tisdag, oktober 04, 2005

Junilistan – ett nytt högerpopulistiskt parti är fött

Junilistan ställer upp i riksdagsvalet 2006. Igår presenterades ett ”oktobermanifest”.

Programmet är på alla väsentliga (och de flesta oväsentliga) punkter ett hårt högerprogram. Skatterna ska sänkas. Den offentliga sektorn ska bantas genom att ”successivt rationaliseras”, alltså utsättas för nedskärningar och ytterligare ökat tryck på de anställda. Statliga företag ska säljas ut, arbetsförmedlingar ska privatiseras, socialförsäkringssystemen ska urholkas genom att taken inte ska höjas och därmed allt fler underförsäkras. Privatskolesystemet (kallat ”friskola”) ska utsträckas till andra välfärdsområden, till exempel sjukvården. Gubbarna har tänkt till och vill också ha pigavdrag, här kallat ROT för kvinnor, där bokstäverna står för Rengöring, Omsorg, Tvätt! Inte särskilt svårigenkännlig politik.

Ett av de förslag som har störst negativa effekter döljs lite bland skrivningarna. Det handlar om den stora, avgörande omfördelning som sker med det kommunala skatteutjämningssystemet. Under stridsrop om decentralisering vill man frånta kommuner där skatteunderlaget består av människor med lägre inkomster, möjligheten att erbjuda adekvat samhällsservice. Och så här fantastiskt beskriver man hur det ofrånkomliga resultatet ska bedömas: ”skillnader mellan kommuner och regioner måste då accepteras och inte ses som missförhållanden”!

På ett område som kan tyckas komplicerat och därför troligen kommer att diskuteras ganska lite i rådande medieklimat presenterar partiet ett konsekvent, radikalt högerprogram för beskuret folkstyre, och det är i författningsfrågorna. När man rör sig bortom EU-relaterade frågor, där man ofta hamnar rätt och försvarar folkstyret, så uppträder en hel katalog av författningsförslag som skulle rulla tillbaka folkliga framsteg uppnådda under efterkrigstiden och göra svensk demokrati mer ihålig.

Det handlar om skilda valdagar (som erfarenhetsmässigt drar ned valdeltagandet samt öppnar upp för lokal populism utan möjlighet att ställa till svars), färre riksdagsledamöter (som minskar den regionala förankringen, minskar proportionaliteten i valsystemet och gör det svårare för mindre partier att verka i riksdagen), ökat inslag av kraftigt ökade inslag av personval (som förstärker fragmentisering av politiken och urholkar rörelseaspekten i det politiska systemet). Viktigast är kanske ändå att en högerns våta dröm plockas fram: författningsdomstol. Tanken att experter och domare ska överpröva de folkvaldas beslut har hängt med ända sedan högern tvingades släppa efter för parlamentarismen.

Jag vill tipsa om Mats Einarssons utmärkta artikel om författningsfrågor i skriftserien Vänsterns programfrågor (#4). Artikeln finns på sidan 90-100.

Det är synd att det blivit så här med Junilistan, men inte helt oväntat heller. Partiet har spelat en roll i att ge uttryck för ett brett EU-motstånd. Men när man ska göra riksdagspolitik blir de tongivande företrädarnas bakgrund och livssituation, och (därmed sammanhängande), organisationens struktur utslagsgivande. Nu får vi ett högerpopulistiskt parti istället som utöver sin högerplattform kanske till och med öppnar upp för extra reaktionära saker som abortmotstånd och gud vet vad. Med tanke på att folkpartiet för en allt mer konsekvent rasistflörtande, blåbrun politik kanske inte just detta blir framträdande i Junilistans politik, men det mesta kan hända. Och även om det hela kan få den glada bieffekten att kd åker ur riksdagen, så bidrar Junilistans plattform till en ytterligare högervridning av det politiska landskapet – i alla fall om inte arbetarrörelsens partier lyckas skärpa sin politik och erbjuda ett tydligt vänsteralternativ. Den största risken är om Junilistan genom att smussla med det faktiska innehållet i sin politik drar socialdemokratiska röster för att med naturlighet bli stödhjul åt en eventuell Reinfeldt-regering. En ny Ny demokrati.

Till sist bör man konstatera att miljöpartiet därmed tyvärr fortfarande är det enda borgerliga vänsterpartiet. Samt att förnekandet av höger-vänsterdimensionen i politiken är och förblir en högerståndpunkt.

----------
Läs också Tony Johanssons kommentar.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har aldrig förstått varför vänstern är mot författningsdomstolar. I andra sammanhang talas det om att svaga grupper måste få göra sig hörda, men när det verkligen gäller så är det regeringens makt man värnar. För det bästa med författningsdomstolar är att de utan politikens inneboende populism kan se till individers och gruppers skydd enligt grundlagen. Det mest kända exemplet på detta är naturligtvis den fria aborten i USA, vilken aldrig hade blivit verklighet om inte domstolen tolkat "the Bill of Rights" så att omfattade även detta. Ett annat, kanske mindre känt, exempel är när tyska författningsdomstolen slog fast att flera delstaters förbud mot homosexualitet stred mot lagen. Och vad gäller den av vänstern och junilistan så hatade EU-domstolen så var det den som gjorde det möjligt för irländska och portugisiska kvinnor att söka sig till andra EU-länder för abort. Så våt dröm eller ej, som tillhörande en en hatad minoritet ser jag bara positivt på tanken att införa en författningsdomstol.

Anonym sa...

Det är alltid lika patetiskt att se hur Ali och Helle mailar varandra och gör upp om vilka frågor de ska skriva om på sina "bloggar".

http://www.aftonbladet.se/blogg/klein/031005200923_vad_r_junilistan_fr_sorts_parti.html.

Ali Esbati sa...

Eh?

Anonym sa...

Junilistan kommer troligen att bli socialdemokraternas räddning. Junilistan är "till salu" och är beredd att "köpas" till uppgörelser med sossarna.

Högerparti? Pyttsan. De förespråkar dessutom överstatlighet i EU.

Anonym sa...

Ali: "Att leva är att ta ställning"

Njae.

Att leva är att skaffa kunskap (först).

Pröva det!

Anonym sa...

Junilistan, en lekstuga för några reaktionära finanskapitalister och dogmatiska finansekonomer

Junilistan är Sveriges första medlemslösa parti, en organisation utan kongresser, lokalavdelningar och medlemmar. Man kan tydligen bli sympatisör och bidra med en slant till de medellösa Hagströmer och grabbarnas hobbyprojekt.

"Junilistan är Sveriges första Internetbaserade politiska rörelse. Vi är ett levande nätverk där våra sympatisörer lägger grunden för politiken. För att växa oss starka och kunna påverka behöver vi många aktiva sympatisörer runt om i hela landet"
junilistan.nu

Man får tydligen gärna bidra till att denna självutnämnda dryga oavsättbara elitklick skall växa sig stark men att ha medlemmar som kan ha ett realt demokratiskt inflytande är man inte intresserade av.

Var det inte just JL:s kritik av EU att det var en odemokratiskt oligarki?

Anonym sa...

"det fattas ett parti för vanliga vettiga människor "
var ett Lundgren citat som cirkulerade under dagen. Hur skulle det kunna gå fel?:-).

Nej, jag tror inte heller på "ett tvärpolitiskt parti för vanliga vettiga människor". Lundgrens agerande under valutakrisen lär knappast göra honom till någon önskekandidat att aliera sig med. Sen kan man ju lite försynt undra hur många andra lik gubbarna har i sina garderober.

Erik Gertkvist sa...

Troligen sympatiserar den genomsnittlige svensken snarare med Junilistan än med Esbati. Vilket inte säger så mycket.

Är inte Esbati och vänstern för populism i bemärkelsen att politikerna ska lyssna på "folket" istället för partiorganisationer, välorganiserade/finanseriade rörelser och de med direkta kontakter? Den tidiga amerikanska populismen vände sig mot den semi-aristokratiska politiska eliten .

Slutligen har nischen "vettigt pensionärsparti" sedan länge varit öppen. Jag har en svag känsla av att få i blogg-svängen tillhör Junilistans naturliga målgrupp ...

Anonym sa...

Men frågan är dock; är Junilistan brunare än folkpartiet? Det är svaret vi alla väntar på.

Hannelore sa...

Jag har inte orkat läsa in mig på alla detaljer i Junilistans förslag på förändringar. Men jag fattar inte vad skilda valdagar har med högerpolitik att göra?

Tror faktiskt att det kan vara mycket vitaliserande för demokratin att ha skilda valdagar. I dag får kommun- och landstingspolitiken alldeles för litet utrymme i valdebatten. Rikspolitiken stjäl all uppmärksamhet. Även medierna är dåliga på att bevaka de lokala frågorna.

Men det är ju på lokal nivå som man som medborgare har mest möjlighet att påverka politiken.

Anonym sa...

"det fattas ett parti för vanliga vettiga människor "

Sagt av mannen som var chefsekonom på Nordbanken när den svenska banksektorn löpte amok med Nordbanken som ett av de värsta exemplen.


“Vi tror inte på att ha vanliga människor med. Du kan kalla oss elitiska om du vill. […]
Det där är den socialdemokratiska politiken. Jag gillar inte den. Då blir de som styr lika dumma som allmänheten.”
Lars Wohlin 2004 Jönköpings-Posten

Anonym sa...

Det roligaste av allt är ju att de är mot fri abort (kan man läsa idag på textTV.)
Ridån gick ner fort för det här partiet.

Anonym sa...

Ang abort:
http://www.junilistan.se/view.asp?id=588

I övrigt tycker jag att det kan vara bra med lite nytt blod i politiken. Tänk bara på Allmänna Valmansförbundet. Under en lång tid var det ju bara en lista med "redbara män" (och någon enstaka kvinna) och alla hade en plattform utanför politiken.

Jag ser med skepsis på proffesionaliseringen av politiken. Inom de politiska partierna är de en massa rävspel för att vinna poster. Då är det skönt när det kommer att parti där man vet att personerna som företräder det har en plattform utanför politiken och inte bara är kåta på riksdagsledamotslönen.

Halvt på skämt halvt på allvar brukar jag säga att man egentligen bara borde rösta på folk som har mer än 50 000 kr i månadslön. Då vet man att det inte är pengarna det "politiska engagemanget" handlar om.

Anonym sa...

Det är synd att dra alla individer i junilistan inför en kam. Jag själv har deltagit som sympatisör; och då kan man väl fråga sig vad en sympatisör gör och är. Vi har haft studiecirklar där var och en fått skriva och tänka fritt - lika fritt som du skriver i din text - allt detta har sedan kompilerats till ett antal punkter - med mycket arbete - från de grupper som skapats - dvs alla de som ville säga sin mening. Vi har pratat om intregration om infrastruktur och skolpolitik med många nya och fräsha ideer, för att inte förglömma miljöfrågor ifrån ett konstruktivt perspektiv. och de som velat har fått skriva längre och kortare dvs forum för kreativa individer. Dvs inte ny demokrati - utanfolkrörelse demokrati. På samma sätt som vi startat studiecirklar i allt möjligt - men med den diamentrala skilnaden att vi alla tillsammans skapat partiprogrammet. Precis som du hjälpte farmor och köpte mat.

Jag önskar att ni som tvivlar faktiskt funderar vad ni själva vill förändra och skapa. Och jag erkänner också direkt som sympatisör att det är inte allt som är perfekt, partiet har inte funnits så lång tid och det finns många frågor vi inte hunnit med - likväl ni själva får gärna bidra och finna dialog och omtanke.. Det senare borde sättas högst upp..