- och terrorpolitik..."

Vad är det för trams?!

Ali kommer med illvillig propaganda som är i grund rasistisk, då han talar om rashygien och annat nazi-inspirerat, som gjort för att kränka judar, de lägsta av lägsta rashygieniskt sett. Han gjorde en "rush to judgement" som vanligt när det gäller Israel.

Ali, din taktik är skrämmande. Din ton är rasistisk. Du har stött terrorister i ord och gärning. Sedan anklagar du dem som motsätter sig din propaganda som i meningen ovan. Knepigt att anklaga andra för det man själv radan har gjort!

Anonym sa...

Pelpet,
Det är även Sverige.
Frågan är därför varför Ali valde att just attackera Israel, och varför han gör det med en motbevisad lögn.

Anonym sa...

Om googling (googlande?): Det var lätt att hitta den gamla skrönan Ali kom med. Rad efter rad med samma. När jag googlade på "Chinese workers Israel" kom det längre ner på listan det som motvisade Alis artikel.

Men det vet väl alla redan att man inte kan ta något - här, speciellt - som sanning utan att kolla först?

Att det sedan kommer ovett a la...

"Jag har varit med förr, om man säger så, och känner förstås igen sättet att genom skrämselretorik försvara staten Israels ras- och terrorpolitik."

...visar väl bara att sanningen gjorde ont?

Gork sa...

Det [delvis rasistiskt] är även Sverige.

Precis. Det går att gräva fram massor av exempel på upprörande övergrepp i precis alla länder. Det är dock frekvensen av övergrepp som är intressant.

Frågan är därför varför Ali valde att just attackera Israel, och varför han gör det med en motbevisad lögn.

Han kanske inte visste att artikeln var lögn, det visste inte jag eller Yabosid. Däremot vet han nog att Israel är det land som begår minst övergrepp i regionen, och därför måste han använda känsloargument istället för statistik för att legitimera sin världsbild.

Anonym sa...

Guardian's Anti-Israel bias not in doubt.
Does Guardian really expect people not to notice this clear bias in favour of homicide bombers?
Does Guardian really expect people not to notice this clear bias in favour of homicide bombers?

Anonym sa...

Ville bara upplysa Ali om ett säkerhetsstängsel till han kan få sanslösa vredesutbrott över. Vad ovett över Egypten kan vi nu vänta oss?

BBC:

"Egypt has started to build a security fence around the Red Sea resort of Sharm al-Sheikh to try to stop attacks on the town, security officials say.

The officials said the fence would stretch for 20km (12 miles) and force vehicles wanting to enter the town to pass through one of four checkpoints.

More than 60 people were killed in July when suicide bombers launched attacks outside two hotels and a market. ...

A town resident told Reuters that one portion would cut off a nearby Bedouin settlement where many workers live.

A security official cited by AFP news agency said the fence was "not meant to stop any particular group of people but prevent terrorist attacks".

Anonym sa...

Alla ni som anklagar Esbati för att ensidigt klandra Israel. Ser ni inte själva er tendens att alltid se till israelernas intressen och bortse från folks situtation.

Kanske är den judisk själen finare än andra och judiskt liv mer okränkbart än annat liv? Många evangelister annser ju faktiskt det!

Anonym sa...

Massa gissande från Al och uppenbarligen har han aldrig satt sin fot i landet. Det har jag eftersom jag har släkt och vänner där. Ja jag är jude.

Folk får naturligtvis ha sex så mycket de vill med varandra och Israel är ingen rasistisk stat och precis som Sverige går det att flytta till Israel och arbeta. De behandlas som de behandlas i Sverige ungefär. Israel är däremot en judisk stat menandes att alla judar vart de än befinner sig har rätten att få återvända till sitt historiska, religiösa och kulturella hemland. Detta eftersom drömmen om en egen stat var att skydda oss från förtryck och antisemitism. Vi kan inte säga att nu är vi trygga i Israel så resten skiter vi i. Vi kan inte heller förvägra judar utanför Israel deras judendom genom att hålla dem utanför Israel. Israel är alla judars hemland oavsett vart de befinner sig för så är det skrivet och sådan är judendomen.

Israel har också betydligt fler muslimer än Sverige. Runt 13 procent av Israels befolkning är idag muslimer och de sitter i knesset och har alla medborgerliga rättigheter förutom att de inte tjänstgör i militären. De lever bättre i Israel än i muslimska länderna. Mer rättigheter och dtörre frihet.
Ali kanske borde ställa sig frågan han helst skulle vilja vara, en muslim boendes i Israel eller en jude boendes i Jemen.

Vad vi vet är att muslimska länderna regelrätt kastat ut eller med hot och våld tvingat 850 000 judar ut ur respektive länder. Israel flög t ex in i Jemen och hämtade hem judarna därifrån på grund av den grymma behandling men sådant intresserar inte Ali.